Yazın soğuk kışın ise sıcak… Şarap her mevsimin vazgeçilmez içkisi. Alışılmış ki şarabın tadı sevdiklerinle beraberyken çıkıyor. E natürel bir de atıştırmalıklarla. Şarabın yanında ne yesek diye düşünenler için bir içerik hazırladık ve şarap sofralarında kesinlikle olması gereken yiyecekleri derledik. Sizler için hazırladığımız tanımlara de göz atmayı unutmayın. Şimdiden afiyet olsun!
1. Alışılmış ki birinci sırada peynir var
Peynir tabağı tahminen de şaraba yakışan en hoş atıştırmalıklardan biri. Hele de tahta bir sunum tepsisinde sunulursa, hem güzel birebir vakitte estetik bir görünüm oluşturuyor. Pekala hangi şarabın yanında hangi peynir yenir? Gelin bakalım!
Kırmızı şaraplar ile hellim, kaşar ve tulum üzere peynirleri tercih ederken beyaz şaraplar ile isli ve küflü peynirleri tercih edebilirsiniz.
2. Beyaz şarabın lezzetli eşlikçisi balık!
Beyaz etlerin aroması beyaz şarabın aroması ile birleşince ortaya çıkan tat eşsizdir. Bu niçinle beyaz şarabın yanına yakışan en hoş yemek de balıktır. Pekala beyaz şarabın yanında hangi balık yenir diye soracak olursanız yanıtımız ızgarada pişirilmiş levrek ve çipuradır.
Izgara balık tanımımıza bakmadan geçmeyin!
Izgara balık gereçleri:
3. Taze taze meyveler
Taze meyveler, aromaları yardımıyla her şarap çeşidine epey yakışırlar. Bilhassa beyaz şarabın yanına keseceğiniz ekşi elma ağzınızda mayhoş bir tat bırakır ve şarabınızın enfes bir atıştırmalığı haline gelir. Kırmızı şarabın yanında ise kırmızı üzüm tercih edebilir ya da tabağınıza kuru incir ve kayısı ekleyerek enfes bir meyve tabağı sunabilirsiniz.
4. Kırmızı şarabın şayet olmazsa olmazı kırmızı et!
Kırmızı etin yanına ne yenir sorusuna verilecek birinci karşılık olağan olarak ki kırmızı ettir. Kırmızı et ile kırmızı şarabın ahengi ise anlatılamayacak kadar hoştur. Bilhassa ızgarada pişen köfte, antrikot, kebap ve sucuk şarap ile bütünleşir ve ağzınızda hoş bir tat bırakır. Bunların yanı sıra kırmızı şarabın yanına pişireceğiniz eti şarap ile marine ederek yakalayacağınız ahengi artırabilirsiniz.
Şarap sofranıza ekleyebileceğiniz antrikot tanımını çabucak aşağıya bırakıyor ve şimdiden afiyetler diliyoruz.
5. Kuruyemişler.
Kuruyemişler meyveli şarap başta olmak üzere tüm şarap çeşitleri ile ahenk sağlar. Meyveli şarapların yanına ceviz, badem, kaju ve fındık üzere kuruyemiş cinslerini tercih edebilirsiniz. Bilhassa beyaz şarabınızın yanına koyacağınız beyaz leblebi ve kırmızı şarabın yanına tercih edeceğiniz yer fıstığı şarabınız ile ahenk sağlar ve içimi kolaylaştırır.
6. En kolay ve en güzel yemek elbette ki makarna!
Kırmızı, beyaz ya da meyveli… Makarna her şarap çeşidi ile ahenk sağlayabilen yemeklerden biridir. Beyaz şarabın yanına hazırlayacağınız kremalı mantarlı fettuccine ya da kırmızı şarabın yanına hazırlayacağınız acılı penne arabiata ağızınızda ağır bir tat bırakır ve şarabınız ile eksiksiz bir ahenk sağlar.
Bahsetmişken tarifsiz olmaz dedik ve kremalı mantarlı fettuccine makarnanın tanımını çabucak şuraya bıraktık:
Malzemeler:
7. Kekikli, zeytinyağlı ve sarımsaklı kızarmış ekmekler…
Kızarmış ekmek çeşitleri şarapların yanında yenebilecek en pratik ve lezzetli aperatiflerden biridir. yavaşça biçimde kızarttığınız ekmeğe zeytinyağı, sarımsak ya da kekik ekleyerek lezzetli aperatifler hazırlayabilirsiniz. Bu aperatif, hem şarabınızın tadını belirginleştirecek tıpkı vakitte midenizi şarap asidine karşı koruyacak!
8. Çeşit çeşit salatalar!
Salatalar, hem mideyi yormaması birebir vakitte şarapla yakaladığı ahenk yardımıyla şarapların yanında çoğunlukla tercih edilen yemeklerden biridir. Bilhassa sezar soslu tavuklu salatalar beyaz şarap sofralarına çok yakışır. Kırmızı şarapların yanına ise biftekli salataları tercih edebilirsiniz.
Beyaz şarap severler için sezar salata tanımını aşağıya bıraktık!
