Sedef hastalığı nedir? Sedef hastalığı belirtileri nelerdir? Sedef hastalığının tedavisi nedir? Sedef hastalığı bulaşıcı mıdır?

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Sedef hastalığı ciltte meydana gelen bir rahatsızlık olduğu için çok can yakan bir hastalıktır. Kişinin toplumsal ömrünü da tesirler. bu biçimde kısıtlayıcı ve acı veren bir hastalık olduğundan vatandaşlarda sedef hastalığı hakkında araştırmalarda bulunmaktadır. Sedef hastalığı nedir? Sedef hastalığının belirtileri nelerdir? üzere soruları internette araştırmaktadır.Bizler de sizin için bu sorulara karşılık verdik. İşte ayrıntılar.

SEDEF HASTALIĞI NEDİR?

Her yaşta görülebilen tam tedavisi mümkün olmayan ve yinelama ihtimali yüksek bir cilt hastalığıdır. Öteki ismi psoriasis olan sedef hastalığı deride kızarma ve beyaz pulların oluşması formunda baş gösterir. Cilt hücrelerinin olağandan daha süratli çalışması kararı derinin halinin bozulmasına yol açar. Sedef hastalığı çoklukla baş derisinde, dizlerde ve dirseklerde oluşur. Bulaşıcı bir hastalık değildir. Bu rahatsızlığı yaşayan beşerler esasen ruhsal ve toplumsal açıdan sıkıntı bir müddetç geçirmektedirler. Yakınları olarak sizlerde şuurlu olarak yaklaşınız.

SEDEF HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Sedef hastalığının tipleri ve tiplere bakılırsa de belirtileri vardır. En yaygın olarak görülen tip ise ”plak tipi” sedef hastalığıdır. Plak tipi sedef hastalığının belirtileri de şöyledir:

derideki kırmızı lekeler,

beyaz yahut gümüş renkli pullar,

deride kaşıntı ve ağrı,

deride şişlik ve kızarıklık formunda sedef hastalığı kendini gösterir.

SEDEF HASTALIĞI yol açar?

Sedef hastalığı ya kalıtsal olarak yada dış etraftan kaynaklanan niçinlerden dolayı oluşur. Kalıtsal olarak aile ortasındaki bireylerde çıkma ihtimali yüksektir (sepici değildir). Dış niçinler ise söylemiş oldur:

Ciltte öncesinden oluşmuş enfenksiyonlar,

kesik, böcek ısırığı ve güneş yanığı,

gerilim,

sigara kullanmak,

alkol tüketmek,

ve D vitamini eksikliğinden kaynaklanabilir.

SEDEF HASTALIĞI TEDAVİ YOLLARI

Sedef hastalığı tamamiyle tedavisi mümkün olmayan bir hastalıktır. İlaçlı ve doğal olarak hastalık hafifçeleterek azaltılabilir. Sedef hastalığıyla çabayı üç kümeye ayırabiliriz. Bunlar şöylekidir:

topikal tedavi

sistemik ilaçlar

ışık tedavisi halindedir.

1- Topikal tedavi

Sedef hastalığında kullanılan kremler ve jeller bu tedavi sistemi ismi altında toplanmıştır. yavaşça düzeydeki sedef hastalarında kullanılır. Topikal tedavi formları şu krem ve jelleri içerisine alır:

Topikal kortikosteroid

Topikal retinoid

Nemlendiriciler

D vitamini destekleri

Salisilik asit

Antralin

2- Sistemik ilaçlar

Sistemik ilaçlar daha epeyce sedef hastalığında daha önce kullanılan tekniklere yanıt vermeyen hastalarda kullanılır. Bu ilaçların fazlaca önemli yan tesirleri vardır. Hekim nezaretinde dikkatli biçimde kullanılmaları gerekmektedir. Kullanılan sistemik ilaçlar şöyledir:

Retinoidler, doğum meseleleri da dahil olmak üzere önemli yan tesirlere sahip bir ilaçtır, bu niçinle gebe olan yahut çocuk sahibi olmayı düşünen bayanlar için önerilmez.

Metotreksat kemik iliklerine, karaciğer ve akciğer ile ilgili meselelerine yol açabilen bir ilaçtır. Hekim nezaretinde kullanılması gerekir.

Siklosporin ve

biyolojiklerdir.

3- Işık tedavisi (fototerapi)

Sedef hastalığında ışık tedavisi de kullanılmaktadır . Uygulanan tedavide yapay ultraviyole (UV) yahut doğal ışık kaynakları kullanılmaktadır. Güneş ışığı, sağlıklı cilt hücrelerine ziyan veren ve hücrelerin sistemsiz olarak üretimine niye olan çok etkin beyaz kan hücrelerini etkisiz hale getirir . Bu iki ışık kaynağı da , yavaşça ila ortadüzey sedef hastalığı olan belirtilerin azaltılmasında yardımcı olabilir.

NOT : Tüm sıhhat sorunlarınızda evvela hekiminize müracaatınız.

Haberler.com – Gündem

Sıhhat Ansiklopedisi, Gündem – Longtail, Gündem, Sıhhat, Haber
 
Üst