Sofralarımızdan eksik etmediğimiz sarımsağın, geçmişine kısa bir seyahat yaptık. Bedenimiz için saymakla bitiremeyeceğimiz faydaları ve günümüze nasıl geldiğini sizler için araştırdık. Çiğ sarımsak neye yeterli gelir? Sarımsak en faydalı nasıl yenir? Her gün sarımsak yersek ne olur? gibi aklınıza gelebilecek tüm soruların cevapları içeriğimizde. Gelin daima bir arada şifa dolu sarımsağı inceleyelim.
Sarımsağın tarihi:
Arkeolojik kayıtlarda, tarihin birinci çağlarında Sümerler’in, Sarımsağı bildikleri ve ilaç olarak kullandıkları anlaşılırken, eski Mısırlılar’ın da sarımsağı yedikleri ve ilaç olarak kullandıkları belirtiliyor.
Gize Piramidi’ni yaptıran Firavun Keops’un (IV. Hanedan) inşaat sırasında emekçilere bol bol yedirdiği sarımsağın, İsrail oğulları tarafınca Mısır’dan Filistin’e getirildiği, oradan Anadolu ve İyonya’ya yayıldığı biliniyor. Haçlı seferleri sırasında birinci kez Fransa’ya getirilen ve bu türlü Avrupa’nın öğrendiği sarımsak, bugün dünyanın her tarafında yetiştiriliyor.
Osmanlı tarihinde:
Osmanlı tarihinde sarımsağın tedavi edici tarafı konusunda kayıtlar bulunuyor. Padişah 4. Mehmet’in Hekimbaşı olan Nasrullah oğlu Salih, 17. yy.’ın ikinci yarısında yazmış olduğu bir yapıtta, sarımsağın bilhassa kış aylarında gül suyu ile birlikte yenildiğinde, bağırsak parazitleri, ishal, yılan ve akrep sokması, kuduz köpek ısırması üzere rahatsızlıklara düzgün geleceğini belirtmiştir.
Sarımsak kokusu yüzünden kullanıma geç girmiş bir sebzedir. Bu yüzden, Avrupa ülkelerinde sarımsak üretimi 15 ve 16. yüzsenelerda başlamıştır. Ülkemizde sarımsağın ne vakit kültüre alındığı bilinmemektedir. Evliya Çelebi seyahatnamesinde sarımsaktan kelam etmektedir. Yalnız, Orta-Asya Türkleri sarımsağı tanıdığı için, Anadolu’ya gelen Türklerin fazlaca daha öncesinden sarımsağı kullanmış olmaları mümkündür.
Ayrıca, sarımsağın anavatanı ortasında Anadolu’da bulunmaktadır.
Gelelim sarımsağın faydalarına:
bir epeyce hastalığa karşı bedeni muhafazaya yardımcı doğal besinlerden bir tanesi olan sarımsak; saç ve tırnak sıhhatinin korunması, kanserden korunma, cinsel sıhhatin korunması, kilo denetiminin sağlanması, kalp ve damar hastalıkları ile diyabet üzere kronik hastalıklara karşı korunma üzere bir hayli alanda yararlara sahiptir. Bu yararlarından yararlanmak için pişmiş yemekler içerisinde tercih edilmesinin ve çaylarının tüketilebilmesinin yanı sıra vitamin kaybının önlenebilmesi ismine taze olarak da tüketilmesi önerilir.
Mucize bir besin olarak da tanımlanabilecek olan sarımsağın sıhhat alanında yarar sağladığı alanlardan kimileri şunlar:
Sarımsak kuvvetli tıbbi özellikleri olan bileşikler içerir.
Antik tarih boyunca sarımsağın ana kullanması, sıhhat ve tıbbi özellikleri içindi. kullanması Mısırlılar, Babiller, Yunanlılar, Romalılar ve Çinliler de dahil olmak üzere biroldukca büyük medeniyet tarafınca belgelendi. Bilim insanları da artık sıhhat yararlarının birçoklarının bir diş sarımsak kıyıldığında, ezildiğinde yahut çiğnendiğinde oluşan kükürt bileşiklerinden kaynaklandığını biliyorlar. Bunların en ünlüsü allisin olarak bilinir. Allisin, taze sarımsakta kesildikten yahut ezildikten daha sonra kısa bir süreliğine mevcut olan kararsız bir bileşik. Sarımsağın sıhhat faydalarında rol oynayabilecek başka bileşikler içinde dialil disülfür ve s-allil sistein bulunur. Sarımsaktaki kükürt bileşikleri bedene sindirim sisteminden girer ve kuvvetli biyolojik tesirlerini gösterdiği tüm bedene yayılır.
Sarımsak epeyce besleyici, kalorisi epey az.
