Osmanlı mutfağı denildiği vakit akıllara çabucak tatlıları gelmektedir. Osmanlı mutfağında saray haricinde, misafirliğe gidildiğinde tatlı gdolayılmesi, kutlamalarda, düğünlerde tatlı dağıtılması, matem vakit içinderında helva dağıtılması üzere gelenekler çok yaygındı. Bu geleneklerden birçoğu günümüzde de devam etmektedir. Osmanlı ve Türk mutfağında bu kadar değerli bir yeri olan tatlılardan 20 adedinin tanımını sizin için yazdık. İşte ayrıntılar…
1. Sütlaç tarifi
Malzemeler
1. Sadece bir defa sudan geçirerek yıkadığınız pirinci tencereye alın ve 2 su bardağı sıcak suyu ekleyerek kısık ateşte pişirmeye başlayın. Bu sırada orta ara nazikçe karıştırın.
2. Pirinç, suyu çekip lapa hale gelince üzerine sütü ek edin. Karıştırın ve süt kaynayana kadar orta ara karıştırmaya devam edin. Kaynadıktan daha sonra altını kısın, 8-10 dakika daha bu türlü karıştırarak kısık ateşte pişirin.
3. Ardından şekeri ekleyin, karıştırın. tekrar kaynamasını bekleyin ve 4-5 dakika daha da kısık ateşte bu türlü kaynatın. Nişastayı eklemek için bir kabın içerisine alın, 1 çay bardağı suyla karıştırın ve tıpkı anda hem karıştırıp hem tencereye ekleyin. Azar azar dökerek eklerseniz topaklanma riskini de engellemiş olursunuz.
4. Karıştırdıktan daha sonra hafifçeçe kıvam alana kadar pişirin. Bu sırada tekrar kaynayacak ve minik minik balonların yüzeye ulaştığını goreceksiniz, bunu gördükten daha sonra kısık ateşe alıp 1-2 dakika daha pişirin ve akabinde ocaktan alın. Bu noktada sütlacın kıvamı akışkan bir boza kıvamında olmalıdır. Sütlaç harcını bir kepçeyle kaselere dağıtın. Her kepçedilk evvel bir sefer karıştırın ki bu sırada pirinçler en tabana çökmesin. Her kasede eşit ölçüde pirinç olması için karıştırarak kepçeyle alın ve dökün.
5. Oda sıcaklığında soğuduktan daha sonra buzdolabında en az 2 saat, tercihen 1 akşam kadar bekletin ve servis etmedilk evvel buzdolabından çıkarıp 5 dakika bekletin, tarçın serperek servis edin. Afiyet olsun!
2. Zerde tarifi
Malzemeler
1. Bir gece evvelinde ya da 5-6 saat önce safranı gül suyunun ortasında ağzı kapalı biçimde, gül suyu ve az ölçü bir su (yarım su bardağı) ile demlemeye bırakın.
2. Pirinçleri yeterlice yıkayarak süzün. Nişastasından uygunca arındırdığınız pirinçleri 5 su bardağı su ve 1,5 su bardağı şeker ile tencereye alın. Lapa olmayacak biçimde, dikkatlice pişirmeye başlayın.
3. Pirinçler yavaşça şişmeye başlayınca kuş üzümü ve dolmalık fıstığı ekleyin. Üzerine 1/2 su bardağı suda yeterlice çözündürdüğünüz mısır nişastasını ekleyin ve karıştırmaya devam edin.
4. En son zerdeçal ve gül sulu safran karışımını ekleyin. 5-6 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Kıvamı notlarda belirttiğimiz üzere boza kıvamına gelince ocaktan alın. Zerdeyi bir kepçe yardımı ile servis kaselerine paylaştırın. Üzeri yavaşça jöle kıvamı alıp, soğuyunca üzerini toz Antep fıstığı ve nar ile süsleyin. sonrasındasında dinlendirmek için buzdolabına alın.
5. 1-2 saat dinlenip, soğuyan tatlınız servise hazır. Afiyet olsun.
3. Saray lokması tarifi
Malzemeler
Hamuru için:
1. Öncelikle şerbetini hazırlayalım; su ve şekeri bir tencereye alın ve ocağın altını açıp, şeker eriyene dek karıştırın. Şerbet kaynamaya başladıktan daha sonra yaklaşık 10 dakika kadar kaynatın ve akabinde limon suyunu ek edip 2-3 dakika daha kaynatın ve altını kapatıp soğumaya bırakın.
2. Hamuru için; bir yoğurma kabına ılık suyu, mayayı, tuzu ve şekeri alın ve maya eriyene dek karıştırın, akabinde bu türlü bir 5 dakika bekletin.
3. Akabinde unu ek edin ve güzelce karıştırın, krep hamurundan daha ağır bir hamur elde etmiş olacaksınız. Hamurun bulunduğu kabın ağzını streç sinemayla kapayın ve böyle yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakın.
4. Çokça ayçiçek yağını bir kızartma tavasına alın ve güzelce kızdırın. Hamur mayalandıktan daha sonra hamuru biz buzdolabı poşetine koyun, poşetin ağzını bağlayın ve poşetin alt köşesini makasla bir ölçü kesin.
5. Kestiğiniz bu köşeden her seferinde ceviz büyüklüğünde olacak biçimde hamurlar sıkın elinizle hafifçeçe yuvarlayıp, ortasına parmağınızla bi çukur açın ve kızgın yağa atın.
6. Tüm hamuru bu türlü yağa atıp güzelce kızarttıktan daha sonra delikli bir kepçeyle yağdan alın ve soğumuş olan şerbetin içerisine atın.
7. Lokmaları şerbetin içerisinde epey da bekletmeden alın ve ılık olarak servis edin. Dilerseniz servis ederken tarçın ya da toz fıstıkla da süsleyebilirsiniz.
4. Helva-i Hakani tarifi
Malzemeler
1. Tereyağını bir tavada eritip kızdırın ve bademleri ekleyin.
2. Bademler kavrulunca, 1-2 kaşık bademi kenarı ayırın.
3. Un, buğday nişastası ve pirinç unun ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun.
4. Öteki bir tencerede sütü ısıtın; süt ılıdıktan daha sonra üzerine balı ek edin ve karıştırıp, ocaktan alın.
5. Kavrulan bademli un karışımının kokusu çıktıktan daha sonra hazırladığınız ballı şerbeti üzerine yavaşça ek edin ve daima karıştırın.
6. Düzgünce karışmış olan helvanın üzerine son olarak kaymağı ek edin ve yeniden karıştırıp ocaktan alın.
7. Hazırladığınız helvaya dilediğiniz biçimi verip üzerini bademlerle süsleyin. Üzerine Antep fıstıklarını serpiştirin.
5. Vezir parmağı tarifi
Malzemeler
Vezir Parmağı Hamuru için:
1. birinci vakit içinderda şerbet için olan suyu ve şekeri bir tencereye alarak kaynamaya bırakın. Kaynadıktan daha sonra üzerine bir tatlı kaşığı limon suyu ek edip, soğumaya bırakabilirsiniz.
2. Tereyağı, sıvı yağ, şeker, yoğurt ve yumurtayı bir kaba alarak güzelce çırpın. daha sonra kaba kabartma tozu, un ve vanilyayı ekleyip, güzelce yoğurarak orta sertlikte bir hamur haline getirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde modüller kopararak, elinizde yuvarlayın ve hal almasını sağlayın. Şekillendirdiğiniz hamurların etrafını güzelce irmiğe bulayın.
3. İrmikleme süreci bittikten daha sonra, pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine hamurlarınızı dizin. 180 derecede 25 dakika pişirin ve piştikten daha sonra 5 dakika kadar dinlendirip, üzerine soğuttunuz şerbeti dökün.
4. Şerbetini bir kaşık yardımı ile orta ara hamurların üzerine gezdirerek, düzgünce çektirin. Tatlınız servise hazır. Afiyet olsun.
6. Güllaç tarifi
Malzemeler
1. Sütü derin bir tencereye alın, üzerine şekerinizi ekleyin. Orta ateşte süt şeker eriyene kadar karıştırın. Süt el yakacak sıcaklığa gelince gül suyu ve vanilini ekleyerek son bir cins karıştırıp, ocaktan alın. 2 su bardağı cevizinizi bıçakla irili ufaklı kıyın. Ya da rondo da çekin.
2. Tatlıyı hazırlayacağınız kabın içerisine bir kepçe sütten ekleyin. Üzerine elinizle boyutlandırdığınız güllaç yapraklarını dizmeye başlayın. Yaprakların parlak tarafları üste gelecek biçimde dizmeye devam edin ve her katta süt ile ıslatmaya devam edin. Yaprakların yarısını dizdiğinizde, 5 dakika kadar bekleyin, sütünü yeterlice çeksin.
3. Tam ortasına ceviz içinizi boşluk kalmayacak biçimde serpiştirin. Kalan yaprakları da tıpkı biçimde ıslatarak, dizmeye devam edin.
4. Kalan sütünüzü güllacın üzerine dökün ve üzerini kapatın. Yapraklar sütü çekip oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldırın. En az 2 saat bekletin.
En son dilimleyerek üzerini meyve ve Antep fıstığı ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
7. Elmasiye tarifi
Malzemeler
1. Öncelikle şerbet için hibiskus çayını hazırlamalısınız. Hibiskus çiçeklerini sıcak suya atarak 5-6 dakika kadar demleyin. Demlenen çayı süzün, bir tencereye aktarın.
2. Çayınızın üzerine elma suyu yahut suyu, şekeri ekleyin. Şeker eriyene kadar karıştırın ve 5 dakika kadar kaynatın. Kaynadıktan daha sonra şerbeti ocaktan alın.
3. 1 dakika bekledikten daha sonra jelatinleri tencerenize ekleyin ve şerbetin sıcağı ile erimelerini sağlayın. Meyvelerinizin çekirdeklerini çıkarın, kabuğu soyulması gereken bir meyve var ise soyun. Mümkün olduğunca meyveleri küp küp olacak biçimde doğrayın.
4. İsterseniz tüm meyveleri karıştırarak tanımı uygulayabileceğiniz üzere, meyveleri farklı ayrı katlar yaparak da elmasiyeyi hazırlayabilirsiniz. Nasıl istek ediyorsanız meyvelerinizi jelatinli şerbete ekleyin ve servis kaselerine doldurun. Kat kat yapacaksanız her bir katı 10’ar dakika buzdolabında bekletin ve donmasını sağlayın. Süreçler bittikten daha sonra en son 1 saat kadar buzdolabında bekleterek kıvam almasını sağlayın.
Üzerine kaymağınızı çırparak, yavaşça krem şanti kıvamına getirip, ekleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
8. Dilber dudağı tarifi
Malzemeler
1. Hamuru için; bir kabın içerisine tüm gereçleri alın ve yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru 24 modüle bölün ve yuvarlayın.
2. Hazırladığınız bezeleri üzerini kapatarak yaklaşık 1 saat dinlendirin. Mühlet sonunda 12 bezeyi teker teker nişasta ile 10-12 cm çapında açın. Açtığınız hamurları ortalarına nişasta serperek üst üste koyun ve yaklaşık yarım santimetre kalındığında açın.
3. Bir bardak sayesinde yuvarlak formlar kesin. İçerisine dövülmüş ceviz ekleyin ve ay formunda kapatın. Öbür 12 bezeyi de birebir biçimde hazırladıktan daha sonra hamurları tepsiye dizin. Üzerine erittiğiniz tereyağından sürün. 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.
4. Şerbeti için; suyu ve şekeri tencereye alın. Şeker eriyene kadar karıştırın ve kaynatın. Kaynadıktan daha sonra limon suyu ekleyip 15-20 dakika kısık ateşte pişirin. Evvelden hazırlayıp ılıttığınız şerbeti tatlınızın üzerine dökün. Servis ederken dilerseniz antep fıstığı serpebilirsiniz.
9. Ayva tatlısı tarifi
Malzemeler
1. Güzelce yıkadığınız ayvaların kabuklarını soyun ve ortadan ikiye bölün. Ortalarını da güzelce temizleyin. Ayva çekirdeklerini bir kenara ayırın.
2. ondan sonrasında ayvaları kararmaması için hazırladığınız limonlu suyun içine koyun. Geniş bir tencereye ayvaları dizin ve üzerlerine 2 yemek kaşığı kadar toz şeker ekleyin. Ardından suyu, limon suyunu, ayva çekirdeklerini ve 3-4 adet karanfili de ekleyip orta ateşte su kaynayıncaya dek pişirin.
3. Su kaynadığında yarım su bardağı vişne suyunu da ekleyin ve kısık ateşte pişmeye bırakın. Ayvalar suyunu çekip renk aldığında bir bıçak sayesinde pişip pişmediğini denetim edin. Gereğince piştiğine emin olduğunuzda ocaktan alın ve dinlenmeye bırakın.
4. Dinlenen ayvaları servis tabaklarına alıp üzerine şerbetinden hafifçeçe gezdirin. İsteğinize nazaran kaymak ve Antep fıstığı ile süsleyip servis edebilirsiniz.
10. Aşure tarifi
Malzemeler
1. Aşurelik buğdayı tencereye alın üzerini iki parmak geçecek kadar su ekleyin. Kaynamaya bırakın, buğdayın vilayet suyunu süzün. yine tıpkı oranda su ekleyin ve kaynayınca bir kere daha süzün. Bu buğdayın kara suyunu atmanıza yardımcı olacaktır. Aşurenin renginin beyaz olması için bu tekniği uygulamalısınız.
2. daha sonra buğdayınıza 1 litre su, çubuk tarçın, portakal kabuğu ve suyunu ekleyin ve 50 dakika kadar haşlayın. Kuş üzümünü sıcak suda ıslayın ki aşure hazır olana kadar yumuşasın. Gül suyu ve karanfili bir kapta birlikte bekletin. Şeker ile bir arada en son aşureye eklemelisiniz.
3. Kuru meyveleri ve elmayı tencerenize ekleyin, çubuk tarçın ve portakal kabuğunu çıkarın. 1,5 litre daha su ekleyin ve pişirmeye devam edin. 1 litre sıcak su ile birlikte kuruyemişleri ve haşlanmış bakliyatı ekleyin. Aşure bir ölçü kıvama gelene kadar pişirin.
4. Şekerinizi ve karanfilli gül suyunuzu ekleyin. Bir 10 dakika daha kaynatın ve altını kapatın. Aşurenin kıvamı bir ölçü sulu olmalı, vakit geçtikçe suyunu çekip kendini toparlayacaktır. Üzeri yavaşça kabuklanmaya başlayana kadar dinlendirin. Bu kıvama gelince üzerini süsleyip, servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
11. Güllabiye tarifi
Malzemeler
1. Öncelikle bademleri sıcak suda bekletip, kabuklarını soyun. Ya fırında ya da tavada renk değiştirene kadar yavaşça kavurun.
Derin, yapışmayan bir tencereyi hafifçeçe ısıtmaya başlayın. Evvel balı ekleyin, sonrasındasında ise tereyağını ekleyip karıştırın ve tencereyi ocaktan alın.
2. Tenceredeki karışıma, su ile açtığınız nişastayı ekleyin ve uygunca karıştırın. Akabinde bademleri ve gül suyunu ekleyin. Tencereyi tekrar ocağa alın ve güllabiyeyi pişirmeye devam edin.
3. Güllabiye kıvam alıp yavaşça kaynayınca altını kapatın ve bir tepsiye ya da borcam gibisi bir kaba alın. Tatlıyı dinlenmeye bırakın. Dinlenen tatlınızı buzdolabına kaldırıp bir süre daha dinlendirin.
4. En son olarak buzdolabından çıkardığınız güllabiyeyi dilimleyin. Üzerine kurutulmuş gül yapraklarını ekleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
12. Revani tarifi
Malzemeler
1. Tatlının şerbetini hazırlamak için; 3 su bardağı su ve 2,5 su bardağı toz şekeri bir tencereye aktarın.
2. Kısık ateşte yaklaşık 30 dakika kadar kaynattıktan daha sonra limon suyunu ekleyin ve ılınması için ocaktan alın.
3. 3 yumurta bir kabın içerisine aktarın.
4. Üzerine 1 çay bardağı toz şekeri bir mikser sayesinde toz şeker büsbütün eriyene kadar karıştırın. 1 çay bardağı ayçiçek yağı, 1 su bardağı yoğurt ve 1 su bardağı irmiği de ekledikten daha sonra yeniden karıştırın.
5. Son olarak 1,5 su bardağı un, 1 paket kabartma tozu ve 1 paket vanilini de karışıma ekledikten daha sonra çırpma sürecini sürdürün. Yağlanmış fırına sağlam kalıbın içerisine hazırladığınız revani karışımını dökün.
6. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika kadar pişirin. Fırından çıkardığınız revaninin birinci sıcaklığı geçtikten daha sonra oda sıcaklığında soğumuş şerbeti üzerine dökün ve şerbeti çekene kadar bekleyin. Dilimlediğiniz ılık tatlıya rendelenmiş Hindistan cevizi serpiştirip servis edin. Afiyet olsun!
13. Şekerpare tarifi
Malzemeler
1. Karıştırma kabına yağı, pudra şekerini koyup karıştırın. Yumurtayı ek edip tekrar karıştırın.
2. İrmiği, kabartma tozunu, vanilyayı ve unu azar azar ek ederek kulak göğsü yumuşaklığında hamur elde edin. Hamurdan cevizden biraz büyük kesimler kopartıp elinizle yuvarlayın. Üzerini epey yavaşça düzleyip ortalarına birer bütün fındık içi yerleştirin. Yağlanmış fırın tepsisine dizin.
3. 180 derece öncesinden ısıtılmış fırında üzeri altın sarısı rengini alana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin. Şerbet için derin tencereye suyu ve şekeri koyup yaklaşık 10-15 dakika ortası pişirin. İndirmeye yakın limon suyunu ekleyin 2-3 dakika daha pişirin. Pişen şerbeti ılınmaya bırakın. Pişen şekerpareleri fırından alıp 2 dakika kadar bekletip ılık şerbeti üzerine kepçe yardımı ile gezdirin.
14. Kadayıf tatlısı tarifi
Malzemeler
1. birinci vakit içinderda şerbeti hazırlayarak ılımaya bırakın. Bunun için şeker ve suyu küçük bir tencereye alın.
2. Kaynamaya başladıktan 10 dk. daha sonra limon suyunu ekleyin, 5 dakika daha kaynattıktan daha sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Derince bir kaba aldığınız tel kadayıfların üzerine eritilmiş ve birinci sıcağı çıkmış tereyağı gezdirin.
3. Güzelce harmanlanarak kadayıf tellerinin yağlanmasını sağlayın. Kadayıfın yarısını alın ve küçük uzunluk fırın kabına yerleştirin ve üzerine avuç içi ile bastırarak sıkışmasını sağlayın. Üzerine bol bol ceviz içi serpin ve kalan kadayıfı cevizlerin üzerine yayın. bir daha avuç içi ile güzelce bastırın. Tatlıyı 180 derecede önce ısıtılmış fırında 40 dakika kadar güzelce kızartın. Fırından aldıktan daha sonra 5 dakika kadar birinci sıcağının çıkmasını bekleyin.
4. Birinci sıcaklığı çıktıktan daha sonra şerbeti gezdirerek her yerini ıslatın. Şerbetin soğuk olması değerli şayet sıcak olursa kadayıfı hamur yapabilir dikkat edin.
5. Akabinde şerbetini çekmesi için bir kaç saat dinlendirin. Şerbetini çeken tatlıyı ister kare iste pizza dilimi üzere kesebilirsiniz.
15. Baklava tarifi
Malzemeler
Hamuru için:
1. Derin bir kabın içerisinde tereyağı, sıvı yağ, süt, yumurta, sirke, tuz, yoğurt ve suyu birleştirin, güzelce karıştırın. Azar azar un ilave ederek yoğurmaya başlayın, toparlandıktan daha sonra tezgaha alın ve un ek ederek ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hamuru 24 eşit modüle bölüp beze haline getirin.
2. Tezgaha bol nişasta serpin ve bezeleri tatlı tabağı büyüklüğünde açın. Açtığınız bezelerin üzerini pak bir bez ile örterek 40 dakika dinlendirin. Tezgahı hafifçeçe nişastalayın. Akabinde bezelerin üzerine nişasta serperek birkaç adedini üst üste koyup tepsinizin genişliğinde açmaya başlayın. Tüm bezelere birebir süreci uyguladıktan daha sonra yufkaları birbirinden ayırın ve bir adedini tereyağı ile yağlanmış tepsiye serin.
3. Açtığınız yufkaları alt katman ve üst katman olmak üzere ikiye bölün. Birinci katları sermeye başlayın ve ortalarına eritilmiş tereyağı sürün. Ortasına fıstığı serin. Diğer katları da çıktıktan ve ortalarına eritilmiş tereyağı sürdükten daha sonra bir bıçak sayesinde hafifçeçe karelere bölün. Üzerine de kalan tereyağını ekledikten daha sonra 195 derece ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin. Akabinde fırını 180 dereceye indirip 35 dakika daha denetimli olarak pişirin. Çıkarıp sıcak baklavaya sıcak şerbetini verin. Çektikten daha sonra üzerine fıstık serpiştirip servis edin.
16. Saray helvası tarifi
Malzemeler
1. Yapışmaz yayvan bir tencereye unu alın. Kısık ateşte ortada bir karıştırarak un kokusu çıkana kadar kavurun. Bu süreç yaklaşık yarım saat sürecek ve daima karıştırdığınız için unun rengi değişmeyecek.
2. Un kavrulduktan daha sonra ocağın altını kapatın ve biraz ılınması için 15 dakika kadar bekletin.
3. Ilınan kavrulmuş unun üzerine pudra şekerini ekleyin ve karıştırın. Bir kaşıkla kenarlardan içeri gerçek karıştırarak, unla şekerin bütünleşmesini sağlayın.
4. Küçük bir sos tenceresinde tereyağını kısık ateşte eritin, kaynatmayın. Tereyağı erir erimez ocaktan alın.
5. Eritilmiş tereyağını un-şeker karışımının üzerine ekleyin ve kaşık sayesinde biraz karıştırdıktan daha sonra elinizle yeterlice yoğurun. 10 adet dilim elde etmek için 30×40 cm. ebatlarında dikdörtgen cam servis kabını zeytinyağı ile yağlayın. Helvayı tepsiye boşaltın. Elinizle sıkıştırarak ve yayarak tepsiye yerleştirin. Yükseklik farkı oluşmamasına dikkat edin.
6. Helvayı tepsiye yerleştirdikten daha sonrasında bıçakla dilimleyin. Kesme sürecini helva sıcakken yapmanız epeyce kıymetli, soğuyunca düzgün kesemezsiniz. Tel süzgeç sayesinde pudra şekerini helva dilimlerinin üzerine serpiştirin.
7. Helva oda ısısına gelince buzdolabına kaldırın. En az bir saat buzdolabında beklettikten daha sonra servis yapın. Sevdiklerinizle paylaşın.
17. Kazandibi tarifi
Malzemeler
1. Sübyesi için; bir kasede 2 su bardağı sütü, yarım bardak toz şekeri, buğday nişastasını ve pirinç unu karıştırın. Topak kalmayana kadar çırpıcı sayesinde çırpın.
2. Geniş bir tencereye kalan 5 su bardağı sütü ve 1 su bardağı şekeri ilave edin. Bir taşım kaynatın. Kaynayan süte yavaş yavaş sübyeyi ek ederek daima karıştırın. Ocağı kısık ateşe getirerek, daima karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.
3. Muhallebi yoğunlaşıp göz göz olduğunda ocaktan alın ve vanilyayı ek edip tekrar karıştırın. Oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Köşeli bir borcamı tereyağıyla yağlayın ve üzerine eşit olacak biçimde pudra şekerini eleyin.
4. Tepsiyi ocak üzerinde çevire çevire karışımı yakın. Tüm şeker eriyip karamelize olunca, tepsinin tabanına muhallebiden ince bir kat sürün ve bir cins da muhallebiyle bir arada yakın. Yakma süreci bittiğinde kalan muhallebiyi de tepsiye dökün. Üzerini bir spatula sayesinde düzeltin.
5. Buzdolabına kaldırıp kıvam alması için soğuttuğunuz tatlıyı, ince uzun dilimlere ayırın ve spatula sayesinde kıvırarak rulo formunda sarın. Ev imali mis kokulu kazandibiniz hazır, afiyet olsun!
18. Güllabiye tarifi
Malzemeler
1. Bademleri sıcak suda bekletip kabuklarını soyun. Tepsiye yayıp sıcak fırında renkleri hafifçeçe değişene kadar bekletin.
2. Balı tencereye alıp kısık ateşte ısıtın. Tereyağını ekleyip karıştırın ve tencereyi ocaktan alın. Nişastayı bir bardak suyla karıştırıp inceltin. Nişastalı suyu tencereye aktarın.
3. Tenceredeki harcı yeterlice karıştırdıktan daha sonra bademleri ve gül suyunu ek edin. Tencereyi yine ocağa alıp helvayı karıştırarak pişirin.
4. Helvayı bir tepsiye döküp soğumaya bırakın ve dilimleyin. Kurutulmuş gül yapraklarıyla süsleyip servis yapın.
19. Sabuniye helvası tarifi
Malzemeler
1. Bademlerin kabukları var ise yavaşça haşlayarak bademleri kabuklarından ayırın. Kabuksuz bademleri rondodan geçirerek düzgünce küçültün.
2. Tereyağını yayvan bir tencerede eritin, üzerine toz şekeri yahut balı ekleyerek orta ateşte pişirin.
3. Karışıma bademleri ekleyin ve karıştırın. Ayrı bir kapta nişastaya su ekleyerek nişastayı macun haline getirin.
4. Topaklanmasını ve yanmasını önlemek için daima karıştırın. Karışım ağırlaşıp yapışmayan kıvama gelince ateşi söndürün. Helvayı tabaklara koyun, üstüne ister dilim, ister toz halindeki bademi çiğ yahut kavurarak ekleyin ve sevdiklerinize ikram edin.
20. Tavuk göğsü tarifi
Malzemeler
1. Tavuk göğüs etini bir kaba alın ve üstüne geçecek kadar su doldurup, ağzını streç sinemaya kapatın ve buzdolabına kaldırın.
2. Bir gece boyunca bekletirseniz en düzgün kararı alırsınız lakin 4-5 saatlik bir bekleme mühleti de kafidir. Sudan aldığınız tavuk etini elinizle didikleyin ve suyunu değiştirin. Bu süreci yaklaşık 6-7 sefer yapın ve her seferinde suyunu değiştirip, yine didikleyin.
3. Bu tanımın en epeyce vakit alan kısmı tavuğu didikleme kısmı fakat bu basamağın gerçek bir biçimde yapılması lezzetine lezzet katıyor. Tavuk etleri büsbütün liflerine ayrıldıktan daha sonra suyunu sıkın ve bir kenara alın.
4. Bir tencereye sütü alın. Başka bir kabın ortasında nişastayı, pirinç ununu ve vanilini karıştırıp, 1 bardak su eği ile güzelce karıştırın. Ocaktaki süte toz şekeri ekleyin ve daima karıştırarak pişirme başlayın. Şekerli süt karışımı kaynama noktasına yaklaşınca, suda çözdürdüğünüz nişastalı karışımı fazlaca yavaş bir biçimde ve tencereyi daima karıştırarak ek edin.
5. Muhallebi kaynamaya ve göbek atmaya başladıktan daha sonra, yaklaşık 5 dakika daha karıştırarak pişirin ve didiklediğiniz tavuk etlerini de ekleyin. yeniden kaynayana dek karıştırarak pişirmeye devam edin.
6. Yeterince kıvam aldığında ocağın altını kapatın ve tereyağını ekleyin. Evvel bir el blenderı ile 3 dakika kadar tatlınızı çekin ve daha sonrasında bir el mikseri ile tatlınızı yaklaşık 3 dakika daha havalandırın. Kaselere boşaltın, büsbütün soğuduktan daha sonra buzdolabına kaldırın. Buzdolabında bir gece beklettikten daha sonra tarçınla süsleyip servis edin. Afiyetler olsun!
Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:
1. Sütlaç tarifi
Malzemeler
1/2 çay bardağı pirinç
2 su bardağı sıcak su
1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı (tepeleme) buğday nişastası
1 çay bardağı su
1. Sadece bir defa sudan geçirerek yıkadığınız pirinci tencereye alın ve 2 su bardağı sıcak suyu ekleyerek kısık ateşte pişirmeye başlayın. Bu sırada orta ara nazikçe karıştırın.
2. Pirinç, suyu çekip lapa hale gelince üzerine sütü ek edin. Karıştırın ve süt kaynayana kadar orta ara karıştırmaya devam edin. Kaynadıktan daha sonra altını kısın, 8-10 dakika daha bu türlü karıştırarak kısık ateşte pişirin.
3. Ardından şekeri ekleyin, karıştırın. tekrar kaynamasını bekleyin ve 4-5 dakika daha da kısık ateşte bu türlü kaynatın. Nişastayı eklemek için bir kabın içerisine alın, 1 çay bardağı suyla karıştırın ve tıpkı anda hem karıştırıp hem tencereye ekleyin. Azar azar dökerek eklerseniz topaklanma riskini de engellemiş olursunuz.
4. Karıştırdıktan daha sonra hafifçeçe kıvam alana kadar pişirin. Bu sırada tekrar kaynayacak ve minik minik balonların yüzeye ulaştığını goreceksiniz, bunu gördükten daha sonra kısık ateşe alıp 1-2 dakika daha pişirin ve akabinde ocaktan alın. Bu noktada sütlacın kıvamı akışkan bir boza kıvamında olmalıdır. Sütlaç harcını bir kepçeyle kaselere dağıtın. Her kepçedilk evvel bir sefer karıştırın ki bu sırada pirinçler en tabana çökmesin. Her kasede eşit ölçüde pirinç olması için karıştırarak kepçeyle alın ve dökün.
5. Oda sıcaklığında soğuduktan daha sonra buzdolabında en az 2 saat, tercihen 1 akşam kadar bekletin ve servis etmedilk evvel buzdolabından çıkarıp 5 dakika bekletin, tarçın serperek servis edin. Afiyet olsun!
2. Zerde tarifi
Malzemeler
1/2 su bardağından bir parmak fazla pirinç
6 su bardağı su
1,5 su bardağı şeker
1,5 silme yemek kaşığı mısır nişastası
1 tutam safran
1 çay kaşığı zerdeçal
2 tatlı kaşığı gül suyu
1.5 yemek kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık (çam fıstığı)
Toz Antep Fıstığı
Nar
1. Bir gece evvelinde ya da 5-6 saat önce safranı gül suyunun ortasında ağzı kapalı biçimde, gül suyu ve az ölçü bir su (yarım su bardağı) ile demlemeye bırakın.
2. Pirinçleri yeterlice yıkayarak süzün. Nişastasından uygunca arındırdığınız pirinçleri 5 su bardağı su ve 1,5 su bardağı şeker ile tencereye alın. Lapa olmayacak biçimde, dikkatlice pişirmeye başlayın.
3. Pirinçler yavaşça şişmeye başlayınca kuş üzümü ve dolmalık fıstığı ekleyin. Üzerine 1/2 su bardağı suda yeterlice çözündürdüğünüz mısır nişastasını ekleyin ve karıştırmaya devam edin.
4. En son zerdeçal ve gül sulu safran karışımını ekleyin. 5-6 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Kıvamı notlarda belirttiğimiz üzere boza kıvamına gelince ocaktan alın. Zerdeyi bir kepçe yardımı ile servis kaselerine paylaştırın. Üzeri yavaşça jöle kıvamı alıp, soğuyunca üzerini toz Antep fıstığı ve nar ile süsleyin. sonrasındasında dinlendirmek için buzdolabına alın.
5. 1-2 saat dinlenip, soğuyan tatlınız servise hazır. Afiyet olsun.
3. Saray lokması tarifi
Malzemeler
Hamuru için:
3 su bardağı un
2 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı toz şeker
1/2 çay kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı kuru maya
2 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı su
3-4 damla limon suyu
- 3/4 su bardağı Ayçiçek yağı
1. Öncelikle şerbetini hazırlayalım; su ve şekeri bir tencereye alın ve ocağın altını açıp, şeker eriyene dek karıştırın. Şerbet kaynamaya başladıktan daha sonra yaklaşık 10 dakika kadar kaynatın ve akabinde limon suyunu ek edip 2-3 dakika daha kaynatın ve altını kapatıp soğumaya bırakın.
2. Hamuru için; bir yoğurma kabına ılık suyu, mayayı, tuzu ve şekeri alın ve maya eriyene dek karıştırın, akabinde bu türlü bir 5 dakika bekletin.
3. Akabinde unu ek edin ve güzelce karıştırın, krep hamurundan daha ağır bir hamur elde etmiş olacaksınız. Hamurun bulunduğu kabın ağzını streç sinemayla kapayın ve böyle yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakın.
4. Çokça ayçiçek yağını bir kızartma tavasına alın ve güzelce kızdırın. Hamur mayalandıktan daha sonra hamuru biz buzdolabı poşetine koyun, poşetin ağzını bağlayın ve poşetin alt köşesini makasla bir ölçü kesin.
5. Kestiğiniz bu köşeden her seferinde ceviz büyüklüğünde olacak biçimde hamurlar sıkın elinizle hafifçeçe yuvarlayıp, ortasına parmağınızla bi çukur açın ve kızgın yağa atın.
6. Tüm hamuru bu türlü yağa atıp güzelce kızarttıktan daha sonra delikli bir kepçeyle yağdan alın ve soğumuş olan şerbetin içerisine atın.
7. Lokmaları şerbetin içerisinde epey da bekletmeden alın ve ılık olarak servis edin. Dilerseniz servis ederken tarçın ya da toz fıstıkla da süsleyebilirsiniz.
4. Helva-i Hakani tarifi
Malzemeler
4 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı çiğ badem
Yarım su bardağı un
Yarım su bardağı buğday nişastası
Yarım su bardağı pirinç unu
3 su bardağı süt
Yarım su bardağı bal
150 gram kaymak
- 1 yemek kaşığı toz Antep fıstığı
1. Tereyağını bir tavada eritip kızdırın ve bademleri ekleyin.
2. Bademler kavrulunca, 1-2 kaşık bademi kenarı ayırın.
3. Un, buğday nişastası ve pirinç unun ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun.
4. Öteki bir tencerede sütü ısıtın; süt ılıdıktan daha sonra üzerine balı ek edin ve karıştırıp, ocaktan alın.
5. Kavrulan bademli un karışımının kokusu çıktıktan daha sonra hazırladığınız ballı şerbeti üzerine yavaşça ek edin ve daima karıştırın.
6. Düzgünce karışmış olan helvanın üzerine son olarak kaymağı ek edin ve yeniden karıştırıp ocaktan alın.
7. Hazırladığınız helvaya dilediğiniz biçimi verip üzerini bademlerle süsleyin. Üzerine Antep fıstıklarını serpiştirin.
5. Vezir parmağı tarifi
Malzemeler
Vezir Parmağı Hamuru için:
100-125 gram oda sıcaklığında tereyağı
1 adet büyük uzunluk yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1/2 su bardağı yoğurt
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2-3 su bardağı un
- 1 su bardağı irmik
2 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
1. birinci vakit içinderda şerbet için olan suyu ve şekeri bir tencereye alarak kaynamaya bırakın. Kaynadıktan daha sonra üzerine bir tatlı kaşığı limon suyu ek edip, soğumaya bırakabilirsiniz.
2. Tereyağı, sıvı yağ, şeker, yoğurt ve yumurtayı bir kaba alarak güzelce çırpın. daha sonra kaba kabartma tozu, un ve vanilyayı ekleyip, güzelce yoğurarak orta sertlikte bir hamur haline getirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde modüller kopararak, elinizde yuvarlayın ve hal almasını sağlayın. Şekillendirdiğiniz hamurların etrafını güzelce irmiğe bulayın.
3. İrmikleme süreci bittikten daha sonra, pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine hamurlarınızı dizin. 180 derecede 25 dakika pişirin ve piştikten daha sonra 5 dakika kadar dinlendirip, üzerine soğuttunuz şerbeti dökün.
4. Şerbetini bir kaşık yardımı ile orta ara hamurların üzerine gezdirerek, düzgünce çektirin. Tatlınız servise hazır. Afiyet olsun.
6. Güllaç tarifi
Malzemeler
1 Paket Güllaç Yaprağı (12 adet)
2.5 litre süt
3 su bardağı toz şeker
1.5 yemek kaşığı gül suyu
1 tatlı kaşığı vanilin
250 gram ceviz içi (takriben tepeleme 2 su bardağı)
3 yemek kaşığı toz Antep fıstığı
1 yemek kaşığı çekilmiş ceviz içi
16 adet vişne
1. Sütü derin bir tencereye alın, üzerine şekerinizi ekleyin. Orta ateşte süt şeker eriyene kadar karıştırın. Süt el yakacak sıcaklığa gelince gül suyu ve vanilini ekleyerek son bir cins karıştırıp, ocaktan alın. 2 su bardağı cevizinizi bıçakla irili ufaklı kıyın. Ya da rondo da çekin.
2. Tatlıyı hazırlayacağınız kabın içerisine bir kepçe sütten ekleyin. Üzerine elinizle boyutlandırdığınız güllaç yapraklarını dizmeye başlayın. Yaprakların parlak tarafları üste gelecek biçimde dizmeye devam edin ve her katta süt ile ıslatmaya devam edin. Yaprakların yarısını dizdiğinizde, 5 dakika kadar bekleyin, sütünü yeterlice çeksin.
3. Tam ortasına ceviz içinizi boşluk kalmayacak biçimde serpiştirin. Kalan yaprakları da tıpkı biçimde ıslatarak, dizmeye devam edin.
4. Kalan sütünüzü güllacın üzerine dökün ve üzerini kapatın. Yapraklar sütü çekip oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldırın. En az 2 saat bekletin.
En son dilimleyerek üzerini meyve ve Antep fıstığı ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
7. Elmasiye tarifi
Malzemeler
2 orta uzunluk yeşil elma
300 gram vişne
100 gram kuru kayısı (şekerpare)
4-5 adet yaprak jelatin
1 su bardağı hibiskus
4 su bardağı sıcak su
1 su bardağı elma suyu
1 su bardağı şeker
- 100 gram kaymak (manda, inek)
1. Öncelikle şerbet için hibiskus çayını hazırlamalısınız. Hibiskus çiçeklerini sıcak suya atarak 5-6 dakika kadar demleyin. Demlenen çayı süzün, bir tencereye aktarın.
2. Çayınızın üzerine elma suyu yahut suyu, şekeri ekleyin. Şeker eriyene kadar karıştırın ve 5 dakika kadar kaynatın. Kaynadıktan daha sonra şerbeti ocaktan alın.
3. 1 dakika bekledikten daha sonra jelatinleri tencerenize ekleyin ve şerbetin sıcağı ile erimelerini sağlayın. Meyvelerinizin çekirdeklerini çıkarın, kabuğu soyulması gereken bir meyve var ise soyun. Mümkün olduğunca meyveleri küp küp olacak biçimde doğrayın.
4. İsterseniz tüm meyveleri karıştırarak tanımı uygulayabileceğiniz üzere, meyveleri farklı ayrı katlar yaparak da elmasiyeyi hazırlayabilirsiniz. Nasıl istek ediyorsanız meyvelerinizi jelatinli şerbete ekleyin ve servis kaselerine doldurun. Kat kat yapacaksanız her bir katı 10’ar dakika buzdolabında bekletin ve donmasını sağlayın. Süreçler bittikten daha sonra en son 1 saat kadar buzdolabında bekleterek kıvam almasını sağlayın.
Üzerine kaymağınızı çırparak, yavaşça krem şanti kıvamına getirip, ekleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
8. Dilber dudağı tarifi
Malzemeler
Mısır nişastası
Ceviz
50 gram tereyağı
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
2 yumurta
2 tatlı kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
Yaklaşık 5 su bardağı un
Bir tutam tuz
3,5 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
1. Hamuru için; bir kabın içerisine tüm gereçleri alın ve yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru 24 modüle bölün ve yuvarlayın.
2. Hazırladığınız bezeleri üzerini kapatarak yaklaşık 1 saat dinlendirin. Mühlet sonunda 12 bezeyi teker teker nişasta ile 10-12 cm çapında açın. Açtığınız hamurları ortalarına nişasta serperek üst üste koyun ve yaklaşık yarım santimetre kalındığında açın.
3. Bir bardak sayesinde yuvarlak formlar kesin. İçerisine dövülmüş ceviz ekleyin ve ay formunda kapatın. Öbür 12 bezeyi de birebir biçimde hazırladıktan daha sonra hamurları tepsiye dizin. Üzerine erittiğiniz tereyağından sürün. 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.
4. Şerbeti için; suyu ve şekeri tencereye alın. Şeker eriyene kadar karıştırın ve kaynatın. Kaynadıktan daha sonra limon suyu ekleyip 15-20 dakika kısık ateşte pişirin. Evvelden hazırlayıp ılıttığınız şerbeti tatlınızın üzerine dökün. Servis ederken dilerseniz antep fıstığı serpebilirsiniz.
9. Ayva tatlısı tarifi
Malzemeler
2 adet büyük uzunluk ayva
8 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı su
1/2 çay bardağı vişne suyu
1 adet çubuk tarçın
5 adet karanfil
1/2 adet limonun suyu
100 gram kaymak
1 yemek kaşığı toz Antep fıstığı
1. Güzelce yıkadığınız ayvaların kabuklarını soyun ve ortadan ikiye bölün. Ortalarını da güzelce temizleyin. Ayva çekirdeklerini bir kenara ayırın.
2. ondan sonrasında ayvaları kararmaması için hazırladığınız limonlu suyun içine koyun. Geniş bir tencereye ayvaları dizin ve üzerlerine 2 yemek kaşığı kadar toz şeker ekleyin. Ardından suyu, limon suyunu, ayva çekirdeklerini ve 3-4 adet karanfili de ekleyip orta ateşte su kaynayıncaya dek pişirin.
3. Su kaynadığında yarım su bardağı vişne suyunu da ekleyin ve kısık ateşte pişmeye bırakın. Ayvalar suyunu çekip renk aldığında bir bıçak sayesinde pişip pişmediğini denetim edin. Gereğince piştiğine emin olduğunuzda ocaktan alın ve dinlenmeye bırakın.
4. Dinlenen ayvaları servis tabaklarına alıp üzerine şerbetinden hafifçeçe gezdirin. İsteğinize nazaran kaymak ve Antep fıstığı ile süsleyip servis edebilirsiniz.
10. Aşure tarifi
Malzemeler
1.5 su bardağı aşurelik buğday
1.5 su bardağı haşlanmış nohut
1.5 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
1 su bardağı haşlanmış mısır
1 su bardağı kuru üzüm
1/2 su bardağı kuru kayısı
1/2 su bardağı kuru incir
1 çay bardağı ceviz içi
1 çay bardağı kavrulmuş fındık
1 portakalın kabuğu ve suyu
1 çubuk tarçın
1 çay bardağı gül suyu
2 adet orta uzunluk yeşil elma (kabuğu soyulmuş)
7 – 8 adet karanfil
4 litre su
3,5 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı toz Antep Fıstığı
1 çay bardağı toz ceviz içi
1 büyük nar (ayıklanmış)
1 tutam tarçın
1 çay bardağı kuş üzümü
1. Aşurelik buğdayı tencereye alın üzerini iki parmak geçecek kadar su ekleyin. Kaynamaya bırakın, buğdayın vilayet suyunu süzün. yine tıpkı oranda su ekleyin ve kaynayınca bir kere daha süzün. Bu buğdayın kara suyunu atmanıza yardımcı olacaktır. Aşurenin renginin beyaz olması için bu tekniği uygulamalısınız.
2. daha sonra buğdayınıza 1 litre su, çubuk tarçın, portakal kabuğu ve suyunu ekleyin ve 50 dakika kadar haşlayın. Kuş üzümünü sıcak suda ıslayın ki aşure hazır olana kadar yumuşasın. Gül suyu ve karanfili bir kapta birlikte bekletin. Şeker ile bir arada en son aşureye eklemelisiniz.
3. Kuru meyveleri ve elmayı tencerenize ekleyin, çubuk tarçın ve portakal kabuğunu çıkarın. 1,5 litre daha su ekleyin ve pişirmeye devam edin. 1 litre sıcak su ile birlikte kuruyemişleri ve haşlanmış bakliyatı ekleyin. Aşure bir ölçü kıvama gelene kadar pişirin.
4. Şekerinizi ve karanfilli gül suyunuzu ekleyin. Bir 10 dakika daha kaynatın ve altını kapatın. Aşurenin kıvamı bir ölçü sulu olmalı, vakit geçtikçe suyunu çekip kendini toparlayacaktır. Üzeri yavaşça kabuklanmaya başlayana kadar dinlendirin. Bu kıvama gelince üzerini süsleyip, servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
11. Güllabiye tarifi
Malzemeler
60 – 70 gram tuzsuz badem içi
300 ml süzme bal
100 gram tereyağı
250 gram buğday nişastası
1.5 tatlı kaşığı gül suyu
1 su bardağı su
- Kurutulmuş gül yaprakları
1. Öncelikle bademleri sıcak suda bekletip, kabuklarını soyun. Ya fırında ya da tavada renk değiştirene kadar yavaşça kavurun.
Derin, yapışmayan bir tencereyi hafifçeçe ısıtmaya başlayın. Evvel balı ekleyin, sonrasındasında ise tereyağını ekleyip karıştırın ve tencereyi ocaktan alın.
2. Tenceredeki karışıma, su ile açtığınız nişastayı ekleyin ve uygunca karıştırın. Akabinde bademleri ve gül suyunu ekleyin. Tencereyi tekrar ocağa alın ve güllabiyeyi pişirmeye devam edin.
3. Güllabiye kıvam alıp yavaşça kaynayınca altını kapatın ve bir tepsiye ya da borcam gibisi bir kaba alın. Tatlıyı dinlenmeye bırakın. Dinlenen tatlınızı buzdolabına kaldırıp bir süre daha dinlendirin.
4. En son olarak buzdolabından çıkardığınız güllabiyeyi dilimleyin. Üzerine kurutulmuş gül yapraklarını ekleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
12. Revani tarifi
Malzemeler
3 adet yumurta
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı ayçiçek yağı
1 su bardağı irmik
1,5 su bardağı un
1 su bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2,5 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
1/2 adet limon suyu
- 2 yemek kaşığı rendelenmiş Hindistan cevizi
1. Tatlının şerbetini hazırlamak için; 3 su bardağı su ve 2,5 su bardağı toz şekeri bir tencereye aktarın.
2. Kısık ateşte yaklaşık 30 dakika kadar kaynattıktan daha sonra limon suyunu ekleyin ve ılınması için ocaktan alın.
3. 3 yumurta bir kabın içerisine aktarın.
4. Üzerine 1 çay bardağı toz şekeri bir mikser sayesinde toz şeker büsbütün eriyene kadar karıştırın. 1 çay bardağı ayçiçek yağı, 1 su bardağı yoğurt ve 1 su bardağı irmiği de ekledikten daha sonra yeniden karıştırın.
5. Son olarak 1,5 su bardağı un, 1 paket kabartma tozu ve 1 paket vanilini de karışıma ekledikten daha sonra çırpma sürecini sürdürün. Yağlanmış fırına sağlam kalıbın içerisine hazırladığınız revani karışımını dökün.
6. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika kadar pişirin. Fırından çıkardığınız revaninin birinci sıcaklığı geçtikten daha sonra oda sıcaklığında soğumuş şerbeti üzerine dökün ve şerbeti çekene kadar bekleyin. Dilimlediğiniz ılık tatlıya rendelenmiş Hindistan cevizi serpiştirip servis edin. Afiyet olsun!
13. Şekerpare tarifi
Malzemeler
125 gram oda ısısında margarin
Yarım su bardağı pudra şekeri
3 çorba kaşığı silme irmik
1 adet yumurta
2,5 su bardağı un
1 paket vanilya
1 çay kaşığı silme kabartma tozu
1 çay bardağı fındık
2 su bardağı şeker
3 su bardağı su
4-5 damla limon suyu
1. Karıştırma kabına yağı, pudra şekerini koyup karıştırın. Yumurtayı ek edip tekrar karıştırın.
2. İrmiği, kabartma tozunu, vanilyayı ve unu azar azar ek ederek kulak göğsü yumuşaklığında hamur elde edin. Hamurdan cevizden biraz büyük kesimler kopartıp elinizle yuvarlayın. Üzerini epey yavaşça düzleyip ortalarına birer bütün fındık içi yerleştirin. Yağlanmış fırın tepsisine dizin.
3. 180 derece öncesinden ısıtılmış fırında üzeri altın sarısı rengini alana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin. Şerbet için derin tencereye suyu ve şekeri koyup yaklaşık 10-15 dakika ortası pişirin. İndirmeye yakın limon suyunu ekleyin 2-3 dakika daha pişirin. Pişen şerbeti ılınmaya bırakın. Pişen şekerpareleri fırından alıp 2 dakika kadar bekletip ılık şerbeti üzerine kepçe yardımı ile gezdirin.
14. Kadayıf tatlısı tarifi
Malzemeler
500 gram taze tel kadayıf
200 gram eritilmiş tereyağı
İrice çekilmiş 1 kase ceviz
3 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
Yarım limon suyu
1. birinci vakit içinderda şerbeti hazırlayarak ılımaya bırakın. Bunun için şeker ve suyu küçük bir tencereye alın.
2. Kaynamaya başladıktan 10 dk. daha sonra limon suyunu ekleyin, 5 dakika daha kaynattıktan daha sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Derince bir kaba aldığınız tel kadayıfların üzerine eritilmiş ve birinci sıcağı çıkmış tereyağı gezdirin.
3. Güzelce harmanlanarak kadayıf tellerinin yağlanmasını sağlayın. Kadayıfın yarısını alın ve küçük uzunluk fırın kabına yerleştirin ve üzerine avuç içi ile bastırarak sıkışmasını sağlayın. Üzerine bol bol ceviz içi serpin ve kalan kadayıfı cevizlerin üzerine yayın. bir daha avuç içi ile güzelce bastırın. Tatlıyı 180 derecede önce ısıtılmış fırında 40 dakika kadar güzelce kızartın. Fırından aldıktan daha sonra 5 dakika kadar birinci sıcağının çıkmasını bekleyin.
4. Birinci sıcaklığı çıktıktan daha sonra şerbeti gezdirerek her yerini ıslatın. Şerbetin soğuk olması değerli şayet sıcak olursa kadayıfı hamur yapabilir dikkat edin.
5. Akabinde şerbetini çekmesi için bir kaç saat dinlendirin. Şerbetini çeken tatlıyı ister kare iste pizza dilimi üzere kesebilirsiniz.
15. Baklava tarifi
Malzemeler
Hamuru için:
7 yemek kaşığı tereyağı
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1/2 çay bardağı süt
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı sirke
1/4 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı yoğurt
1 çay bardağı su
4 su bardağı un
- 1 su bardağı nişasta
2,5 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
1/4 adet limonun suyu
250 gram toz Antep fıstığı
50 gram file Antep fıstığı
- 250 gram tereyağı
1. Derin bir kabın içerisinde tereyağı, sıvı yağ, süt, yumurta, sirke, tuz, yoğurt ve suyu birleştirin, güzelce karıştırın. Azar azar un ilave ederek yoğurmaya başlayın, toparlandıktan daha sonra tezgaha alın ve un ek ederek ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hamuru 24 eşit modüle bölüp beze haline getirin.
2. Tezgaha bol nişasta serpin ve bezeleri tatlı tabağı büyüklüğünde açın. Açtığınız bezelerin üzerini pak bir bez ile örterek 40 dakika dinlendirin. Tezgahı hafifçeçe nişastalayın. Akabinde bezelerin üzerine nişasta serperek birkaç adedini üst üste koyup tepsinizin genişliğinde açmaya başlayın. Tüm bezelere birebir süreci uyguladıktan daha sonra yufkaları birbirinden ayırın ve bir adedini tereyağı ile yağlanmış tepsiye serin.
3. Açtığınız yufkaları alt katman ve üst katman olmak üzere ikiye bölün. Birinci katları sermeye başlayın ve ortalarına eritilmiş tereyağı sürün. Ortasına fıstığı serin. Diğer katları da çıktıktan ve ortalarına eritilmiş tereyağı sürdükten daha sonra bir bıçak sayesinde hafifçeçe karelere bölün. Üzerine de kalan tereyağını ekledikten daha sonra 195 derece ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin. Akabinde fırını 180 dereceye indirip 35 dakika daha denetimli olarak pişirin. Çıkarıp sıcak baklavaya sıcak şerbetini verin. Çektikten daha sonra üzerine fıstık serpiştirip servis edin.
16. Saray helvası tarifi
Malzemeler
6 su bardağı un
2 su bardağı pudra şekeri
250 gram tereyağı
- 3 yemek kaşığı pudra şekeri
- 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1. Yapışmaz yayvan bir tencereye unu alın. Kısık ateşte ortada bir karıştırarak un kokusu çıkana kadar kavurun. Bu süreç yaklaşık yarım saat sürecek ve daima karıştırdığınız için unun rengi değişmeyecek.
2. Un kavrulduktan daha sonra ocağın altını kapatın ve biraz ılınması için 15 dakika kadar bekletin.
3. Ilınan kavrulmuş unun üzerine pudra şekerini ekleyin ve karıştırın. Bir kaşıkla kenarlardan içeri gerçek karıştırarak, unla şekerin bütünleşmesini sağlayın.
4. Küçük bir sos tenceresinde tereyağını kısık ateşte eritin, kaynatmayın. Tereyağı erir erimez ocaktan alın.
5. Eritilmiş tereyağını un-şeker karışımının üzerine ekleyin ve kaşık sayesinde biraz karıştırdıktan daha sonra elinizle yeterlice yoğurun. 10 adet dilim elde etmek için 30×40 cm. ebatlarında dikdörtgen cam servis kabını zeytinyağı ile yağlayın. Helvayı tepsiye boşaltın. Elinizle sıkıştırarak ve yayarak tepsiye yerleştirin. Yükseklik farkı oluşmamasına dikkat edin.
6. Helvayı tepsiye yerleştirdikten daha sonrasında bıçakla dilimleyin. Kesme sürecini helva sıcakken yapmanız epeyce kıymetli, soğuyunca düzgün kesemezsiniz. Tel süzgeç sayesinde pudra şekerini helva dilimlerinin üzerine serpiştirin.
7. Helva oda ısısına gelince buzdolabına kaldırın. En az bir saat buzdolabında beklettikten daha sonra servis yapın. Sevdiklerinizle paylaşın.
17. Kazandibi tarifi
Malzemeler
7 su bardağı süt
1 çay bardağı pirinç unu
1 çay bardağı buğday nişastası
1, 5su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı pudra şekeri
1. Sübyesi için; bir kasede 2 su bardağı sütü, yarım bardak toz şekeri, buğday nişastasını ve pirinç unu karıştırın. Topak kalmayana kadar çırpıcı sayesinde çırpın.
2. Geniş bir tencereye kalan 5 su bardağı sütü ve 1 su bardağı şekeri ilave edin. Bir taşım kaynatın. Kaynayan süte yavaş yavaş sübyeyi ek ederek daima karıştırın. Ocağı kısık ateşe getirerek, daima karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.
3. Muhallebi yoğunlaşıp göz göz olduğunda ocaktan alın ve vanilyayı ek edip tekrar karıştırın. Oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Köşeli bir borcamı tereyağıyla yağlayın ve üzerine eşit olacak biçimde pudra şekerini eleyin.
4. Tepsiyi ocak üzerinde çevire çevire karışımı yakın. Tüm şeker eriyip karamelize olunca, tepsinin tabanına muhallebiden ince bir kat sürün ve bir cins da muhallebiyle bir arada yakın. Yakma süreci bittiğinde kalan muhallebiyi de tepsiye dökün. Üzerini bir spatula sayesinde düzeltin.
5. Buzdolabına kaldırıp kıvam alması için soğuttuğunuz tatlıyı, ince uzun dilimlere ayırın ve spatula sayesinde kıvırarak rulo formunda sarın. Ev imali mis kokulu kazandibiniz hazır, afiyet olsun!
18. Güllabiye tarifi
Malzemeler
60 gr tuzsuz badem
300 ml bal
100 gr tereyağı
2 su bardağı buğday nişastası
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı gül suyu
Süslemek için
Kurutulmuş gül yaprakları
1. Bademleri sıcak suda bekletip kabuklarını soyun. Tepsiye yayıp sıcak fırında renkleri hafifçeçe değişene kadar bekletin.
2. Balı tencereye alıp kısık ateşte ısıtın. Tereyağını ekleyip karıştırın ve tencereyi ocaktan alın. Nişastayı bir bardak suyla karıştırıp inceltin. Nişastalı suyu tencereye aktarın.
3. Tenceredeki harcı yeterlice karıştırdıktan daha sonra bademleri ve gül suyunu ek edin. Tencereyi yine ocağa alıp helvayı karıştırarak pişirin.
4. Helvayı bir tepsiye döküp soğumaya bırakın ve dilimleyin. Kurutulmuş gül yapraklarıyla süsleyip servis yapın.
19. Sabuniye helvası tarifi
Malzemeler
1 su bardağı buğday nişastası
1 su bardağı toz şeker(veya 200 gram bal)
150 gram tereyağı
1,5 su bardağı su
1/2 su bardağı ince çekilmiş badem içi
1. Bademlerin kabukları var ise yavaşça haşlayarak bademleri kabuklarından ayırın. Kabuksuz bademleri rondodan geçirerek düzgünce küçültün.
2. Tereyağını yayvan bir tencerede eritin, üzerine toz şekeri yahut balı ekleyerek orta ateşte pişirin.
3. Karışıma bademleri ekleyin ve karıştırın. Ayrı bir kapta nişastaya su ekleyerek nişastayı macun haline getirin.
4. Topaklanmasını ve yanmasını önlemek için daima karıştırın. Karışım ağırlaşıp yapışmayan kıvama gelince ateşi söndürün. Helvayı tabaklara koyun, üstüne ister dilim, ister toz halindeki bademi çiğ yahut kavurarak ekleyin ve sevdiklerinize ikram edin.
20. Tavuk göğsü tarifi
Malzemeler
1/2 adet tavuk göğsü
1 su bardağı su
1 litre süt
3.5 yemek kaşığı tereyağı
1 kahve fincanı mısır nişastası
1 kahve fincanı pirinç unu
1 su bardağı toz şeker
2 paket vanilya
1. Tavuk göğüs etini bir kaba alın ve üstüne geçecek kadar su doldurup, ağzını streç sinemaya kapatın ve buzdolabına kaldırın.
2. Bir gece boyunca bekletirseniz en düzgün kararı alırsınız lakin 4-5 saatlik bir bekleme mühleti de kafidir. Sudan aldığınız tavuk etini elinizle didikleyin ve suyunu değiştirin. Bu süreci yaklaşık 6-7 sefer yapın ve her seferinde suyunu değiştirip, yine didikleyin.
3. Bu tanımın en epeyce vakit alan kısmı tavuğu didikleme kısmı fakat bu basamağın gerçek bir biçimde yapılması lezzetine lezzet katıyor. Tavuk etleri büsbütün liflerine ayrıldıktan daha sonra suyunu sıkın ve bir kenara alın.
4. Bir tencereye sütü alın. Başka bir kabın ortasında nişastayı, pirinç ununu ve vanilini karıştırıp, 1 bardak su eği ile güzelce karıştırın. Ocaktaki süte toz şekeri ekleyin ve daima karıştırarak pişirme başlayın. Şekerli süt karışımı kaynama noktasına yaklaşınca, suda çözdürdüğünüz nişastalı karışımı fazlaca yavaş bir biçimde ve tencereyi daima karıştırarak ek edin.
5. Muhallebi kaynamaya ve göbek atmaya başladıktan daha sonra, yaklaşık 5 dakika daha karıştırarak pişirin ve didiklediğiniz tavuk etlerini de ekleyin. yeniden kaynayana dek karıştırarak pişirmeye devam edin.
6. Yeterince kıvam aldığında ocağın altını kapatın ve tereyağını ekleyin. Evvel bir el blenderı ile 3 dakika kadar tatlınızı çekin ve daha sonrasında bir el mikseri ile tatlınızı yaklaşık 3 dakika daha havalandırın. Kaselere boşaltın, büsbütün soğuduktan daha sonra buzdolabına kaldırın. Buzdolabında bir gece beklettikten daha sonra tarçınla süsleyip servis edin. Afiyetler olsun!
Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir: