Türk Mutfağının Vazgeçilmez Baharatı Çörek Otunun Sıhhat Açısından yararları

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Çörek otu, Türk mutfağının vazgeçilmez baharatlarındandır. Hatta kurabiyelerin bir numaralı süsleyicisidir. Vitamin ve mineral bakımından varlıklı olan çörek otu, sayısız sıhhat yararları ile bilinir. Artık gelin, çörek otunun faydalarını tek tek inceleyelim.


1. Baş ve karın ağrısına düzgün gelir.


www.google.com

Tarihi olarak çörek otu; baş ve karın ağrılarının tedavisinde kullanılmıştır. Burun tıkanıklığı ve enfeksiyon tedavisinde de kullanılmaktadır. Adet ağrılarını hafifçeletici tesiri bulunmaktadır. Çörek otu ayrıyeten üzerine en epeyce araştırma yapılan baharatlardan biridir.


2. Anti-inflamatuar tesirler gösterir.


Çörek otu, klinik çalışmalarda astımlı şahısların semptomlarını hafifçeletmiştir. İltihabı azalttığı ve düz kasları gevşettiği kanıtlanmıştır. Antioksidan özellikleri ile birleştiğinde, bu tesirler gastrointestinal bozuklukların önlenmesine yardımcı olabilir. tıpkı vakitte ilgili semptomların hafifçelemesini sağlayabilir.


3. Alzheimer ve Parkinson hastalıkların tedavisine âlâ gelebilir.


Alzheimer ve Parkinson üzere hastalıkların tedavisine âlâ gelebilmektedir. Beyin dokusunun iltihaplanmasına pürüz olabilir. Dikkat ve konsantrasyonu arttırır. Ancak bu özellikleri için daha epeyce çalışmaya gereksinim vardır.


4. Hipertansiyonu olan bireylerde kan basıncı denetimini sağlayabilir.


Çörek otunu, 12 hafta boyunca günde 0.5-2 gram öğütülmüş biçimde kullanmak hipertansiyon sorunu olan şahısların kan basıncı denetimini sağlayabilir. Lakin kullanmadan evvel bir daha de doktorunuza müracaatınızda yarar vardır.


5. Kanserle gayret edebilir.


Çörek otu, kanserin gelişmenine katkıda bulunabilecek hür radikalleri nötralize etmeye yardımcı olabilir. Araştırmaya bakılırsa çörek otunun anti-kanser özellikleri bulunmaktadır.


6. Bakterileri öldürmeye yardımcı olabilir.


Hastalığa niye olan bakterileri öldürmeye yardımcı olabilir. Anti-bakteriyel özelliğe sahiptir. Biroldukca bakterinin büyümesine mahzur olduğu bilinmektedir.


7. Karaciğeri hasar ve faydalanmalara karşı koruyabilir.


Karaciğer insan bedenindeki en kıymetli organlardan biridir. Toksinleri uzaklaştırır, besinleri işler ve sıhhat için değerli proteinleri üretir. Çörek otu, karaciğeri hasara ve faydalanmaya karşı koruyabilmektedir.


8. Kan şekerini düzenleyebilir.


Yüksek kan şekeri; kayıtsız kilo kaybına ve konsantrasyon kuvvetliğü üzere olumsuz belirtilere niye olabilir. Çörek otu, kan şekerini sabit tutmaya yardımcıdır. Çörek otu yağının da kan şekerini düzenleyici tesiri bulunmaktadır.


9. Alerji tedavisinde tesirlidir.


Çörek otu, alerjik rinit tedavisinde çok tesirlidir. Bilhassa burun alerjisi semptomlarını hafifçeletir. Tıkanıklık, burun kanallarının şişmesi, burun akması ve hapşırma üzere alerjik tepkilere âlâ gelmektedir. Ağız yoluyla günlük alındığı takdirde, alerjik semptomları azaltabilir.


10. Öksürüğe uygun gelebilir.


Çörek otu, öksürüğü azaltabilir. Ayrıyeten grip tedavisinde kullanılabilir. Boğaz ağrıları ve şişmiş bademciklere düzgün gelebilmektedir.
 
Üst