Sullivan: Bu farklılıkların çözüleceğini umuyorum

Beykozlu

New member
Sullivan, Ankara’nın muhtaçlıklarının karşılanacağı ve İskandinav ülkelerinin transatlantik ittifaka “etkili ve verimli bir iştirak sürecine sahip olacağı” görüşünde kararlı.

Sullivan, Beyaz Saray’da gazetecilere verdiği demeçte, “Finlandiya ve İsveç bunu yapmak için direkt Türkiye ile birlikte çalışıyor, lakin kolaylaştırmaya yardımcı olmak için Türklerle de görüşüyoruz.” “Bu farklılıkların çözüleceğini umuyorum. Günün sonunda NATO’nun tek ses ve Finlandiya ve İsveç’in dayanağıyla konuşmasını bekliyorum.”

Kuzey ülkeleri, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı devam eden savaşının akabinde NATO üyeliği istiyor. Rastgele bir yeni üyenin NATO’ya katılması için, ittifak üyelerinin Türkiye de dahil olmak üzere oybirliği ile kabul etmesi gerekiyor.

Uzun müddettir NATO üyesi olan Türkiye, Finlandiya ve İsveç’in üyelik maksatlarına itirazlarını lisana getirerek, ülkeleri YPG/PKK da dahil olmak üzere terör kümelerine göz yummak ve hatta desteklemekle eleştirdi.

Son beş yılda hem İsveç tıpkı vakitte Finlandiya, Ankara’nın, Türkiye’de 2016’da mağlubiyete uğrayan darbenin ardındaki küme olan PKK ve Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) üyeleri de dahil olmak üzere düzinelerce teröristin iade edilmesi taleplerini kabul edemedi.

İsveç ve Finlandiya’nın üst seviye temsilcileri, yükseliş süreçlerini görüşmek üzere Ankara’da resmi görüşmelerde bulunmak üzere önümüzdeki günlerde Türkiye’yi ziyaret edecek.