Merhabalar. Enflasyon ve paramızın kıymet kaybetmesi kararı besin fiyatlarında bu yıl rekor artırımlarla karşılaştık. Yaşlımızdan gencimize herkes market reyonlarında fiyat etiketlerini tekrar yeniden okur hâle geldik. Bu içerikte size imali pratik ve gereçleri o kadar da kıymetli olmayan yiyeceklerle yapabileceğiniz tanımları derledim.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
Not: Kaşar peynirli tanım eklemek isterdim ancak o da artırımdan zama koşuyor.
1. Yoğurtlu Patates Topları
Malzemeler:
1. birinci vakit içinderda patatesleri haşlayın.
2. sonrasındasında haşlanan patatesleri çatal ya da patates ezici yardımı ile güzelce ezin. Bu evrede sıcakken ezerseniz epey daha kolay olur.
3. Baharatları, kıyılmış maydanozu ve tuzu ek edin.
4. Tüm gereçleri güzelce karıştırın. çabucak sonrasında harçtann modüller alarak, elinizle yuvarlayıp top biçimini vererek servis tabağına alın. Tüm harç bitene kadar bu sürece devam edin.
5. Üzerine çırptığınız sarımsaklı yoğurt akabinde da kızdırmış olduğunuz tereyağı ve pul biberi gezdirerek servis edin.
2. Köz Patlıcanlı Makarna Salatası
Malzemeler:
1. Patlıcanı temizleyip doğrayın.
2. Dereotunu da ince ince kıyın.
3. Bütün materyalleri karıştırma kabına alın ve güzelce karıştırın.
4. Servis tabağına alıp üzerine zeytinyağı ile yaktığınız toz biberi gezdirin.
3. Patlıcanlı Pilav
Malzemeler:
1. Öncelikle patlıcanı doğrayıp zeytinyağında kızartın ve kızaran patlıcanı altına kağıt havlu serdiğiniz tabağa alın.
2. Soğanı doğrayın ve tencerede öldürün.
3. Akabinde baharatları ekleyin ve soğanla baharatları kavurun.
4. Kuru nane, toz şeker ve domatesi ek edin.
4. Pirinci de yıkayıp ekleyin. Akabinde, önce kızarttığınız patlıcanı ekleyin.
5. Suyu da ek edip evvel yüksek ateşte daha sonra kısık ateşte pişirin.
4. Kabak Pane
Malzemeler:
1. Kabakların kabuğunu kazıyarak, evvel ortadan ikiye daha sonra dikine dilimlere kesin.2. Kağıt havlu ile kurutarak biraz kurumasını bekleyin.3. Geniş bir kasede pane için materyalleri karıştırıp kek hamuru kıvamında hazırlayın.4. Kabakları bu karışıma batırıp tavada kızartın. Yanında sarımsaklı yoğurt ile servis yapın.
5. Mercimekli Bulgur Pilavı
Malzemeler:
1. Mercimeği yıkayın ve yavaşça yumuşayıncaya kadar haşlayın. Süzerek haşlama suyunu kenara alın.
2. İnce yemeklik doğranmış soğanı sıvı yağ ile pişirme tenceresine alıp kavurun.
3. Bulguru ekleyin ve kavurmaya devam edin.
4. Akabinde süzülmüş yeşil mercimeği ekleyin ve 2 dakika daha kavurun.
5. Yeşil mercimeğin suyunu ölçerek, gerekiyorsa sıcak su ekleyerek 4 çay bardağı sıcak su elde edin. Kavrulmuş mercimekli soğanlı pilava ekleyin ve tuzunu ayarlayın.
