Turşu, bir epey yemek için vazgeçilmez bir eşlikçi. Bilhassa kornişon turşusu herkes tarafınca sevilen ve şimdi her yemeğin yanına yakışan kusursuz bir seçenek. Lakin hiç bir hazır kornişon turşusu anne meskeninde yediğiniz turşulara benzemiyor, o denli değil mi? Aslında kornişon turşusu hazırlamak sandığınız kadar çok kolay. Üstelik turşuyu meskeninizde uzun mühlet bozulmadan koruma edebilmeniz de mümkün. Pekala, siz de meskeninizde kornişon turşusu hazırlamak ister misiniz? Öyleyse gelin, ayrıntılara bir arada bakalım!
Kornişon Turşu Tarifi
MALZEMELER:
● 600 gram kornişon salatalık
● 1 su bardağı üzüm yahut elma sirkesi
● Tepeleme 2 tatlı kaşığı kaya tuzu
● 1 tatlı kaşığı toz şeker
● 3 diş sarımsak
● Kavanozun tamamını dolduracak kadar kaynar su
● 1 litrelik kavanoz
HAZIRLANIŞI:
● Turşu üretiminin birinci evresi olarak 600 gram kornişonu güzelce yıkayın. Yıkama sürecini tamamladıktan daha sonra kornişonların sap kısımlarını kesin ve saplarını ayırdığınız kornişonları köşeye koyun.
● Sırada turşu üretiminin en değerli modüllerinden birisi olan sarımsak var. Üç adet sarımsağın kabuklarını ayıklayın. Sarımsaklardan bir adedini iki modüle ayırarak kavanozun tabanına yerleştirin. Kalan iki adet sarımsağı da kabuğundan ayrılmış bir biçimde köşeye ayırın.
● Sarımsağın üstüne yıkayıp saplarından ayırdığınız kornişonları dizmeye başlayabilirsiniz. Kornişonları yerleştirirken salatalıkların ortasına kalan iki diş sarımsağı birkaç modüle bölerek serpiştirin. Yani bu etapta kornişonları ve sarımsakları karışık bir biçimde kavanozun içine yerleştirmelisiniz. Bu kademede dilerseniz küçük küçük doğradığınız havuç modüllerini da kavanozun içerisine ekleyebilirsiniz. bu türlü doldurduğunuz kavanozu bir kenara koyun.
● Artık turşunun sirkeli suyunu hazırlamaya girişebilirsiniz! Bir kabın içerisine bir su bardağı sirke, tepeleme iki tatlı kaşığı kaya tuzu ve bir tatlı kaşığı toz şekerin tamamını ekleyin. Turşunun epey ekşi olmasını istemezseniz bir çay bardağı sirke ve bir çay kaşığı kaya tuzu kullanabilirsiniz. Bu büsbütün sizin zevkinize kalmış! Karışımı güzelce karıştırın.
● Artık sirkeli karışım ile kavanozdaki kornişon salatalıklar buluşmaya hazır! Hazırladığınız sirkeli karışımı kavanoza doldurun.
● Sirkeli karışımı ekledikten daha sonra kavanozun üstünde boşluk kalacak. Boş kısmı kaynar su ile doldurun. Bu kademede kornişon salatalıklarının tamamı, sıvı karışımın içerisinde kalmalı.
● Üstteki tüm etapları yaptıysanız kornişon turşusu tanımının sonuna yaklaştınız demektir! Turşu kavanozunun kapağını olabildiğince sıkı bir biçimde kapatın ve kavanozu karşıt bir biçimde iki saat kadar bekletin.
● Düz çevirdiğiniz kavanozu, ağzı kapalı bir biçimde güneş görmeyen serin bir alanda bekletin.
● Bir haftalık beklemenin sonunda hazırladığınız kornişon turşusu yenmeye hazır. Afiyet olsun!
Kornişon Turşusu Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Detaylar
● Turşu kurarken ısıya sağlam cam kavanoz kullanmanız sıhhat açısından daha uygun olabilir. Ayrıyeten kavanozu ve kapağı birden çok sefer kullandıysanız turşu imaline başlamadan evvel 15-20 dakika boyunca kaynatarak sterilize etmeniz tavsiye edilir.
● Turşu kurarken kullanacağınız kornişonun taze olması fazlaca kıymetli. Unutmayın ki bekleyen ve bozulmaya yüz tutmuş olan zerzevat ve meyvelerden turşu kurulmaz zira çürümek üzere olan besinlerde ziyanlı bakteriler oluşabilir. Bu bakteriler ise turşu üretiminde oluşması gereken yararlı bakterilerin ortaya çıkmasını ya da hakikat çalışmasını engelleyebilir.
● Turşu kurarken içme suyu kullanmaya dikkat etmelisiniz. Şayet içme suyu kullanarak turşu kurarsanız hem turşularınız daha uzun mühlet dayanır hem turşu suyunu rahatlıkla tüketebilirsiniz.
● Turşuyu hazırlarken hakikat oranda tuz eklemediyseniz ya da daha sonrasında kavanozu tavsiye edilen sıcaklıkta bekletmediyseniz vakit içinde kavanozun üzerinde beyaz bir katman oluşabilir. bu biçimde bir durumla karşılaşırsanız beyaz tabakayı çabucak almalısınız. Aksi takdirde turşu küflenip bozulabilir. Muhakkak aralıklarla turşunun üzerinde katman oluşmuş mu diye denetim etmeli ve her oluştuğunda tabakayı almalısınız.
● Kornişon turşusunu kurup hazır olması için beklediğiniz müddette turşu kavanozunu serin ve karanlık bir ortamda bekletmeniz tavsiye edilir. Kavanozun beklediği ortamın 18-20 derece içinde olması gerekir.
Kornişon Turşusunun yararları
Kornişon turşusunun bir fazlaca yararı var:
● Turşu, probiyotik içeriği yardımıyla bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olur.
● Kan deveranını düzenlemeye ve kan basıncını dengelemeye katkıda bulunur.
● Bağışıklık sistemini takviyeler.
● Kan şekerini düzenleme konusunda faydalı olabilir.
● Ağrıları dindirme konusunda yardımcı olabilir.
Kornişon Turşu Tarifi
MALZEMELER:
● 600 gram kornişon salatalık
● 1 su bardağı üzüm yahut elma sirkesi
● Tepeleme 2 tatlı kaşığı kaya tuzu
● 1 tatlı kaşığı toz şeker
● 3 diş sarımsak
● Kavanozun tamamını dolduracak kadar kaynar su
● 1 litrelik kavanoz
HAZIRLANIŞI:
● Turşu üretiminin birinci evresi olarak 600 gram kornişonu güzelce yıkayın. Yıkama sürecini tamamladıktan daha sonra kornişonların sap kısımlarını kesin ve saplarını ayırdığınız kornişonları köşeye koyun.
● Sırada turşu üretiminin en değerli modüllerinden birisi olan sarımsak var. Üç adet sarımsağın kabuklarını ayıklayın. Sarımsaklardan bir adedini iki modüle ayırarak kavanozun tabanına yerleştirin. Kalan iki adet sarımsağı da kabuğundan ayrılmış bir biçimde köşeye ayırın.
● Sarımsağın üstüne yıkayıp saplarından ayırdığınız kornişonları dizmeye başlayabilirsiniz. Kornişonları yerleştirirken salatalıkların ortasına kalan iki diş sarımsağı birkaç modüle bölerek serpiştirin. Yani bu etapta kornişonları ve sarımsakları karışık bir biçimde kavanozun içine yerleştirmelisiniz. Bu kademede dilerseniz küçük küçük doğradığınız havuç modüllerini da kavanozun içerisine ekleyebilirsiniz. bu türlü doldurduğunuz kavanozu bir kenara koyun.
● Artık turşunun sirkeli suyunu hazırlamaya girişebilirsiniz! Bir kabın içerisine bir su bardağı sirke, tepeleme iki tatlı kaşığı kaya tuzu ve bir tatlı kaşığı toz şekerin tamamını ekleyin. Turşunun epey ekşi olmasını istemezseniz bir çay bardağı sirke ve bir çay kaşığı kaya tuzu kullanabilirsiniz. Bu büsbütün sizin zevkinize kalmış! Karışımı güzelce karıştırın.
● Artık sirkeli karışım ile kavanozdaki kornişon salatalıklar buluşmaya hazır! Hazırladığınız sirkeli karışımı kavanoza doldurun.
● Sirkeli karışımı ekledikten daha sonra kavanozun üstünde boşluk kalacak. Boş kısmı kaynar su ile doldurun. Bu kademede kornişon salatalıklarının tamamı, sıvı karışımın içerisinde kalmalı.
● Üstteki tüm etapları yaptıysanız kornişon turşusu tanımının sonuna yaklaştınız demektir! Turşu kavanozunun kapağını olabildiğince sıkı bir biçimde kapatın ve kavanozu karşıt bir biçimde iki saat kadar bekletin.
● Düz çevirdiğiniz kavanozu, ağzı kapalı bir biçimde güneş görmeyen serin bir alanda bekletin.
● Bir haftalık beklemenin sonunda hazırladığınız kornişon turşusu yenmeye hazır. Afiyet olsun!
Kornişon Turşusu Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Detaylar
● Turşu kurarken ısıya sağlam cam kavanoz kullanmanız sıhhat açısından daha uygun olabilir. Ayrıyeten kavanozu ve kapağı birden çok sefer kullandıysanız turşu imaline başlamadan evvel 15-20 dakika boyunca kaynatarak sterilize etmeniz tavsiye edilir.
● Turşu kurarken kullanacağınız kornişonun taze olması fazlaca kıymetli. Unutmayın ki bekleyen ve bozulmaya yüz tutmuş olan zerzevat ve meyvelerden turşu kurulmaz zira çürümek üzere olan besinlerde ziyanlı bakteriler oluşabilir. Bu bakteriler ise turşu üretiminde oluşması gereken yararlı bakterilerin ortaya çıkmasını ya da hakikat çalışmasını engelleyebilir.
● Turşu kurarken içme suyu kullanmaya dikkat etmelisiniz. Şayet içme suyu kullanarak turşu kurarsanız hem turşularınız daha uzun mühlet dayanır hem turşu suyunu rahatlıkla tüketebilirsiniz.
● Turşuyu hazırlarken hakikat oranda tuz eklemediyseniz ya da daha sonrasında kavanozu tavsiye edilen sıcaklıkta bekletmediyseniz vakit içinde kavanozun üzerinde beyaz bir katman oluşabilir. bu biçimde bir durumla karşılaşırsanız beyaz tabakayı çabucak almalısınız. Aksi takdirde turşu küflenip bozulabilir. Muhakkak aralıklarla turşunun üzerinde katman oluşmuş mu diye denetim etmeli ve her oluştuğunda tabakayı almalısınız.
● Kornişon turşusunu kurup hazır olması için beklediğiniz müddette turşu kavanozunu serin ve karanlık bir ortamda bekletmeniz tavsiye edilir. Kavanozun beklediği ortamın 18-20 derece içinde olması gerekir.
Kornişon Turşusunun yararları
Kornişon turşusunun bir fazlaca yararı var:
● Turşu, probiyotik içeriği yardımıyla bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olur.
● Kan deveranını düzenlemeye ve kan basıncını dengelemeye katkıda bulunur.
● Bağışıklık sistemini takviyeler.
● Kan şekerini düzenleme konusunda faydalı olabilir.
● Ağrıları dindirme konusunda yardımcı olabilir.