İnanılmaz derecede besleyici olan sarımsağın bir dişi şunları içerir;
Soğuk algınlığı dahil, hastalıklarla savaşır.
Sarımsak desteklerinin bağışıklık sisteminin fonksiyonunu artırdığı biliniyor. 12 haftalık büyük bir çalışma, günlük sarımsak desteğinin soğuk algınlığı sayısını azalttığını kanıtlamıştır. Siz de sık sık hastalanıyorsanız sarımsak desteği ile beden direncinizi arttırabilirsiniz.
Sarımsaktaki etkin bileşikler kan basıncını düşürür.
Bilimsel çalışmalar, sarımsak desteklerinin yüksek tansiyonu olan şahıslarda kan basıncını düşürmede değerli bir tesiri olduğunu ortaya çıkartmıştır. İstenen tesirlere sahip olmak için destek dozları çok yüksek olmalı. Muhtaçlık duyulan ölçü, günde yaklaşık dört diş sarımsak.
Kalp hastalığı riskini azaltabilir, kolesterol seviyelerini güzelleştirir.
Sarımsak toplam ve LDL kolesterolü düşürebilir. Bilhassa LDL (‘kötü’) ve HDL (‘iyi’) kolesterole bakıldığında, sarımsak LDL’yi düşürüyor üzere görünüyor lakin HDL üzerinde sağlam bir tesiri görünmüyor.
Alzheimer hastalığı ve demansı önlemeye yardımcı olabilecek antioksidanlar içerir.
Serbest radikallerden kaynaklanan oksidatif hasar, yaşlanma sürecine katkıda bulunur. Sarımsak, bedenin oksidatif hasara karşı esirgeyici düzeneklerini destekleyen antioksidanlar içerir. Yüksek dozda sarımsak desteklerinin insanlarda antioksidan enzimleri arttırdığı ve yüksek tansiyonu olanlarda oksidatif gerilimi değerli ölçüde azalttığı gösterilmiştir.
Kolesterol ve kan basıncını düşürmenin yanı sıra antioksidan özellikler üstündeki birleşik tesirler, Alzheimer hastalığı ve bunama üzere yaygın beyin hastalıkları riskini azaltır.
Daha uzun yaşamanıza yardımcı olabilir.
Kan basıncı üzere kıymetli risk faktörleri üstündeki faydalı tesirleri göz önüne alındığında, sarımsağın daha uzun yaşamanıza yardımcı olabileceği anlaşılır. Bulaşıcı hastalıklarla savaşabilmesi de değerli bir etkendir. Bilhassa yaşlılarda yahut bağışıklık sistemi bozuk bireylerde sık görülen vefat niçinleridir.
Performans arttırıcıdır.
Sarımsak, en eski ‘performans arttırıcı’ unsurlardan biri. Klasik olarak eski kültürlerde yorgunluğu azaltmak ve personellerin çalışma kapasitesini artırmak için kullanılmıştır.
Cinselliğe faydalıdır.
Cinsiyet hormonlarının sistemli bir biçimde salgılanması ve cinsel sıhhatin korunmasında E vitamini hayli değerli tesirlere sahiptir. Sarımsakta bol bol bulunan E vitamini yardımıyla bayanlarda östrojen ve progesteron üzere cinsiyet hormonlarının istikrarı korunur, yumurtlama sistemi sağlıklı bir biçimde devam eder. Kan deveranını hızlandırması yardımıyla tertipli olarak sarımsak tüketen erkeklerde cinsel organlara ulaşan kan ölçüsü artar ve cinsel güç arttırılır. Buna ek olarak sperm sayısı ve kalitesi de arttırıldığından bebek planlayan çiftlerin sistemli olarak sarımsak tüketmesi önerilmektedir.
Kilo vermeye yardımcı olur.
Sarımsağın sıhhat üstündeki olumlu tesirlerinden bir başkası ise iştah denetiminin sağlanmasına ve tokluk hissi elde edilmesine yardımcı olmasıdır. bununla birlikte yağ yakımını da hızlandıran sarımsak, zayıflama diyeti uygulayan bireylerin tertipli olarak tüketmesi gereken besinlerden bir adedidir. Günde bir diş taze olarak tüketilebileceği üzere sarımsak çayı biçiminde de tercih edilebilir.
Saça faydalıdır.
Soğanlı bitki tiplerinden biri olan sarımsağın saça faydaları çok fazladır. Varlıklı vitamin ve mineral içeriği ile saçların güçlenmesine, daha parlak ve canlı bir görünüme sahip bulunmasına yardımcı olur. Buna ek olarak kan deveranını hızlandırması ve saç köklerini güçlendirmesi üzere niçinlerle saç dökülmesinin önlenmesi üzerinde de pek tesirlidir.
