Ispanak kış mevsiminin en lezzetli zerzevatları içinde yer alıyor. Kimimiz için ıspanak epeyce lezzetli bir alternatif olmasa da Temel Reis’i örnek alan ve onun kadar ıspanağı fazlaca sevenler de var. Vitamin deposu ıspanak ile yalnızca yemek değil birbirinden lezzetli tatlılar ve börekler de yapabilirsiniz. Haydi sizde not almaya ve bu nefis tanımları denemeye başlayın. Karşınızda ıspanak kullanarak hazırlayacağınız birbirinden pratik 20 yemek tanımı.
1. Sabah kahvaltısında bile tüketilebilir: Yumurtalı ıspanak tarifi
Malzemeler
1. Ispanakların kökleri ayıklanıp bol su ile yıkayın.
2. Tencereye koyarak üzerine su koymadan hafifçeçe haşlayın.
3. Büyükçe bir tavaya sıvı yağı alıp küçük küçük doğranmış soğanı sıvı yağda pembeleştirin.
4. Salçasını ek edin.
5. Akabinde ıspanakları kevgirle alıp (suyunu sıkmayın kevgirle alırken gelen yavaşça su olunca daha lezzeti olur.) ıspanakları hafifçeçe kavurun.
6. Tuzunu ve baharatını ayarlayıp üzerinde 4 tane göz açın ve boşluklara yumurtaları kırın.
7. Yumurtaların üzerine de tuz ve kırmızı biber ektikten daha sonra tavanın ağzını kapatarak yumurta akları pişene dek ateşte tutun
2. Çok lezzetli: Ispanaklı kek tarifi
Malzemeler
1. Ispanak püresi için birinci vakit içinderda ıspanak yapraklarınırondoya alın, üzerine sıvı yağ ekleyin ve püre haline getirin.
2. Farklı bir çırpma kabında yumurtalar ve şeker beyaz köpükköpük olana kadar güzelce çırpın.
3. Süt ve püre halindeki ıspanak da ek ederek çırpmaya devam edin.
4. Son olarak un, kabartma tozu ve vanilya da ekleyerekçırpın.
5. Hazırlanan kek harcı 27*40 cm ölçüsündeki pişirmekağıdı serilmiş borcama boşaltın ve önce ısıtılmış 160 derece fırındayaklaşık 45 dakika denetimli olarak pişirin.
6. Pişen keki fırından alın ve soğumaya bırakın.
3. Sağlıklı atıştırmalık arayanlara: Ispanak topları tarifi
Malzemeler
1. Soğanı yemeklik doğrayın, maydanozları ince ince kıyın, sarımsakları ezin, ıspanakları iri iri doğrayın.
2. 2 yemek kaşığı zeytinyağını kızdırın ve soğanı ekleyip sotelemeye başlayın.
3. Soğanlar yavaşça yumuşayınca sarımsakları da ekleyin ve her ikisi de yeterlice pişene, yumuşayana kadar soteleyin.
4. İri iri doğradığınız ıspanakları ekleyin ve sade 1-2 dakika kadar soteleyin.
5. Soteleme basamağında içine baharatları ve maydanozu da ekleyin.
6. Ispanağı soğuması için kenara alın.
7. Fırını 200 derecede ısıtın.
8. Soğuduktan daha sonra yumurta, peynir ve galeta ununu da ekleyip yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine ıspanaklı karışımdan top halinde lokmalıklar yapıp dizin.
9. Üzerlerinde fırçayla zeytinyağı sürün ve fırına verin.
10. Yaklaşık 20-25 dakika kadar daha sonra üzerleri kızarınca fırından alabilirsiniz.
4. Rengi herkesi kendine hayran bırakıyor: Ispanaklı çorba tarifi
Malzemeler
1. Kuru soğanı küçük modüller halinde yemeklik doğrayın. Bol suda yıkadığınız körpe ıspanak yapraklarının suyunu süzdürdükten daha sonra mümkünse salata kurutucusunda kurutun.
2. Zeytinyağını geniş bir tencerede kızdırın. Yemeklik doğradığınız kuru soğanları yavaşça bir renk alana kadar kavurun.
3. İsteğe nazaran elinizle küçük modüllere ayırdığınız körpe ıspanak yapraklarını tencereye aktarın ve soğanlarla bir arada kavurmayı sürdürün.
4. Çorbaya tadı ve kıvamını verecek olan unu kattıktan daha sonra kokusu çıkıp, renk alana kadar yaklaşık 3-4 dakika kavurun.
5. Taze çekilmiş tane karabiber ve tuzu ek edin. Sıcak durumda olan tavuk suyunu azar azar tencereye aktarın. Unun topaklanmaması için bir çırpıcı sayesinde daima karıştırarak orta ateşte pişirin.
6. Kıvam almaya başlayan çorbaya kesilmemesi için kremayı azar azar ekleyin, çorbanın altını kıstıktan daha sonra süratlice karıştırın. Taneli bir çorba olmasını istek etmiyorsanız çorbayı bu kademede blenderdan geçirin.
7. bu türlü 5 dakika daha pişirdiğiniz çorbayı sıcak olarak servis kaselerine paylaştırın.
5. Eksiksiz ahenk: Ispanaklı makarna tarifi
Malzemeler
Ispanaklı Sos İçin:
1. Ispanakları temizleyin ve saplarını ayıklayın.
2. Tereyağını eritin ve ıspanakları soteleyin.
3. Tuz ve karabiberi de ek edin.
4. Soteleme süreci bittikten daha sonra blender sayesinde püre oluncaya kadar çekin.
5. 5 su bardağı suyu yeterlice kaynatın. Kaynayan suya tuz ek edin ve makarnaları da ekleyerek 8-9 dakika haşlayın.
6. Püre haline gelen ıspanaklı sosu tavaya alın ve kremayı ek ederek fazla suyunu çektirene kadar pişirin.
7. Haşlanan makarnaları da ek edin ve bezelyeleri de ekleyin.
8. Tabaklara alın ve parmesan peyniri ve ince kıyılmış maydanoz sayesinde süsleyin. İşte bu kadar, afiyet olsun!
6. Kabak mücvere rakip: Ispanak mücver tarifi
Malzemeler
1. Güzelce yıkayıp süzdürdüğünüz ıspanakları ince ince kıyın.
2. Dereotunu, tazen soğanı ve kuru soğanı incecik doğrayın. Geniş bir kabın ortasında yumurtaları çırpın ve doğradığınız zerzevatları içine ekleyin.
