Ramazan bir daha Lezzetiyle Geliyor: Her İftarda Damaklarımıza Şölen Yaşatacak 9 Ramazan Tatlısı

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Ramazan tatlılarının her biri tatlarıyla damağımıza manzaralarıyla de gözlerimize şölen çektiren lezzete sahipler. Olsa da yesek!


1. Güllaç


Daha Ramazan ayı gelmeden güllaç yaprakları satışa sunulmaya başlar. İşte bununla güllaç tatlısının ağızda bıraktığı enfes tadı hatırlamaya başlarız.

Yapılışı pek kolay olan güllaç tatlısının tanımı;

Bir buçuk litre süt ile iki su bardağı şekeri bir tencereye alıyoruz ve şeker sütün ortasında eriyene kadar tencereyi ocakta tutuyoruz. Şeker süt ortasında eridikten daha sonra sütü soğuması için kenara alıyoruz. Bir tepsinin içerisine -güllaç yaprağının parlak kısmı üste gelecek biçimde- güllaç yaprağını koyuyoruz. Akabinde ılıyan sütten birkaç kaşık alıp -güllaç yaprağının her yeri ıslanacak biçimde- güllaç yaprağının üzerine gezdiriyoruz. Bu süreci altı güllaç yaprağı için yaptıktan daha sonra kıyılmış yahut rondodan geçirilmiş ceviz içlerini son yaptığımız -altıncı katmana- eşit bir biçimde dağıtıyoruz. Akabinde birinci altı katmanda yaptığımız üzere güllaç yapraklarını tepsiye alıp sütle ıslatıyoruz. Üzerini istediğiniz üzere ceviz içi, antep fıstığı tozu ve vişneyle süsleyebilirsiniz.


2. Keşkül


Osmanlı mutfağından gelme bir tatlı olan keşkülün tanımı;


Yarım su bardağı şeker, üç yemek kaşığı pirinç unu ve bir çay bardağı toz bademi bir tencereye alın. Akabinde 1 litre sütü tencereye ekleyin. Bütün gereçleri karıştırdıktan daha sonra tenceredeki karışımı kısık ve orta ateş içinde bir derecede, karışım kıvam alıncaya dek orta vermeden karıştırın. Krema üzere bir kıvam aldığında keşkül karışımınız ocaktan alın. Keşkülü servis edeceğiniz kaplara alın, tatlınızın birinci sıcağı geçtikten daha sonra soğuması için buzdolabına yerleştirin. Servis yapmadan evvel keşkülünüzün üzerini dilediğiniz üzere süsleyin. Genelde badem ve antep fıstığı ile süslenir.


3. Tulumba


Türkiye’nin vazgeçilmez tatlılarından birisi olan tulumba tanımı;


Tatlıya şerbetini yaparak başlıyoruz. 3 su bardağı toz şeker ile üç su bardağı suyu bir tencere alarak kaynatın. Kaynayan şerbete bir yemek kaşığı kadar limon suyu ekleyin bir beş dakika kadar daha kaynattıktan daha sonra şerbeti ocaktan alın ve ılıyınca da şerbeti buzdolabına kaldırın. Tatlının hamur kısmında ise bir tencereye aldığınız elli gram tereyağına iki su bardağı suyu, bir yemek kaşığı limon suyunu, bir tatlı kaşığı toz şekeri ve yarım çay kaşığı tuzu ekleyin. Yağın erimesinin akabinde karışıma iki su bardağı unu ekleyin. Topak kalmayacak biçimde karıştırın ve akabinde karışımı soğuması için ocaktan alın ve karışımı karıştırarak soğutun. Hamurun soğuduğuna emin olduktan daha sonra -toplam üç yumurta olacak biçimde- karışıma bir yumurta kırın ve hamurla özdeşleşmesini sağlayın. Akabinde ikinci ve üçüncü yumurtayı da tek tek kırarak hamurla özdeşleşmesini sağlayın. Yarım çay bardağı irmik ekleyerek hamurunuzu son bir sefer karıştırın. Hazırladığınız hamuru bir sıkma torbasına alın ve bir tencere içine aldığınız soğuk sıvı yağda tulumba hamurunuzu kızartın. Bir kevgir sayesinde tulumbalarınızı alın ve soğuk şerbetin içerisine bırakın. Tulumba tatlınız servise hazır!


4. Tel kadayıflı muhallebi


Ağızlarda enfes bir tat bırakan tel kadayıflı muhallebi tatlısının tanımı;


Bir tava içerisine dört yüz gram tel kadayıfı, bir yemek kaşığı tereyağını ve dört yemek kaşığı şekeri alarak kavurun. Renk almaya başlayınca kadayıfı ocaktan alarak bir su bardağı kıyılmış veya rondodan geçirilmiş cevizi ekleyin. Tatlının muhallebi kısmında ise bir tencereye beş yemek kaşığı unu alarak kokusu çıkana kadar kavurun. Unun kokusu çıkınca tencereye bir yemek kaşığı tereyağı ekleyin karıştırın ve akabinde bir litre sütü ekleyin. Bir su bardağı şeker ile beş gram vanilyayı karışımınıza ekleyerek pürüzsüz oluncaya kadar pişirmeye devam edin. Pişen muhallebiyi kenara alın ve ılıyana kadar karıştırın. Ilıyan muhallebiye yüz mililitre kremayı ekleyin ve bir robot sayesinde muhallebiyi pürüz kalmayana dek karıştırın. Bir kaba hazırladığınız tel kadayıflı karışımın yarısını eşit bir biçimde yayın. daha sonra hazırladığınız muhallebinin tamamını kabınızın tabanına yaydığınız tel kadayıfın üzerine eşit olacak biçimde dökün. Son olarak da yarısı kalan tel kadayıflı karışımınızı muhallebinin üzerine eşit olacak biçimde serpiştirin.


5. Şekerpare


Ağızlarda dağılan şekerpare tatlısının tarifi;


Tatlıya şerbetini yaparak başlıyoruz. İki buçuk su bardağı toz şeker ile üç su bardağı suyu bir tencere alarak kaynatın. Kaynayan şerbete birkaç damla limon suyu ekleyin bir beş dakika kadar daha kaynattıktan daha sonra şerbeti ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Bir kaba yüz yirmi beş gram tereyağı, bir adet yumurta, bir paket kabartma tozu ve vanilya, yarım su bardağı pudra şekeri, iki buçuk yemek kaşığı irmiği ekleyin ve karıştırın. Akabinde yavaş yavaş yaklaşık iki su bardağı olacak biçimde unu ekleyin. Hamurunuz ele yapışmayan yumuşak kıvamı olmalı. Hamurdan ceviz büyüklüğünde toplar alarak bu topları bir tepsiye diziyoruz. Akabinde üzerine badem ya da fındık batırarak evvel ısıttığınız yüz yetmiş beş derecelik fırında şekerpareler hafifçeten pembeleşene kadar pişirin. Birinci sıcağı çıkan şekerparelerin üzerine soğuk şerbeti dökün. Tatlı şerbetini çektikten daha sonra servis edebilirsiniz.


6. Kemalpaşa


Hem pratik hem lezzetli olan Kemalpaşa tatlısı her sofranın eşlikçisi! Kemalpaşa tatlısının tanımı;


İki su bardağı toz şeker ile iki su bardağı suyu bir tencere alarak kaynatmak için ocağa alın. Şerbetiniz kaynamaya başlayınca bir paket Kemalpaşa tatlısını şerbetin içerisine atın ve şerbeti çekene kadar bir on dakika kadar şerbetli karışım içerisinde pişirin. İçini çeken Kemalpaşaları bir kevgir sayesinde servis tabağına alın ve oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Tatlınız oda sıcaklığına geldiğinde dilediğiniz üzere servis edebilirsiniz.


7. Kadayıf dolması


Çıtır çıtır kadayıf dolması tatlısının tanımı;


İki buçuk su bardağı toz şeker ile iki buçuk su bardağı suyu bir tencere alarak kaynatın. Kaynayan şerbete birkaç damla limon suyu ekleyin ve kısık ateşte bir iki dakika daha kaynatarak ocaktan alıp soğuması için bir kenara alın. Bir kenara beş yumurta sarısının olduğu bir kabı, bir çay bardağı ceviz içinin bulunduğu bir tabağı koyun. Akabinde iki yüz elli gram taze ince kadayıfı havalandırın. Bir kesim tel kadayıfı alın ve çalıştığınız zeminde dikdörtgen biçiminde açın akabinde içine ceviz içi koyarak kadayıfınızı sarın. Sarılan kadayıfı yumurtalı karışıma batırın. Akabinde da tencere yahut tavanızda ısıttığınız yağda kadayıflarınızı her bir yanı pişene kadar kızartın. Kızarttığınız kadayıf dolmalarını soğuk şerbete batırın birkaç dakika bekledikten daha sonra çıkararak servis tabağınıza alın


8. Tavuk göğsü


İçerisinde sahiden de tavuğun göğüs etinin bulunduğu tavuk göğsü tatlısının tanımı;


Bir tavuk göğsünün yarısını bir kapta tel tel ayırın akabinde üzerini geçecek kadar su ekleyin. Dilerseniz bir gün dilerseniz de dört ila beş saat bekletin. Akabinde suda beklettiğiniz tavuk göğsünü yaklaşık beş sefer diderek suyunu değiştirin. Tavuklarla yapılan süreç bittikten daha sonra bir kaba; bir kahve fincanı mısır nişastası ile bir kahve fincanı pirinç ununu ekleyip karıştırın, daha sonrasında bir bardak suyu ek ederek yinedan karıştırın. Bir tencereye bir litre sütü ve bir su bardağı şekeri ekleyerek kaynama noktasına gelinceye kadar devamlı karıştırın. Süt ve şeker karışımı kaynamaya yaklaşınca nişastalı, pirinç unlu karışımınızı yavaş yavaş ekleyin ve eklerken karıştırın. Muhallebide baloncuklar olmaya başladıktan (iyice kaynadığını gösteriyor baloncuklar) bir beş dakika daha muhallebiyi karıştırın ve tavuklarınızı ekleyin. Muhallebi yeniden kaynayıncaya dek muhallebinizi karıştırmaya devam edin. Muhallebi kıvam aldıktan daha sonra ocağınızın altını kapatarak muhallebinize tereyağı ekleyin ve blender sayesinde muhallebinizi karıştırın ve havalandırın. Son olarak tavuk göğsü tatlınız kaselere alın ve soğuduktan daha sonra buzdolabında bir gece bekletin.


9. Revani


Ağızda dağılan enfes mi enfes revani tatlısının tanımı;


Tatlıya şerbetini yaparak başlayalım. Beş su bardağı toz şeker, dört su bardağı suyu ve yarım limonun suyunu bir tencere alarak kısık ateşte yaklaşık yirmi dakika kaynatın. daha sonra ocaktan alıp soğuması için bir kenara alın. Bir kaba dört yumurta, bir çay bardağı toz şeker, bir paket vanilya, bir su bardağı ayçiçeği yağı ve bir su bardağı yoğurdu alarak bu malzemeleri karıştırın. Akabinde iki su bardağı unu, bir su bardağı irmik, bir paket kabartma tozu, bir yemek kaşığı rendelenmiş limon kabuğunu hazırladığınız yumurtalı harca ekleyerek bütün gereçleri çırpın. Akabinde pişireceğiniz kaba revan hamurunuzu dökün ve evvelinde ayarlanmış yüz seksen derecelik fırına atarak revani kızarana kadar pişirin. Pişen revaninin üzerine soğumuş olan şerbetinizi gezdirin ve bir saat kadar revaninizi dinlendirin. Süslemesini dilediğiniz üzere yapabilirsiniz.


Semtinizin zincir marketleri artık GetirÇarşı’da! birebir vakitte raf fiyatında!


100 binden çok çeşit çeşit esere ulaşıp semtindeki işletmelerden anında sipariş vermek için tıkla!
 
Üst