Su böreği neredeyse her insanın severek tükettiği, 200 yılı aşkın bir müddetdir sofraların vazgeçilmezi olan bir börek çeşidi. Günümüzde bile biroldukça lokantanın menüsünde baş köşede yer alan bir lezzet. Osmanlı periyodundan günümüze kadar gelen bu lezzetin imali ise çok zahmetli. Türk mutfağının vazgeçilmez lezzeti su böreğini konutta hazırlamak size de zahmetli geliyor olabilir zira gerçek bir su böreği hazırlamak için yufka açmakta oldukça ustalaşmanız gerekir. her neyse ki gerçeğini aratmayacak yalancı su böreği tanımı var! ‘Makarnadan börek mi olur?’ diye düşünüyor olabilirsiniz lakin onu bir kez tattığınızda böreğin lezzeti ve pratik üretimi ile günün her öğününde birinci tercihiniz olacağına eminiz. Bilhassa vaktinizin kısıtlı olduğu vakit içinderda siz de bu böreği kolay bir biçimde hazırlayabilirsiniz. Hazırsanız başlayalım!
Tavada yalancı su böreği tanımı
MATERYALLER
● Yarım paket kelebek makarna
● Sıcak su
● 1 tatlı kaşığı tuz
İç harcı için:
● 1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
● 1 su bardağı lor yahut beyaz peynir
● 1 tutam maydanoz
Sosu için:
● 2 adet yumurta
● 1 çay bardağı süt
● Yarım çay bardağı sıvı yağ
Tavayı yağlamak için:
● 1 tatlı kaşığı tereyağı
HAZIRLANIŞI
● Su böreğinin üretimine tencerede su kaynatarak başlayın.
● Kaynayan suyun içerisine 1 tatlı kaşığı tuzu ekleyip karıştırın.
● Yarım paket kelebek makarnayı sıcak suyun içine ek edin ve makarna uygunca yumuşayana kadar haşlayın.
● Böreğin sosunu hazırlamak için başka bir kasede 2 adet yumurta, 1/2 çay bardağı sıvı yağ ve 1 çay bardağı sütü çırparak güzelce karıştırın.
● Sıra geldi böreğin iç harcını hazırlamaya! Bunun için evvela kaşar peynirini ve beyaz peyniri bir kap içerisine ekleyin.
● Kaba maydanozu da ek ederek karıştırın ve iç harcın hazırlığını tamamlayın.
● Dilerseniz böreğin iç harcını damak zevkinize bakılırsa kıymalı, mantarlı, patatesli yahut ıspanaklı olarak da hazırlayabilirsiniz.
● Haşlanıp yumuşayan makarnaların suyunu süzerek onları derin bir kaba alın.
● Üzerine böreğin sosunu dökün ve büsbütün yayılana kadar karıştırın.
● Tavayı ocağa alarak ısıtın ve böreğin yapışmaması için tereyağı ile tüm tavayı uygunca yağlayın.
● Makarnanın yarısını tavaya aktarın ve tüm tavayı kaplayacak biçimde yayın.
● Tavaya yaydığınız makarnanın üzerine eşit bir biçimde peynirli iç harcı ek edin.
● Bu evrede iç harcın kenarlara gelmemesine dikkat etmeniz gerekiyor.
● Makarnanın kalan öbür yarısını da harcın üzerine ekleyerek üzerini kapatacak biçimde yayın.
● Bu evrede makarnalar içinde boşluk kalmaması pek değerli. Bunun için bir kaşığın zıddı ile makarnaların üzerine baskı uygulayarak boşluk kalmamasını sağlayabilirsiniz.
● Pişmeye hazır olan böreği ocağın orta boyuttaki gözünde kısık ateşte pişirin.
● Böreği pişirirken üzerini bir kapak sayesinde kapatmalısınız.
● Pişme kademesinde böreği orta ara denetim ederek kızarana kadar pişirin.
● Alt yüzeyi kızarmış böreği kapak sayesinde karşıt çevirin ve böreğin başka yüzeyinin de kızarmasını sağlayın.
● Böreğin öteki yüzeyi de kızardıktan daha sonra artık servis için hazır.
● Kapak sayesinde böreği servis tabağına aktarabilirsiniz.
● Böreği dilimledikten daha sonra sıcak yahut soğuk olarak tüketebilirsiniz. Afiyet olsun!
Su böreğinin Osmanlı’dan günümüze kadar uzanan lezzet seyahati
Su böreğinin kökeni Osmanlı saray mutfağına kadar dayanıyor. Su böreği tanımı birinci vakit içinderda 1844 yılında Mehmet Kamil’in ”Aşçıların Sığınağı” kitabında yer almış. Su böreğinin ismi ise yufkaların suda haşlanması yoluyla hazırlanmasından geliyor. İncecik yufkaların suda haşlanıp kat kat tepsiye dizilmesi ile hazırlanan su böreği evvelinde yalnızca peynirli yahut kıymalı olarak sunuluyordu lakin günümüzde ıspanaklı, mantarlı ve patatesli olarak da çeşitleri bulunuyor. Su böreğini başka böreklerden ayıran en kıymetli özelliği ise soğuk olarak da tüketilebiliyor olması.