3. Kıydığınız ıspanakları da ek ederek kaşıkla ya da elinizle karıştırın.
4. Unu, kabartma tozunu, tuzu ve biberi de ekleyin ve karıştırın.
5. Hazırladığınız karışımdan 1 yemek kaşığı kadar alarak yavaşça yağın içerisine atıp hafifçeçe bastırın.
6. Her iki tarafını da 4-5 dakika pişirin.
7. Yağdan çıkardığınız mücverleri kağıt havlu üzerine alarak fazla yağı bırakmasını sağlayın ve soğutmadan afiyetle tüketin.
7. Ispanağın en tatlı hali: Ispanaklı pasta tarifi
Malzemeler
Keki için:
1. Labne peyniri, krem şanti, pudra şekeri ve sütü geniş bir kasede, pürüzsüz kıvama gelene kadar güzelce çırpın. Ispanaklı pandispanyanızı hazırlarken krema daha koyu bir kıvam alması için buzdolabında bekleyecek.
2. Ispanakları kaynar suya atın. 15-20 saniye bekledikten daha sonra suyunu süzdürerek bir kaseye aktarın. Üzerine soğuk, buzlu su ekleyerek soğutmakta yarar var. bu biçimdece o yemyeşil rengi kaybetmemiş olacaksınız.
3. Soğuyan ıspanakları rondoya alın. Güzelce parçalanması için bir ölçü süt ekleyin. Ispanaklar püre haline gelene kadar rondodan geçirin.
4. Derin bir kasede yumurta ve şekeri, şeker eriyene ve karışım krema kıvamına gelene kadar çırpın.
5. Yumurta ve şeker karışımının içerisine sıvı yağ ve ıspanak püresini koyup karıştırın.
6. Unu eleyerek karışımın içerisine koyduktan daha sonra sptaula sayesinde karışıma yedirin.
7. Son sefer mikserle güzelce çırptıktan daha sonra yağlanmış kelepçeli kalıbın içerisine ıspanaklı pandispanya harcını koyun.
8. Evvelce ısıtılmış 170 derece fırında birinci 20 dakika fırının kapağını hiç açmadan pişirin.
9. Pandispanyanız fırından çıktıktan daha sonra üst kısmını traşlayın. Bu kısımdan çıkan kekleri, pastanın üzerinde değerlendireceğiniz için rondodan geçirin.
10. Ortadan ikiye böldükten daha sonra kremayı ortasına ekleyip güzelce yayın.
11. İkinci katı da üzerine koyup tekrar kremayı yayın. Rondodan geçirdiğiniz kek artıklarını üzerine serpiştirin.
12. Çilekler yahut dilediğimiz taze meyvelerle süsleyip pastanızı tamamlayın.
8. Sağlıklı bir öğün için: Ispanaklı smoothie tarifi
Malzemeler
1. Bol suda yıkadığınız körpe ıspanak yapraklarını salata kurutucusunda kurutun.
2. Kabuğunu ince bir biçimde soyduğunuz taze zencefili küçük kesimler halinde kesin.
3. Bol suda yıkayıp kuruladığınız kabuklu yeşil elmaları dört eşit modüle böldükten daha sonra çekirdekli kısımlarını çıkartın.
4. Yeşil çay yapraklarını sıcak suda demledikten daha sonra süzüp soğuması için bir kenarda bekletin.
5. Yoğurt, bal, körpe ıspanak yaprakları, zencefil modülleri ve demlenmiş yeşil çayı bir blendera alın.
6. Tek tek eklediğiniz kabuklu yeşil elma dilimlerinin sayesinde tüm gereçleri kısa bir süre yavaşça pütürlü kalana kadar blenderda çektirin.
7. Hazırlamış olduğunuz düşük kalorili, sıhhat dostu içeceği bekletmeden sevdiklerinizle paylaşın.
9. çok lezzetli: Ispanaklı tava böreği tarifi
Malzemeler
1. Öncelikle yumurtaları çukur bir kaba kırıp çırpın. Süt ve zeytinyağını ekleyip çırpmaya sürecine devam edin.
2. Bu esnada ıspanakları sudan geçirin ve yeterlice temizledikten daha sonra doğrayın. Soğanları soyup ince ince kıyın.
3. Bir kaşık zeytinyağını tavada kızdırıp soğan ve ıspanağı soteleyin. Tuz ve karabiberle tatlandırın.
4. Soteleme sürecinden daha sonra tavayı ocaktan alın. Ve karışımın içerisine ufalanmış peynir ek edin.
5. Fırın tepsisini yağlayıp yufkalardan birini kenarları dışa taşacak biçimde yerleştirin. Üzerini biraz sütlü karışımla ıslatıp ikinci kat yufkayı yayın.
6. Islattığınız yufkanın üzerine ıspanaklı harcı ekleyip üçüncü yufkayı serin. Sütlü karışımla ıslatıp dördüncü yufkayı yayın.
7. Üzerine kalan sütlü karışımı dökün ve çörek otunu serpin. Evvelden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
10. Hem besleyici birebir vakitte vitamin deposu: Ispanaklı çırpma tarifi
Malzemeler
1. birinci vakit içinderda soğanların kabuklarını soyun ve ıspanakları bol su ile yıkayın.
2. Akabinde soğan ve ıspanakları ince ince doğrayın ve süzgeçte kuruyana kadar bekletin.
3. Farklı bir kabın içerisine un ve suyu alın. Yoğunlaşana kadar çırpın.
4. Hamur kıvamına geldiğinde sevdiğiniz baharatları ve tuzu ekleyin.
5. sonrasındasında fırın tepsisini yağlayın. Hazırladığınız hamurun yarısından biraz fazlasını tepsinin içine alın ve yayın.
6. Tepsideki hamurun üzerine kıyılmış soğan ve ıspanakları ekleyerek yayın.
7. Üzerine kalan hamuru da yayın. Evvelden ısıtılmış 170 dereceli fırında ortalama 20 dakika kadar kızartın.
