Merhabalar. Türk mutfağında her yörenin kendine has bir pidesi var. Bu içerikte size mükemmel lezzetleri olan yöresel pideleri meskende yapabilmeniz için tanımlarını veriyorum.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
1. Develi Cıvıklısı
Malzemeler:
1. Öncelikle mayalı yumuşak bir hamur hazırlayın ve dinlenmeye bırakın.
2. İç harcını için etleri fazlaca küçük biçimde doğrayın.
3. Biberi, soğanı, domatesi ufak ufak doğrayıp etin içine ekleyin.
4. ondan sonrasında biraz sıvı yağı, salçaları, baharatları ekleyip güzelce harmanlayın.
5. Hamurdan yumruk büyüklüğünde beze alıp uzunlamasına açın.
6. Harcı ekleyip ve pide hali verip fırına atın.
7. Piştikten daha sonra maydanoz, soğan, söğüş ve limonla servis edin.
2. Trabzon Yağlı Pide
Malzemeler:
Hamuru için:
1. Hamur için bir kabın içerisine maya, un ve suyu ekleyerek karıştırın.
2. Hamur kıvam almaya başladığında tuz ekleyin ve pürüzsüz kıvam elde edene kadar hamuru yoğurun. Üzerini pak bir bezle örterek mayalanması için 30 dakika dinlendirin.
3. Mayalanan hamurları iki eşit modüle ayırın ve unlanmış tezgahta elinizle açın. İç harcın dışarı akmaması için, hamurun kenarlarını içe yanlışsız kıvırın.
4. Fırın tepsisine pişirme kağıdı serin ve açtığınız hamurları ortada boşluk olacak biçimde tepsiye yerleştirin.
5. İç harç için; iki farklı peynir seçin ve bunları bir kapta karıştırın.
6. Peynirlerin üzerine yarım bardak su ekleyin ve yeniden karıştırın.
7. Hazırladığınız iç harcı hamurların ortasına ekleyin ve eşit bir biçimde yayın.
8. Peynirli karışımın üzerine küçük tereyağı modülleri ekleyin.
9. Yumurta sarılarını pidenin kenar kısımlarına fırça sayesinde sürün.
10. Evvelce ısıtılmış 220 dereceli fırında pideleri 10 dakika kadar pişirin.
11. Pideleri fırından çıkarmadan 30 saniye evvel üstlerine bir adet yumurta kırın.
3. Haçapuri
Malzemeler:
Hamuru için:
1. Ilık süt, kuru maya, zeytinyağı ve şekeri bir kabın içerisinde karıştırın.
2. Unu ve tuzu yavaş yavaş ek ederek karıştırmaya başlayın. Hamur sertleşmeye başladığında tezgaha alın ve 4-5 dakika boyunca yoğurun. Ele yapışmayacak yumuşak kıvamda bir hamur olana dek aldığı kadar un ekleyin.
3. Yoğurduğunuz hamur pürüzsüz kıvam aldığında yoğurma kabının içine yerleştirin. Üzerini streç sinemayla ya da bir havluyla kapatın ve oda sıcaklığında 1 saat mayalanmaya bırakın.
4. Hamur mayalanırken peynir karışımını hazırlayın. Tüm peynirleri çatalla ezerek ya da rendeleyerek bir kapta harmanlayın.
5. Mayalanan ve kabaran hamurun fazla havasını söndürdükten daha sonra 4 eşit modüle bölün ve yuvarlayın.
6. Tezgahı hafifçeçe unlayarak bir merdane sayesinde hamuru yarım santim kalınlığında uzun biçimde açın. Ortasına peynirli karışımdan 2-3 yemek kaşığı kadar koyarak yayın.
7. Kenarlarını pide yapar üzere katlayın ve iki ucunu kıvırın.
8. Yağlı kağıt serdiğiniz bir fırın tepsisine yerleştirin ve 15 dakika daha oda sıcaklığında mayalandırın.
9. Evvelce ısıtılmış 190 derece fırında yaklaşık 20-30 dakika üzeri düzgünce kızarana dek pişirin.
10. Fırından çıktığı üzere kenarlarını ve üzerini tereyağı ile yağlayın. İsteğe bakılırsa üzerine yumurta sarısı ekleyin.
4. Bursa Tahinli Pide
Malzemeler:
Hamuru için:
1. Yoğurma kabına unu alıp ortasına havuz açın ve öbür materyalleri ortasına ek edin.
2. Yoğurarak yumuşacık bir hamur elde edin.
3. Üzerini streç sinemayla kapatın ve 1 saat sıcak bir yerde mayalanmaya bırakın.
4. Bu ortada tahini, toz şekeri ve suyu bir kaba alın. Şekeri eriyene kadar yeterlice karıştırın ve kenarda bekletin. Orta ara karıştırarak şekerin eridiğinden emin olun.
5. Uygunca mayalanan hamurun gazı çıkması için yine yoğurun ve eşit biçimde 9-10 adet bezeye ayırın.
6. Her bir bezeyi tezgahın üzerinde yuvarlak bir biçimde açın ve ortasına bastırarak inceltip kenarları yavaşça kalın kalacak biçimde havuz hali verin.
7. Bezeleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine alın.
8. Ortasına hazırda bekleyen tahinli karışımdan 3-4 tatlı kaşığı koyun ve kaşığın gerisiyle yayın. Bezeler bitene kadar yinelayın.
Her pidenin üzerine 1-2 tutam şeker serpin ve kenarlarına ayırdığınız yumurta sarısını sürün.
9. Evvelden ısıtılmış 170 derece fırında kenarları kızarıncaya kadar pişirin.
5. Cantık
Malzemeler:
Hamuru için:
1. Bir kapta maya, toz şeker, ılık su ve sütü karıştırın. Karışımın üzerini kapatıp mayanın etkinleşmesi için 5 dakika bekletin.
2. 5 dakika beklettikten daha sonra üzerine yumurta akını, sıvı yağı ve tuzu ek edip karıştırın.
3. Farklı bir geniş kaba unu ortası havuz olacak biçimde açın. Sıvı karışımı üzerine ekleyin ve yoğurun.
4. Homojen bir karışım haline gelen hamurun üzerini streçle kapatın ve mayalanması için 45 dakika bekleyin.
5. Kıymalı harcın tüm gerecini bir kapta karıştırın.
6. Mayalanan hamurdan portakal büyüklüğünde bezeler hazırlayın ve unlu tezgahta bezeleri yuvarlayın.
7. Pişirme kağıdı serili fırın tepsisine birbirlerine yapışmayacak uzaklıkta dizin.
8. Elinizi yağlayın ve her bezeyi kenarları yüksek kalacak biçimde parmaklarınızla açın.
9. Kıymalı harcı hamurların ortasına koyun ve dağıtın.
10. Bir fırça sayesinde yumurta sarısını hamurların kenarlarına sürün.
11. Evvelce ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika pişirin.
12. Piştikten daha sonra 10 dakika dinlendirin ve servis edin.
6. Patatesli Kır Pidesi
Malzemeler:
Hamuru için:
1. Patatesleri haşlayıp soyun ve püre haline getirin.
2. Kuru soğanı yemeklik doğrayın. Tavaya 1 yemek kaşığı sıvı yağ koyup ısıtın. Soğanları tavaya alıp ocağı kısın. Orta ara karıştırarak soğanları yumuşayana kadar kavurun. Salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.
3. 4 adet patatesin püresini soğanlara ek edip güzelce harmanlayın. Tuz ve karabiber de ekleyip harcı ocaktan alın ve ılınmaya bırakın.
4. Hamur için patatesleri çatalla ezin yahut rendeleyin.
5. Geniş bir hamur yoğurma kabına alın.
6. Üzerine elenmiş unu, oda sıcaklığındaki sütü, sıvı yağı, toz şekeri, tuzu ve mayayı ekleyin. Hamuru yeterlice yoğurun.
7. Hamuru top haline getirin ve hamur yoğurma kabını üzerine kapak yapıp 10 dakika dinlendirin.
8. Tezgah üstüne un serpin ve hamuru alıp kısa müddet yoğurun.
9. Hamuru 12 bezeye ayırın. Her bezeyi tezgah üstünde yuvarlayıp bir kenara alın. Üstlerini pak bezle örterek bekletin.
10. Bir bezeyi alıp unlanmış tezgah üstünde oval olarak açın. Geniş ucu yaklaşık bir belge kağıdı uzunluğunda olsun.
11. Açtığınız hamuru pişirme kağıdı serili tepsiye alın.
12. Kenarlarda 1,5 santimetre boşluk bırakarak ortaya iç harcı yayın. daha sonra da kenarları ortaya hakikat katlayın. Ovalin iki ucunu hafifçeçe sivriltin. Öteki bezelere de birebir süreci uygulayın.
13. Tepsilerdeki pidelerin üstlerini streç sinema ile kaplayıp kabarana dek bekleyin.
14. Fırını 200 dereceye ayarlayın.
15. Pidelerin üstlerine, sıvı yağ ile incelttiğiniz yumurta sarılarını sürün.
16. Fırına sürüp kızarana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.
7. Terme Pidesi
Malzemeler:
1. Mayayı ve ılık suyu bir kabın içerisine alın.
2. Unu da derin bir kabın içerisine alın.
3. Yoğurt ve tuz ekledikten daha sonra yoğurun ve sıcak bir ortamda 40 dakika mayalanmaya bırakın.
4. Kıymayı tavada kavurun ve soğanları da ekleyip kavurmaya devam edin. Üzerine karabiber ve tuz döktükten daha sonra beklemeye alın.
5. Mayalanan hamurdan mandalina boyutunda kesimler koparın ve beze haline getirin.
6. Bezeler, ince uzun biçimde açın ve iç gereçten ekleyin.
7. Fırının en alt rafında 250 derecede fanlı şeklide üzeri kızarana kadar pişirin.
8. Tahin Helvalı ve Türk Kahveli Pide
Malzemeler:
1. Unu bir kaba alın ve suyu ekleyin. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar 5-6 dakika yoğurun ve 15 dakika süreyle dinlenmeye bırakın.
2. sonrasındasında bir merdane sayesinde incecik açın. Pide hamurunuz hazır.
3. Hazırladığınız pide hamurunun üzerine bir kapta harmanladığınız malzemeyi yayın ve kenarlarını kıvırarak kapattıktan daha sonra evvelinde ısıtılmış 200 derecedeki fırında 15-20 dakika müddetle pişirin.
4. Fırından almadan 3 dakika evvel pidenin kenarlarına tereyağı sürün. Kenarları kızarınca fırından alın ve sıcak servis edin.
9. Somonlu ve Ispanaklı Pide
Malzemeler:
1. Unu bir kaba alın ve suyu ekleyin. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar 5-6 dakika yoğurun ve 15 dakika süreyle dinlenmeye bırakın. sonrasındasında bir merdane sayesinde incecik açın. Pide hamurunuz hazır.
2. Hazırladığınız pide hamurunun üzerine bir kapta harmanladığınız malzemeyi yayın ve kenarlarını kıvırarak kapattıktan daha sonra önce ısıtılmış 200 derecedeki fırında 15-20 dakika müddetle pişirin.
3. Fırından almadan 3 dakika evvel pidenin kenarlarına tereyağı sürün. Kenarları kızarınca fırından alın ve sıcak servis edin.
10. Haşhaşlı Pide
Malzemeler:
1. Ekmeklik hamurdan bezeler oluşturun.
2. Hamurdan bir beze alın ve yaklaşık 1 cm kalınlığında el ile açın. Ortasına haşhaş ezmesi ve yağ sürün.
3. Üzerine bir daha hamur koyun. Bu süreci 4 kez yapın.
4. En son kat yaparken üzerine yeniden harç koyun ve iç kısmına geçsin diye üzerinde çatalla delikler açın.
5. El ile iki ucundan tutarak hamura dikdörtgen formu verin.
6. 220 derece evvelde ısıtılmış fırında pişirin.
11. Mayasız Hamurla Peynirli Pide
Malzemeler:
1. Derin bir kaba yoğurt, sıvı yağ ve suyu alarak karbonatı ekleyin ve çatalla çırpın. Azar azar unu ek ederek kaşıkla karıştırmaya başlayın.
2. Kaşıkla karıştırmak zorlaşınca elinizle yoğurmaya başlayın. Elinize yavaşça yapışan bir hamur elde ettiğinizde üstünü kapatarak oda sıcaklığında en az 2 saat bekletin.
3. Peynir, yumurta ve maydanozu bir kapta çırpıp ezerek karıştırın.
4. Dinlenen hamuru, ekstra unu serptiğiniz tezgahın üzerine alarak yoğurun ve rulo formunda uzatın. 4 eşit kesime bölerek yuvarlak bezeler yapın.
5. Bezelerin üzerine un serpin ve bir merdane sayesinde en az 20-25 cm çapında açın.
6. Üzerlerine peynirli harcı paylaştırın ve kenarlarını parmak uçlarınızla büzerek kalınlaştırdıktan daha sonra pişirme kağıdı serili tepsiye dizin.
7. Fırını 230-250 derece altüst, turbo pozisyona getirerek 10 dakika evvelde ısıtın ve tepsiyi fırına verin. Pidelerin kenarları kızarıncaya dek yaklaşık 20-22 dakika pişirin. Sıcak servis edin.
12. Sebzeli Ramazan Pidesi
Malzemeler:
1. Patlıcan ve soğanı 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile tavada ızgara yapın.
2. İster büyük bir tavada ister fırında pidenin iki yüzünü de ısıtın.
3. Köz biber ezmesini biraz tuz, biraz limon suyu ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile sos kıvamında karıştırıp pidenin üzerine sürün.
4. Izgaraya zerzevatları yerleştirin. Ortalara büş peynirinden koyup susam serpin. Maydanoz ve limonla servis edin.
13. Etli Kapalı Pide
Malzemeler:
Hamuru için:
1. Ilık sütte mayayı eritin ve kabarana kadar bekletin. Tereyağını eritin. Unu yoğurma kabına aktarın. Ortasını açın ve erittiğiniz tereyağını, yumurtayı, mayalı sütü ve tuzu ekleyip yoğurun.
2.Üzerini nemli bir bezle örtüp yeterlice kabarana kadar ılık bir ortamda bekletin. İnce kıyılmış soğanı tereyağında pembeleşinceye kadar soteleyin. Eti ek edin.
3. Et kavrulunca tuz ve karabiber ile tatlandırın. Hamuru 6 büyük kesime ayırın ve her birini oval biçimde açın. Ortalarına kavurduğunuz etleri paylaştırın.
4. Hamuru iki yanından ortaya gerçek büsbütün kapatın. Ayçiçeği yağı ve yumurta sarısı sürüp 200 dereceye ayarlanmış fırında 30 dakika pişirip servis yapın.
14. Konya Bıçak Ortası Pide
Malzemeler:
Hamur için:
1. Hamur için; un, maya ve suyu bir kabın içerisine ekleyerek karıştırın. Hamur kıvam aldığında üzerine tuz ekleyin ve güzelce yoğurun.
2. Hazırladığınız hamurun üzerini nemli bir bezle örterek 30 dakika dinlendirin.
3. İç harcı için; kuşbaşı etleri küçük modüller halinde doğrayın.
Aynı biçimde domates ve biberi de ufak ufak doğrayın.
4. Domates, biber ve etin üzerine baharatları ekleyerek harmanlayın.
5. Hamur mayalandıktan daha sonra unlanmış mutfak tezgahına alın ve merdane sayesinde ince bir biçimde açın.
6. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Açtığınız hamurları tepsiye dizin.
7. Hamurların üzerine kenarda boşluk kalacak biçimde iç harç ekleyin.
8. Evvelden ısıtılmış 200 dereceli fırında hazırladığınız pideleri pişirin.
15. Soğan Pidesi
Malzemeler:
1. İç harcı için ısıtılmış tavada sıvı yağ ile soğanları yumuşayana kadar soteleyin. Salçayı ve akabinde domates rendesini ekleyip orta ateşte pişirin.
2. Tuz ve karabiberi de ek edin. Ocaktan almadan evvel maydanozu ekleyin ve karıştırıp ocaktan alın. Oda sıcaklığına gelene kadar bekletin.
3. Hamuru için bir kapta tüm materyalleri karıştırıp pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurun ve 30 dakika mayalanmaya bırakın.
4. Mayalanan hamuru unlu tezgaha alın ve 5 eşit beze olacak biçimde bölün. Bezeleri tepsinizin büyüklüğüne bakılırsa açın.
5. Açtığınız yufkaların üzerine 2 yemek kaşığı sıvı yağ sürün. 3 adet yufkayı tepsinize yerleştirin.
6. İç harcın tam altında olacak dördüncü yufkanın çiğ kalmaması için başka bir tepside 170 derecede 7 dakika kadar fırınlayın. Fırınlanan yufkayı başka 3 yufkanın üzerine koyduktan daha sonra iç harcı yufkanın her yerine yayın.
7. Son yufkayı da harcın üzerine yerleştirdikten daha sonra bir kapta çırptığınız yoğurt, sıvı yağ ve yumurta karışımını yufkanın üzerine düzgünce yayın.
8. Evvelce ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan daha sonra 20 dakika dinlendirin ve servis yapın.
Siz en epeyce hangi pideyi seviyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyorum.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
1. Develi Cıvıklısı
Malzemeler:
1 kilo un
Maya
Tuz
Su
Yarım kilo kuşbaşı et
4 adet soğan
4 adet yeşil biber
2 adet kırmızı biber
5 adet domates
Maydanoz
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
Tuz
Karabiber
1. Öncelikle mayalı yumuşak bir hamur hazırlayın ve dinlenmeye bırakın.
2. İç harcını için etleri fazlaca küçük biçimde doğrayın.
3. Biberi, soğanı, domatesi ufak ufak doğrayıp etin içine ekleyin.
4. ondan sonrasında biraz sıvı yağı, salçaları, baharatları ekleyip güzelce harmanlayın.
5. Hamurdan yumruk büyüklüğünde beze alıp uzunlamasına açın.
6. Harcı ekleyip ve pide hali verip fırına atın.
7. Piştikten daha sonra maydanoz, soğan, söğüş ve limonla servis edin.
2. Trabzon Yağlı Pide
Malzemeler:
Hamuru için:
1 paket kuru maya
4 su bardağı un
Tuz
Aldığı kadar ılık su
150 gram kolot yahut tel peyniri
150 gram kaşar peyniri rendesi yahut beyaz peynir
150 gram tereyağı
Yarım su bardağı su
2 adet yumurta
1. Hamur için bir kabın içerisine maya, un ve suyu ekleyerek karıştırın.
2. Hamur kıvam almaya başladığında tuz ekleyin ve pürüzsüz kıvam elde edene kadar hamuru yoğurun. Üzerini pak bir bezle örterek mayalanması için 30 dakika dinlendirin.
3. Mayalanan hamurları iki eşit modüle ayırın ve unlanmış tezgahta elinizle açın. İç harcın dışarı akmaması için, hamurun kenarlarını içe yanlışsız kıvırın.
4. Fırın tepsisine pişirme kağıdı serin ve açtığınız hamurları ortada boşluk olacak biçimde tepsiye yerleştirin.
5. İç harç için; iki farklı peynir seçin ve bunları bir kapta karıştırın.
6. Peynirlerin üzerine yarım bardak su ekleyin ve yeniden karıştırın.
7. Hazırladığınız iç harcı hamurların ortasına ekleyin ve eşit bir biçimde yayın.
8. Peynirli karışımın üzerine küçük tereyağı modülleri ekleyin.
9. Yumurta sarılarını pidenin kenar kısımlarına fırça sayesinde sürün.
10. Evvelce ısıtılmış 220 dereceli fırında pideleri 10 dakika kadar pişirin.
11. Pideleri fırından çıkarmadan 30 saniye evvel üstlerine bir adet yumurta kırın.
3. Haçapuri
Malzemeler:
Hamuru için:
2 su bardağı ılık süt
1 yemek kaşığı toz şeker
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 paket kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
4-5 su bardağı un (aldığı kadar)
100 gram sert beyaz peynir (tuzlu)
100 gram süzme peynir
1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı tereyağı
1. Ilık süt, kuru maya, zeytinyağı ve şekeri bir kabın içerisinde karıştırın.
2. Unu ve tuzu yavaş yavaş ek ederek karıştırmaya başlayın. Hamur sertleşmeye başladığında tezgaha alın ve 4-5 dakika boyunca yoğurun. Ele yapışmayacak yumuşak kıvamda bir hamur olana dek aldığı kadar un ekleyin.
3. Yoğurduğunuz hamur pürüzsüz kıvam aldığında yoğurma kabının içine yerleştirin. Üzerini streç sinemayla ya da bir havluyla kapatın ve oda sıcaklığında 1 saat mayalanmaya bırakın.
4. Hamur mayalanırken peynir karışımını hazırlayın. Tüm peynirleri çatalla ezerek ya da rendeleyerek bir kapta harmanlayın.
5. Mayalanan ve kabaran hamurun fazla havasını söndürdükten daha sonra 4 eşit modüle bölün ve yuvarlayın.
6. Tezgahı hafifçeçe unlayarak bir merdane sayesinde hamuru yarım santim kalınlığında uzun biçimde açın. Ortasına peynirli karışımdan 2-3 yemek kaşığı kadar koyarak yayın.
7. Kenarlarını pide yapar üzere katlayın ve iki ucunu kıvırın.
8. Yağlı kağıt serdiğiniz bir fırın tepsisine yerleştirin ve 15 dakika daha oda sıcaklığında mayalandırın.
9. Evvelce ısıtılmış 190 derece fırında yaklaşık 20-30 dakika üzeri düzgünce kızarana dek pişirin.
10. Fırından çıktığı üzere kenarlarını ve üzerini tereyağı ile yağlayın. İsteğe bakılırsa üzerine yumurta sarısı ekleyin.
4. Bursa Tahinli Pide
Malzemeler:
Hamuru için:
3 su bardağı un
1 tatlı kaşığından az fazla instant maya
1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1.5 yemek kaşığı şeker
1 adet yumurta (sarısı üzerine)
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı tahin
1.5 çay bardağı şeker
1.5 çay bardağı su
Yumurta sarısı
1. Yoğurma kabına unu alıp ortasına havuz açın ve öbür materyalleri ortasına ek edin.
2. Yoğurarak yumuşacık bir hamur elde edin.
3. Üzerini streç sinemayla kapatın ve 1 saat sıcak bir yerde mayalanmaya bırakın.
4. Bu ortada tahini, toz şekeri ve suyu bir kaba alın. Şekeri eriyene kadar yeterlice karıştırın ve kenarda bekletin. Orta ara karıştırarak şekerin eridiğinden emin olun.
5. Uygunca mayalanan hamurun gazı çıkması için yine yoğurun ve eşit biçimde 9-10 adet bezeye ayırın.
6. Her bir bezeyi tezgahın üzerinde yuvarlak bir biçimde açın ve ortasına bastırarak inceltip kenarları yavaşça kalın kalacak biçimde havuz hali verin.
7. Bezeleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine alın.
8. Ortasına hazırda bekleyen tahinli karışımdan 3-4 tatlı kaşığı koyun ve kaşığın gerisiyle yayın. Bezeler bitene kadar yinelayın.
Her pidenin üzerine 1-2 tutam şeker serpin ve kenarlarına ayırdığınız yumurta sarısını sürün.
9. Evvelden ısıtılmış 170 derece fırında kenarları kızarıncaya kadar pişirin.
5. Cantık
Malzemeler:
Hamuru için:
2 su bardağı su (ılık)
1 çay bardağı süt
1 paket instant maya (10 gram)
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı (silme) tuz (azaltıp arttırılabilir)
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta beyazı
5 su bardağı un
- 4 yemek kaşığı un
300 gram kıyma
2 adet kuru soğan (küp doğranmış)
1 adet kapya biber (küçük küpler halinde doğranmış)
6 adet yeşil köy biberi (ince doğranmış)
2 adet domates (küp doğranmış)
1/4 demet maydanoz (ince kıyılmış)
1 tatlı kaşığı karabiber
1/2 yemek kaşığı kuru kekik
1 çay kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 adet yumurta sarısı
1. Bir kapta maya, toz şeker, ılık su ve sütü karıştırın. Karışımın üzerini kapatıp mayanın etkinleşmesi için 5 dakika bekletin.
2. 5 dakika beklettikten daha sonra üzerine yumurta akını, sıvı yağı ve tuzu ek edip karıştırın.
3. Farklı bir geniş kaba unu ortası havuz olacak biçimde açın. Sıvı karışımı üzerine ekleyin ve yoğurun.
4. Homojen bir karışım haline gelen hamurun üzerini streçle kapatın ve mayalanması için 45 dakika bekleyin.
5. Kıymalı harcın tüm gerecini bir kapta karıştırın.
6. Mayalanan hamurdan portakal büyüklüğünde bezeler hazırlayın ve unlu tezgahta bezeleri yuvarlayın.
7. Pişirme kağıdı serili fırın tepsisine birbirlerine yapışmayacak uzaklıkta dizin.
8. Elinizi yağlayın ve her bezeyi kenarları yüksek kalacak biçimde parmaklarınızla açın.
9. Kıymalı harcı hamurların ortasına koyun ve dağıtın.
10. Bir fırça sayesinde yumurta sarısını hamurların kenarlarına sürün.
11. Evvelce ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika pişirin.
12. Piştikten daha sonra 10 dakika dinlendirin ve servis edin.
6. Patatesli Kır Pidesi
Malzemeler:
Hamuru için:
2 adet haşlanmış orta uzunluk patates
5 su bardağı un
Tezgahı unlamak için bir ölçü daha un
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket kuru maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
2 adet yumurta sarısı
Yarım çay bardağı sıvı yağ
4 adet patates
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz
Karabiber
Sıvı yağ
1. Patatesleri haşlayıp soyun ve püre haline getirin.
2. Kuru soğanı yemeklik doğrayın. Tavaya 1 yemek kaşığı sıvı yağ koyup ısıtın. Soğanları tavaya alıp ocağı kısın. Orta ara karıştırarak soğanları yumuşayana kadar kavurun. Salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.
3. 4 adet patatesin püresini soğanlara ek edip güzelce harmanlayın. Tuz ve karabiber de ekleyip harcı ocaktan alın ve ılınmaya bırakın.
4. Hamur için patatesleri çatalla ezin yahut rendeleyin.
5. Geniş bir hamur yoğurma kabına alın.
6. Üzerine elenmiş unu, oda sıcaklığındaki sütü, sıvı yağı, toz şekeri, tuzu ve mayayı ekleyin. Hamuru yeterlice yoğurun.
7. Hamuru top haline getirin ve hamur yoğurma kabını üzerine kapak yapıp 10 dakika dinlendirin.
8. Tezgah üstüne un serpin ve hamuru alıp kısa müddet yoğurun.
9. Hamuru 12 bezeye ayırın. Her bezeyi tezgah üstünde yuvarlayıp bir kenara alın. Üstlerini pak bezle örterek bekletin.
10. Bir bezeyi alıp unlanmış tezgah üstünde oval olarak açın. Geniş ucu yaklaşık bir belge kağıdı uzunluğunda olsun.
11. Açtığınız hamuru pişirme kağıdı serili tepsiye alın.
12. Kenarlarda 1,5 santimetre boşluk bırakarak ortaya iç harcı yayın. daha sonra da kenarları ortaya hakikat katlayın. Ovalin iki ucunu hafifçeçe sivriltin. Öteki bezelere de birebir süreci uygulayın.
13. Tepsilerdeki pidelerin üstlerini streç sinema ile kaplayıp kabarana dek bekleyin.
14. Fırını 200 dereceye ayarlayın.
15. Pidelerin üstlerine, sıvı yağ ile incelttiğiniz yumurta sarılarını sürün.
16. Fırına sürüp kızarana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.
7. Terme Pidesi
Malzemeler:
700 gr un
400 ml su
1 paket instant maya
1 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
500 gr kıyma
4 adet orta uzunluk soğan
1 tatlı kaşığı karabiber
3 yemek kaşığı tereyağı
1. Mayayı ve ılık suyu bir kabın içerisine alın.
2. Unu da derin bir kabın içerisine alın.
3. Yoğurt ve tuz ekledikten daha sonra yoğurun ve sıcak bir ortamda 40 dakika mayalanmaya bırakın.
4. Kıymayı tavada kavurun ve soğanları da ekleyip kavurmaya devam edin. Üzerine karabiber ve tuz döktükten daha sonra beklemeye alın.
5. Mayalanan hamurdan mandalina boyutunda kesimler koparın ve beze haline getirin.
6. Bezeler, ince uzun biçimde açın ve iç gereçten ekleyin.
7. Fırının en alt rafında 250 derecede fanlı şeklide üzeri kızarana kadar pişirin.
8. Tahin Helvalı ve Türk Kahveli Pide
Malzemeler:
100 gr tahin helvası (rendelenmiş)
20 gr krema
1/4 adet lime suyu
10 gr Türk kahvesi
25 gr ceviz içi
5 gr tereyağı
400 gr un
220 gr su
1. Unu bir kaba alın ve suyu ekleyin. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar 5-6 dakika yoğurun ve 15 dakika süreyle dinlenmeye bırakın.
2. sonrasındasında bir merdane sayesinde incecik açın. Pide hamurunuz hazır.
3. Hazırladığınız pide hamurunun üzerine bir kapta harmanladığınız malzemeyi yayın ve kenarlarını kıvırarak kapattıktan daha sonra evvelinde ısıtılmış 200 derecedeki fırında 15-20 dakika müddetle pişirin.
4. Fırından almadan 3 dakika evvel pidenin kenarlarına tereyağı sürün. Kenarları kızarınca fırından alın ve sıcak servis edin.
9. Somonlu ve Ispanaklı Pide
Malzemeler:
100 gr somon (küp doğranmış)
50 gr ıspanak
1 adet chili biberi (ince doğranmış)
1/2 adet kırmızı soğan (ince doğranmış)
5 gr tereyağı
400 gr un
220 gr su
1. Unu bir kaba alın ve suyu ekleyin. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar 5-6 dakika yoğurun ve 15 dakika süreyle dinlenmeye bırakın. sonrasındasında bir merdane sayesinde incecik açın. Pide hamurunuz hazır.
2. Hazırladığınız pide hamurunun üzerine bir kapta harmanladığınız malzemeyi yayın ve kenarlarını kıvırarak kapattıktan daha sonra önce ısıtılmış 200 derecedeki fırında 15-20 dakika müddetle pişirin.
3. Fırından almadan 3 dakika evvel pidenin kenarlarına tereyağı sürün. Kenarları kızarınca fırından alın ve sıcak servis edin.
10. Haşhaşlı Pide
Malzemeler:
1 adet ekmek hamuru
80 gr haşhaş ezmesi
70 gr un
90 gr tereyağı (eritilmiş)
40 gr sıvıyağ
1. Ekmeklik hamurdan bezeler oluşturun.
2. Hamurdan bir beze alın ve yaklaşık 1 cm kalınlığında el ile açın. Ortasına haşhaş ezmesi ve yağ sürün.
3. Üzerine bir daha hamur koyun. Bu süreci 4 kez yapın.
4. En son kat yaparken üzerine yeniden harç koyun ve iç kısmına geçsin diye üzerinde çatalla delikler açın.
5. El ile iki ucundan tutarak hamura dikdörtgen formu verin.
6. 220 derece evvelde ısıtılmış fırında pişirin.
11. Mayasız Hamurla Peynirli Pide
Malzemeler:
2 yemek kaşığı yoğurt (tepeleme)
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1/2 su bardağı su
1 paket karbonat
3,5 su bardağı un +1 su bardağı ekstra un
250 gr beyaz peynir (rendelenmiş)
1 su bardağı kaşar peyniri (rendelenmiş)
4 adet yumurta
1 demet maydanoz (ince doğranmış)
1. Derin bir kaba yoğurt, sıvı yağ ve suyu alarak karbonatı ekleyin ve çatalla çırpın. Azar azar unu ek ederek kaşıkla karıştırmaya başlayın.
2. Kaşıkla karıştırmak zorlaşınca elinizle yoğurmaya başlayın. Elinize yavaşça yapışan bir hamur elde ettiğinizde üstünü kapatarak oda sıcaklığında en az 2 saat bekletin.
3. Peynir, yumurta ve maydanozu bir kapta çırpıp ezerek karıştırın.
4. Dinlenen hamuru, ekstra unu serptiğiniz tezgahın üzerine alarak yoğurun ve rulo formunda uzatın. 4 eşit kesime bölerek yuvarlak bezeler yapın.
5. Bezelerin üzerine un serpin ve bir merdane sayesinde en az 20-25 cm çapında açın.
6. Üzerlerine peynirli harcı paylaştırın ve kenarlarını parmak uçlarınızla büzerek kalınlaştırdıktan daha sonra pişirme kağıdı serili tepsiye dizin.
7. Fırını 230-250 derece altüst, turbo pozisyona getirerek 10 dakika evvelde ısıtın ve tepsiyi fırına verin. Pidelerin kenarları kızarıncaya dek yaklaşık 20-22 dakika pişirin. Sıcak servis edin.
12. Sebzeli Ramazan Pidesi
Malzemeler:
1 adet ramazan pidesi
3 yemek kaşığı köz kırmızı biber ezmesi
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet patlıcan (halka dilimlenmiş)
1 adet soğan (halka dilimlenmiş)
100 gr keçi büş peyniri
1 tutam tuz
Maydanoz
Susam
Limon
1. Patlıcan ve soğanı 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile tavada ızgara yapın.
2. İster büyük bir tavada ister fırında pidenin iki yüzünü de ısıtın.
3. Köz biber ezmesini biraz tuz, biraz limon suyu ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile sos kıvamında karıştırıp pidenin üzerine sürün.
4. Izgaraya zerzevatları yerleştirin. Ortalara büş peynirinden koyup susam serpin. Maydanoz ve limonla servis edin.
13. Etli Kapalı Pide
Malzemeler:
Hamuru için:
4 su bardağı un
1 su bardağı ılık süt
40 gr yaş maya
1 yumurta sarısı
1 yumurta
1 kahve fincanı tereyağı
2 çorba kaşığı ayçiçeği yağı
Tuz
500 gr modül et
1 soğan
50 gr tereyağı
Tuz
Karabiber
1. Ilık sütte mayayı eritin ve kabarana kadar bekletin. Tereyağını eritin. Unu yoğurma kabına aktarın. Ortasını açın ve erittiğiniz tereyağını, yumurtayı, mayalı sütü ve tuzu ekleyip yoğurun.
2.Üzerini nemli bir bezle örtüp yeterlice kabarana kadar ılık bir ortamda bekletin. İnce kıyılmış soğanı tereyağında pembeleşinceye kadar soteleyin. Eti ek edin.
3. Et kavrulunca tuz ve karabiber ile tatlandırın. Hamuru 6 büyük kesime ayırın ve her birini oval biçimde açın. Ortalarına kavurduğunuz etleri paylaştırın.
4. Hamuru iki yanından ortaya gerçek büsbütün kapatın. Ayçiçeği yağı ve yumurta sarısı sürüp 200 dereceye ayarlanmış fırında 30 dakika pişirip servis yapın.
14. Konya Bıçak Ortası Pide
Malzemeler:
Hamur için:
4 su bardağı un
1 paket instant maya
1 tatlı kaşığı tuz
1.5 su bardağı su
2 adet domates
500 gram kuşbaşı et
1 adet biber
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul biber
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1. Hamur için; un, maya ve suyu bir kabın içerisine ekleyerek karıştırın. Hamur kıvam aldığında üzerine tuz ekleyin ve güzelce yoğurun.
2. Hazırladığınız hamurun üzerini nemli bir bezle örterek 30 dakika dinlendirin.
3. İç harcı için; kuşbaşı etleri küçük modüller halinde doğrayın.
Aynı biçimde domates ve biberi de ufak ufak doğrayın.
4. Domates, biber ve etin üzerine baharatları ekleyerek harmanlayın.
5. Hamur mayalandıktan daha sonra unlanmış mutfak tezgahına alın ve merdane sayesinde ince bir biçimde açın.
6. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Açtığınız hamurları tepsiye dizin.
7. Hamurların üzerine kenarda boşluk kalacak biçimde iç harç ekleyin.
8. Evvelden ısıtılmış 200 dereceli fırında hazırladığınız pideleri pişirin.
15. Soğan Pidesi
Malzemeler:
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 paket instant maya
1 çay bardağı sıvı yağ
1.5 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
10 yemek kaşığı sıvı yağ (yufkaların üzeri için)
6 soğan (doğranmış)
3 adet domates (rendelenmiş)
1 yemek kaşığı domates salçası
1/2 demet maydanoz (kıyılmış)
1.5 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1. İç harcı için ısıtılmış tavada sıvı yağ ile soğanları yumuşayana kadar soteleyin. Salçayı ve akabinde domates rendesini ekleyip orta ateşte pişirin.
2. Tuz ve karabiberi de ek edin. Ocaktan almadan evvel maydanozu ekleyin ve karıştırıp ocaktan alın. Oda sıcaklığına gelene kadar bekletin.
3. Hamuru için bir kapta tüm materyalleri karıştırıp pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurun ve 30 dakika mayalanmaya bırakın.
4. Mayalanan hamuru unlu tezgaha alın ve 5 eşit beze olacak biçimde bölün. Bezeleri tepsinizin büyüklüğüne bakılırsa açın.
5. Açtığınız yufkaların üzerine 2 yemek kaşığı sıvı yağ sürün. 3 adet yufkayı tepsinize yerleştirin.
6. İç harcın tam altında olacak dördüncü yufkanın çiğ kalmaması için başka bir tepside 170 derecede 7 dakika kadar fırınlayın. Fırınlanan yufkayı başka 3 yufkanın üzerine koyduktan daha sonra iç harcı yufkanın her yerine yayın.
7. Son yufkayı da harcın üzerine yerleştirdikten daha sonra bir kapta çırptığınız yoğurt, sıvı yağ ve yumurta karışımını yufkanın üzerine düzgünce yayın.
8. Evvelce ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan daha sonra 20 dakika dinlendirin ve servis yapın.
Siz en epeyce hangi pideyi seviyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyorum.