Suçiçeği Nedir ?

Adanali

New member
Suçiçeği tıp dilindeki ismiyle Varicella genellikle çocukluk dönemlerinde hafif ateşlenme ve cilt dökülmesi ile hastalık süreci devam eden oldukça bulaşıcı enfeksiyonel bir hastalıktır. Her yaşta görülebilir olmasına rağmen genellikle okul çağındaki çocuklarda görülmektedir. Kış ve İlkbahar aylarında daha fazla gözlemlenmektedir. Hemen hemen bütün dünyada görülmektedir. Rutin olarak suçiçeği aşısı yapmayan (Fas, Cezayir, Afrika) ülkelerde yaygın olarak çocukluk çağında görülmektedir. Suçiçeği virüsü solunum damlacıkları ile birlikte rahatça yayılabildiğinden dolayı hemen hemen her çocukta görülmektedir. Genellikle hafif ve acısız geçen bir süreç olarak gözlemlense’de birlikteliğinde doğurduğu komplikasyon ile ölüm riskini’de barındırmaktadır.

Suçiçeği Nedir

Suçiçeği Etkileri Ve Bulaşma Yolları
Etken DNA grubundan varicella zoster isimli virüstür. Sadece insanlarda görülebilen bir hastalıktır hayvanlarda Varicella hastalığı görülemez. Bu virüsün tek enfeksiyon kaynağı ise insanlardır. Kuluçka süreci 10 ile 21 gün olan bu virüsün bulaşması damlacık yoluyla direkt; vezikül materyali ve hastanın kişisel eşyalarına’da bulaşmaktadır. Hastanın bu virüsü yayması ise döküntüler başlamadan sadece 1 gün öncesinde yayılma süreci başlar, son veziküller kabuklaştık’tan sonra sona erer.

Suçiçeği Klinik Belirtileri Nedir
Suçiçeği kuluçka süreci sonrasında 1-2 gün kadar süren hafif ateşlenme ve kırgınlık gibi belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Döküntüler merkezden başlar. Makül, Papül, Vezikül ve kabuklaşma evreleri ile tamamlanır. Değişik lezyonların görülmesi polimorfizm denir. Polimorfizm suçiçeği için tipik belirtilerdir. Döküntüler en çok gövde, kol, bacak, saçlı deri ayak tabanı ve ağız bölgesinde görülür.

Klinik Tanı
Cilt döküntüler 2 ile 6 gün sürmektedir. Veziküller yüzeysel, kırmızı zemin üzerinde su damlacığı gibi berrak sıvı ile doludur. Kaşıntı lezyonlar, bakterilerle enfekte olmazsa iz bırakmadan iyileşir. Laboratuvar sonuçlarında ise virüs, veziküllerden elde edilmektedir. Florasan, antikor ve presipitasyon testleri ile tanı koyulur.

Suçiçeği Tedavi ve Bakımı
Hasta olan kişinin solunum yolundan çıkan damlacıkların sağlam kişilerden uzak tutulması gerekmektedir.
Hastaya sulu ve besleyici bir diyet uygulanır
Kaşıntının çok fazla olduğu durumlarda çocuğun lezyonları kaşımamasına özen gösterilmeli ve enfekte olmaması için sabunlu ılık su banyosu deri enfeksiyonlarının yayılmasını engelleyecektir.
Tırnaklar kısa kesilmeli ve törpü edilmelidir.
Hastanın çamaşırlarının ve yatak örtülerinin günlük olarak değiştirilmesi
Doktor doğrultusunda ilaç kullanılmalı, Ateş varsa aspirin kullanılmamalı
Güneşten uzak durulmalı
Komplikasyonlar izlenir.
Suçiçeğinden Nasıl Korunulur
Bulaşma yollarına yönelik önlemler alınmalıdır. Her şeyden önemlisi suçiçeği geçiren hastalarla temas etmekten kaçınılmalıdır. Varicella geçiren çocuklar döküntü oluşan noktalardaki kabuklar düşene kadar okula gönderilmemelidir. Suçiçeğinden korunmanın en önemli noktası Suçiçeği aşısıdır. Yeni doğan bebeklerde 12. Ayın sonunda Sağlık Bakanlığınca ücretsiz olarak yapılmaktadır. Çocuk bulaşıcı olan bir hasta ile temas etti ise ilk 72 saat içerisinde aşı yaptırmak hastalıktan koruyabilir. Pasif olarak immun globulin (VZIG) kullanılabilir
 
Üst