Şap hastalığı nedir? Şap hastalığının belirtileri nelerdir? Şap hastalığı nasıl tedavi edilir?

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Son vakit içindedı hayvanlarda sık sık görülen Şap hastalığı çift tırnaklı hayvanların akut seyirli, hayli bulaşıcı ve zoonotik karaktere sahip viral bir enfeksiyonudur. Hastalığın bulaşma oranı yüksek olup, hassas hayvan topluluklarında ulaşabilmektedir. Pekala, Şap hastalığı nedir? Şap hastalığının belirtileri nelerdir? Şap hastalığı insanlara geçer mi? Şap hastalığı nasıl tedavi edilir? Şap hastalığı ne kadar sürer? Ayrıntılar haberimizde….

ŞAP HASTALIĞI NEDİR?

Evcil yahut yabani tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen, kronik durumlarda zayıf ve yavru hayvanlarda vefata niçiniyet veren, ekseriyetle et, süt ve iş gücü kaybına sebep olan viral bir hastalıktır. Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığınca ihbarı mecburi hastalıklar içinde yer almaktadır. Hastalığın mortalitesi düşük bulunmasına rağmen yüksek morbiditeye sahiptir. Bu şu manaya gelir: Öldürücü olmamakla birlikte sürü içerisinde yahut bölgede süratle yayılır. Her ne kadar zoonoz kabul edilse de insanlara bulaşma çok enderdir.

ŞAP HASTALIĞININ BERİTİLERİ NELERDİR?

Şap hastalığının hayvanlarda kuluçka müddeti 2 ile 7 gün içinde değişiyor. Virüs bedene girdikten daha sonra ortalama 2-7 gün içinde birinci belirtiler görünür hale geliyor. Şap hastalığının en sık rastlanan belirtileri:

  • Hayvanlarda yüksek ateş.
  • Ayakta veziküller (su dolu kabarcıklar) oluşması. Veziküllerin vakit içinde patlayarak yaraya dönüşmesi.
  • İştahsızlık.
  • Köpüklü ve uzayan salya oluşumu.
  • Ağızda şapırdatma.
  • Yaralarda ağır iltihaplanma.
  • Ağız, ayak, burun deliği ve göğüslerde vezikül meydana gelmesi.
  • Buzağılarda kalp kasına tutulum kararı ani mevt.
  • Gözlerde sulanma.
  • Topallık.
  • Sütten kesilme.
  • Diş etlerinde aft gibisi kabarcıkların çıkması. Kabarcık büyüklüğü mercimek hatta fındık kadar olabiliyor.
  • Boynuz tabanlarında enfekte yaralar.
  • Solunum kuvvetliğü.
  • Küçük ırk sığırlarda, körpe buzağılarda hastalık fazlaca daha süratli ilerliyor. Çoğunlukla yaz aylarında artan hastalık, şimdi her mevsimde görülebiliyor.
ŞAP HASTALIĞI İNSANLARA GECER Mİ?

Evet, şap hastalığı insanlara da bulaşabiliyor. Bilhassa hayvanlarla yakın temasta bulunan çiftçilerimiz, hayvan ticareti yapanlar, hayvanların bakıcılığını üstüne alanler ve hayvancılık yapılan çiftliklerde çalışanlar temel risk kümesini oluşturuyor. Hastalık, hayvanların sütünü içen küçük çocuklarda, hayvanlarla teması olan şahıslarda, bulaşık yerlerde olanlar ve eşyaları kullananlarda görülebiliyor. Şap hastalığına yakalanan insanların ağızlarında, göz ve parmak ortalarında su keseleri meydana geliyor. İnsan için tehlikeli olmadığı düşünülen virüs, nezle tipi belirtiler yaratabiliyor. Şap hastalığının beşerden beşere bulaşmadığının da altı çiziliyor.

ŞAP HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Şap hastalığının etkenine direkt tedavi uygulanmıyor lakin yan tesirlerden dolayı oluşan enfeksiyonların tedavisi gerçekleştiriliyor. Vefat oranı düşük olan şap hastalığında, ağızdaki yaralar için karbonatlı, sodalı su ve sirkeyle ağız içi yıkanıyor. Ayaklara dezenfektan uygulanıyor. Hasta hayvanlara A vitamini açısından varlıklı besinler destek ediliyor. Ayrıyeten ateşli devirlerde antibiyotik kullanmasına başvuruluyor.

ŞAP HASTALIĞI NASIL BİR HASTALIK?

Evcil yahut yabani tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen, kronik durumlarda zayıf ve yavru hayvanlarda mevte niçiniyet veren, ekseriyetle et, süt ve iş gücü kaybına sebep olan viral bir hastalıktır. Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığınca ihbarı mecburi hastalıklar içinde yer almaktadır.

ŞAP HASTALIĞI NE KADAR SÜRER?

Şap virüsü ; Sığır derisi ve kıllarda 4 hafta, Sütte 9 gün, Ayakkabılarda 3 ay, Sıvı hayvan dışkısında 6 ay, Samanda 3 ay, Toprakta 4 hafta, Kuru otlarda ve danelerde 5 ay, İdrarda 40 gün, Sineklerde 70 gün, hastalık yapma gücünü korur.
 
Üst