Sirke metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımına yardım eder. Antioksidan tesiri ile bilinen sirke, bedende detoks tesiri yaratır. Seyreltilerek içilen sirkenin mide rahatsızlıklarını hafifçelettiği bilinmektedir. Bağırsak hareketleri tertipli sirkeli su içiminde nizama girmektedir. Konuttaki materyalleri kullanarak sizde kendi sirkenizi yapabilirsiniz. Haydi artık not almaya başlayın. Karşınızda 20 doğal sirke tanımı.
1. Elma sirkesi tarifi
Malzemeler
1. birinci vakit içinderda elmaları bol su ile durulayın. Akabinde ikiye bölün ve çekirdeklerini çıkartın.
2. Elmaları küçük küçük doğrayın. Evvelden temizlenmiş büyük cam kavanozların içerisine doğradığınız elmaları ekleyin.
3. Kavanozların içerisine biraz boşluk kalacak biçimde içme suyu ekleyin.
4. Her kavanozun içerisine 2 yemek kaşığı bal ek edin ve tahta kaşık ile karıştırın.
5. Kavanozların üzerini pak pamuklu bir tülbent ile örtün. Kenarlarına lastik takarak sabitlenmesini sağlayın.
6. Hazırladığınız kavanozları karanlık ve güneş görmeyen bir ortamda yaklaşık 45 gün kadar bekletin.
7. Birinci hafta gün çok, daha sonraki günlerde ise haftada bir olacak biçimde sirkenizi tahta kaşık ile karıştırın.
8. Elmaların hepsi tabana çökene kadar karıştırma sürecini aralıklı olarak uygulayın.
9. Vakit ilerledikçe üst kısma çıkan elma dilimlerinin çürüdüğünü ve sirkenin etrafında sinekler oluştuğunu goreceksiniz. Bu belirtiler ortaya çıktığında sirke fermente olmaya başlamış demektir. Bu durumda sirkeyi süzerek elma posalarını atın.
10. Süzülen sirkeyi yinedan cam kavanoza alın ve üzerine tuz ile kalan balı ek edin. Tahta kaşık ile karıştırdıktan daha sonra kapağını kapatın ve serin bir yerde koruma edin.
11. Sirkenin üzerinde beyaz bir yuvarlak oluşacaktır. Buna sirke anası denilir. Sirke anasını tahta kaşık ile öbür bir kabın içerisine alın ve sirkeyi yinedan süzün. Sirkenizi kavanozlara dökerek kullanmaya başlayabilirsiniz.
2. Pirinç sirkesi tarifi
Malzemeler
1. Pirinci ve var ise pişirme suyunu hava geçirmez bir kaba aktarın.
2. Pirinç sirkesini yapmak için 2 su bardağı pişmiş beyaz pirince gereksiniminiz olacak. Pirinci, kalan pişirme suyuyla bir arada hava geçirmez bir cam yahut seramik şişe yahut kavanoza koyun.
3. Kaba sirke anasını ekleyin.
4. Kabı suyla doldurun. Pirinci ve sirke anasını kabınıza ekledikten daha sonra, kaba yaklaşık 1 su dökün. Fermantasyon sürecini etkileyen bakteri yahut öbür yabancı hususları içerebilecek musluk suyu kullanmayın.
3. Çilek sirkesi tarifi
Malzemeler
1. Çilek saplarını orta uzunluk bir kavanoza doldurun ve üzerine sirkeyi dökün.
2. Hazırladığınız sirkeyi ağzı kapalı biçimde, serin, kuru ve karanlık bir yerde 10 gün bekletin.
4. Bal sirkesi tarifi
Malzemeler
1. Balı derin bir kaseye alın. Suyu kaynatıp bala ek edin. Mayalanmayı hızlandırmak için meyve suyunu da ballı suya ekleyin.
2. Sirke anasını da karışıma ekleyin. Sirke ananız yoksa ekmek mayasını ılık suyla sulandırıp bir dilim ekmeğin üzerine sürün. Ekmeği mayalı kısmı ballı suya değecek biçimde kabın üzerine yerleştirin.
3. Kasenin üzerini tülbentle örtüp kaseyi 15 gün boyunca karanlık bir yerde saklayın.
4. 15 günün sonunda ekmeği ve öbür parçacıkları kaseden alın.
5. Karışımı süzüp pürüzsüz hale gelmesini sağlayın.
6. Havadar bir yere koyduğunuz sirke karışımını olgunlaşması için 1 ay boyunca bekletin.
7. Sirke haline geldikten daha sonra tüketebilirsiniz.
5. Ayva sirkesi tarifi
Malzemeler
2. Yeterlice yumuşayan ayvaları ve suyu soğutun. Soğumuş ayvalarınızı ve suyunu cam kavanoza koyun.
3. Üzerine kalan suyu, tuzu ve sirkeyi katıp tahta kaşığı ile karıştırın.