8. Hazırladığınız çırpmayı çay yahut ayranla birlikte servis edin. Afiyet olsun.
11. Ayranla uygun masraf: Ispanaklı gözleme tarifi
Malzemeler
Hamur için;
1. Hamur için gerekli gereçleri çukur bir kapta yoğurun. Ele yapışmayan bir hamur oluncaya kadar su ek edin.
2. Üzerini nemli bir bez ile örterek en az 45 dakika dinlendirin. Ispanağı doğrayın. Üzerine tuz serperek biraz ovun ve suyunu süzün.
3. Maydanozu, taze soğanı ve naneyi ince doğrayarak ıspanağa ek edip harmanlayın. Tuz, karabiber ve lor peynirini ek edin.
4. Hamurdan cevizden biraz büyük bezeler koparın. Bezelerin üzerine un serperek 25-30 cm büyüklüğünde açın.
5. Hamurun yarısına hazırladığınız harçtan paylaştırın. Öteki kenarı üzerine kapatın. Yapışmaz yüzeyli tavada yahut sac da pişirin ve üzerine tereyağı sürün.
12. Akşam yemeği için alternatif: Ispanak graten tarifi
Malzemeler
1. Sıvı yağı kızdırıp yemeklik doğranmış soğanı ekleyin ve yumuşayana kadar kavurun.
2. Doğradığınız ıspanağı ekleyip suyunu salıp çekene kadar kavurun.
3. Başka bir tavada tereyağını eritip unu ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurun.
4. Sütü ekleyip topakları gidene kadar süratlice karıştırın. (gerekiyorsa blenderdan geçirin)
5. Kısık ateşte daima karıştırarak yoğunlaşana kadar pişirin.
6. 1 su bardağı peynir, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın ve peynir eriyene kadar karıştırarak pişirin.
7. Ateşten alıp ıspanağı ekleyin ve karıştırın.
8. Karışımı 20*26 cm’lik fırın kabına yayın,
9. Kalan peyniri üzerine serpin.
10. 180 derecede öncesinden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiri
13. Revaniyi bir de bu biçimde deneyin: Ispanaklı revani tarifi
Malzemeler
1. Yumurtaları şekerle birlikte çırpın.
2. Yoğurt, ıspanak ve sıvı yağı ekleyip çırpın.
3. Un, irmik ve kabartma tozunu ekleyip çırpın.
4. Tabanını yağladığınız küçük uzunluk (22*22 cm) dikdörtgen borcama döküp önce ısıttığınız 190 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
5. Şerbet için su ve şekeri bir tencereye alıp limonu da bütün bir biçimde içine atın ve şeker eriyene kadar karıştırarak kaynatın. İstediğiniz yoğunluğa ulaştığında ateşten alın.
6. Revani ve şerbet ılınınca şerbeti revaninin üzerine gezdirin.
7. Şerbetini çekince krem şantiyi sütle yoğunlaşana kadar çırpın. Revaninin üzerine yayın.
8. Üzerini çekilmiş antep fıstığı ile süsleyebilirsiniz.
14. Sağlıklı bir hamburger: Ispanak hamburger tarifi
Malzemeler
1. Domatesleri yağlı kağıt serilmiş küçük bir fırın kabına koyup 180 derece önce ısıtılmış fırında yumuşayana kadar közleyin.
2. Ispanakları düzgünce yıkayıp kurutun ve fazlaca ince kıyın.
3. Soğanı minik minik doğrayın.
4. Derin bir kabın içine çiğ ıspanakları, soğanı, yumurtayı, ekmek kırıntısını, tuz ve karabiberi alıp elinizle eze eze yoğurun.
5. Karışım uygunca özleşince 4 eşit kesime bölüp yuvarlak ve yassı köfte formu verin.
6. Yağı geniş bir tavaya alıp güzelce kızdırın.
7. Köftelerin altını üstünü kısık ateşte düzgünce kızartın.
8. Ekmekleri ikiye kesin, tabanın üzerine ıspanak köftesini koyun. Üzerine sırasıyla cheddar peyniri, dilimlenmiş turşu, 3’er tane közlenmiş domates ve marul yapraklarını koyun. Ekmeğin üstünü kapatın.
15. Denemeyen pişman: Ispanaklı pizza tarifi
Malzemeler
Pizza hamuru için:
Ispanaklı pizza nasıl yapılır?
1. Ilık su, kuru maya ve toz şekeri bir kapta karıştırdıktan daha sonra mayanın aktive olması için 10 dakika kadar bekletin.
2. Elenmiş un ve tuz karışımını derin bir kaba aldıktan daha sonra orta kısmını açın. Zeytinyağı ve maya karışımını da kattıktan daha sonra tüm malzemeyi orta kısımdan kenarlara hakikat karıştırmaya başlayın.
3. Toparlanan pizza hamurunu mümkünse mermer bir tezgah üzerinde büyük bir beze haline getirdikten daha sonra üzerini streç sinemayla kaplayın ve oda ısısında mayalanması için 30 dakika kadar bekletin.
4. Kolay bir pizza sosu hazırlamak için; domates salçasını ılık suyla karıştırıp kıvamını açın. Zeytinyağı, kekik, biberiye ve tuz eklediğiniz sosu karıştırın.
5. Mayalanan pizza hamurunu iki eşit bezeye ayırın. yavaşça bir biçimde unlanmış mutfak tezgahı üzerinde elinizle büyüterek yuvarlak halinde açtıktan daha sonra dikkatli bir biçimde fırın tepsilerine başka farklı yerleştirin.
6. Pizzanın üzeri için; kuru soğanı fazlaca küçük modüller halinde doğrayın. Sarımsağı rendeleyin. Kök kısımlarını temizleyip bol suda yıkadıktan daha sonra kuruttuğunuz ıspanakları ince ince doğrayın.
7. Geniş bir tavada zeytinyağını kızdırdıktan daha sonra kuru soğan ve sarımsağı yavaşça bir renk alana kadar soteleyin. Doğranmış ıspanağı katıp suyunu çekene kadar kavurun.
8. Kavrulmuş ıspanağın fazla suyunun kaldığını düşünüyorsanız kullanmamak üzere bir kenara ayırdıktan daha sonra ıspanaklı harcı soğuması için bir kenarda bekletin.
9. Kekik kokulu domates sosunu bir kepçe sayesinde pizza tabanlarının orta kısmından başlayarak kenarlara hakikat yayın. Kenar kısımlarında yaklaşık bir parmak kalınlığında hisse bırakmayı unutmayın.
10. Kavrulmuş ıspanaklı harcı eşit olarak pizzaların üzerine paylaştırın. Rendelenmiş mozzarella peyniriyle üzerlerini kapatın.
11. Evvelden ısıtılmış 250 derece fırında yaklaşık 12 dakika peynirler eriyip, kızarana kadar pişirdiğiniz pizzaları sıcak olarak servis edin.
16. Kiş sevenlere: Ispanaklı kiş tarifi
Malzemeler
Kiş hamuru için:
1. Birinci evvel tart hamurunu hazırlayın. Tüm gereçler bir kapta karıştırıp yoğurun.
2. Bir poşete konup 2 saat buzdolabında bekletin. Bu ortada yıkanıp doğranmış ıspanak biraz sıvı yağ ve tuz konularak yavaşça sönene kadar pişirin.
3. İçine karabiber konup soğumaya bırakın.
4. Tart hamurunu çıkarıp oklava ile yuvarlak açın ve yağlanmış tart kalıbına koyun.
5. Fazla gelen kenarları kesin.
6. Hamur kabarmasın diye üzerine yağlı kağıt serin ve tartı yapsın diye nohut koyun.
7. 180 derece ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirin. daha sonra soğuması için bekletin.
8. Soğuyan ıspanağın içine krema süt ve yumurta ekleyin uygunca karıştırıp tart kalıbı üzerine yaydırın.
9. 180 derece ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirin.
10. Pişmesine 10 dakika kala üzerine bir su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri ekleyin. Ilıyınca servis yapın.
17. Krep sevenler buraya: Ispanaklı krep tarifi
Malzemeler
1. Ispanak yapraklarını ufak ufak doğrayın.
2. Yumurta, tuz, süt ve yağı karıştırın.
3. Ispanak yapraklarını ekleyip, mikserleyin.
4. Unu da azar azar ekleyin ve karışımı mikserleyip, kıvamını ayarlayın.
5. Birinci krepte tavayı yağlayın. daha sonra yağlamaya hamur ekledikçe devam edin.
18. Vejeteryanlar için alternatif: Etsiz ıspanak yemeği tarifi
Malzemeler
1. Öncelikle yarım kilo ıspanağı ayıklayın. Bol su ortasında uygunca yıkayıp, suyunu süzün.
2. Akabinde ıspanakları bıçak yardımı ile ince ince doğrayın. çabucak sonrasında geniş bir tencere içine 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı dökün.
3. Yağın üzerine 1 adet orta uzunluk ince ince doğranmış soğan koyup, 1 dakika daima karıştırarak, kavurun.
4. Kavrulan soğanların üzerine 1 adet orta uzunluk küçük küçük doğranmış havuç ekleyin.
5. Havucu da 2 dakika daima karıştırarak, kavurun.
19. Her yaş için uygun: Ispanaklı pankek tarifi
Malzemeler
1. Süt, zeytinyağı, yumurtayı çırpalım ve geri kalan gereçleri ekleyip karıştırın.
2. Tavanızı ısıtın ve harcınızdan 1 kaşık sayesinde alıp, tavaya ekleyelim. Altlı üstlü pişirin. Afiyet olsun.
20. Yanına yoğurt ile: Çıtır ıspanak köftesi tarifi
Malzemeler
1. Evvel ıspanağı ayıklayıp güzelce yıkayıp süzün.
2. İnce ince doğradığınız ıspanakların üzerine öbür materyalleri ekleyip güzelce harmanlayın. Macun kıvamında bir karışım elde edin.
3. Elinizi çokça unlayarak köfte biçimi verin.
4. Hepsini hazırlayıp buzdolabında yarım saat kadar dinlendirin.
5. Tavada sıvı yağı ısıtın ve dinlenen köfteleri evvel galeta ununa batırın, daha sonra orta ateşte artlı önlü kızartın. Sıcak sıcak servis yapın.
6. İsteğe bağlı olarak sarımsaklı yoğurt ve domates sos eşliğinde ikram edebilirsiniz.
Diğer içerikler de ilginizi çekebilir:
1. Sabah kahvaltısında bile tüketilebilir: Yumurtalı ıspanak tarifi
Malzemeler
Yarım kilogram ıspanak
3-4 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kırmızı biber
2-3 çorba kaşığı sıvı yağ
1.5 yemek kaşığı salça
1 orta uzunluk soğan
1. Ispanakların kökleri ayıklanıp bol su ile yıkayın.
2. Tencereye koyarak üzerine su koymadan hafifçeçe haşlayın.
3. Büyükçe bir tavaya sıvı yağı alıp küçük küçük doğranmış soğanı sıvı yağda pembeleştirin.
4. Salçasını ek edin.
5. Akabinde ıspanakları kevgirle alıp (suyunu sıkmayın kevgirle alırken gelen yavaşça su olunca daha lezzeti olur.) ıspanakları hafifçeçe kavurun.
6. Tuzunu ve baharatını ayarlayıp üzerinde 4 tane göz açın ve boşluklara yumurtaları kırın.
7. Yumurtaların üzerine de tuz ve kırmızı biber ektikten daha sonra tavanın ağzını kapatarak yumurta akları pişene dek ateşte tutun
2. Çok lezzetli: Ispanaklı kek tarifi
Malzemeler
100 gram ıspanak yaprağı (sadece yaprakları olacak sapı kullanılmıyor)
1,5 su bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı toz şeker
4 yumurta
1,5 su bardağı süt
3,5 su bardağı elenmiş un
2 paket vanilya
2 paket kabartma tozu
1. Ispanak püresi için birinci vakit içinderda ıspanak yapraklarınırondoya alın, üzerine sıvı yağ ekleyin ve püre haline getirin.
2. Farklı bir çırpma kabında yumurtalar ve şeker beyaz köpükköpük olana kadar güzelce çırpın.
3. Süt ve püre halindeki ıspanak da ek ederek çırpmaya devam edin.
4. Son olarak un, kabartma tozu ve vanilya da ekleyerekçırpın.
5. Hazırlanan kek harcı 27*40 cm ölçüsündeki pişirmekağıdı serilmiş borcama boşaltın ve önce ısıtılmış 160 derece fırındayaklaşık 45 dakika denetimli olarak pişirin.
6. Pişen keki fırından alın ve soğumaya bırakın.
3. Sağlıklı atıştırmalık arayanlara: Ispanak topları tarifi
Malzemeler
Yarım kilogram ıspanak
1 adet soğan
Yarım demet maydanoz
2 diş sarımsak
2 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz (azaltıp arttırılabilir)
1 çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı muskat cevizi rendesi
Yarım su bardağı rendelenmiş eski ve taze kaşar karışımı
3 yemek kaşığı galeta unu (veya ekmek kırıntısı)
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1. Soğanı yemeklik doğrayın, maydanozları ince ince kıyın, sarımsakları ezin, ıspanakları iri iri doğrayın.
2. 2 yemek kaşığı zeytinyağını kızdırın ve soğanı ekleyip sotelemeye başlayın.
3. Soğanlar yavaşça yumuşayınca sarımsakları da ekleyin ve her ikisi de yeterlice pişene, yumuşayana kadar soteleyin.
4. İri iri doğradığınız ıspanakları ekleyin ve sade 1-2 dakika kadar soteleyin.
5. Soteleme basamağında içine baharatları ve maydanozu da ekleyin.
6. Ispanağı soğuması için kenara alın.
7. Fırını 200 derecede ısıtın.
8. Soğuduktan daha sonra yumurta, peynir ve galeta ununu da ekleyip yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine ıspanaklı karışımdan top halinde lokmalıklar yapıp dizin.
9. Üzerlerinde fırçayla zeytinyağı sürün ve fırına verin.
10. Yaklaşık 20-25 dakika kadar daha sonra üzerleri kızarınca fırından alabilirsiniz.
4. Rengi herkesi kendine hayran bırakıyor: Ispanaklı çorba tarifi
Malzemeler
500 gram körpe ıspanak
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet büyük uzunluk kuru soğan
2 yemek kaşığı un
4 su bardağı sıcak tavuk suyu
Yarım su bardağı krema
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1. Kuru soğanı küçük modüller halinde yemeklik doğrayın. Bol suda yıkadığınız körpe ıspanak yapraklarının suyunu süzdürdükten daha sonra mümkünse salata kurutucusunda kurutun.
2. Zeytinyağını geniş bir tencerede kızdırın. Yemeklik doğradığınız kuru soğanları yavaşça bir renk alana kadar kavurun.
3. İsteğe nazaran elinizle küçük modüllere ayırdığınız körpe ıspanak yapraklarını tencereye aktarın ve soğanlarla bir arada kavurmayı sürdürün.
4. Çorbaya tadı ve kıvamını verecek olan unu kattıktan daha sonra kokusu çıkıp, renk alana kadar yaklaşık 3-4 dakika kavurun.
5. Taze çekilmiş tane karabiber ve tuzu ek edin. Sıcak durumda olan tavuk suyunu azar azar tencereye aktarın. Unun topaklanmaması için bir çırpıcı sayesinde daima karıştırarak orta ateşte pişirin.
6. Kıvam almaya başlayan çorbaya kesilmemesi için kremayı azar azar ekleyin, çorbanın altını kıstıktan daha sonra süratlice karıştırın. Taneli bir çorba olmasını istek etmiyorsanız çorbayı bu kademede blenderdan geçirin.
7. bu türlü 5 dakika daha pişirdiğiniz çorbayı sıcak olarak servis kaselerine paylaştırın.
5. Eksiksiz ahenk: Ispanaklı makarna tarifi
Malzemeler
Ispanaklı Sos İçin:
1 bağ ıspanak
1 tatlı kaşığı tereyağı
Çeyrek paket krema
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı haşlanmış bezelye
1 paket fettucine makarna
5 su bardağı su
1 yemek kaşığı tuz
1/4 demet maydanoz
2 yemek kaşığı parmesen peyniri
1. Ispanakları temizleyin ve saplarını ayıklayın.
2. Tereyağını eritin ve ıspanakları soteleyin.
3. Tuz ve karabiberi de ek edin.
4. Soteleme süreci bittikten daha sonra blender sayesinde püre oluncaya kadar çekin.
5. 5 su bardağı suyu yeterlice kaynatın. Kaynayan suya tuz ek edin ve makarnaları da ekleyerek 8-9 dakika haşlayın.
6. Püre haline gelen ıspanaklı sosu tavaya alın ve kremayı ek ederek fazla suyunu çektirene kadar pişirin.
7. Haşlanan makarnaları da ek edin ve bezelyeleri de ekleyin.
8. Tabaklara alın ve parmesan peyniri ve ince kıyılmış maydanoz sayesinde süsleyin. İşte bu kadar, afiyet olsun!
6. Kabak mücvere rakip: Ispanak mücver tarifi
Malzemeler
3 adet yumurta
2 demet ıspanak
1 adet soğan (küçük boy)
6 kol taze soğan
Yarım demet dereotu
1 çay bardağı un
Yarım paket kabartma tozu
1,5 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1. Güzelce yıkayıp süzdürdüğünüz ıspanakları ince ince kıyın.
2. Dereotunu, tazen soğanı ve kuru soğanı incecik doğrayın. Geniş bir kabın ortasında yumurtaları çırpın ve doğradığınız zerzevatları içine ekleyin.
3. Kıydığınız ıspanakları da ek ederek kaşıkla ya da elinizle karıştırın.
4. Unu, kabartma tozunu, tuzu ve biberi de ekleyin ve karıştırın.
5. Hazırladığınız karışımdan 1 yemek kaşığı kadar alarak yavaşça yağın içerisine atıp hafifçeçe bastırın.
6. Her iki tarafını da 4-5 dakika pişirin.
7. Yağdan çıkardığınız mücverleri kağıt havlu üzerine alarak fazla yağı bırakmasını sağlayın ve soğutmadan afiyetle tüketin.
7. Ispanağın en tatlı hali: Ispanaklı pasta tarifi
Malzemeler
Keki için:
3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
Yarım çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
2,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
300 gram ıspanak
3 su bardağı labne peyniri
1 su bardağı pudra şekeri
Yarım su bardağı krem şanti (toz halinde)
Yarım su bardağı süt
- 10 adet çilek
1. Labne peyniri, krem şanti, pudra şekeri ve sütü geniş bir kasede, pürüzsüz kıvama gelene kadar güzelce çırpın. Ispanaklı pandispanyanızı hazırlarken krema daha koyu bir kıvam alması için buzdolabında bekleyecek.
2. Ispanakları kaynar suya atın. 15-20 saniye bekledikten daha sonra suyunu süzdürerek bir kaseye aktarın. Üzerine soğuk, buzlu su ekleyerek soğutmakta yarar var. bu biçimdece o yemyeşil rengi kaybetmemiş olacaksınız.
3. Soğuyan ıspanakları rondoya alın. Güzelce parçalanması için bir ölçü süt ekleyin. Ispanaklar püre haline gelene kadar rondodan geçirin.
4. Derin bir kasede yumurta ve şekeri, şeker eriyene ve karışım krema kıvamına gelene kadar çırpın.
5. Yumurta ve şeker karışımının içerisine sıvı yağ ve ıspanak püresini koyup karıştırın.
6. Unu eleyerek karışımın içerisine koyduktan daha sonra sptaula sayesinde karışıma yedirin.
7. Son sefer mikserle güzelce çırptıktan daha sonra yağlanmış kelepçeli kalıbın içerisine ıspanaklı pandispanya harcını koyun.
8. Evvelce ısıtılmış 170 derece fırında birinci 20 dakika fırının kapağını hiç açmadan pişirin.
9. Pandispanyanız fırından çıktıktan daha sonra üst kısmını traşlayın. Bu kısımdan çıkan kekleri, pastanın üzerinde değerlendireceğiniz için rondodan geçirin.
10. Ortadan ikiye böldükten daha sonra kremayı ortasına ekleyip güzelce yayın.
11. İkinci katı da üzerine koyup tekrar kremayı yayın. Rondodan geçirdiğiniz kek artıklarını üzerine serpiştirin.
12. Çilekler yahut dilediğimiz taze meyvelerle süsleyip pastanızı tamamlayın.
8. Sağlıklı bir öğün için: Ispanaklı smoothie tarifi
Malzemeler
3 adet orta uzunluk yeşil elma
200 gram körpe ıspanak
5 gram taze zencefil
4 yemek kaşığı yoğurt
Yarım su bardağı demlenmiş yeşil çay
1 tatlı kaşığı bal
1. Bol suda yıkadığınız körpe ıspanak yapraklarını salata kurutucusunda kurutun.
2. Kabuğunu ince bir biçimde soyduğunuz taze zencefili küçük kesimler halinde kesin.
3. Bol suda yıkayıp kuruladığınız kabuklu yeşil elmaları dört eşit modüle böldükten daha sonra çekirdekli kısımlarını çıkartın.
4. Yeşil çay yapraklarını sıcak suda demledikten daha sonra süzüp soğuması için bir kenarda bekletin.
5. Yoğurt, bal, körpe ıspanak yaprakları, zencefil modülleri ve demlenmiş yeşil çayı bir blendera alın.
6. Tek tek eklediğiniz kabuklu yeşil elma dilimlerinin sayesinde tüm gereçleri kısa bir süre yavaşça pütürlü kalana kadar blenderda çektirin.
7. Hazırlamış olduğunuz düşük kalorili, sıhhat dostu içeceği bekletmeden sevdiklerinizle paylaşın.
9. çok lezzetli: Ispanaklı tava böreği tarifi
Malzemeler
500 gram ıspanak
4 adet yufka
2 adet soğan
150 gr beyaz peynir
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı zeytinyağı
3 adet yumurta
1 yemek kaşığı çörek otu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1. Öncelikle yumurtaları çukur bir kaba kırıp çırpın. Süt ve zeytinyağını ekleyip çırpmaya sürecine devam edin.
2. Bu esnada ıspanakları sudan geçirin ve yeterlice temizledikten daha sonra doğrayın. Soğanları soyup ince ince kıyın.
3. Bir kaşık zeytinyağını tavada kızdırıp soğan ve ıspanağı soteleyin. Tuz ve karabiberle tatlandırın.
4. Soteleme sürecinden daha sonra tavayı ocaktan alın. Ve karışımın içerisine ufalanmış peynir ek edin.
5. Fırın tepsisini yağlayıp yufkalardan birini kenarları dışa taşacak biçimde yerleştirin. Üzerini biraz sütlü karışımla ıslatıp ikinci kat yufkayı yayın.
6. Islattığınız yufkanın üzerine ıspanaklı harcı ekleyip üçüncü yufkayı serin. Sütlü karışımla ıslatıp dördüncü yufkayı yayın.
7. Üzerine kalan sütlü karışımı dökün ve çörek otunu serpin. Evvelden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
10. Hem besleyici birebir vakitte vitamin deposu: Ispanaklı çırpma tarifi
Malzemeler
Yarım kilogram ıspanak
500 mililitre su
2-3 adet yeşil soğan
4.5 su bardağı un
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1. birinci vakit içinderda soğanların kabuklarını soyun ve ıspanakları bol su ile yıkayın.
2. Akabinde soğan ve ıspanakları ince ince doğrayın ve süzgeçte kuruyana kadar bekletin.
3. Farklı bir kabın içerisine un ve suyu alın. Yoğunlaşana kadar çırpın.
4. Hamur kıvamına geldiğinde sevdiğiniz baharatları ve tuzu ekleyin.
5. sonrasındasında fırın tepsisini yağlayın. Hazırladığınız hamurun yarısından biraz fazlasını tepsinin içine alın ve yayın.
6. Tepsideki hamurun üzerine kıyılmış soğan ve ıspanakları ekleyerek yayın.
7. Üzerine kalan hamuru da yayın. Evvelden ısıtılmış 170 dereceli fırında ortalama 20 dakika kadar kızartın.
8. Hazırladığınız çırpmayı çay yahut ayranla birlikte servis edin. Afiyet olsun.
11. Ayranla uygun masraf: Ispanaklı gözleme tarifi
Malzemeler
Hamur için;
500 gram un
1 adet yumurta
Yeteri kadar su
1 çay kaşığı tuz
250 gr ıspanak
4 kısım taze soğan
Yarım demet maydanoz
5 kol taze nane
1 su bardağı lor peyniri
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
- 2 yemek kaşığı tereyağı
1. Hamur için gerekli gereçleri çukur bir kapta yoğurun. Ele yapışmayan bir hamur oluncaya kadar su ek edin.
2. Üzerini nemli bir bez ile örterek en az 45 dakika dinlendirin. Ispanağı doğrayın. Üzerine tuz serperek biraz ovun ve suyunu süzün.
3. Maydanozu, taze soğanı ve naneyi ince doğrayarak ıspanağa ek edip harmanlayın. Tuz, karabiber ve lor peynirini ek edin.
4. Hamurdan cevizden biraz büyük bezeler koparın. Bezelerin üzerine un serperek 25-30 cm büyüklüğünde açın.
5. Hamurun yarısına hazırladığınız harçtan paylaştırın. Öteki kenarı üzerine kapatın. Yapışmaz yüzeyli tavada yahut sac da pişirin ve üzerine tereyağı sürün.
12. Akşam yemeği için alternatif: Ispanak graten tarifi
Malzemeler
600 gram ıspanak
1 adet soğan
2,5 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1,5 su bardağı kaşar peynir
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1. Sıvı yağı kızdırıp yemeklik doğranmış soğanı ekleyin ve yumuşayana kadar kavurun.
2. Doğradığınız ıspanağı ekleyip suyunu salıp çekene kadar kavurun.
3. Başka bir tavada tereyağını eritip unu ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurun.
4. Sütü ekleyip topakları gidene kadar süratlice karıştırın. (gerekiyorsa blenderdan geçirin)
5. Kısık ateşte daima karıştırarak yoğunlaşana kadar pişirin.
6. 1 su bardağı peynir, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın ve peynir eriyene kadar karıştırarak pişirin.
7. Ateşten alıp ıspanağı ekleyin ve karıştırın.
8. Karışımı 20*26 cm’lik fırın kabına yayın,
9. Kalan peyniri üzerine serpin.
10. 180 derecede öncesinden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiri
13. Revaniyi bir de bu biçimde deneyin: Ispanaklı revani tarifi
Malzemeler
3 adet yumurta
Yarım su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı ıspanak püresi
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı şeker
1 su bardağı irmik
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı su
3 su bardağı şeker
1 dilim limon
1 poşet krem şanti
1 su bardağı süt
Süslemek için çekilmiş antep fıstığı
1. Yumurtaları şekerle birlikte çırpın.
2. Yoğurt, ıspanak ve sıvı yağı ekleyip çırpın.
3. Un, irmik ve kabartma tozunu ekleyip çırpın.
4. Tabanını yağladığınız küçük uzunluk (22*22 cm) dikdörtgen borcama döküp önce ısıttığınız 190 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
5. Şerbet için su ve şekeri bir tencereye alıp limonu da bütün bir biçimde içine atın ve şeker eriyene kadar karıştırarak kaynatın. İstediğiniz yoğunluğa ulaştığında ateşten alın.
6. Revani ve şerbet ılınınca şerbeti revaninin üzerine gezdirin.
7. Şerbetini çekince krem şantiyi sütle yoğunlaşana kadar çırpın. Revaninin üzerine yayın.
8. Üzerini çekilmiş antep fıstığı ile süsleyebilirsiniz.
14. Sağlıklı bir hamburger: Ispanak hamburger tarifi
Malzemeler
4 adet hamburger ekmeği
600 gram ıspanak
1 adet kuru soğan
1 adet yumurta
1 su bardağı ekmek kırıntısı yahut galeta unu
2 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Kızartmak için 4 yemek kaşığı sıvı yağ
4 dilim cheddar peyniri
4 adet kornişon turşu
12 adet cherry domates
4 yaprak marul
1. Domatesleri yağlı kağıt serilmiş küçük bir fırın kabına koyup 180 derece önce ısıtılmış fırında yumuşayana kadar közleyin.
2. Ispanakları düzgünce yıkayıp kurutun ve fazlaca ince kıyın.
3. Soğanı minik minik doğrayın.
4. Derin bir kabın içine çiğ ıspanakları, soğanı, yumurtayı, ekmek kırıntısını, tuz ve karabiberi alıp elinizle eze eze yoğurun.
5. Karışım uygunca özleşince 4 eşit kesime bölüp yuvarlak ve yassı köfte formu verin.
6. Yağı geniş bir tavaya alıp güzelce kızdırın.
7. Köftelerin altını üstünü kısık ateşte düzgünce kızartın.
8. Ekmekleri ikiye kesin, tabanın üzerine ıspanak köftesini koyun. Üzerine sırasıyla cheddar peyniri, dilimlenmiş turşu, 3’er tane közlenmiş domates ve marul yapraklarını koyun. Ekmeğin üstünü kapatın.
15. Denemeyen pişman: Ispanaklı pizza tarifi
Malzemeler
Pizza hamuru için:
2,5 su bardağı un
1 su bardağı ılık su
Yarım tatlı kaşığı kuru maya
Yarım tatlı kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı domates salçası
3/4 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı biberiye
1/4 çay kaşığı tuz
400 gram ıspanak
1 adet küçük uzunluk kuru soğan
1 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Ispanaklı pizza nasıl yapılır?
1. Ilık su, kuru maya ve toz şekeri bir kapta karıştırdıktan daha sonra mayanın aktive olması için 10 dakika kadar bekletin.
2. Elenmiş un ve tuz karışımını derin bir kaba aldıktan daha sonra orta kısmını açın. Zeytinyağı ve maya karışımını da kattıktan daha sonra tüm malzemeyi orta kısımdan kenarlara hakikat karıştırmaya başlayın.
3. Toparlanan pizza hamurunu mümkünse mermer bir tezgah üzerinde büyük bir beze haline getirdikten daha sonra üzerini streç sinemayla kaplayın ve oda ısısında mayalanması için 30 dakika kadar bekletin.
4. Kolay bir pizza sosu hazırlamak için; domates salçasını ılık suyla karıştırıp kıvamını açın. Zeytinyağı, kekik, biberiye ve tuz eklediğiniz sosu karıştırın.
5. Mayalanan pizza hamurunu iki eşit bezeye ayırın. yavaşça bir biçimde unlanmış mutfak tezgahı üzerinde elinizle büyüterek yuvarlak halinde açtıktan daha sonra dikkatli bir biçimde fırın tepsilerine başka farklı yerleştirin.
