Tantuni için Mersin’e Gitmenize Gerek Yok: Meskende Özgün Lezzetinde Tantuni Yapmanın Sırlarını Açıklıyoruz

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Mersin denilince akla birinci gelen sokak lezzetlerinden biri olan tantuniyi konutta yapmaya ne dersiniz? Dürüme yeni bir soluk getirerek tüm ülkede vazgeçilmez lezzetler içinde yer almayı başarmış tantuni, kendine has pişirilme adabıyla damak çatlatıyor. İçerisinde kullanılan pamuk yağı ve servis esnasında kullanılan bol limonla spesifik bir lezzet olmayı başaran tantuniyi meskende ailenize ve konuklarınıza yapmak için sabırsızlanacağınıza eminiz. Tıpkı dışarıda yemişçesine keyif alacağınız ve yapması da yemesi kadar keyifli olan tantuni tanımımız içim kolları sıvayın. Hazırsanız buyurun tantuni tanımına geçelim…


Tantuni Tarifi


MALZEMELER


● 500 gram dana biftek

● Yarım çay bardağı pamuk yağı ya da ayçiçeği yağı

● 1 çorba kaşığı tatlı toz biber

● Yarım çay kaşığı tuz

● Yarım çay bardağı sıcak su

● Yarım demet maydanoz

● 2-3 adet domates

● 1 orta uzunluk kuru soğan

LAVAŞI İÇİN

● 4.5 su bardağı un

● 1.5 su bardağı su

● 2 çorba kaşığı zeytinyağı

● 1.5 tatlı kaşığı tuz

SERVİS İÇİN

● 1 adet limon

HAZIRLANIŞI

● birinci vakit içinderda etleri pek ufak kesimler hâlinde doğrayın. Şayet etlerin sonları var ise onları temizleyin.

● Düdüklü tencereye aldığınız etlerin üzerine yeteri kadar soğuk su eği yapın ve yaklaşık yarım saat kadar pişirin. Dilerseniz doğradığınız dana etlerini olağan tencere içerisine alın ve etlerin üzerini geçecek kadar su aktarın. Et büsbütün suyunu çekene kadar orta ateşte haşlayın.

● Tantuniyi pişirmek için kullanacağınız sac tava ya da wok tavayı ocağın en büyük gözüne alın.

● Ocağın altını en yüksek ayarda açın ve tavanın âlâ biçimde ısınmasını sağlayın.

● Haşlanan ve büsbütün suyunu çeken etleri kızgın tavaya aktarın.

● Üzerine pamuk yağı ya da ayçiçeği yağını ek ettikten daha sonra tatlı toz biberi de ekleyin.

● Son olarak tuzunu ek edin. Tüm lezzetlerin iç içe geçmesi için hoş biçimde karıştırın.

● Yüksek ateşte yeterli biçimde ısınan etlerin üzerine dilerseniz daha yeterli lezzet vermesi için haşlama et suyu ve sıcak içme suyu ekleyin.

● Tavanın altını kısın ve tantuni için gereken başka yan eserleri yani salata ve lavaşı hazırlamaya başlayın.

● Tantuninin içerisine ek edeceğiniz salatayı hazırlayın.

● Sirkeli suda beklettiğiniz ve ayıkladığınız maydanozları ince ince kıyın ve bir salata kâsesine ekleyin.

● Akabinde kabuğunu soyduğunuz domatesleri ve soğanı da küp küp doğrayıp kıyılan maydanozun içerisine ekleyin. Yeteri kadar tuz eği yapıp karıştırın. Bu noktada şayet dilerseniz bir çay kaşığı kadar toz sumak kullanabilirsiniz. Zira tantuninin daha lezzetli olması için tavsiye edilen tüketim formunda sumak kesinlikle kullanılıyor.

● Yapacağınız tantuninin lavaşı için geniş bir yoğurma kabının içerisine unu eleyerek aktarın.

● Unun içerisine zeytinyağı ve tuz eği yaptıktan daha sonrasında denetimli biçimde suyu aktarın.

● yavaşça yumuşak kıvamlı ve pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar hamuru tezgâhın üzerinde yaklaşık 5-6 dakika boyunca yoğurun.

● Hamurdan dilediğiniz büyüklükte bezeler elde edin.

● Hamurun daha kolay açılabilmesi için elde ettiğiniz bezeleri yavaşça un serptiğiniz bir tepsiye alın.

● Hazırladığınız bezeleri yaklaşık yarım saat boyunca dinlendirin.

● Mühlet sonunda bezeleri hafifçeçe unladığınız tezgâhta oklava ya da merdane sayesinde açın. Hamurun gramajına nazaran değişkenlik gösterebileceği için hamurun açılma büyüklüğünü kendi göz sonucunıza göre ayarlamanız gerekir.

● Gözleme tavasını ısıtın ve açtığınız bezeleri tek yüzü pişecek biçimde 1-2 dakika kadar pişirin. Pişen lavaşların kurumaması için iki tane pak mutfak bezi ortasına yerleştirin ya da lavaşları pak bir poşet içerisine alın.

● Hazırlayacağınız tantuniler için lavaşları tek tek tezgâhın üzerine alın.

● Pişirdiğiniz tantuni etlerini hazırladığınız lavaşın ortasına yerleştirin.

● Maydanoz, soğan ve domates ile hazırladığınız salatayı da dilediğiniz ölçüde üzerine ek edin.

● Lavaşın alt kısmını içe yanlışsız katlayarak tam bir dürüm hâline getirin.

● Servis esnasında limon dilimleyin ve tantuniyi sıcak sıcak tüketin.

● Yumuşacık pişen etleri, bol ekşili iç materyalleri ve ipeksi dokudaki lavaşıyla doya doya yiyeceğiniz orjinal lezzetiyle dışarıdakileri aratmayacak tantuni tanımımızı kesinlikle not edin. Afiyet olsun!
 
Üst