4. Üzerine bez örtün. Her gün tertipli tahta kaşığı ile karıştırın. 1 ay ortasında sirkeniz hazır. Afiyet olsun.
6. Kayısı sirkesi tarifi
Malzemeler
1. Kayısı güzelce temizleyin ve çekirdeklerinden ayırın.
2. Kavanoza hafifçeçe ezerek yerleştirin.
3. Üzerine su ve sirke ekleyin.
4. Kaya tuzu da ekleyerek güzelce karıştırın ve kavanozu tülbentle kapatın. Tahta kaşık kullanın.
5. Yaklaşık 3 hafta daha sonra sirkeniz hazır.
7. Nar sirkesi tarifi
Malzemeler
1. Nohutları yıkayıp kavanozun tabanına yerleştirin. Üzerine nar tanelerini doldurun.
2. Kavanoza balı da ek edin. Sirkeyi içme suyuyla sulandırıp kaya tuzunu içine ekleyin ve eritin.
3. Sirkeli ve tuzlu karışımı kavanoza boşaltın. Kavanozun üstünü içme suyuyla tamamlayın.
4. Ağzını bir tülbentle kapatıp paket lastiği ile sabitleyin ve kavanozu güneş almayan bir yere yerleştirin.
5. Her gün bir sefer kaşıkla karıştırın. Narlar tabana çökene kadar bu süreci sürdürün.
6. Sirkeniz 20-25 gün ortasında hazır olacak. Süzdükten daha sonra dilediğiniz üzere tüketebilirsiniz.
8. Vişne sirkesi tarifi
Malzemeler
1. Vişneleri düzgünce yıkayıp ilacını temizleyin. Sapları ve çekirdekleriyle birlikte büyük bir kavanoza koyup üzerini suyla doldurun.
2. Bal, tuz ve sirkeyi de ek edin ve karıştırın.
3. Kavanozun ağzını bir tülbentle kapatıp güneş alan havadar bir yere koyun.
4. Geceleri kapağını kapatın. Birinci 2-3 hafta boyunca her gün plastik bir kaşıkla karıştırın. Vişneler yeterlice öldükten daha sonra bir süzgeçten geçirip posasını ayırın.
5. Kavanozun üzerini bir daha tülbentle örterek sirkeyi olgunlaşmaya bırakın. Bu süreç süreç de 3 ayı bulabilir.
6. Tadı yeterlice ekşidiğinde sirkeniz olmuş demektir. Bir sefer daha süzüp bir şişeye alın. Serin ve karanlık bir yerde saklayın.
9. Üzüm sirkesi tarifi
Malzemeler
1.Üzümleri saplarıyla birlikte yeterlice yıkayıp süzün. hafifçeçe ezerek bir daha saplarıyla bir arada geniş ağızlı derin bir kaba koyun.
2. Üzerine suyu, bulgur ve nohutu ekleyin. Kabınızın ağzına bir tülbent örtüp bağlayın.
3. Güneş görmeyen serin bir ortama alın. Birinci hafta her gün, öbür haftalarda 2-3 günde 1 karıştırıp alt üst edin ve üzümler büsbütün tabana çökene kadar 10-20 gün kadar bekletin.
4. Tülbenti çıkarıp kapağını sıkmadan kapatıp (ya da tülbenti 4-5 kat katlayarak sıkıca bağlayıp) 30-45 gün daha karıştırmadan, sirke anası oluşana kadar bekletin.
5. Bu bekleme kademesinde ağzını açmadan sık sık denetim edin.
6. Süzüp süzmemeye kokusuna bakarak karar verebilirsiniz, ne kadar epey beklerse o kadar keskin olur.
7. Tülbentle süzüp tuzunu da ekleyip karıştırın ve dar ağızlı cam şişelerde saklayın.
10. Ceviz sirkesi tarifi
Malzemeler
1. Su kaynatın ve soğuması için oda sıcaklığında bırakın.
2. Kavanozun içerisine ceviz, bal, sirke ve kaya tuzu ekleyin.
3. ondan sonrasında soğuyan suyu, kavanoza ek edin.
4. Gereçler tahta kaşık sayesinde karıştırın. Kavanozun üzerine hava geçiren bir bez örtün ve kapağı kapatın.
5. Kavanoz serin ve kuru bir yere yerleştirin ve 20 gün bekletin.
6. 20 gün boyunca her gün tahta kaşıkla karıştırılması gerekiyor.
7. 20 günün sonunda ceviz sirkesi kullanıma hazır olacaktır. Afiyet olsun.
11. Hurma sirkesi tarifi
Malzemeler
1. Hurmalar temizleninceye kadar yıkayın.
2. Bir kavanoz içerisine alın ve kavanozun yarısından biraz daha az olacak biçimde su doldurun.
3. Kavanozun üzerini yaklaşık dört parmak kalacak biçimde boş bırakın. Kavanozun ağzı ince bir bez ile örtülerek karanlık ve serin bir yerde yaklaşık 6 hafta dinlendirin.
4. Kâfi mühlet dolduktan daha sonra üzerinde tortu oluşmuş ise süzün ve tekrar kavanoza alın.
5. Akabinde kapağını kapatın ve bir gün daha beklemesi için serin bir yere bırakın.
12. Enginar sirkesi tarifi
Malzemeler
1. Enginarın yaprak ve saplarını cam bir kavanoza koyun.
2. Suyu tencerede kaynatın ve soğuması için oda sıcaklığında bekletin.
3. Kavanozun içerisine bal, nohut ve kaya tuzu ekleyin. En son soğuyan suyu ek edin.
4. Materyallerin hepsi tahta kaşık sayesinde karıştırın.
5. Kavanozun kapağını hava geçiren bir bez ile kapatın. 15-20 gün sonunda sirke kullanıma hazır olacaktır. Enginarları süzdükten daha sonra kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.
13. Gül sirkesi tarifi
Malzemeler
1. Su kaynatın ve soğuması için oda sıcaklığında bekletin.
2. Gül yapraklarını yıkayın, suyunu süzün ve kuruması için bekletin.
3. Yapraklar kuruduğunda, bir kavanoz içine gül yaprakları, su ve sirkeyi ekleyin tahta kaşık ile karıştırın.
4. Kavanozu hava geçiren bir bez ile kapağı kapatın.
5. Kavanozu serin ve karanlık bir yerde koruma edin. Her gün bir defa tahta kaşık ile karıştırın.
6. 25 gün sonunda gül sirkesi kullanıma hazır olacaktır. Afiyet olsun.
14. Alıç sirkesi
Malzemeler
1. Öncelikle sirke imali için ortalama 5 litrelik kavanoz yahut şişe kullanabilirsiniz.
2. Kullanacağınız kavanozun içerisine 2 litre su koyun.
3. Alıç meyvelerini su ile yıkadıktan daha sonra süzün ve kurutun.
4. Süzdüğünüz alıç meyvelerini kabın içerisine koyduktan daha sonra, üzerine doğranmış elma dilimlerini ekleyin.
5. İçerisine şeker, tuz ve sirkeyi de ek edin. Akabinde kavanozun ağzını sıkıca kapayın ve çalkalayın.
6. Hazırladığınız kavanozu sabahtan öğleye kadar güneş ışığı alan bir yerde, öğlenden daha sonra ise güneş görmeyen, kuru ve serin bir ortamda bekletin.
7. Bu süreci 10 gün boyunca tekrar edin. 10 günün sonunda sirkeyi süzerek öbür bir kabın içerisine aktarın.
8. Güneş görmeyen serin bir yerde koruma edebilirsiniz. Afiyet olsun.
15. Ananas sirkesi tarifi
Malzemeler
1. Yıkanmış ve kabukları soyduğumuz ananası küp küp kesin.
2. Cam kavanoza koyun. üzerine su, tuz ve sirke koyup tahta kaşığı ile karıştırın.
3. Üzerine bir bez örtün. Her gün sistemli tahta kaşığı ile karıştırın. 20-25 günde sirkemiz hazır. Afiyet olsun. Ananas kabuklarını tencereye koyun üzerine gereğince su koyup 10-15 dakika kaynatın.
4. Suyunu süzün. Afiyet olsun.
16. Armut sirkesi tarifi
Malzemeler
1. Armutları yıkayın. Kabuklarıyla birlikte küp kesin cam kavanoza alın.
2. Üzerine su, sirkeyi ve tuz katıp tahta kaşığı ile karıştırın.
3. Her gün tertipli olarak tahta kaşıklı karıştırın. 15-20 gün daha sonra sirkeniz hazır. Afiyet olsun.
17. Domates sirkesi tarifi
Malzemeler
1. Öncelikle cam kavanozun içerisine domatesleri tek tek elinizle sıkarak tüm biçiminde atıp yapmanız hem daha kolay hem daha lezzetli olacaktır.
2. çabucak sonrasında üzerine sırasıyla bal, nane, tuz atılır ve tuzun erimesi için yeterlice karıştırılır.
3. daha sonra üzerine nohut, maya sirkesi (elma, üzüm, kiraz vb. olabilir), limon suyu ve son olarak belirtilen ölçüde su aktarılır.
4. Nohut koymanızın emeli mayalanmayı kolaylaştırdığı için sirkenin çabuk bir biçimde kullanıma hazır hale gelmişi için katıyoruz.
5. Hazırlamış olduğunuz domates sirkesini yaklaşık 15-20 gün müddet boyunca karanlık ve serin bir ortamda bekletilmesi kararında süzerek kullanıma hazır hale getirin.
18. Kiraz sirkesi tarifi
Malzemeler
1. ilk vakit içinderda 6-7 litrelik bir kavanozun içerisine ezilmiş kirazları koyun.
2. yararlarından yararlanabilmek için çekirdek ve saplarını da kavanoza ekleyin.
3. Kirazlar ezildikten daha sonra üzerine kaya tuzu, su ve sirkeyi ek edin.
4. Tüm materyalleri ekledikten daha sonra, tahta kaşık ile gereçleri karıştırın.
5. Kavanozun ağzına pak bir bez yerleştirin ve kapağını kapatın.
6. Hazırladığınız sirkeyi, 20 gün boyunca serin bir yerde koruma edin.
7. 20 günün sonunda kapağı açabilir ve sirkenin tadına bakabilirsiniz. Afiyet olsun.
19. Kozalak sirkesi tarifi
Malzemeler
1. yavaşça bıçakla kestikten daha sonra kavanozu doldurun.
2. Üzerine şekeri, nohudu, pekmezi, suyu ve sirkeyi ek edin.
3. Tahta kaşık ile güzelce karıştırın. bu türlü tamamladıktan daha sonra üzerini bir bez sayesinde kapatın.
4. Sirkeyi bir ay boyunca günde iki kez tahta kaşık ile karıştırın. Bir ay daha sonra süzün.
20. Kırmızı pancar sirkesi
Malzemeler
1. Kabaca su ve meyve oranı en az yarı yarıya olmalıdır.
2. Pancarların kabuğunu ince bir biçimde soyarak rendeleyin yahut robottan geçirin. Küçük modüllere ayırmak denetimi kolaylaştırıyor. Büyük biçimde konulduğu vakit dış kenarları çürüyüp iç kısım çabucak hemen çürümemiş olabiliyor.
3. Parçalanmış pancarları 5 litrelik bir kavanoza koyun. Pancar aslına bakarsanız şekeri yüksek bir bitkidir. Şeker esasen fermantasyonla yok oluyor. Ve var ise konut imali sirkeden yarım çay bardağı kadar koyuyoruz. Mayalanmayı garantilemek için.
4. daha sonra şişe ağzından 10 cm kadar boşluk bırakacak biçimde suyu dolduruyoruz. Sirkeniz yoksa 3-5 nohut da atabilirsiniz.
5. daha sonra ılık bir ortamda tülbentle ağzını kapatarak günde 2 defa karıştırın. Ortalama 25-30 gün sonunda ekşimsi sirke üzere bir koku gelecek. Tadına baktığınızda eksi ve sirke tadına yakın bir tat alıyorsanız süzme isini yapabilirsiniz. Şayet 30 günün sonunda hala alkol kokusu ve ekşi olmayan su üzere bir tat var ise, üzerinde sarı yeşil baloncuklar var ise bozulmuş demektir dökün.
6. Süzdükten daha sonra ağzını kapatarak serin karanlık bir odada durabilir. Buzdolabı olmayacak.
1. Elma sirkesi tarifi
Malzemeler
4.5 litre içme suyu
2 kilo kırmızı elma
6 yemek kaşığı bal
1. birinci vakit içinderda elmaları bol su ile durulayın. Akabinde ikiye bölün ve çekirdeklerini çıkartın.
2. Elmaları küçük küçük doğrayın. Evvelden temizlenmiş büyük cam kavanozların içerisine doğradığınız elmaları ekleyin.
3. Kavanozların içerisine biraz boşluk kalacak biçimde içme suyu ekleyin.
4. Her kavanozun içerisine 2 yemek kaşığı bal ek edin ve tahta kaşık ile karıştırın.
5. Kavanozların üzerini pak pamuklu bir tülbent ile örtün. Kenarlarına lastik takarak sabitlenmesini sağlayın.
6. Hazırladığınız kavanozları karanlık ve güneş görmeyen bir ortamda yaklaşık 45 gün kadar bekletin.
7. Birinci hafta gün çok, daha sonraki günlerde ise haftada bir olacak biçimde sirkenizi tahta kaşık ile karıştırın.
8. Elmaların hepsi tabana çökene kadar karıştırma sürecini aralıklı olarak uygulayın.
9. Vakit ilerledikçe üst kısma çıkan elma dilimlerinin çürüdüğünü ve sirkenin etrafında sinekler oluştuğunu goreceksiniz. Bu belirtiler ortaya çıktığında sirke fermente olmaya başlamış demektir. Bu durumda sirkeyi süzerek elma posalarını atın.
10. Süzülen sirkeyi yinedan cam kavanoza alın ve üzerine tuz ile kalan balı ek edin. Tahta kaşık ile karıştırdıktan daha sonra kapağını kapatın ve serin bir yerde koruma edin.
11. Sirkenin üzerinde beyaz bir yuvarlak oluşacaktır. Buna sirke anası denilir. Sirke anasını tahta kaşık ile öbür bir kabın içerisine alın ve sirkeyi yinedan süzün. Sirkenizi kavanozlara dökerek kullanmaya başlayabilirsiniz.
2. Pirinç sirkesi tarifi
Malzemeler
500 gr pişmiş pirinç (2 su bardağı)
35-45 ml sirke anası
1 litre su
1. Pirinci ve var ise pişirme suyunu hava geçirmez bir kaba aktarın.
2. Pirinç sirkesini yapmak için 2 su bardağı pişmiş beyaz pirince gereksiniminiz olacak. Pirinci, kalan pişirme suyuyla bir arada hava geçirmez bir cam yahut seramik şişe yahut kavanoza koyun.
3. Kaba sirke anasını ekleyin.
4. Kabı suyla doldurun. Pirinci ve sirke anasını kabınıza ekledikten daha sonra, kaba yaklaşık 1 su dökün. Fermantasyon sürecini etkileyen bakteri yahut öbür yabancı hususları içerebilecek musluk suyu kullanmayın.
3. Çilek sirkesi tarifi
Malzemeler
500 gram çilek sapları
2 su bardağı beyaz üzüm sirkesi
1. Çilek saplarını orta uzunluk bir kavanoza doldurun ve üzerine sirkeyi dökün.
2. Hazırladığınız sirkeyi ağzı kapalı biçimde, serin, kuru ve karanlık bir yerde 10 gün bekletin.
4. Bal sirkesi tarifi
Malzemeler
1 kilogram doğal bal
2 litre pak su
Bir kesim sirke anası yahut 1 çay kaşığı ekmek mayası
1 bardak taze sıkılmış meyve suyu
1. Balı derin bir kaseye alın. Suyu kaynatıp bala ek edin. Mayalanmayı hızlandırmak için meyve suyunu da ballı suya ekleyin.
2. Sirke anasını da karışıma ekleyin. Sirke ananız yoksa ekmek mayasını ılık suyla sulandırıp bir dilim ekmeğin üzerine sürün. Ekmeği mayalı kısmı ballı suya değecek biçimde kabın üzerine yerleştirin.
3. Kasenin üzerini tülbentle örtüp kaseyi 15 gün boyunca karanlık bir yerde saklayın.
4. 15 günün sonunda ekmeği ve öbür parçacıkları kaseden alın.
5. Karışımı süzüp pürüzsüz hale gelmesini sağlayın.
6. Havadar bir yere koyduğunuz sirke karışımını olgunlaşması için 1 ay boyunca bekletin.
7. Sirke haline geldikten daha sonra tüketebilirsiniz.
5. Ayva sirkesi tarifi
Malzemeler
3 adet ayva
2 litre su
1 çay bardağı sirke
1 tatlı kaşığı tuz
Ayva sirkesi nasıl yapılır?
2. Yeterlice yumuşayan ayvaları ve suyu soğutun. Soğumuş ayvalarınızı ve suyunu cam kavanoza koyun.
3. Üzerine kalan suyu, tuzu ve sirkeyi katıp tahta kaşığı ile karıştırın.
4. Üzerine bez örtün. Her gün tertipli tahta kaşığı ile karıştırın. 1 ay ortasında sirkeniz hazır. Afiyet olsun.
6. Kayısı sirkesi tarifi
Malzemeler
1 kilo kayısı
4 litre su
1 fincan doğal sirke (elma ya da üzüm)
1 tatlı kaşığı kaya tuzu
1. Kayısı güzelce temizleyin ve çekirdeklerinden ayırın.
2. Kavanoza hafifçeçe ezerek yerleştirin.
3. Üzerine su ve sirke ekleyin.
4. Kaya tuzu da ekleyerek güzelce karıştırın ve kavanozu tülbentle kapatın. Tahta kaşık kullanın.
5. Yaklaşık 3 hafta daha sonra sirkeniz hazır.
7. Nar sirkesi tarifi
Malzemeler
3-4 adet orta uzunluk nar
1 çay bardağı sirke
5-6 adet nohut
1 tatlı kaşığı bal
1 yemek kaşığı kaya tuzu
1. Nohutları yıkayıp kavanozun tabanına yerleştirin. Üzerine nar tanelerini doldurun.
2. Kavanoza balı da ek edin. Sirkeyi içme suyuyla sulandırıp kaya tuzunu içine ekleyin ve eritin.
3. Sirkeli ve tuzlu karışımı kavanoza boşaltın. Kavanozun üstünü içme suyuyla tamamlayın.
4. Ağzını bir tülbentle kapatıp paket lastiği ile sabitleyin ve kavanozu güneş almayan bir yere yerleştirin.
5. Her gün bir sefer kaşıkla karıştırın. Narlar tabana çökene kadar bu süreci sürdürün.
6. Sirkeniz 20-25 gün ortasında hazır olacak. Süzdükten daha sonra dilediğiniz üzere tüketebilirsiniz.
8. Vişne sirkesi tarifi
Malzemeler
1 kilogram vişne
3 su bardağı kireçsiz içme suyu
6 çorba kaşığı bal
Bir tutam tuz
2 çorba kaşığı doğal sirke
1. Vişneleri düzgünce yıkayıp ilacını temizleyin. Sapları ve çekirdekleriyle birlikte büyük bir kavanoza koyup üzerini suyla doldurun.
2. Bal, tuz ve sirkeyi de ek edin ve karıştırın.
3. Kavanozun ağzını bir tülbentle kapatıp güneş alan havadar bir yere koyun.
4. Geceleri kapağını kapatın. Birinci 2-3 hafta boyunca her gün plastik bir kaşıkla karıştırın. Vişneler yeterlice öldükten daha sonra bir süzgeçten geçirip posasını ayırın.
5. Kavanozun üzerini bir daha tülbentle örterek sirkeyi olgunlaşmaya bırakın. Bu süreç süreç de 3 ayı bulabilir.
6. Tadı yeterlice ekşidiğinde sirkeniz olmuş demektir. Bir sefer daha süzüp bir şişeye alın. Serin ve karanlık bir yerde saklayın.
9. Üzüm sirkesi tarifi
Malzemeler
1 kg üzüm
3 litre su
1 yemek kaşığı kalın bulgur
1 yemek kaşığı çiğ nohut
1 çay kaşığı salamura tuz
1.Üzümleri saplarıyla birlikte yeterlice yıkayıp süzün. hafifçeçe ezerek bir daha saplarıyla bir arada geniş ağızlı derin bir kaba koyun.
2. Üzerine suyu, bulgur ve nohutu ekleyin. Kabınızın ağzına bir tülbent örtüp bağlayın.
3. Güneş görmeyen serin bir ortama alın. Birinci hafta her gün, öbür haftalarda 2-3 günde 1 karıştırıp alt üst edin ve üzümler büsbütün tabana çökene kadar 10-20 gün kadar bekletin.
4. Tülbenti çıkarıp kapağını sıkmadan kapatıp (ya da tülbenti 4-5 kat katlayarak sıkıca bağlayıp) 30-45 gün daha karıştırmadan, sirke anası oluşana kadar bekletin.
5. Bu bekleme kademesinde ağzını açmadan sık sık denetim edin.
6. Süzüp süzmemeye kokusuna bakarak karar verebilirsiniz, ne kadar epey beklerse o kadar keskin olur.
7. Tülbentle süzüp tuzunu da ekleyip karıştırın ve dar ağızlı cam şişelerde saklayın.
10. Ceviz sirkesi tarifi
Malzemeler
1 su bardağı orta derecede öğütülmüş ceviz içi
2 litre su
2 yemek kaşığı bal
3 yemek kaşığı sirke
1 çay kaşığı doğal kaya tuzu
1. Su kaynatın ve soğuması için oda sıcaklığında bırakın.
2. Kavanozun içerisine ceviz, bal, sirke ve kaya tuzu ekleyin.
3. ondan sonrasında soğuyan suyu, kavanoza ek edin.
4. Gereçler tahta kaşık sayesinde karıştırın. Kavanozun üzerine hava geçiren bir bez örtün ve kapağı kapatın.
5. Kavanoz serin ve kuru bir yere yerleştirin ve 20 gün bekletin.
6. 20 gün boyunca her gün tahta kaşıkla karıştırılması gerekiyor.
7. 20 günün sonunda ceviz sirkesi kullanıma hazır olacaktır. Afiyet olsun.
11. Hurma sirkesi tarifi
Malzemeler
30 adet medine hurması
500 ml su
1. Hurmalar temizleninceye kadar yıkayın.
2. Bir kavanoz içerisine alın ve kavanozun yarısından biraz daha az olacak biçimde su doldurun.
3. Kavanozun üzerini yaklaşık dört parmak kalacak biçimde boş bırakın. Kavanozun ağzı ince bir bez ile örtülerek karanlık ve serin bir yerde yaklaşık 6 hafta dinlendirin.
4. Kâfi mühlet dolduktan daha sonra üzerinde tortu oluşmuş ise süzün ve tekrar kavanoza alın.
5. Akabinde kapağını kapatın ve bir gün daha beklemesi için serin bir yere bırakın.
12. Enginar sirkesi tarifi
Malzemeler
2 adet enginarın yaprak ve sapları
2 adet nohut
1 yemek kaşığı bal
2 yemek kaşığı sirke
2 litre su
1 çay kaşığı doğal kaya tuzu
1. Enginarın yaprak ve saplarını cam bir kavanoza koyun.
2. Suyu tencerede kaynatın ve soğuması için oda sıcaklığında bekletin.
3. Kavanozun içerisine bal, nohut ve kaya tuzu ekleyin. En son soğuyan suyu ek edin.
4. Materyallerin hepsi tahta kaşık sayesinde karıştırın.
5. Kavanozun kapağını hava geçiren bir bez ile kapatın. 15-20 gün sonunda sirke kullanıma hazır olacaktır. Enginarları süzdükten daha sonra kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.
13. Gül sirkesi tarifi
Malzemeler
3 adet yenilebilir gül
1 litre su
3 yemek kaşığı sirke (tercihen mesken yapımı)
1 çay kaşığı doğal kaya tuzu
1. Su kaynatın ve soğuması için oda sıcaklığında bekletin.
2. Gül yapraklarını yıkayın, suyunu süzün ve kuruması için bekletin.
3. Yapraklar kuruduğunda, bir kavanoz içine gül yaprakları, su ve sirkeyi ekleyin tahta kaşık ile karıştırın.
4. Kavanozu hava geçiren bir bez ile kapağı kapatın.
5. Kavanozu serin ve karanlık bir yerde koruma edin. Her gün bir defa tahta kaşık ile karıştırın.
6. 25 gün sonunda gül sirkesi kullanıma hazır olacaktır. Afiyet olsun.
14. Alıç sirkesi
Malzemeler
1 kilo alıç meyvesi
1 adet elma
1,5 tatlı kaşığı kaya tuzu
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay bardağı elma sirkesi
2 litre içme suyu
1. Öncelikle sirke imali için ortalama 5 litrelik kavanoz yahut şişe kullanabilirsiniz.
2. Kullanacağınız kavanozun içerisine 2 litre su koyun.
3. Alıç meyvelerini su ile yıkadıktan daha sonra süzün ve kurutun.
4. Süzdüğünüz alıç meyvelerini kabın içerisine koyduktan daha sonra, üzerine doğranmış elma dilimlerini ekleyin.
5. İçerisine şeker, tuz ve sirkeyi de ek edin. Akabinde kavanozun ağzını sıkıca kapayın ve çalkalayın.
6. Hazırladığınız kavanozu sabahtan öğleye kadar güneş ışığı alan bir yerde, öğlenden daha sonra ise güneş görmeyen, kuru ve serin bir ortamda bekletin.
7. Bu süreci 10 gün boyunca tekrar edin. 10 günün sonunda sirkeyi süzerek öbür bir kabın içerisine aktarın.
8. Güneş görmeyen serin bir yerde koruma edebilirsiniz. Afiyet olsun.
15. Ananas sirkesi tarifi
Malzemeler
1 adet ananas
1 tatlı kaşığı tuz
1.5 litre su
1 çay bardak sirke
1. Yıkanmış ve kabukları soyduğumuz ananası küp küp kesin.
2. Cam kavanoza koyun. üzerine su, tuz ve sirke koyup tahta kaşığı ile karıştırın.
3. Üzerine bir bez örtün. Her gün sistemli tahta kaşığı ile karıştırın. 20-25 günde sirkemiz hazır. Afiyet olsun. Ananas kabuklarını tencereye koyun üzerine gereğince su koyup 10-15 dakika kaynatın.
4. Suyunu süzün. Afiyet olsun.
16. Armut sirkesi tarifi
Malzemeler
500 gram armut
2 litre su
1 çay bardak sirke
1 tatlı kaşığı tuz
1. Armutları yıkayın. Kabuklarıyla birlikte küp kesin cam kavanoza alın.
2. Üzerine su, sirkeyi ve tuz katıp tahta kaşığı ile karıştırın.
