Kış mevsimi geldi. Hastalıkların en epeyce görüldüğü bu mevsimde bitki çayı içerek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz. Bitki çayı hazırlarken dikkat etmeniz gereken küçük püf noktalar mevcut. Sizler için bitki çayı hazırlarken dikkat etmeniz gereken püf noktaları sizin için yazdık. Şimdiden keyifli okumalar dileriz.
Bitki çayınızı demlerken kullanacağınız suyun seçimi fazlaca kıymetlidir. Seçeceğiniz su taze, klorsuz ve kireçsiz olmalıdır.
Eğer bitkinin kökünü kullanacaksınız kaynatmalısınız. Ancak çiçek ya da gövde kısmını kullanacaksınız o bitki demlemeniz gerekir.
Örneğin kabuk tarçını kaynatabilirsiniz. Papatya, ıhlamur üzere bitkileri de kaynatabilirsiniz.
Bitki çayı hazırlarken porselen ya da cam demlik tercih etmelisiniz.
Kaynamış suyu direkt bitkinin üzerine ek ederseniz bitkiniz yanabilir.
Bitki çayları en çok 15 dakika kaynatılmalıdır.
Kış çayının içerisine ıhlamur eklememeniz gerekir.
sebebi ise ıhlamur öbür bitkilerin tesirlerini azaltır. Ihlamur tek başına daha tesirlidir.
Doğru bitki kullanılmalı. Birbirine benzeyen ama farklı çeşit olan bitkiler vardır. Örneğin papatyanın ondan fazla çeşidi vardır. Hakikat çeşit olduğundan emin olmalı, bitkinin özelliklerini kaybetmeyeceği kapalı bir ambalajda olması gereklidir.
Su kaynadıktan daha sonra demleme yahut kaynatma prosedürü olsun fark etmez kısık ateşte tutulmalı yani su kaynamaya devam edecek kadar kısık ateşte demleme süreci yapılmalıdır.
Genelde taze bitkiler çay olarak istenen etkiyi vermez, bu niçinle kurutulmuş bitki tercih edilmelidir. Kuruyunca bitkinin hücre çeperi zayıflayıp suda parçalanarak hücre ortasında bulunan etken unsurlar fakat suya geçebiliyor, nane üzere istisnalar mevcut, zira onun etken unsurları yaprak üzerinde, yani nane taze bitkiden hazırlanabilir.
Özellikle tedavi hedefli kullanılan bitki çayını tatlandırmak için şeker kullanılmamalı. Bal ise fazlaca sıcakken eklenmemeli. Stevia bitkisi de tatlandırıcı özelliğinden dolayı tercih edilebilir.
Demliği çayı demlemedilk evvel sıcak su ile ısıtın. Zira soğuk demliğe sıcak su koyduğunuzda, su ısı kıymetini kaybedecek, bu da çayın tepki vermesini engelleyecek ve kaliteli bir demlemenin önüne geçecektir.
Demlediğiniz çayın tadının bozulmaması ve lezzetini kaybetmemesi için sıcak ortamlardan uzak tutun. Mümkün olduğunca hava almayan ve nemli olmayan ortamlarda koruma edin.
Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:
Bitki çayınızı demlerken kullanacağınız suyun seçimi fazlaca kıymetlidir. Seçeceğiniz su taze, klorsuz ve kireçsiz olmalıdır.
Eğer bitkinin kökünü kullanacaksınız kaynatmalısınız. Ancak çiçek ya da gövde kısmını kullanacaksınız o bitki demlemeniz gerekir.
Örneğin kabuk tarçını kaynatabilirsiniz. Papatya, ıhlamur üzere bitkileri de kaynatabilirsiniz.
Bitki çayı hazırlarken porselen ya da cam demlik tercih etmelisiniz.
Kaynamış suyu direkt bitkinin üzerine ek ederseniz bitkiniz yanabilir.
Bitki çayları en çok 15 dakika kaynatılmalıdır.
Kış çayının içerisine ıhlamur eklememeniz gerekir.
sebebi ise ıhlamur öbür bitkilerin tesirlerini azaltır. Ihlamur tek başına daha tesirlidir.
Doğru bitki kullanılmalı. Birbirine benzeyen ama farklı çeşit olan bitkiler vardır. Örneğin papatyanın ondan fazla çeşidi vardır. Hakikat çeşit olduğundan emin olmalı, bitkinin özelliklerini kaybetmeyeceği kapalı bir ambalajda olması gereklidir.
Su kaynadıktan daha sonra demleme yahut kaynatma prosedürü olsun fark etmez kısık ateşte tutulmalı yani su kaynamaya devam edecek kadar kısık ateşte demleme süreci yapılmalıdır.
Genelde taze bitkiler çay olarak istenen etkiyi vermez, bu niçinle kurutulmuş bitki tercih edilmelidir. Kuruyunca bitkinin hücre çeperi zayıflayıp suda parçalanarak hücre ortasında bulunan etken unsurlar fakat suya geçebiliyor, nane üzere istisnalar mevcut, zira onun etken unsurları yaprak üzerinde, yani nane taze bitkiden hazırlanabilir.
Özellikle tedavi hedefli kullanılan bitki çayını tatlandırmak için şeker kullanılmamalı. Bal ise fazlaca sıcakken eklenmemeli. Stevia bitkisi de tatlandırıcı özelliğinden dolayı tercih edilebilir.
Demliği çayı demlemedilk evvel sıcak su ile ısıtın. Zira soğuk demliğe sıcak su koyduğunuzda, su ısı kıymetini kaybedecek, bu da çayın tepki vermesini engelleyecek ve kaliteli bir demlemenin önüne geçecektir.
Demlediğiniz çayın tadının bozulmaması ve lezzetini kaybetmemesi için sıcak ortamlardan uzak tutun. Mümkün olduğunca hava almayan ve nemli olmayan ortamlarda koruma edin.
Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir: