Truss: Vergi artışının kalmasına karar verdim

Beykozlu

New member
Başbakan Truss, Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng’i nazaranvden almasının akabinde konuştu. Truss, ekonomik büyüme konusundaki kararlılığını bir dahaleyerek, 2008’deki global ekonomik krizinden bu yana İngiltere’nin potansiyelinin daima olarak zayıf büyüme niçiniyle geride kaldığını tabir etti.

“Düşük vergi, yüksek fiyat, yüksek oranda büyümeli bir iktisat sunmak istiyorum.” diyen Truss, başkanı olduğu Muhafazakar Parti tarafınca bunu yapmak için seçildiğini ve bu misyonun devam ettiğini lisana getirdi.

Liz Truss, “Putin’in Ukrayna’daki dehşetli savaşının devam etmesi niçiniyle global ekonomik şartların berbatlaşması de kelam konusu.” değerlendirmesinde bulundu.

Önceki hükümetin 2023 için planladığı kurumlar vergisindeki artış kalacak

Başbakan Truss, hükümetin eylülde deklare ettiğı “mini bütçe” düzenlemelerinin birtakım kısımlarının piyasaların beklediğinden daha ileri ve süratli gittiğinin açık olduğunu belirterek, şunları söylemiş oldu:

“Bu niçinle şu anda misyonumuzu yerine getirme halimiz değişmeli. Piyasalara mali disiplinimizin teminatını vermek için artık harekete geçmeliyiz. Bu niçinle evvelki hükümet tarafınca (2023 için) planlanan kurumlar vergisindeki (yüzde 19’dan yüzde 25’e olan) artışın kalmasına karar verdim.”

Truss, bu biçimdelikle yılda 18 milyar sterlin daha vergi toplanacağını tabir etti.

İngiliz hükümetinden geçen ay yapılan açıklamada, evvelki hükümetin 2023 için yüzde 19’dan yüzde 25’e çıkacağını deklare ettiğı kurumlar vergisi artışı iptal edildiği duyurulmuştu.

Yeni Maliye Bakanı, orta vadeli mali planı bu ay sonunda açıklayacak

Truss, bakılırsavine son verilen Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng’le ilgili olarak, “Onu kaybettiğime son derece üzüldüm. O olağanüstü bir dost ve bu ülkeyi büyüme yoluna koyma vizyonumu paylaşıyor.” diye konuştu.

Kwarteng’in yerine getirilen Jeremy Hunt’ın tecrübeli ve hürmet duyulan bakanlardan biri olduğunu vurgulayan Truss, “(Hunt) Ülkemiz için benim görüşlerimi ve tutkumu paylaşıyor.” dedi.

Ayrıca yeni Maliye Bakanı Hunt’ın orta vadeli mali planı bu ay sonunda açıklayacağını duyuran Truss, şunları kaydetti:

“Bugün kararlı davrandım zira önceliğim ülkemizin ekonomik istikrarını sağlamak. Başbakan olarak her vakit ulusal çıkarlar doğrultusunda hareket edeceğim. Bu her vakit birinci fikrimdir. Dürüst olmak istiyorum, bu güç fakat bu fırtınayı atlatacağız ve gelecek kuşaklar için ülkemizin refahını değiştirebilecek kuvvetli ve sürdürülebilir büyümeyi sağlayacağız.”

Truss, Başbakanlık bakılırsavini sürdürmede kararlı olduğunu söylemiş oldu

Liz Truss, gazetecilerin kendisinin niye vazifede kalması gerektiği sorusuna, ekonomik büyümeyi sağlama kelamını yerine getirme konusunda “kesinlikle kararlı” olduğu cevabını verdi.

İnsanların bu kış artan güç faturalarıyla karşı karşıya kalmamasını sağlamak için güç fiyat garantisi verdiklerini hatırlatan Truss, “Yaşadığımız sıkıntılar karşısında ekonomik istikrarımızı sağlamak için kararlı biçimde hareket etmem doğruydu. Bu, ülkemizin dört bir yanındaki beşerler ve işletmeler için hayati değer taşıyor.” dedi.