Sezar salata için materyaller:
Sezar salata sosu yaparken 5 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 diş sarımsak, 1 yemek kaşığı mayonez, 1 limon ve göz sonucu tuz kullanılır. İsteğe göre hardal sosu da ekleyebilirsiniz. çabucak sonrasında tüm materyalleri bir kapta karıştırın ve servis sırasında sosu salataya ek edin.
9. Haşlanmış yumurta dilimleri. Garip geldiğini biliyoruz fakat denemeden karar vermeyin deriz!
Bu lezzet biraz farklı ve garip olsa da şarap çeşitlerinin yanına fazlaca yakışıyor. Hazırlamak ise fazlaca sıradan! Güya kahvaltı hazırlıyor üzere yumurtaları haşlayın ve baharatlayın. İşte pratik şarap aperatifiniz.
10. Meyveli pastalar
Meyveli şaraplara en hayli yakışan pratik tanımlardan birisi de meyveli pastalar. Bu pastaları hazır alabileceğiniz üzere kendiniz de yapabilirsiniz. Ya da meyveli turtalar ve cupcakeler üzere öbür tatlar ile çeşitlendirebilirsiniz.
1. Alışılmış ki birinci sırada peynir var
Peynir tabağı tahminen de şaraba yakışan en hoş atıştırmalıklardan biri. Hele de tahta bir sunum tepsisinde sunulursa, hem güzel birebir vakitte estetik bir görünüm oluşturuyor. Pekala hangi şarabın yanında hangi peynir yenir? Gelin bakalım!
Kırmızı şaraplar ile hellim, kaşar ve tulum üzere peynirleri tercih ederken beyaz şaraplar ile isli ve küflü peynirleri tercih edebilirsiniz.
2. Beyaz şarabın lezzetli eşlikçisi balık!
Beyaz etlerin aroması beyaz şarabın aroması ile birleşince ortaya çıkan tat eşsizdir. Bu niçinle beyaz şarabın yanına yakışan en hoş yemek de balıktır. Pekala beyaz şarabın yanında hangi balık yenir diye soracak olursanız yanıtımız ızgarada pişirilmiş levrek ve çipuradır.
Izgara balık tanımımıza bakmadan geçmeyin!
Izgara balık gereçleri:
Kişi sayısı kadar büyük uzunluk çupra
½ küçük fincan zeytinyağı yahut sıvı yağ
½ çay kaşığı tuz
Bir kaç defne yaprağı
Balıklar temizlenmiş biçimde ise güzelce yıkayın ve kağıt havlu ile balıkları durulayın.
Durulanan balıkları zeytinyağı ile artlı önlü yağlayın.
Defne yapraklarınızı balığın içine yerleştirin ve balığınızı tuzlayın.
Balıkları ızgarada 15-20 dakika kadar pişirin
3. Taze taze meyveler
Taze meyveler, aromaları yardımıyla her şarap çeşidine epey yakışırlar. Bilhassa beyaz şarabın yanına keseceğiniz ekşi elma ağzınızda mayhoş bir tat bırakır ve şarabınızın enfes bir atıştırmalığı haline gelir. Kırmızı şarabın yanında ise kırmızı üzüm tercih edebilir ya da tabağınıza kuru incir ve kayısı ekleyerek enfes bir meyve tabağı sunabilirsiniz.
4. Kırmızı şarabın şayet olmazsa olmazı kırmızı et!
Kırmızı etin yanına ne yenir sorusuna verilecek birinci karşılık olağan olarak ki kırmızı ettir. Kırmızı et ile kırmızı şarabın ahengi ise anlatılamayacak kadar hoştur. Bilhassa ızgarada pişen köfte, antrikot, kebap ve sucuk şarap ile bütünleşir ve ağzınızda hoş bir tat bırakır. Bunların yanı sıra kırmızı şarabın yanına pişireceğiniz eti şarap ile marine ederek yakalayacağınız ahengi artırabilirsiniz.
Şarap sofranıza ekleyebileceğiniz antrikot tanımını çabucak aşağıya bırakıyor ve şimdiden afiyetler diliyoruz.
ilk vakit içinderda antrikotun lezzetini arttırmak için eti mutlaka marine etmek gerekir. Bu yüzden yapmanız gereken birinci süreç etinizi zeytinyağı, şarap ya da baharatlar ile marine etmektir.
Marine sürecinin akabinde karabiber ve tuzla etinizi ovun. ondan sonrasında baharatlar ile ovduğunuz etinizi bir kabın içine alıp üzerini kapatarak buzdolabında yaklaşık 1 saat bekletin.
Etinizi buzdolabında dinlendirdikten daha sonra oda sıcaklığında yaklaşık 5 dakika kadar bekletin.
Bu sırada izli veya demir döküm tavayı ocağın üzerine alarak ısıtmaya başlayın, tavanızı orta ateşte ısıttıktan daha sonra etlerinizi tavaya yerleştirin.
sonrasındasında ocağı yüksek ateşe ayarlayın ve her iki tarafını da 2 dakika olmak üzere toplamda 4 dakika boyunca etinizi mühürleyin.
daha sonra eti tavanın ortasında öncesinden ısıtılmış 200 dereceli fırına atın.