Taze olarak yahut yemeklerle birlikte tüketilmesinin yanı sıra sarımsak, saçlara bakım yapmak için de pek uygundur.
Sarımsağın tarihi:
Arkeolojik kayıtlarda, tarihin birinci çağlarında Sümerler’in, Sarımsağı bildikleri ve ilaç olarak kullandıkları anlaşılırken, eski Mısırlılar’ın da sarımsağı yedikleri ve ilaç olarak kullandıkları belirtiliyor.
Gize Piramidi’ni yaptıran Firavun Keops’un (IV. Hanedan) inşaat sırasında emekçilere bol bol yedirdiği sarımsağın, İsrail oğulları tarafınca Mısır’dan Filistin’e getirildiği, oradan Anadolu ve İyonya’ya yayıldığı biliniyor. Haçlı seferleri sırasında birinci kez Fransa’ya getirilen ve bu türlü Avrupa’nın öğrendiği sarımsak, bugün dünyanın her tarafında yetiştiriliyor.
Osmanlı tarihinde:
Osmanlı tarihinde sarımsağın tedavi edici tarafı konusunda kayıtlar bulunuyor. Padişah 4. Mehmet’in Hekimbaşı olan Nasrullah oğlu Salih, 17. yy.’ın ikinci yarısında yazmış olduğu bir yapıtta, sarımsağın bilhassa kış aylarında gül suyu ile birlikte yenildiğinde, bağırsak parazitleri, ishal, yılan ve akrep sokması, kuduz köpek ısırması üzere rahatsızlıklara düzgün geleceğini belirtmiştir.
Sarımsak kokusu yüzünden kullanıma geç girmiş bir sebzedir. Bu yüzden, Avrupa ülkelerinde sarımsak üretimi 15 ve 16. yüzsenelerda başlamıştır. Ülkemizde sarımsağın ne vakit kültüre alındığı bilinmemektedir. Evliya Çelebi seyahatnamesinde sarımsaktan kelam etmektedir. Yalnız, Orta-Asya Türkleri sarımsağı tanıdığı için, Anadolu’ya gelen Türklerin fazlaca daha öncesinden sarımsağı kullanmış olmaları mümkündür.
Ayrıca, sarımsağın anavatanı ortasında Anadolu’da bulunmaktadır.
Gelelim sarımsağın faydalarına:
bir epeyce hastalığa karşı bedeni muhafazaya yardımcı doğal besinlerden bir tanesi olan sarımsak; saç ve tırnak sıhhatinin korunması, kanserden korunma, cinsel sıhhatin korunması, kilo denetiminin sağlanması, kalp ve damar hastalıkları ile diyabet üzere kronik hastalıklara karşı korunma üzere bir hayli alanda yararlara sahiptir. Bu yararlarından yararlanmak için pişmiş yemekler içerisinde tercih edilmesinin ve çaylarının tüketilebilmesinin yanı sıra vitamin kaybının önlenebilmesi ismine taze olarak da tüketilmesi önerilir.
Mucize bir besin olarak da tanımlanabilecek olan sarımsağın sıhhat alanında yarar sağladığı alanlardan kimileri şunlar:
Sarımsak kuvvetli tıbbi özellikleri olan bileşikler içerir.
Antik tarih boyunca sarımsağın ana kullanması, sıhhat ve tıbbi özellikleri içindi. kullanması Mısırlılar, Babiller, Yunanlılar, Romalılar ve Çinliler de dahil olmak üzere biroldukca büyük medeniyet tarafınca belgelendi. Bilim insanları da artık sıhhat yararlarının birçoklarının bir diş sarımsak kıyıldığında, ezildiğinde yahut çiğnendiğinde oluşan kükürt bileşiklerinden kaynaklandığını biliyorlar. Bunların en ünlüsü allisin olarak bilinir. Allisin, taze sarımsakta kesildikten yahut ezildikten daha sonra kısa bir süreliğine mevcut olan kararsız bir bileşik. Sarımsağın sıhhat faydalarında rol oynayabilecek başka bileşikler içinde dialil disülfür ve s-allil sistein bulunur. Sarımsaktaki kükürt bileşikleri bedene sindirim sisteminden girer ve kuvvetli biyolojik tesirlerini gösterdiği tüm bedene yayılır.
Sarımsak epeyce besleyici, kalorisi epey az.
İnanılmaz derecede besleyici olan sarımsağın bir dişi şunları içerir;
Manganez: Günlük Muhtaçlığın %2’si
B6 Vitamini: Günlük İhtiyacın %2’si
C Vitamini: Günlük İhtiyacın %1’i
Selenyum: Günlük Muhtaçlığın %1’i
Lif: 0.06 gram
Soğuk algınlığı dahil, hastalıklarla savaşır.