6. Kapağını kapatarak evvel harlı daha sonra yavaş ateşte pilavı pişirin.
7. Ateşteki pilava tereyağını ekleyip karıştırın.
8. Demlenmesi için mutfak bezinizle bohçalayarak 15 dakika bekletin.
6. Peynirli Gül Böreği
Malzemeler:
1. Bir kapta iç sos materyalleri çırpılır.
2. Yufka tezgaha serilir. Sos fırça ile yufkanın her yerine sürülür. Çokça peynir ufalanır.
3. Yufka enlemesine ortadan ikiye kesilir.
4. Yufka rulo sarılır ve gül üzere dolanır. Hepsi bu türlü yapılıp yağlanmış tepsiye dizilir.
5. Üzeri için sos gereçleri bir kapta çırpılır ve fırça ile hepsinin üzerine sürülür.
6. Evvelden ısıtılmış 180-190 derece fırında kızarana kadar pişirilir
7. Yeşil Mercimek Köftesi
Malzemeler:
1. Mercimeği haşlayın ve süzüp bir kaba alın.
2. Soğanı, 4 yemek kaşığı zeytinyağı ile kavurun.
3. Tüm materyalleri birleştirin ve galeta unu ile kıvamı gelene kadar karıştırın.
4. Harca köfte formu verip kızartın.
8. Cennet Çorbası
Malzemeler:
1. birinci vakit içinderda uygun bir tencereye tereyağını alalım. Tereyağı eridikten daha sonra mısır ununu ek edelim ve yaklaşık 3 dakika kavuralım.
2. İri bir biçimde doğradığımız soğan ve patatesi de ekleyip 5 dakika daha kavuralım.
3. Sebzelerimiz kavrulduktan daha sonra tuz, karabiber ve sarımsak granülü ekleyerek karıştıralım.
4. Akabinde tavuk suyu ve sıcak suyu da tenceremize ekleyelim. Tavuk suyu yoksa hepsini sıcak sudan koyabilirsiniz. Sebzelerimiz yumuşayana kadar orta ara karıştırarak pişmeye bırakalım.
5. Pişen sebzelerimizi pürüzsüz bir kıvam alana kadar blender ile ezelim. Şayet çorbanızın kıvamı size ağır gelirse tavuk suyu ve sıcak su ekleyerek kendinize nazaran ayarlayabilirsiniz.
6. Çorbamızı bir kaç dakika daha kaynattıktan daha sonra ocağı kapatalım.
7. Kaselere koyduğumuz çorbamızın üzerine sıvı yağda kızdırdığımız toz biberi gezdirerek servis edelim.
9. Sarımsak Soslu Etsiz Topalak Çorbası
Malzemeler:
1. İki bardak bulguru, üzerine bir buçuk su bardağı su koyup bir kabın içerisinde kapağını kapatarak şişmeye bırakıyoruz.
2. Şişince, öteki bir kabın içerisine alıp bir su bardağı su koyuyoruz ve kimyon, tuz ve salçasını atıp karıştırıyoruz.
3. Ununu koyup beş dakika yoğuruyoruz. Bir kabın içerisine su koyup ortada elimizi ıslatarak bu süreci yapıyoruz.
4. Hamurumuzdan birer modül alıp nohut biçimde kesimler kopararak yuvarlıyoruz.
5. Bir kabın içerisini ıslatıp topalaklarımızı koyuyoruz.
6. Tencerede yemeklik doğranmış soğanı sıvı yağ ile kavuruyoruz. Domates sosunu da ekliyoruz ve daha sonra blenderdan geçip püre haline getiriyoruz.
7. Nohutunu, bulyonunu, on su bardağı kaynar suyunu koyuyoruz ve düzgünce kaynayınca çorbamızdan bir kaç kepçe alıp köftelerin üzerine döküp kaynayan çorba tenceresine döküyoruz.
8. Yaklaşık on dakika kısık ateşte pişiriyoruz. Limon suyunu, tuzunu, pul biberini atıp pişen çorbamızın altını kapatıyoruz.
9. Sarımsağı tuzla ezip limon suyunu ek ediyoruz ve isteğe bağlı olarak topalak çorbasına katıyoruz.
10. Yoğurtlu Karnabahar Kavurma
Malzemeler:
1. Karnabahar güzelce yıkanıp kurutulduktan daha sonra bıçak ile kesme tahtası üzerinde ince ince kıyılır. Küçük küçük çiçeklerine ayrılır.
2. Genişçe bir tavaya zeytinyağı alınıp yavaşça ısıtılır.
3. Isınan yağın içerisine ufalanan karnabaharlar koyulur. Orta ara karıştırılarak renginin pembeleşmesi sağlanır.
4. yavaşça hafifçe pembeleşmeye başlayınca üzerine tuz serpilir. Sarımsak rendelenir ve 5 dakika daha kavrulur.
5. sonrasındasında servis tabağına alınır. Üzerine isteğe nazaran sarımsaklı yoğurt gezdirilir.
6. Son olarak tereyağı, salça ve pul biber ile sos hazırlanıp üzerine gezdirilir.
Siz imali kolay ve az tanımlı yemekleri denediniz mi? Yorumlarınızı bekliyorum.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
Not: Kaşar peynirli tanım eklemek isterdim ancak o da artırımdan zama koşuyor.
1. Yoğurtlu Patates Topları
Malzemeler:
2 adet patates
1 tutam maydanoz
Yarım çay kaşığı karabiber
1,5 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı pul biber
Sarımsaklı yoğurt
Tereyağında kızdırılmış pul biber
1. birinci vakit içinderda patatesleri haşlayın.
2. sonrasındasında haşlanan patatesleri çatal ya da patates ezici yardımı ile güzelce ezin. Bu evrede sıcakken ezerseniz epey daha kolay olur.
3. Baharatları, kıyılmış maydanozu ve tuzu ek edin.
4. Tüm gereçleri güzelce karıştırın. çabucak sonrasında harçtann modüller alarak, elinizle yuvarlayıp top biçimini vererek servis tabağına alın. Tüm harç bitene kadar bu sürece devam edin.
5. Üzerine çırptığınız sarımsaklı yoğurt akabinde da kızdırmış olduğunuz tereyağı ve pul biberi gezdirerek servis edin.
2. Köz Patlıcanlı Makarna Salatası
Malzemeler:
1 büyük çorba kasesi haşlanmış makarna
1 tutam dereotu
3 adet közlenmiş patlıcan
Tuz
1 büyük kase yoğurt
1 yemek kaşığı mayonez
2 diş ezilmiş sarımsak
Zeytinyağı
Kırmızı toz biber
1. Patlıcanı temizleyip doğrayın.
2. Dereotunu da ince ince kıyın.
3. Bütün materyalleri karıştırma kabına alın ve güzelce karıştırın.
4. Servis tabağına alıp üzerine zeytinyağı ile yaktığınız toz biberi gezdirin.
3. Patlıcanlı Pilav
Malzemeler:
2 adet büyük uzunluk patlıcan
1 adet kuru soğan
Tuz
Karabiber
1 tatlı kaşığı yeni bahar
1 yemek kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı tarçın
1 adet rendelenmiş domates
1 tatlı kaşığı toz şeker
2 su bardağı pirinç
3 su bardağı su
Zeytinyağı
1. Öncelikle patlıcanı doğrayıp zeytinyağında kızartın ve kızaran patlıcanı altına kağıt havlu serdiğiniz tabağa alın.
2. Soğanı doğrayın ve tencerede öldürün.
3. Akabinde baharatları ekleyin ve soğanla baharatları kavurun.
4. Kuru nane, toz şeker ve domatesi ek edin.
4. Pirinci de yıkayıp ekleyin. Akabinde, önce kızarttığınız patlıcanı ekleyin.
5. Suyu da ek edip evvel yüksek ateşte daha sonra kısık ateşte pişirin.
4. Kabak Pane
Malzemeler:
- 4 adet sakız kabak
1 yumurta
1 şişe soda
2 su bardağı un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz, karabiber
- Sıvıyağ
1. Kabakların kabuğunu kazıyarak, evvel ortadan ikiye daha sonra dikine dilimlere kesin.2. Kağıt havlu ile kurutarak biraz kurumasını bekleyin.3. Geniş bir kasede pane için materyalleri karıştırıp kek hamuru kıvamında hazırlayın.4. Kabakları bu karışıma batırıp tavada kızartın. Yanında sarımsaklı yoğurt ile servis yapın.
5. Mercimekli Bulgur Pilavı
Malzemeler:
2 çay bardağı pilavlık bulgur
2 adet büyükçe kuru soğan
1,5 çay bardağı yeşil mercimek
1 çay bardağı mısır özü yağ
1 çorba kaşığı tereyağı (silme)
Tuz
1. Mercimeği yıkayın ve yavaşça yumuşayıncaya kadar haşlayın. Süzerek haşlama suyunu kenara alın.
2. İnce yemeklik doğranmış soğanı sıvı yağ ile pişirme tenceresine alıp kavurun.
3. Bulguru ekleyin ve kavurmaya devam edin.
4. Akabinde süzülmüş yeşil mercimeği ekleyin ve 2 dakika daha kavurun.
5. Yeşil mercimeğin suyunu ölçerek, gerekiyorsa sıcak su ekleyerek 4 çay bardağı sıcak su elde edin. Kavrulmuş mercimekli soğanlı pilava ekleyin ve tuzunu ayarlayın.
6. Kapağını kapatarak evvel harlı daha sonra yavaş ateşte pilavı pişirin.
7. Ateşteki pilava tereyağını ekleyip karıştırın.
8. Demlenmesi için mutfak bezinizle bohçalayarak 15 dakika bekletin.
6. Peynirli Gül Böreği
Malzemeler:
5-6 adet günlük yufka
1 büyük kase ufalanmış beyaz peynir
Kıyılmış maydanoz (İsteğe bağlı)
1 su bardağı süt
1 Türk kahvesi fincanı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 adet yumurta beyazı
1 adet yumurta sarısı
2 yemek kaşığı yoğurt
4 yemek kaşığı sıvı yağ
1 fiske tuz
1. Bir kapta iç sos materyalleri çırpılır.
2. Yufka tezgaha serilir. Sos fırça ile yufkanın her yerine sürülür. Çokça peynir ufalanır.
3. Yufka enlemesine ortadan ikiye kesilir.
4. Yufka rulo sarılır ve gül üzere dolanır. Hepsi bu türlü yapılıp yağlanmış tepsiye dizilir.
5. Üzeri için sos gereçleri bir kapta çırpılır ve fırça ile hepsinin üzerine sürülür.
6. Evvelden ısıtılmış 180-190 derece fırında kızarana kadar pişirilir
7. Yeşil Mercimek Köftesi
Malzemeler:
2 su bardağı yeşil mercimek
1 adet büyük uzunluk soğan
2 diş sarımsak (rendelenmiş)
4 yemek kaşığı zeytinyağı (soğanı kavurmak için)
1 yemek kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı nane
1 adet yumurta
Biraz maydanoz ve nane (ince doğranmış)
Aldığı kadar galeta unu
- Sıvı yağ ya da zeytinyağı
1. Mercimeği haşlayın ve süzüp bir kaba alın.
2. Soğanı, 4 yemek kaşığı zeytinyağı ile kavurun.
3. Tüm materyalleri birleştirin ve galeta unu ile kıvamı gelene kadar karıştırın.
4. Harca köfte formu verip kızartın.
8. Cennet Çorbası
Malzemeler:
2 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı mısır unu
1 adet soğan
1 adet patates
Tuz
Karabiber
1 çay kaşığı sarımsak tozu
2 su bardağı tavuk suyu
5 su bardağı sıcak su
Sıvı yağ
Toz biber
1. birinci vakit içinderda uygun bir tencereye tereyağını alalım. Tereyağı eridikten daha sonra mısır ununu ek edelim ve yaklaşık 3 dakika kavuralım.
2. İri bir biçimde doğradığımız soğan ve patatesi de ekleyip 5 dakika daha kavuralım.
3. Sebzelerimiz kavrulduktan daha sonra tuz, karabiber ve sarımsak granülü ekleyerek karıştıralım.
4. Akabinde tavuk suyu ve sıcak suyu da tenceremize ekleyelim. Tavuk suyu yoksa hepsini sıcak sudan koyabilirsiniz. Sebzelerimiz yumuşayana kadar orta ara karıştırarak pişmeye bırakalım.
5. Pişen sebzelerimizi pürüzsüz bir kıvam alana kadar blender ile ezelim. Şayet çorbanızın kıvamı size ağır gelirse tavuk suyu ve sıcak su ekleyerek kendinize nazaran ayarlayabilirsiniz.
6. Çorbamızı bir kaç dakika daha kaynattıktan daha sonra ocağı kapatalım.
7. Kaselere koyduğumuz çorbamızın üzerine sıvı yağda kızdırdığımız toz biberi gezdirerek servis edelim.
9. Sarımsak Soslu Etsiz Topalak Çorbası
Malzemeler:
2 su bardağı ince esmer bulgur
2 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı biber salçası, 1 tatlı kaşığı kimyon
1 büyük kuru soğan
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı domates sosu
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı biber salçası
1 adet bulyon
1 limon suyu
1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
1 büyük diş sarımsak
1 limon suyu
1 çay kaşığı tuz
1. İki bardak bulguru, üzerine bir buçuk su bardağı su koyup bir kabın içerisinde kapağını kapatarak şişmeye bırakıyoruz.
2. Şişince, öteki bir kabın içerisine alıp bir su bardağı su koyuyoruz ve kimyon, tuz ve salçasını atıp karıştırıyoruz.
3. Ununu koyup beş dakika yoğuruyoruz. Bir kabın içerisine su koyup ortada elimizi ıslatarak bu süreci yapıyoruz.
4. Hamurumuzdan birer modül alıp nohut biçimde kesimler kopararak yuvarlıyoruz.
5. Bir kabın içerisini ıslatıp topalaklarımızı koyuyoruz.
6. Tencerede yemeklik doğranmış soğanı sıvı yağ ile kavuruyoruz. Domates sosunu da ekliyoruz ve daha sonra blenderdan geçip püre haline getiriyoruz.
7. Nohutunu, bulyonunu, on su bardağı kaynar suyunu koyuyoruz ve düzgünce kaynayınca çorbamızdan bir kaç kepçe alıp köftelerin üzerine döküp kaynayan çorba tenceresine döküyoruz.
8. Yaklaşık on dakika kısık ateşte pişiriyoruz. Limon suyunu, tuzunu, pul biberini atıp pişen çorbamızın altını kapatıyoruz.
9. Sarımsağı tuzla ezip limon suyunu ek ediyoruz ve isteğe bağlı olarak topalak çorbasına katıyoruz.
10. Yoğurtlu Karnabahar Kavurma
Malzemeler:
Yarım karnabahar
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 diş sarımsak
1 su bardağı yoğurt
1 diş sarımsak, tuz
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı pul biber
1. Karnabahar güzelce yıkanıp kurutulduktan daha sonra bıçak ile kesme tahtası üzerinde ince ince kıyılır. Küçük küçük çiçeklerine ayrılır.
2. Genişçe bir tavaya zeytinyağı alınıp yavaşça ısıtılır.
3. Isınan yağın içerisine ufalanan karnabaharlar koyulur. Orta ara karıştırılarak renginin pembeleşmesi sağlanır.
4. yavaşça hafifçe pembeleşmeye başlayınca üzerine tuz serpilir. Sarımsak rendelenir ve 5 dakika daha kavrulur.
5. sonrasındasında servis tabağına alınır. Üzerine isteğe nazaran sarımsaklı yoğurt gezdirilir.
6. Son olarak tereyağı, salça ve pul biber ile sos hazırlanıp üzerine gezdirilir.
Siz imali kolay ve az tanımlı yemekleri denediniz mi? Yorumlarınızı bekliyorum.