Su böreğiyle ilgili kulaktan kulağa dolaşan birtakım rivayetler var. Bu rivayetlerden birine bakılırsa evvelden Anadolu’da oğullarını evlendirecek olan bayanlar, gelinlerinden su böreği yapmasını isteyerek evliliğe hazır olup olmadıklarını değerlendirirlermiş. Yufkaların inceliğine ve böreğin lezzetine nazaran yapılan bu kıymetlendirme ile gelin adayı hoş bir su böreği yapana kadar düğün ertelenirmiş. her neyse ki bu güçlü gelenek uzun yıllar boyunca devam etse de artık kimse kimseyi bu biçimde bir yolla kıymetlendirme gereği duymuyor.
Tavada yalancı su böreği tanımı
MATERYALLER
● Yarım paket kelebek makarna
● Sıcak su
● 1 tatlı kaşığı tuz
İç harcı için:
● 1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
● 1 su bardağı lor yahut beyaz peynir
● 1 tutam maydanoz
Sosu için:
● 2 adet yumurta
● 1 çay bardağı süt
● Yarım çay bardağı sıvı yağ
Tavayı yağlamak için:
● 1 tatlı kaşığı tereyağı
HAZIRLANIŞI
● Su böreğinin üretimine tencerede su kaynatarak başlayın.
● Kaynayan suyun içerisine 1 tatlı kaşığı tuzu ekleyip karıştırın.
● Yarım paket kelebek makarnayı sıcak suyun içine ek edin ve makarna uygunca yumuşayana kadar haşlayın.
● Böreğin sosunu hazırlamak için başka bir kasede 2 adet yumurta, 1/2 çay bardağı sıvı yağ ve 1 çay bardağı sütü çırparak güzelce karıştırın.
● Sıra geldi böreğin iç harcını hazırlamaya! Bunun için evvela kaşar peynirini ve beyaz peyniri bir kap içerisine ekleyin.
● Kaba maydanozu da ek ederek karıştırın ve iç harcın hazırlığını tamamlayın.
● Dilerseniz böreğin iç harcını damak zevkinize bakılırsa kıymalı, mantarlı, patatesli yahut ıspanaklı olarak da hazırlayabilirsiniz.
● Haşlanıp yumuşayan makarnaların suyunu süzerek onları derin bir kaba alın.
● Üzerine böreğin sosunu dökün ve büsbütün yayılana kadar karıştırın.
● Tavayı ocağa alarak ısıtın ve böreğin yapışmaması için tereyağı ile tüm tavayı uygunca yağlayın.
● Makarnanın yarısını tavaya aktarın ve tüm tavayı kaplayacak biçimde yayın.
● Tavaya yaydığınız makarnanın üzerine eşit bir biçimde peynirli iç harcı ek edin.
● Bu evrede iç harcın kenarlara gelmemesine dikkat etmeniz gerekiyor.
● Makarnanın kalan öbür yarısını da harcın üzerine ekleyerek üzerini kapatacak biçimde yayın.
● Bu evrede makarnalar içinde boşluk kalmaması pek değerli. Bunun için bir kaşığın zıddı ile makarnaların üzerine baskı uygulayarak boşluk kalmamasını sağlayabilirsiniz.
● Pişmeye hazır olan böreği ocağın orta boyuttaki gözünde kısık ateşte pişirin.
● Böreği pişirirken üzerini bir kapak sayesinde kapatmalısınız.
● Pişme kademesinde böreği orta ara denetim ederek kızarana kadar pişirin.
● Alt yüzeyi kızarmış böreği kapak sayesinde karşıt çevirin ve böreğin başka yüzeyinin de kızarmasını sağlayın.
● Böreğin öteki yüzeyi de kızardıktan daha sonra artık servis için hazır.
● Kapak sayesinde böreği servis tabağına aktarabilirsiniz.
● Böreği dilimledikten daha sonra sıcak yahut soğuk olarak tüketebilirsiniz. Afiyet olsun!
Su böreğinin Osmanlı’dan günümüze kadar uzanan lezzet seyahati
Su böreğinin kökeni Osmanlı saray mutfağına kadar dayanıyor. Su böreği tanımı birinci vakit içinderda 1844 yılında Mehmet Kamil’in ”Aşçıların Sığınağı” kitabında yer almış. Su böreğinin ismi ise yufkaların suda haşlanması yoluyla hazırlanmasından geliyor. İncecik yufkaların suda haşlanıp kat kat tepsiye dizilmesi ile hazırlanan su böreği evvelinde yalnızca peynirli yahut kıymalı olarak sunuluyordu lakin günümüzde ıspanaklı, mantarlı ve patatesli olarak da çeşitleri bulunuyor. Su böreğini başka böreklerden ayıran en kıymetli özelliği ise soğuk olarak da tüketilebiliyor olması.
Su böreğiyle ilgili kulaktan kulağa dolaşan birtakım rivayetler var. Bu rivayetlerden birine bakılırsa evvelden Anadolu’da oğullarını evlendirecek olan bayanlar, gelinlerinden su böreği yapmasını isteyerek evliliğe hazır olup olmadıklarını değerlendirirlermiş. Yufkaların inceliğine ve böreğin lezzetine nazaran yapılan bu kıymetlendirme ile gelin adayı hoş bir su böreği yapana kadar düğün ertelenirmiş. her neyse ki bu güçlü gelenek uzun yıllar boyunca devam etse de artık kimse kimseyi bu biçimde bir yolla kıymetlendirme gereği duymuyor.