Rusya, Finlandiya’ya gaz arzını durduracak

Beykozlu

New member
Finlandiya’nın ulusal gaz dağıtıcısı Gasum, Rusya’dan Finlandiya’ya doğal gaz arzının yarın durdurulacağını bildirdi.

Gasum’dan yapılan açıklamada, Rus güç şirketi Gazprom’un alt şirketi Gazprom Export’un “Gasum’un gaz tedarik kontratı kapsamında Finlandiya’ya doğal gaz arzının 21 Mayıs 2022 Cumartesi günü saat (TSİ) 07.00’de kesileceğini bildirdiği” açıklandı.

Açıklamada, 21 Mayıs’tan itibaren yaz döneminde Gasum’un Baltık doğal gaz boru çizgisi (Balticconnector) aracılığıyla müşterilerine öteki kaynaklardan doğal gaz tedarik edeceği, şirketin gaz dolum istasyonlarının olağan biçimde çalışmayı sürdüreceği bildirildi.

Gasum Üst Yöneticisi Mika Wiljanen mevzuya ait değerlendirmesinde, Rusya’dan doğal gaz arzının durdurulacak olmasının “son derece üzücü” olduğunu belirterek, “Ancak bu duruma dikkatle hazırlanıyorduk. Gaz iletim sınırlarında bir zahmet olmaması durumunda önümüzdeki aylarda tüm müşterilerimize gaz tedarik edebileceğiz.” sözlerini kullandı.

Gasum’dan daha evvel yapılan açıklamada, şirketin, doğal gaz sevkiyatları için rubleyle ödeme yapmayı reddettiği belirtilmişti.

Doğal gaz gereksiniminin neredeyse tamamını Rusya’dan ithalatla karşılayan Finlandiya’nın Moskova ile 2031 yılına kadar gaz tedarik kontratı bulunuyor.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da yaptığı açıklamada, Gazprom’un şirketlerle yürüttüğü ticarette tüm ayrıntılara hakim olmadıklarını belirterek, “Ancak olağan olarak kimseye ücretsiz bir şey sevk etmeyeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya’nın en büyük elektrik üretim ve dağıtım şirketi Inter RAO da geçen hafta, ödeme alamadığı nedeni öne sürülerek Finlandiya’ya artık elektrik sağlamayacağını açıklamıştı.