Stark-Watzinger: Süper teleskop SKAO ile sınırları aşmak istiyoruz

Felaket

New member
Federal Araştırma Bakanı Bettina Stark-Watzinger bugün Güney Afrika’da şu anda yapım aşamasında olan süper teleskop Kare Kilometre Dizisi Gözlemevi’ni (SKAO) ziyaret etti. Orada Almanya’nın uluslararası projeye girdiğini duyurdu. Max Planck Derneği bunun için yaklaşık 21 milyon Euro ayırıyor.

Federal Araştırma Bakanı Bettina Stark-Watzinger açıklıyor:

“Benzersiz süper teleskop Kare Kilometre Dizisi Gözlemevi ile astronomide yeni bir çağa giriyoruz. Bunu sınırları, bilgiyi ve aynı zamanda ülkeleri aşmak için kullanmak istiyoruz. Bu yüzden Almanya’nın uluslararası organizasyon SKAO’ya katılmasına karar verdim. Bu otuz yılı aşkın müzakereleri, planlamayı ve geliştirmeyi başarılı bir sonuca nasıl ulaştırıyoruz. Galaksiler, yıldızlar, uzak gezegenler ve yıldızlararası madde hakkında yeni araştırmalara ve keşiflere olanak tanıyoruz. Bu, mükemmel bilimimizin yanı sıra bilgi işlem, veri yönetimi ve STEM’i de destekliyor. Temel araştırma, burada bir teknoloji itici gücü haline geliyor.”

Max Planck Derneği Başkanı Prof. Martin Stratmann şunları ekliyor:

“Max Planck Derneği, Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı’nın Kilometre Kare Dizisi Gözlemevi’ne (SKAO) katılma duyurusunu memnuniyetle karşılıyor ve destekliyor. Max Planck Topluluğu, diğer Alman kurumları ve endüstrisi ile işbirliği içinde, bilimden teknik uygulamaya kadar SKA’nın birçok alanında yer almış ve uluslararası kabul görmüş ve güvenilir bir ortak olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır. MPG, Almanya’nın SKA’ya katılımının bir sonraki bölümünü sabırsızlıkla bekliyor.”

Max Planck Radyo Astronomi Enstitüsü (MPIfR) direktörü Prof. Michael Kramer şunları ekliyor:

“20 yılı aşkın bir süredir SKA’nın içindeyim ve bu süre zarfında çok şey oldu. Almanya’nın SKAO’ya katkısı, MPIfR ve Almanya’daki tüm radyo astronomi topluluğu için bir başka önemli kilometre taşıdır. Bu, ilgili herkes için önemli ve mutlu bir an.”

Haberin Detayları

Kare Kilometre Dizisi Gözlemevi (SKAO) mükemmel radyo astronomisi sağlar. Radyo teleskobu, birbirinden 3000 kilometreden daha uzak olan iki konumu birbirine bağlar. Bu, özellikle yüksek çözünürlüklü görüntüler sağlar. Bu akıllı ve dünya lideri konsept, başarılı uluslararası işbirliğine dayanmaktadır. Güney Afrika, Almanya ve diğer ülkelerden gelen mükemmel bilgi birikimini, araştırmada yeni atılımlar gerçekleştiren üstün bilim hedefiyle birleştiriyor. Teleskop dizisi, galaksiler, yıldızlar ve yıldızlararası madde hakkında yeni ayrıntılarla astronomide yeni bir seviye sağlayacaktır.

Bilime ek olarak, toplum yararlanır. Astronomi, özellikle mühendislik, optik, hassas mühendislik ve bilgi işlem alanlarında yeni teknolojik çözümlerin ana itici gücüdür. Sonuç olarak astronomi, MINT uzmanlarının eğitiminde de yeni trendler belirliyor.

Güney Afrika ve Avustralya’daki lokasyonlara ve Birleşik Krallık’taki genel merkeze ek olarak, Çin, İtalya, Hollanda ve Portekiz ülkeleri de SKAO’ya üye olarak katılmaktadır. Gözlemciler Fransa, Hindistan, Japonya, Kanada, İspanya ve Güney Kore’dir.
 
Üst