Türkiye Simülasyonunda Sonunda Kimyacı da Olduk! 1 Litre Süt ile 120 TL Kıymetinde Kaşar Peyniri Yapıyoruz

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Daima artan fiyatlar ötürüsıyla birtakım besinlerin tüketimini azaltmaya çalışıyoruz. Bilhassa mutfakların vazgeçilmezi süt ve süt eserleri alışveriş esnasında can yakabiliyor. Peynir çeşitlerinin, yoğurdun, kremanın ve tereyağının ulaştığı fiyatlar geri durmamıza sebep olabiliyor lakin bu eserler neredeyse tüm yiyeceklerin temelini oluşturuyor. Bizler de bu eserlere alternatifler aramaya başlıyoruz. Bulduğumuz prosedürlerden biri de bu eserleri dışarıdan almak yerine konutta kendi imkânlarımızla yapmak oluyor. Bu tanımlara içine girdiği her şeyin tadını güzelleştiren kaşar peyniriyle başlamak istedik. İşte, meskende 1 litre süt kullanarak 1,5 kg kaşar peyniri yapabileceğiniz o tarif!


KAŞAR PEYNİRİ TANIMI


MALZEMELER


● 1 litre süt

● 12 yemek kaşığı mısır nişastası

● 1,5 yemek kaşığı tereyağı

● 200 gram kaşar peynir

● 1 tatlı kaşığı tuz

HAZIRLANIŞI

● Ocağa bir tencere koyun lakin altını çabucak açmayın.

● Tencereye 1 litre sütü boşaltın.

● Sütün üzerine 12 yemek kaşığı mısır nişastası ekleyin ve uygunca karıştırın.

● Tenceredeki nişastaları büsbütün sütün ortasında çözdürene kadar karıştırın.

● Nişasta çözüldükten daha sonra ocağın altını açın ve sütü ısıtmaya başlayın.

● Süt ısındıktan daha sonra üzerine 1,5 yemek kaşığı tereyağı ve 200 gram kaşar peyniri ekleyerek çırpma teli sayesinde karıştırmaya başlayın.

● Karıştırmaya devam ederken 1 tatlı kaşığı tuzu da karışıma ek edin.

● Tereyağı ve kaşarlar sütün ortasında erirken siz de bu sırada çırpmaya devam edin.

● Karışımı pürüzsüz bir hâle gelene kadar çırpın.

● Tencereden rahatlıkla ayrılabilecek kıvama gelene kadar karıştırma sürecine orta vermeyin.

● Bu sırada kullandığınız süt kutusunun üst kısmını kesin ve kutuyu içine peynir doldurulacak hâle getirin. Daha uygun olacağını düşündüğünüz bir kap var ise olağan ki onu da kullanabilirsiniz.

● Peynirin kıvamı dökülmeye hazır olduğunda karışımı süt kutusunun içine boşaltın. Karışımı kaynar hâldeyken dökmeye ihtimam gösterin.

● Yarısını doldurduğunuz kutuyu tezgaha vurarak peynir kabının ortasında kalan havayı boşaltın ve doldurmaya devam edin.

● Bu süreci peynir karışımını doldururken daima yeniden edin.

● Peyniri doldurduğunuz kabı bir gün boyunca serin bir yerde dinlenmeye bırakın. Sıcak durumdayken buzdolabına koymamaya dikkat edin.

● Bir gün daha sonra kaşar peynirini kalıbın ortasından çıkarın.

● Kaşar peyniriniz hazır. Haydi, size afiyet olsun!

Bu tarifle hazırlayacağınız besinin büsbütün doğal bir üretim süreci olacağı için kaşar peynirinin erimeyeceğini belirtmemizde yarar var. Yani bu peynir pizza yahut makarna üzere eritilmesi gereken yerlerde kullanılmak için uygun değil fakat kaşar peynirini böreklerde, poğaçalarda ve kahvaltılarınızda keyifle tüketebilirsiniz.

Kaşar peynirini hazırladınız ve olay bitti mi? Doğal ki hayır! İşte; yaptığınız kaşarı kullanabileceğiniz, kahvaltılarınızda yahut beş çaylarınızda size eşlik edecek sıcacık kaşarlı poğaça tarifi!


KAŞARLI POĞAÇA TANIMI


MALZEMELER

HAMUR İÇİN


● 1 adet yumurta

● 3,5-4 bardak un (elenmiş)

● 1 çay bardağı ılık süt

● 10 gram instant maya

● 1 çay bardağı tereyağı

● 1 çay bardağı sıvı yağ

● 1 tatlı kaşığı tuz

● 1 yemek kaşığı toz şeker

ÜZERİ İÇİN

● 2 yemek kaşığı su (soğuk)

● 2 yemek kaşığı pekmez

● Susam

İÇİ İÇİN

● Kaşar peyniri (dilimlenmiş)

HAZIRLANIŞI

● Hamuru hazırlamak için kullanacağınız materyalleri evvelde buzdolabından çıkarın ve oda sıcaklığında bekletin.

● Mayayı süt, su ve şekerle biraz eritin.

● daha sonra karışımınıza yumurta, tereyağı, sıvı yağ, tuz ve unu ekleyin.

● Unun hepsini bir anda eklemeyin zira hamurun sert olmaması gerekiyor.

● Gereçleri karıştırarak ele hafifçeçe yapışan bir hamur elde edin.

● Hamuru bir süre yoğurun ve 15 dakika kadar mayalanmaya bırakın.

● Mayalanan hamurdan ceviz boyutunda kesim koparın ve elinizde açarak iç malzemeyi koyacak hâle getirin.

● Dilimlediğiniz kaşar peynirini hamura koyun ve hamuru kapatın. Bu noktada kapattığınız taraf üst kısma gelmeli.

● Hamuru pekmeze ve akabinde susama batırın. daha sonrasında fazlaca aralıklı olmayacak biçimde tepsiye dizin.

● Hazırladığınız bütün hamur bitene kadar bu süreci yine edin ve poğaçaları 15 dakika daha bekletin.

● Bu sırada fırını açın ve ısıtın.

● Mayalanan poğaçaları ısıtmış olduğunuz fırına atın ve üstleri kızarana kadar pişirin.

● Üstü kızarmış kaşarlı ve sıcacık poğaçalarınız servise hazır. Afiyet olsun!
 
Üst