Severek Yediğimiz Atıştırmalıklardan Etli Çiğ Köftenin Satışının Yasaklanmasına niye Olan Olay Nedir?

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Merhaba. Çiğ köfte severek tükettiğimiz ve dışarıda atıştırmalık olarak birinci sırada tercih ettiğimiz bir lezzet. 1990’lı senelerdan bu yana Türkiye’de bir çiğ köfteci furyası patlak vermişti. Ustalar genelde çiğ köftelerini kendileri yapıyor ve etli olarak hazırlıyordu. Fakat bir süre daha sonra bu yasaklandı. Bu yazıda etli çiğ köftenin niye yasaklandığını size aktarıyorum.

İyi okumalar dilerim.


Çiğ köfte, Türk mutfağında her insanın severek yediği lezzetlerden biri. Bilhassa 90’lı senelerdan daha sonra her köşe başında bir çiğ köfteci görüyoruz ve çok istek görüyorlar. Lakin bu çiğ köfteler etsiz satılıyor. Pekala niye?


2004 yılında İzmir’de Vanlı Nusret Usta isminde bir çiğ köfteci domuz etinden çiğ köfte yapıp satmıştı. Bu çiğ köftelerden yiyen yaklaşık 700 şahısta de “trichinella spiralis” enfeksiyonu görülmüştü.


Trichinella spiralis, çiğ ya da yeterli pişmemiş ette bulunan larvalardır. Bu larvalar çiğ et yenildiğinde ince bağırsak dokularına yerleşir ve oradan tüm bedene yayılabilir. Mide bulantısı, ishal, kusma, ateş ve karın ağrısı yapar.


vakadan daha sonra ABD ve Avrupa’dan kimi doktorlar hastaları yerinde incelemeye geldi ve kimi hastalardan kan örnekleri alıp İtalya’ya teşhis için gönderildi.


Yapılan soruşturmada da çiğ köftenin içerisine at ve domuz eti karıştırıldığı tespit edildi. Bu olay daha sonrasında da etli çiğ köfte satışı Türkiye’de yasaklandı.


Son olarak Avrupa Birliği’ne ahenk çerçevesinde 2008 yılında da Besin, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yayınladığı bildiri ile etli çiğ köfte satışı büsbütün yasaklandı.


Çiğ köfte bugün bilhassa Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki konutlarda çoklukla etli olarak yapılıp tüketiliyor. Lakin besin uzmanları her fırsatta mümkünse etsiz tüketin ihtarını yapıyor.


Siz çiğ köfteyi etli mi yoksa etsiz mi seviyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyorum.
 
Üst