Sarımsak desteklerinin bağışıklık sisteminin fonksiyonunu artırdığı biliniyor. 12 haftalık büyük bir çalışma, günlük sarımsak desteğinin soğuk algınlığı sayısını azalttığını kanıtlamıştır. Siz de sık sık hastalanıyorsanız sarımsak desteği ile beden direncinizi arttırabilirsiniz.
Sarımsaktaki etkin bileşikler kan basıncını düşürür.
Bilimsel çalışmalar, sarımsak desteklerinin yüksek tansiyonu olan şahıslarda kan basıncını düşürmede değerli bir tesiri olduğunu ortaya çıkartmıştır. İstenen tesirlere sahip olmak için destek dozları çok yüksek olmalı. Muhtaçlık duyulan ölçü, günde yaklaşık dört diş sarımsak.
Kalp hastalığı riskini azaltabilir, kolesterol seviyelerini güzelleştirir.
Sarımsak toplam ve LDL kolesterolü düşürebilir. Bilhassa LDL (‘kötü’) ve HDL (‘iyi’) kolesterole bakıldığında, sarımsak LDL’yi düşürüyor üzere görünüyor lakin HDL üzerinde sağlam bir tesiri görünmüyor.
Alzheimer hastalığı ve demansı önlemeye yardımcı olabilecek antioksidanlar içerir.
Serbest radikallerden kaynaklanan oksidatif hasar, yaşlanma sürecine katkıda bulunur. Sarımsak, bedenin oksidatif hasara karşı esirgeyici düzeneklerini destekleyen antioksidanlar içerir. Yüksek dozda sarımsak desteklerinin insanlarda antioksidan enzimleri arttırdığı ve yüksek tansiyonu olanlarda oksidatif gerilimi değerli ölçüde azalttığı gösterilmiştir.
Kolesterol ve kan basıncını düşürmenin yanı sıra antioksidan özellikler üstündeki birleşik tesirler, Alzheimer hastalığı ve bunama üzere yaygın beyin hastalıkları riskini azaltır.
Daha uzun yaşamanıza yardımcı olabilir.
Kan basıncı üzere kıymetli risk faktörleri üstündeki faydalı tesirleri göz önüne alındığında, sarımsağın daha uzun yaşamanıza yardımcı olabileceği anlaşılır. Bulaşıcı hastalıklarla savaşabilmesi de değerli bir etkendir. Bilhassa yaşlılarda yahut bağışıklık sistemi bozuk bireylerde sık görülen vefat niçinleridir.
Performans arttırıcıdır.
Sarımsak, en eski ‘performans arttırıcı’ unsurlardan biri. Klasik olarak eski kültürlerde yorgunluğu azaltmak ve personellerin çalışma kapasitesini artırmak için kullanılmıştır.
Cinselliğe faydalıdır.
Cinsiyet hormonlarının sistemli bir biçimde salgılanması ve cinsel sıhhatin korunmasında E vitamini hayli değerli tesirlere sahiptir. Sarımsakta bol bol bulunan E vitamini yardımıyla bayanlarda östrojen ve progesteron üzere cinsiyet hormonlarının istikrarı korunur, yumurtlama sistemi sağlıklı bir biçimde devam eder. Kan deveranını hızlandırması yardımıyla tertipli olarak sarımsak tüketen erkeklerde cinsel organlara ulaşan kan ölçüsü artar ve cinsel güç arttırılır. Buna ek olarak sperm sayısı ve kalitesi de arttırıldığından bebek planlayan çiftlerin sistemli olarak sarımsak tüketmesi önerilmektedir.
Kilo vermeye yardımcı olur.
Sarımsağın sıhhat üstündeki olumlu tesirlerinden bir başkası ise iştah denetiminin sağlanmasına ve tokluk hissi elde edilmesine yardımcı olmasıdır. bununla birlikte yağ yakımını da hızlandıran sarımsak, zayıflama diyeti uygulayan bireylerin tertipli olarak tüketmesi gereken besinlerden bir adedidir. Günde bir diş taze olarak tüketilebileceği üzere sarımsak çayı biçiminde de tercih edilebilir.
Saça faydalıdır.
Soğanlı bitki tiplerinden biri olan sarımsağın saça faydaları çok fazladır. Varlıklı vitamin ve mineral içeriği ile saçların güçlenmesine, daha parlak ve canlı bir görünüme sahip bulunmasına yardımcı olur. Buna ek olarak kan deveranını hızlandırması ve saç köklerini güçlendirmesi üzere niçinlerle saç dökülmesinin önlenmesi üzerinde de pek tesirlidir.
Taze olarak yahut yemeklerle birlikte tüketilmesinin yanı sıra sarımsak, saçlara bakım yapmak için de pek uygundur.