Ramazan Sofralarının Vazgeçilmezi Hurma ile Yapabileceğiniz Sağlıklı ve Lezzetli Tarifler

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Bazıları için Ramazan ayının sembolü ve Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan hurma, tatlı ve çekirdekli bir meyve. Son senelerda giderek popülerleşen ve kimi beşerler için tatlı krizlerini atlatmanın baş yardımcısı olan hurmayla farklı lezzetler deneyebileceğinizi biliyor musunuz? İçerdiği şeker ölçüsü yardımıyla tatlılarda şeker yerine kullanılabilen hurma, tanımlara pek güzel bir aroma da verir. İşte, hurmayla hazırlayabileceğiniz birbirinden hoş ve sağlıklı tarifler!


ÇİLEKLİ HURMALI MUFFIN


Yumuşacık ve içi dolgulu bir muffin’e kimse hayır demez! Bahar aylarında severek tüketilen çilek, keklerde en epeyce kullanılan meyvelerden biri. Ağır kokusu ve aromasıyla sizleri öbür diyarlara götüren çileği hurma ile bir kekin ortasında tüketmeye ne dersiniz? Üstelik şekersiz ve unsuz olan bu tanım diyet yapanlar için de ülkü.

GEREÇLER

● 2 adet büyük uzunluk muz

● 5 yemek kaşığı zeytinyağı

● 1,5 su bardağı süt

● 7 tane hurma

● 10 tane çilek

● 1 çay kaşığı kabartma tozu

● 1,5 su bardağı yulaf

HAZIRLANIŞI

● Çekirdeklerini çıkardığınız hurmaları blender’dan geçirin.

● Üzerine muz, süt ve yulafı ekleyerek yeniden blender’dan çekin.

● Sıvı hâle gelen karışıma küçük küçük doğradığınız çilekleri, daha sonrasında kabartma tozunu ekleyin. Akabinde güzelce karıştırın.

● Karışımı önce yağladığınız kek kalıplarına eşit bir biçimde hisse edin.

● Evvelce ısıtılmış 180 derecelik fırında 15-20 dakika kadar pişirin.


HURMALI SÜTLÜ TATLI


Bir tatlı düşünün ki hem muhallebi tadında olsun hem hurmanın lezzetini yansıtsın. Hurmalı sütlü tatlı tam da bu biçimde bir tarif! Üstelik 3-4 gereçle basitçe hazırlayabileceğiniz bu tatlıya siz de bayılacaksınız.

MATERYALLER

● 20 adet hurma

● 1 litre süt

● 1 çay bardağı toz şeker

● 2,5 yemek kaşığı un

● 2,5 yemek kaşığı nişasta

● 1 paket vanilya

HAZIRLANIŞI

● Çekirdeği çıkarılmış hurmaların üzerini geçecek kadar su ekleyin ve rondoda püre kıvamına getirin.

● Süt, nişasta, un ve toz şekeri bir tencerede muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırarak kaynatın.

● Muhallebi kıvamı almaya başlayınca hurma püresi ve vanilyayı da ekleyin.

● Biraz daha kaynattıktan daha sonra ocaktan alın ve kaplara paylaştırarak soğumaya bırakın.

● Dilerseniz üstüne ince kıyılmış ceviz serpiştirerek servis yapabilirsiniz.


HURMA TOPLARI


Hem pratik hem lezzetli bir atıştırmalık arayanlar hurma toplarını kesinlikle denemeli. Dilerseniz hurma toplarını okulda, işte ya da spor öncesinde tüketebilirsiniz. Üstelik yanınızda taşıması ve yemesi de çok kolay!

MATERYALLER

● 8 adet hurma

● 9 adet ceviz ya da fındık içi

● 1 yemek kaşığı kakao

● İstediğiniz kadar Hindistan cevizi

HAZIRLANIŞI

● Dövülmüş ceviz ya da fındık içini bir kasede kakao ile karıştırın.

● Blender’dan geçirdiğiniz püre kıvamındaki hurmaları kaseye ekleyerek yine karıştırın.

● Karışımı yuvarlak toplar haline getirin ve Hindistan cevizine bulayın.


HURMA DOLMASI


Ortası yarılmış hurmaların içine koyulmuş kuru meyve ve kuru yemişlerle hazırlanmış bir karışımı kim istemez ki? Üstelik lif açısından güçlü ve tatlı krizlerinde size yardımcı olabilecek hurma dolmasını çok kolay biçimde hazırlayabilirsiniz.

GEREÇLER

● 1 kahve fincanı ceviz

● Birer kahve fincanı kuru üzüm ve kayısı

● 1 çay kaşığı tarçın

● Birer yemek kaşığı tahin ve pekmez

● 1 kase Hindistan cevizi

● 20 adet hurma

HAZIRLANIŞI

● Dövülmüş cevizi tahin, pekmez ve tarçınla karıştırın.

● Üzüm ve kayısıyı rondodan geçirin.

● çabucak sonrasında tüm materyalleri karıştırarak bir harç elde edin.

● Hurmaları uzunluktan keserek ortalarını yarın.

● Hazırladığınız harcı hurmaların içine doldurun.

● Son olarak hurmaları Hindistan cevizine bulayın.


HURMALI YAZ PASTASI


Bilhassa bahar ve yaz aylarında tüketebileceğiniz yavaşça bir ‘yalancı’ pastaya ne dersiniz? Biraz cheesecake biraz pastayı andıran bu kolay tarife sofralarınızda yer verebilirsiniz.

MATERYALLER

● Yarım su bardağı süt

● 5 adet hurma

● 1 tatlı kaşığı kakao

● 1 su bardağı yulaf

● Bitter çikolata

● 2 yemek kaşığı labne

● 1 yemek kaşığı bal

HAZIRLANIŞI

● Bal ve labne hariç tüm materyalleri blender’dan geçirin.

● Tatlının tabanını oluşturan bu karışımı streç sinema üzerine serin ve buzdolabında yarım saat bekletin.

● çabucak sonrasında bal ve labneyi karıştırarak alt yerin üstüne ekleyin.

● İsteğe göre küçük küçük meyve dilimleriyle süsleyin.

● Son olarak erittiğiniz çikolatayı pastanın üzerinde gezdirin.


HURMA KARAMEL


Atıştırmalık tatlı ve sağlıklı bir sos arıyorsanız tam size göre bir tanım var: hurmalı karamel!

MATERYALLER

● 8 adet hurma

● 1 vanilya çubuğu özütü

● 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı

● 4 yemek kaşığı badem sütü

● 1 tutam tuz

HAZIRLANIŞI

● Tüm materyalleri robottan geçirerek pürüzsüz bir kıvam elde edin.

● Dilerseniz meyvelerle taban sos olarak tüketebilirsiniz.


HURMA SMOOTHIE


Tatlının en lezzetli hâllerinden biri de hiç elbet içecekler. Hurma smoothie’yi çabucak hemen denemediyseniz sizleri şu biçimde alalım.

MATERYALLER

● 5 hurma

● 4 ceviz

● 1 yemek kaşığı kakao

● 1/2 bardak süt

● 1/4 çay kaşığı vanilya

● Bir tutam tarçın

HAZIRLANIŞI

● Tüm gereçleri robottan geçirerek pürüzsüz bir kıvam elde edin.

● Hepsi bu kadar. Smoothie’niz hazır!
 
Üst