5. Kuruyemişler.
Kuruyemişler meyveli şarap başta olmak üzere tüm şarap çeşitleri ile ahenk sağlar. Meyveli şarapların yanına ceviz, badem, kaju ve fındık üzere kuruyemiş cinslerini tercih edebilirsiniz. Bilhassa beyaz şarabınızın yanına koyacağınız beyaz leblebi ve kırmızı şarabın yanına tercih edeceğiniz yer fıstığı şarabınız ile ahenk sağlar ve içimi kolaylaştırır.
6. En kolay ve en güzel yemek elbette ki makarna!
Kırmızı, beyaz ya da meyveli… Makarna her şarap çeşidi ile ahenk sağlayabilen yemeklerden biridir. Beyaz şarabın yanına hazırlayacağınız kremalı mantarlı fettuccine ya da kırmızı şarabın yanına hazırlayacağınız acılı penne arabiata ağızınızda ağır bir tat bırakır ve şarabınız ile eksiksiz bir ahenk sağlar.
Bahsetmişken tarifsiz olmaz dedik ve kremalı mantarlı fettuccine makarnanın tanımını çabucak şuraya bıraktık:
Malzemeler:
Fettucine makarna
10 adet mantar
1 paket krema
1 çay kaşığı kimyon
Yarım çay kaşığı tuz
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Makarnanızı su dolu tencereye alın ve haşlayın.
Bu sırada mantarlarınızı doğrayın ve sıvı yağ ile soteleyin.
Mantarlar biraz eriyince kremanızı mantarların içerisine koyun.
Mantar ve krema karışımına kimyon ve tuz ekleyerek 5 dakika boyunca pişirin.
sonrasındasında haşlanan makarnanın suyunu süzün ve mantarların olduğu tencereye ekleyin.
Krema ve mantarın içine eklediğiniz makarnayı 1-2 dakika boyunca karıştırın.
7. Kekikli, zeytinyağlı ve sarımsaklı kızarmış ekmekler…
Kızarmış ekmek çeşitleri şarapların yanında yenebilecek en pratik ve lezzetli aperatiflerden biridir. yavaşça biçimde kızarttığınız ekmeğe zeytinyağı, sarımsak ya da kekik ekleyerek lezzetli aperatifler hazırlayabilirsiniz. Bu aperatif, hem şarabınızın tadını belirginleştirecek tıpkı vakitte midenizi şarap asidine karşı koruyacak!
8. Çeşit çeşit salatalar!
Salatalar, hem mideyi yormaması birebir vakitte şarapla yakaladığı ahenk yardımıyla şarapların yanında çoğunlukla tercih edilen yemeklerden biridir. Bilhassa sezar soslu tavuklu salatalar beyaz şarap sofralarına çok yakışır. Kırmızı şarapların yanına ise biftekli salataları tercih edebilirsiniz.
Beyaz şarap severler için sezar salata tanımını aşağıya bıraktık!
Sezar salata için materyaller:
1 su bardağı küp küp doğranmış ekmek
6 yemek kaşığı zeytinyağı
Kekik
Kırmızı pul biber
1 diş sarımsak
Yarım limon suyu
Yarım çay kaşığı hardal
Parmesan peyniri
Tuz
Karabiber
Kiraz domates
2 yemek kaşığı mayonez
Mayonez, ançuez, sarımsak, hardal, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, limon suyu, tuz ve karabiberi el blenderı ile pürüzsüz hale gelinceye kadar karıştırın.
Ekmekleri fırın ızgiçinde kızartın ve zeytinyağını tavada ısıtıp kekik ve pul biber ekleyin. sonrasındasında kızarmış ekmekleri ilave edip 1-2 dakika kavurun.
Salatayı servis tabağına alın ve üzerine dilimlenmiş kiraz domatesleri, rendelenmiş parmesan peyniri ve ekmekleri serpiştirip servis yapın. Afiyet olsun.
Sezar salata sosu yaparken 5 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 diş sarımsak, 1 yemek kaşığı mayonez, 1 limon ve göz sonucu tuz kullanılır. İsteğe göre hardal sosu da ekleyebilirsiniz. çabucak sonrasında tüm materyalleri bir kapta karıştırın ve servis sırasında sosu salataya ek edin.
9. Haşlanmış yumurta dilimleri. Garip geldiğini biliyoruz fakat denemeden karar vermeyin deriz!
Bu lezzet biraz farklı ve garip olsa da şarap çeşitlerinin yanına fazlaca yakışıyor. Hazırlamak ise fazlaca sıradan! Güya kahvaltı hazırlıyor üzere yumurtaları haşlayın ve baharatlayın. İşte pratik şarap aperatifiniz.
10. Meyveli pastalar
Meyveli şaraplara en hayli yakışan pratik tanımlardan birisi de meyveli pastalar. Bu pastaları hazır alabileceğiniz üzere kendiniz de yapabilirsiniz. Ya da meyveli turtalar ve cupcakeler üzere öbür tatlar ile çeşitlendirebilirsiniz.