3. Her gün tertipli olarak tahta kaşıklı karıştırın. 15-20 gün daha sonra sirkeniz hazır. Afiyet olsun.
17. Domates sirkesi tarifi
Malzemeler
10 adet domates
5 kısım taze nane
1 adet taze sıkılmış limon suyu
1 çay bardağı sirke
1 çorba kaşığı kaya tuzu
1 çorba kaşığı nohut
4 litre su
1 çorba kaşığı bal
1. Öncelikle cam kavanozun içerisine domatesleri tek tek elinizle sıkarak tüm biçiminde atıp yapmanız hem daha kolay hem daha lezzetli olacaktır.
2. çabucak sonrasında üzerine sırasıyla bal, nane, tuz atılır ve tuzun erimesi için yeterlice karıştırılır.
3. daha sonra üzerine nohut, maya sirkesi (elma, üzüm, kiraz vb. olabilir), limon suyu ve son olarak belirtilen ölçüde su aktarılır.
4. Nohut koymanızın emeli mayalanmayı kolaylaştırdığı için sirkenin çabuk bir biçimde kullanıma hazır hale gelmişi için katıyoruz.
5. Hazırlamış olduğunuz domates sirkesini yaklaşık 15-20 gün müddet boyunca karanlık ve serin bir ortamda bekletilmesi kararında süzerek kullanıma hazır hale getirin.
18. Kiraz sirkesi tarifi
Malzemeler
1.5 kg kiraz
2 yemek kaşığı kaya tuzu
1 su bardağı üzüm ya da kiraz sirkesi
6 litre su
1. ilk vakit içinderda 6-7 litrelik bir kavanozun içerisine ezilmiş kirazları koyun.
2. yararlarından yararlanabilmek için çekirdek ve saplarını da kavanoza ekleyin.
3. Kirazlar ezildikten daha sonra üzerine kaya tuzu, su ve sirkeyi ek edin.
4. Tüm materyalleri ekledikten daha sonra, tahta kaşık ile gereçleri karıştırın.
5. Kavanozun ağzına pak bir bez yerleştirin ve kapağını kapatın.
6. Hazırladığınız sirkeyi, 20 gün boyunca serin bir yerde koruma edin.
7. 20 günün sonunda kapağı açabilir ve sirkenin tadına bakabilirsiniz. Afiyet olsun.
19. Kozalak sirkesi tarifi
Malzemeler
7-8 adet kozalak
2 adet küp şeker
1 çay bardağı doğal konut imali sirke
4-5 adet nohut
Kavanozu dolduracak kadar içme suyu
1 yemek kaşığı bal yoksa pekmez
1. yavaşça bıçakla kestikten daha sonra kavanozu doldurun.
2. Üzerine şekeri, nohudu, pekmezi, suyu ve sirkeyi ek edin.
3. Tahta kaşık ile güzelce karıştırın. bu türlü tamamladıktan daha sonra üzerini bir bez sayesinde kapatın.
4. Sirkeyi bir ay boyunca günde iki kez tahta kaşık ile karıştırın. Bir ay daha sonra süzün.
20. Kırmızı pancar sirkesi
Malzemeler
7 kırmızı pancar
5 litrelik kavanoz
7 kırmızı pancar rendesi
2,5 litre kadar su (ağzına kadar dolmamalı)
2 yemek kaşığı toz şeker
Yarım çay bardağı mesken üretimi sirke
1. Kabaca su ve meyve oranı en az yarı yarıya olmalıdır.
2. Pancarların kabuğunu ince bir biçimde soyarak rendeleyin yahut robottan geçirin. Küçük modüllere ayırmak denetimi kolaylaştırıyor. Büyük biçimde konulduğu vakit dış kenarları çürüyüp iç kısım çabucak hemen çürümemiş olabiliyor.
3. Parçalanmış pancarları 5 litrelik bir kavanoza koyun. Pancar aslına bakarsanız şekeri yüksek bir bitkidir. Şeker esasen fermantasyonla yok oluyor. Ve var ise konut imali sirkeden yarım çay bardağı kadar koyuyoruz. Mayalanmayı garantilemek için.
4. daha sonra şişe ağzından 10 cm kadar boşluk bırakacak biçimde suyu dolduruyoruz. Sirkeniz yoksa 3-5 nohut da atabilirsiniz.
5. daha sonra ılık bir ortamda tülbentle ağzını kapatarak günde 2 defa karıştırın. Ortalama 25-30 gün sonunda ekşimsi sirke üzere bir koku gelecek. Tadına baktığınızda eksi ve sirke tadına yakın bir tat alıyorsanız süzme isini yapabilirsiniz. Şayet 30 günün sonunda hala alkol kokusu ve ekşi olmayan su üzere bir tat var ise, üzerinde sarı yeşil baloncuklar var ise bozulmuş demektir dökün.
6. Süzdükten daha sonra ağzını kapatarak serin karanlık bir odada durabilir. Buzdolabı olmayacak.