Ramazan ayında en epey sorulan sorularından biri ‘Sahurda ne yesek ?’ oluyor. Olağan, ‘Sakız çiğnemek orucu bozar mı?’dan daha sonrasında. Herkes tok tutacak, susatmayacak ve gece kalkıp yapmaya üşenmeyeceği tanımları arıyor. Burada ise sihirli bir yiyecek diyebileceğimiz yumurta yardıma yetişiyor. Neredeyse sevdiğimiz her şeyin içine giren yumurta, Ramazan boyunca da ömrümüzü kolaylaştırıyor fakat yumurtayı ne kadar sevsek de daima birebir prosedürle yediğimizde sıkılabiliyoruz. Bu niçinle hem besleyiciliği arttırmak tıpkı zamandağişik lezzetlerle birleştirerek tatlandırmak için farklı tarifler arıyoruz. Haydi, birbirinden lezzetli ve pratik yumurtalı tanımları daima birlikte inceleyelim!
1. SEBZELİ CIZLAMA TANIMI
GEREÇLER
● 3 yumurta
● 1,5 su bardağı süt
● 1,5 su bardağı un
● 1/2 paket kabartma tozu
● 1 tatlı kaşığı tuz
● 1 tutam maydanoz
● 1/2 kırmızı biber
● 2 yemek kaşığı sıvı yağ
PİŞİRMEK İÇİN
● Sıvı yağ
HAZIRLANIŞI
● Kırmızı biberi küçük küçük olacak biçimde doğrayın.
● Maydanozu incecik kıyarak bir kaba alın.
● Yumurta, süt, tuz ve sıvı yağı bir karıştırma kabına alın ve düzgünce çırpın.
● Bu karışımın üzerine un ve kabartma tozunu ekleyerek pürüzsüz hâle gelene kadar çırpın.
● Başka bir kapta duran biber ve maydanozu da bu karışımın içine ekleyerek karıştırın.
● Tavayı ocağa koyun ve kızmaya bırakın.
● Kızan tavaya biraz yağ koyun ve karışımdan bir kepçe alarak orta ateşte pişirin.
● Alt tarafı kızardığında çevirin ve öbür tarafını da kızarttıktan daha sonra tabağa alın.
● Pişirdiğiniz her cızlamadan daha sonra tavayı yine yağlayın ve karışım bitene kadar birebir süreci uygulamaya devam edin.
● Sebzeli cızlamaları soğumadan servis edin. Afiyet olsun!
2. ÇILBIR TANIMI
GEREÇLER
● 2-3 adet yumurta
● Yoğurt
● 2 yemek kaşığı tereyağı
● 1 yemek kaşığı sirke
● Pul biber
HAZIRLANIŞI
● Küçük bir tencereye su doldurun.
● Suyun içerisine kendi damak tadınıza bakılırsa tuz ve sirke ekleyerek kaynaması için bekleyin.
● Kaynamış olan suyu karıştırarak bir girdap oluşturun.
● Oluşan girdabın içine yumurtaları tek tek kırın.
● Yaklaşık 5 dakika daha sonra kaynayan yumurtaları sudan alın ve tabağa yerleştirin.
● Yoğurdu çırpın ve pişmiş yumurtaların üzerine ekleyin.
● Küçük bir tavada tereyağını eritin ve pul biberle karıştırın.
● Sosu yoğurtlu yumurtaların üzerinde gezdirin.
● Çılbırınız hazır. Afiyet olsun!
3. LALANGA TANIMI
MALZEMELER
● 2 adet yumurta
● 2/3 bardak rendelenmiş kaşar peyniri
● 220 ml süt (Süt yerine 2 bardak yoğurt kullanılabilir.)
● 1,5 su bardağı un
● 1 çay kaşığı tuz
HAZIRLANIŞI
● Yumurtaları ve sütü bir çırpma kabında güzelce çırpın.
● Karışıma unu ve tuzu ek ederek biraz daha çırpın.
● Rendelediğiniz kaşar peynirini de karışıma ekleyin ve düzgünce karıştırın.
● Karışımın kıvamının kek hamuru üzere akışkan hâle gelmesini sağlayın.
● Tavanıza 3 yemek kaşığı kadar sıvı yağ koyun ve kızdırın.
● Kızmış olan yağa hamurlarınızı kaşıkla koyun ve kesimlerin hem gerisini hem önünü kızartın.
● Sıcacık lalangalarınız hazır. Afiyet olsun!
4. YUMURTALI MUFFIN TANIMI
MALZEMELER
● 12 adet yumurta
● 1/4 su bardağı süt
● 1 su bardağı maydanoz (kıyılmış)
● 1 su bardağı soğan (kıyılmış)
● 1 su bardağı mantar (doğranmış)
● Tuz
● Karabiber
ÜZERİ İÇİN
● Beyaz peynir
HAZIRLANIŞI
● Yumurta, süt, tuz ve karabiberi geniş bir kaba alın ve güzelce karıştırın.
● İnce ince kıydığınız soğan ve maydanozla küçük küçük doğradığınız mantarları bu karışıma ek edin.
● Bütün materyaller eşit bir biçimde dağılıncaya kadar güzelce karıştırın.
● Bu sırada fırını 180 dereceye ısıtın.
● 12’li muffin kalıbını güzelce yağlayın ve karışımı bu kaba paylaştırın.
● Kalıbı ısınmış fırına koyun ve yaklaşık 20-25 dakika kadar pişirin.
● Pişen muffin’lerin üzerini beyaz peynirle süsleyin.
● Muffin’leriniz servise hazır. Afiyet olsun!
5. YUMURTA BÖREĞİ TANIMI
GEREÇLER
● 4 adet yumurta
● 1 adet yufka
● Kırmızı biber
● Yeşil biber
● Sarı biber
● Yarım çay bardağı süt
● Dilim salam (4-5 adet)
● 2 çorba kaşığı zeytinyağı
● 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
● Tuz
● Karbonat
HAZIRLANIŞI
● Yufkayı küçük kesimlere ayırın ve bir kaba alın.
● Her renkten birer adet biberi küçük küçük doğrayın ve yufkaların üstüne ekleyin.
● Salamları ve rendelemiş olduğunuz kaşar peynirini de karışıma ek edin.
● Yumurtaları ve kalan öteki gereçleri kabın içine alarak güzelce karıştırın.
● Tavayı güzelce yağlayın ve ısıtın.
● Hazırlamış olduğunuz karışımı tavaya alın ve üzerini kapatarak pişmeye bırakın.
● Kızardığında çevirin ve öteki tarafını da pişirin.
● Yumurta böreğiniz hazır. Afiyet olsun!
6. YULAFLI OMLET PİZZA
MALZEMELER
● 4 adet yumurta
● 5 yemek kaşığı yulaf
● 4 dilim pastırma (Damak zevkinize göre sucuk, salam yahut sosisle değiştirebilirsiniz.)
● 2 yemek kaşığı zeytinyağı
● 2 dilim cheddar peyniri
● Yarım demet roka
● Taze kekik
● Tuz ve karabiber
HAZIRLANIŞI
● Zeytinyağını tavaya alın ve yulafları da ekleyerek pişirin.
● Yumurtaları güzelce çırpın ve yulafların üzerine ek edin.
● Tuz ve karabiberi de koyduktan daha sonra tavanın kapağını kapatın ve pişmeye bırakın.
● Dilimlediğiniz cheddar peynirlerini de yumurtanın üzerine koyun ve tekrar kapağı kapatın.
● Pastırmaları incecik doğrayarak farklı bir tavada pişirin.
● Cheddar peyniri eridiğinde yumurtayı servis tabağına alın, pişirdiğiniz pastırmaları ve rokayı ekleyin.
● Omlet pizzanız servise hazır. Afiyet olsun!
1. SEBZELİ CIZLAMA TANIMI
GEREÇLER
● 3 yumurta
● 1,5 su bardağı süt
● 1,5 su bardağı un
● 1/2 paket kabartma tozu
● 1 tatlı kaşığı tuz
● 1 tutam maydanoz
● 1/2 kırmızı biber
● 2 yemek kaşığı sıvı yağ
PİŞİRMEK İÇİN
● Sıvı yağ
HAZIRLANIŞI
● Kırmızı biberi küçük küçük olacak biçimde doğrayın.
● Maydanozu incecik kıyarak bir kaba alın.
● Yumurta, süt, tuz ve sıvı yağı bir karıştırma kabına alın ve düzgünce çırpın.
● Bu karışımın üzerine un ve kabartma tozunu ekleyerek pürüzsüz hâle gelene kadar çırpın.
● Başka bir kapta duran biber ve maydanozu da bu karışımın içine ekleyerek karıştırın.
● Tavayı ocağa koyun ve kızmaya bırakın.
● Kızan tavaya biraz yağ koyun ve karışımdan bir kepçe alarak orta ateşte pişirin.
● Alt tarafı kızardığında çevirin ve öbür tarafını da kızarttıktan daha sonra tabağa alın.
● Pişirdiğiniz her cızlamadan daha sonra tavayı yine yağlayın ve karışım bitene kadar birebir süreci uygulamaya devam edin.
● Sebzeli cızlamaları soğumadan servis edin. Afiyet olsun!
2. ÇILBIR TANIMI
GEREÇLER
● 2-3 adet yumurta
● Yoğurt
● 2 yemek kaşığı tereyağı
● 1 yemek kaşığı sirke
● Pul biber
HAZIRLANIŞI
● Küçük bir tencereye su doldurun.
● Suyun içerisine kendi damak tadınıza bakılırsa tuz ve sirke ekleyerek kaynaması için bekleyin.
● Kaynamış olan suyu karıştırarak bir girdap oluşturun.
● Oluşan girdabın içine yumurtaları tek tek kırın.
● Yaklaşık 5 dakika daha sonra kaynayan yumurtaları sudan alın ve tabağa yerleştirin.
● Yoğurdu çırpın ve pişmiş yumurtaların üzerine ekleyin.
● Küçük bir tavada tereyağını eritin ve pul biberle karıştırın.
● Sosu yoğurtlu yumurtaların üzerinde gezdirin.
● Çılbırınız hazır. Afiyet olsun!
3. LALANGA TANIMI
MALZEMELER
● 2 adet yumurta
● 2/3 bardak rendelenmiş kaşar peyniri
● 220 ml süt (Süt yerine 2 bardak yoğurt kullanılabilir.)
● 1,5 su bardağı un
● 1 çay kaşığı tuz
HAZIRLANIŞI
● Yumurtaları ve sütü bir çırpma kabında güzelce çırpın.
● Karışıma unu ve tuzu ek ederek biraz daha çırpın.
● Rendelediğiniz kaşar peynirini de karışıma ekleyin ve düzgünce karıştırın.
● Karışımın kıvamının kek hamuru üzere akışkan hâle gelmesini sağlayın.
● Tavanıza 3 yemek kaşığı kadar sıvı yağ koyun ve kızdırın.
● Kızmış olan yağa hamurlarınızı kaşıkla koyun ve kesimlerin hem gerisini hem önünü kızartın.
● Sıcacık lalangalarınız hazır. Afiyet olsun!
4. YUMURTALI MUFFIN TANIMI
MALZEMELER
● 12 adet yumurta
● 1/4 su bardağı süt
● 1 su bardağı maydanoz (kıyılmış)
● 1 su bardağı soğan (kıyılmış)
● 1 su bardağı mantar (doğranmış)
● Tuz
● Karabiber
ÜZERİ İÇİN
● Beyaz peynir
HAZIRLANIŞI
● Yumurta, süt, tuz ve karabiberi geniş bir kaba alın ve güzelce karıştırın.
● İnce ince kıydığınız soğan ve maydanozla küçük küçük doğradığınız mantarları bu karışıma ek edin.
● Bütün materyaller eşit bir biçimde dağılıncaya kadar güzelce karıştırın.
● Bu sırada fırını 180 dereceye ısıtın.
● 12’li muffin kalıbını güzelce yağlayın ve karışımı bu kaba paylaştırın.
● Kalıbı ısınmış fırına koyun ve yaklaşık 20-25 dakika kadar pişirin.
● Pişen muffin’lerin üzerini beyaz peynirle süsleyin.
● Muffin’leriniz servise hazır. Afiyet olsun!
5. YUMURTA BÖREĞİ TANIMI
GEREÇLER
● 4 adet yumurta
● 1 adet yufka
● Kırmızı biber
● Yeşil biber
● Sarı biber
● Yarım çay bardağı süt
● Dilim salam (4-5 adet)
● 2 çorba kaşığı zeytinyağı
● 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
● Tuz
● Karbonat
HAZIRLANIŞI
● Yufkayı küçük kesimlere ayırın ve bir kaba alın.
● Her renkten birer adet biberi küçük küçük doğrayın ve yufkaların üstüne ekleyin.
● Salamları ve rendelemiş olduğunuz kaşar peynirini de karışıma ek edin.
● Yumurtaları ve kalan öteki gereçleri kabın içine alarak güzelce karıştırın.
● Tavayı güzelce yağlayın ve ısıtın.
● Hazırlamış olduğunuz karışımı tavaya alın ve üzerini kapatarak pişmeye bırakın.
● Kızardığında çevirin ve öteki tarafını da pişirin.
● Yumurta böreğiniz hazır. Afiyet olsun!
6. YULAFLI OMLET PİZZA
MALZEMELER
● 4 adet yumurta
● 5 yemek kaşığı yulaf
● 4 dilim pastırma (Damak zevkinize göre sucuk, salam yahut sosisle değiştirebilirsiniz.)
● 2 yemek kaşığı zeytinyağı
● 2 dilim cheddar peyniri
● Yarım demet roka
● Taze kekik
● Tuz ve karabiber
HAZIRLANIŞI
● Zeytinyağını tavaya alın ve yulafları da ekleyerek pişirin.
● Yumurtaları güzelce çırpın ve yulafların üzerine ek edin.
● Tuz ve karabiberi de koyduktan daha sonra tavanın kapağını kapatın ve pişmeye bırakın.
● Dilimlediğiniz cheddar peynirlerini de yumurtanın üzerine koyun ve tekrar kapağı kapatın.
● Pastırmaları incecik doğrayarak farklı bir tavada pişirin.
● Cheddar peyniri eridiğinde yumurtayı servis tabağına alın, pişirdiğiniz pastırmaları ve rokayı ekleyin.
● Omlet pizzanız servise hazır. Afiyet olsun!