Toplumsal medya idmanlarına dikkat

taklaci09

Global Mod
Global Mod
BURSA (İHA) – Toplumsal medya antrenmanlarına dikkat

BURSA İdmanların bireye özel olduğunu tabir eden Fizikî Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Serap Latif Raif, toplumsal medyadan izlenilen yerine tabip değerlendirmesi ve fizyoterapistlerin teklifleri çerçevesinde yapılan idmanların kas ve eklem sıhhati açısından kıymetli olduğunu söylemiş oldu.

Pulmoner rehabilitasyon, kronik akciğer rahatsızlığı olan bireylere uygulanan bir idman olduğunu tabir eden Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bursa Hastanesi Fizikî Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Serap Latif Raif, “Tabi, akciğer rahatsızlığı olan bireylerin, nefes darlığı üzere, sorunları olur. Efor kapasitesi azalmıştır. Merdiven inip çıkmakta zorluk çekebilir. Kas kuvvetsizlikleri olabilir. Bunları desteklemek ismine bilhassa Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı (KOAH), astım ve kronik solumun yetmezliği olan bireylere de Pulmoner rehabilitasyon idmanı uygulanmaktadır. Günümüzde de korona virüs salgınında bilhassa enfeksiyonu geçirmiş olanlarda, ağır bakım daha sonrasında akciğer sorunlarını epey sık gördük. Bu programa da hastalarımızı çoğunlukla aldık” dedi.

Lakin bu programın bir grup işi olduğunu tabir eden Dr. Serap Latif Raif, “Hastamızı detaylı olarak kıymetlendiriyoruz. Teneffüs kapasitesini belirliyoruz. Birtakım ölçümler yapıyoruz. Kas ve iskelet sistemi tarafından bir sorunu var mı? Diye denetim ediyoruz. Zira çabucak sonrasındasında idman programına alıyoruz. Hastaya özel, bireye özel bir program çiziyoruz. Fizyoterapist arkadaşlarımızla birlikte bisiklette yahut yürüme bandında hastanın tansiyonuna, kan basıncına, nefesine bakarak antrenmanlarımızı nezaret eşliğinde yapıyoruz. Bunun devamında kuvvetlendirme idmanları de yapılıyor” biçiminde konuştu.

“Sosyal medya idmanları sağlıklı değil”

Nefes antrenmanlarını, korona virüs rahatsızlığı geçirmemiş olsak bile akciğer kapasitesini arttırmak ve kuvvetli tutmak için bir grup antrenmanlar uygulandığını belirten Dr. Raif, “Salgın devrinde günümüzün birçoklarını konutlarda geçirdik. Bilhassa 65 yaş üstü için hayatın kimi anları daha da sıkıntı hale geldi. Onların esasen mevcut efor kapasitesi azdı. Kaslarda ve kemiklerde erimeler, istikrar sorunlarıyla bize başvuran hastalar oldu. Onların da korunması ve geliştirmesi ismine birtakım idmanlar öneriyoruz. Bizim önerdiğimiz yalnızca burada değil, meskenlerde de yapılabilecek antrenmanlar oluyor. Lakin toplumsal medya üzerinde bir grup idman paylaşımları yapılıyor. Lakin bizler yaptığımız idman programlarının bireylerin kendi bedenine özel olduğunu buradan bir defa daha hatırlatmak istiyoruz. Fizyoterapist eşliğinde bir plan çizilip buna uygun hareket edilirse, daha sağlıklı ve hoş sonuçlar alınabilir” dedi.


İhlas Haber Ajansı / Abdullah Çibir – Sıhhat
 
Üst