6. Pizzanın üzeri için; kuru soğanı fazlaca küçük modüller halinde doğrayın. Sarımsağı rendeleyin. Kök kısımlarını temizleyip bol suda yıkadıktan daha sonra kuruttuğunuz ıspanakları ince ince doğrayın.
7. Geniş bir tavada zeytinyağını kızdırdıktan daha sonra kuru soğan ve sarımsağı yavaşça bir renk alana kadar soteleyin. Doğranmış ıspanağı katıp suyunu çekene kadar kavurun.
8. Kavrulmuş ıspanağın fazla suyunun kaldığını düşünüyorsanız kullanmamak üzere bir kenara ayırdıktan daha sonra ıspanaklı harcı soğuması için bir kenarda bekletin.
9. Kekik kokulu domates sosunu bir kepçe sayesinde pizza tabanlarının orta kısmından başlayarak kenarlara hakikat yayın. Kenar kısımlarında yaklaşık bir parmak kalınlığında hisse bırakmayı unutmayın.
10. Kavrulmuş ıspanaklı harcı eşit olarak pizzaların üzerine paylaştırın. Rendelenmiş mozzarella peyniriyle üzerlerini kapatın.
11. Evvelden ısıtılmış 250 derece fırında yaklaşık 12 dakika peynirler eriyip, kızarana kadar pişirdiğiniz pizzaları sıcak olarak servis edin.
16. Kiş sevenlere: Ispanaklı kiş tarifi
Malzemeler
Kiş hamuru için:
2 su bardağı un
2 yumurta sarısı
Yarım çay bardağı soğuk su
100 gram tereyağı
Yarım kilo ıspanak
1 kutu krema (200 ml)
2 adet yumurta
1 su bardağı süt
1’er çay kaşığı tuz, karabiber
- Kaşar peyniri
1. Birinci evvel tart hamurunu hazırlayın. Tüm gereçler bir kapta karıştırıp yoğurun.
2. Bir poşete konup 2 saat buzdolabında bekletin. Bu ortada yıkanıp doğranmış ıspanak biraz sıvı yağ ve tuz konularak yavaşça sönene kadar pişirin.
3. İçine karabiber konup soğumaya bırakın.
4. Tart hamurunu çıkarıp oklava ile yuvarlak açın ve yağlanmış tart kalıbına koyun.
5. Fazla gelen kenarları kesin.
6. Hamur kabarmasın diye üzerine yağlı kağıt serin ve tartı yapsın diye nohut koyun.
7. 180 derece ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirin. daha sonra soğuması için bekletin.
8. Soğuyan ıspanağın içine krema süt ve yumurta ekleyin uygunca karıştırıp tart kalıbı üzerine yaydırın.
9. 180 derece ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirin.
10. Pişmesine 10 dakika kala üzerine bir su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri ekleyin. Ilıyınca servis yapın.
17. Krep sevenler buraya: Ispanaklı krep tarifi
Malzemeler
3 adet yumurta
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz ya da şeker
1,5-2 su bardağı ortası un
10-12 kısım ıspanak yaprakları
1. Ispanak yapraklarını ufak ufak doğrayın.
2. Yumurta, tuz, süt ve yağı karıştırın.
3. Ispanak yapraklarını ekleyip, mikserleyin.
4. Unu da azar azar ekleyin ve karışımı mikserleyip, kıvamını ayarlayın.
5. Birinci krepte tavayı yağlayın. daha sonra yağlamaya hamur ekledikçe devam edin.
18. Vejeteryanlar için alternatif: Etsiz ıspanak yemeği tarifi
Malzemeler
500 gram ıspanak
1 adet orta uzunluk soğan
1 adet orta uzunluk havuç
1 yemek kaşığı pirinç
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 büyük çay bardağı su
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1. Öncelikle yarım kilo ıspanağı ayıklayın. Bol su ortasında uygunca yıkayıp, suyunu süzün.
2. Akabinde ıspanakları bıçak yardımı ile ince ince doğrayın. çabucak sonrasında geniş bir tencere içine 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı dökün.
3. Yağın üzerine 1 adet orta uzunluk ince ince doğranmış soğan koyup, 1 dakika daima karıştırarak, kavurun.
4. Kavrulan soğanların üzerine 1 adet orta uzunluk küçük küçük doğranmış havuç ekleyin.
5. Havucu da 2 dakika daima karıştırarak, kavurun.
19. Her yaş için uygun: Ispanaklı pankek tarifi
Malzemeler
2 adet yumurta
1 çay bardağı süt
1,5 çay bardağı tam buğday unu
1 çay kaşığı karbonat ya da kabartma tozu
1 avuç doğranmış ıspanak (blenderdan geçirilmiş)
Yarım çay bardağı ezilmiş peynir
- Böğürtlen
1. Süt, zeytinyağı, yumurtayı çırpalım ve geri kalan gereçleri ekleyip karıştırın.
2. Tavanızı ısıtın ve harcınızdan 1 kaşık sayesinde alıp, tavaya ekleyelim. Altlı üstlü pişirin. Afiyet olsun.
20. Yanına yoğurt ile: Çıtır ıspanak köftesi tarifi
Malzemeler
250 gram ıspanak
1 çay kaşığı kabartma tozu
Yarım su bardağı süt
1 su bardağı lor peyniri (veya beyaz peynir)
1 adet yumurta
1 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 su bardağı sıvı yağ (kızartmak için)
1. Evvel ıspanağı ayıklayıp güzelce yıkayıp süzün.
2. İnce ince doğradığınız ıspanakların üzerine öbür materyalleri ekleyip güzelce harmanlayın. Macun kıvamında bir karışım elde edin.
3. Elinizi çokça unlayarak köfte biçimi verin.
4. Hepsini hazırlayıp buzdolabında yarım saat kadar dinlendirin.
5. Tavada sıvı yağı ısıtın ve dinlenen köfteleri evvel galeta ununa batırın, daha sonra orta ateşte artlı önlü kızartın. Sıcak sıcak servis yapın.
6. İsteğe bağlı olarak sarımsaklı yoğurt ve domates sos eşliğinde ikram edebilirsiniz.
Diğer içerikler de ilginizi çekebilir: