Tavuk Yumurtalarının Farklı Renklerde Olmasının sebebi Nedir? Kahverengi Yumurta mı Beyaz Yumurta mı?

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Yumurta rengi sorulduğunda neredeyse her insanın bir tercihi vardır. Kimisi kahverengi yumurtayı daha sağlıklı bulurken kimisi de beyaz yumurtanın daha pak olduğunu düşünür. Pekala, tavuk yumurtalarının farklı renklerde olmasının sebebi nedir? Artık gelin, tavuk yumurtalarının renklerinin niye farklı olduğunu yakından inceleyelim…


Yanıt çok sıradantir. Tavukların cinsine bakılırsa yumurtaların rengi değişir.


Yumurtalar farklı renklerde olabilir. Hatta marketlerde beyaz ve kahverengi yumurta çok yaygındır. Bunun sebebi pek sıradantir. Tavukların cinsine göre yumurtaların rengi değişir. Kabuk rengi kalıtsaldır. Yani genelde kahverengi renkli tavuklar kahverengi yumurtlar. Beyaz renkli tavuklar ise beyaz yumurtlar.


Tavukların yumurtalarında renklenmeye niye olan pigmentler vardır.


Tavuk yumurtasının rengi kahverengi, beyaz, mavi ve yeşil olabilir. Tavukların yumurtalarında renklenmeye niye olan pigmentler vardır. Yumurtanın kabuğunda kahverengi rengine sebep olan ana pigmente protoporfirin IX denir. Mavi ve yeşil renge sebep olan ana pigmente ise, biliverdin denir. Ameraucana mavi, Leghorn beyaz ve Orpinghton ırkı kahverengi yumurtlar.


Tüm yumurtalar rengi ne olursa olsun tıpkı besinsel kıymete sahiptir.


Yumurta rengi ile alakalı halk içinde değerli yanılgılar kelam konusudur. Kimisi beyaz yumurtanın daha pak olduğunu düşünürken kimisi de kahverengi yumurtanın daha sağlıklı olduğunu düşünür. Fakat boyutlarına, metotlarına ve renklerine bakılmaksızın tüm yumurtalar birebir besinsel pahaya sahiptir.


Değişik renklerdeki yumurtalar içindeki tek gerçek fark kabuktaki pigmenttir.


Bilim adamları kahverengi ve beyaz yumurtayı karşılaştırdılar. Ortalarındaki tek gerçek fark kabuktaki pigment olduğunu buldular. Lakin kimi faktörler yumurtaların besinsel pahasını etkileyebilir. Örneğin, güneşte dolaşan tavuklar daha fazla D vitamini aldığı için bu yumurta başkalarından daha sağlıklıdır. Bir de tavukların yediği yem tipi de yumurtaların besinsel pahasını etkilemektedir.


Ayrıyeten yumurtaların renkleri tatlarını etkilemez.


Yumurtaların renkleri tatlarını etkilemez. Yani yumurtaların kabuk rengi tatlarını belirlemez. Tavuğun cinsi, yediği yem tipi ve pişirme sistemi yumurtanın tadını farklılaştırabilir. birebir vakitte yumurtayı kısa müddette tüketmeniz gerekmektedir. Yumurta uzun müddet saklandığında, berbat tat geliştirebilir. Yumurtaları buzdolabında saklamanız lezzetlerini müdafaaya yardımcı olabilir.


Bozuk yumurtaların kabuk rengi gri olur.


Kokmuş yahut bozuk yumurtaların kabuk rengi gridir. Bozuk yumurtayı tüketenlerde ise, sindirim sistemi bozuklukları ve alerjik tepkiler görülür. Hatta mikrobiyolojik problemlere da niye olabilir. Yumurta bu sebeple katiyetle oda sıcaklığında saklanmamalıdır. Oda sıcaklığında saklandığında epey çabuk bozulur. Yani 12 dereceden yüksek yerlerde saklanan yumurtalar bozulur. Yumurtalar 5 dereceden düşük yerlerde saklanmalıdır. Ayrıyeten yumurta pak bir yerde saklanması gerekir. Zira yumurtanın üstündeki küçük gözenekler dışarıdaki kokuların içerisine sızmasına yol açar.
 
Üst