Ramazan Bayramı’nda Tatlı Yiyip Tatlı Konuşturacak 12 Nefis Bayram Tatlısı Tanımı

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Evet, bir Ramazan daha geride kaldı. Uzun saatler boyunca aç kaldığımız için kan şekerimiz daima yerlerdeydi. Artık vakit tatlılara gömülme vakti. Konuklarınıza ikram edebileceğiniz, bayramın tadını hissedebileceğiniz birbirinden hoş tatlı tanımlarını sizler için yazdık!

Şimdiden herkese uygun bayramlar…


1. birinci vakit içinderda Ramazan’dan kalan hurmaları değerlendirelim.


Fıstık Dolgulu Hurma Tatlısı



  • Ramazan’dan kalan hurma


  • 1/4 SB fıstık


  • 1 YK badem unu


  • 1 YK Hindistan cevizi


  • 1-2 TK bal


  • 1/4 TK portakal kabuğu (isteğe bağlı)


  • 30 gram bitter çikolata
Süslemek İçin;

  • Hindistan cevizi
Fıstığı ve Hindistan cevizini robotta çekin. Bir kaba aktarın. Bal, badem unu ve portakal kabuğunu ekleyip karıştırın. Hurmalara bıçakla yarık açın. Çekirdeğini çıkartın. İçini hazırladığınız karışımı doldurun. Çikolatayı eritin. Hurmaların üzerine çikolata dökün. Hindistan cevizini serpin. Buzdolabında bekletin.


2. Tulumbanın yeri her vakit farklı.


Tulumba Tatlısı



  • 2 SB su


  • 50 gram tereyağı


  • 2+1/2 SB un


  • 1 YK mısır nişastası


  • 3 YK irmik


  • 3 yumurta
Şerbeti İçin;


  • 2 SB şeker


  • 3 SB su


  • 1/2 TK limon suyu
Kızartmak İçin;

  • Sıvı yağ
Birinci evvel şerbeti hazırlamak için; su ve şekeri kaynatın. Kaynadıktan daha sonra içerisine limon suyunu sıkın. tekrar kaynadıktan daha sonra ocaktan alın. Hamuru yapmak için, suyun içerisine tereyağı ve bir çimdik tuzu koyun ve kaynatın. Kaynadıktan daha sonra irmik, un ve nişastayı ekleyin. Karıştırarak üç beş dakika pişirin. Ocaktan karışımı alın ve ılındıktan daha sonra yumurtaları kırıp yoğurun. Hamuru sıkma torbasına alın. Yağın içine hamurdan sıkın. Kızardıktan daha sonra fazla yağını alarak şerbetin içerisine atın. Şerbetini çektikten daha sonra servis edin.


3. Biraz daha saf tatlılara yönelirsek.


İncir Dolması



  • 25 adet kuru incir


  • 1 SB ceviz


  • 1/2 SB süt


  • 1/2 SB şeker


  • 1/2 SB su
Üzeri İçin;


  • Kaymak


  • Toz fıstık
İncirleri 15 dakika suyun ortasında bekletin. Yumuşayan incirlerin baş kısımlarından kesip içlerinde boşluk açın. Ceviz ve şekeri karıştırıp incirlerin içine doldurun. İncirleri bir tencereye alın. Üzerine su ve sütü ekleyip kısık ateşte incirler yumuşayana kadar pişirin. Pişen incirleri bir tabağa alın. Üzerine soğuduktan daha sonra kaymak ve toz fıstık gezdirip servis edin.


4. Kaymağın en epeyce yakıştığı tatlı.


Kaymaklı Ekmek kadayıfı



  • 1 adet hazır ekmek kadayıfı


  • 5 SB su


  • 1 SB kaymak
Şerbeti İçin;


  • 2+1/2 SB toz


  • 3 su


  • 1/2 limon suyu
Ekmek kadayıfını bir tepsiye alın. Üzerine bir litre sıcak suyu dökün. 20 dakika kadayıfı bekletin. Bu sırada şerbet üretimine başlayın. Suyu ve şekeri bir tencereye alın. Kaynatın. Kaynadıktan daha sonra limon suyunu ekleyip bir kere daha kaynadıktan daha sonra ocaktan alın. Biraz soğuduktan daha sonra şerbeti kadayıfın üzerine dökün. Tepsiyi ocağa koyun. Kısık ateşte kadayıf renk değiştirene kadar pişirin. Kadayıfı enlemesine ikiye kesin. Ortasına kaymağı yayın. Başka kadayıfı üzerine kapatın.


5. Lokumsuz bayram olmaz tabi.


Lokum Tanımı



  • 4 SB şeker


  • 4 YK nişasta


  • 4 SB su


  • 1/2 TK kabartma tozu


  • 1 TK vanilya


  • Antep fıstığı
Üzeri için;


  • Nişasta


  • Pudra Şekeri


  • Toz Antep Fıstığı
Su ve toz şekeri bir sos tenceresine alıp kaynatın. daha sonrasında kabartma tozunu soğuk suyun ortasında eritip kaynayan su ve şekere ilave edin. Kaynayan sudaki köpükleri temizleyin. daha sonrasında nişastayı 1 çay bardağı su içerisinde ezip kaynayan karışıma ek edin ve kısık ateşte yoğunlaşana kadar pişirin. Altını kapattıktan daha sonra vanilya ve fıstıkları ek edin. daha sonrasında bir tepsi ya da fırın kabını yağlayıp nişastalayın ve lokum karışımını ek edin. 1-1,5 gün serin ortamda bekletin daha sonrasında dilimleyip pudra şekeri, nişasta ya da Antep fıstığına bulayarak servis edin.


6. Krema ve şerbet bir ortada olur mu demeyin.


Etimek Tatlısı



  • 1 paket etimek


  • 2 SB su


  • 2 SB şeker
Muhallebisi İçin;


  • 5 SB süt


  • 5 YK un


  • 4 YK şeker


  • 1 YK tereyağı


  • 1 yumurta


  • 1 paket vanilya
Üzeri İçin;


  • 1 paket krem şanti


  • 1 SB süt


  • Fıstık
İki su bardağı su ve şekeri kaynatın. Kaynadıktan daha sonra ocaktan alın. Etimekleri bir tepsiye dizip üzerine şerbeti dökün. Muhallebisi için vanilya hariç bütün materyalleri tencereye alın. Muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırın kaynadıktan daha sonra altını kısıp bir iki dakika daha bekledikten daha sonra ocaktan alın. Vanilyayı ekleyip karıştırın. Krem şanti ve soğuk sütü çırpın. Birinci evvel muhallebiyi etimeklerin üzerine dökün. Krem şantiyi yayın. Fıstıkla süsleyin. Buzdolabında bir iki saat dinlendirip servis edin.


7. İşin içine biraz da baharat giriyor.


Kadayıf Dolgulu Baklava



  • 2 YK tereyağı


  • 2 YK sıvı yağ


  • 2 limon kabuğu


  • 3/4 SB badem


  • 1+1/2 YK şeker


  • 1/2 TK tarçın


  • 1/4 TK muskat


  • 12 adet hazır baklava yufkası


  • 220 gram kadayıf
Şerbeti İçin;


  • 1+1/3 SB şeker


  • 1+1/3 SB şeker


  • 1+1/3 SB bal


  • Limon kabuğu


  • 1 adet tarçın çubuğu
Fırını 160 dereceye ayarlayın. Birinci üç malzemeyi orta ateşte tereyağı eriyinceye kadar bekletin. Ocaktan aldıktan daha sonra limon kabuklarını çıkartın. Badem, şeker, tarçın ve muskatı mutfak robotunda çekin. 2 adet baklava yufkasını masaya serin. Üzerine yağ sürün. Bademli karışımı ve kadayıfı serpiştirin. İkişer ikişer hamur yufkaları yağlayıp badem ve kadayıf koyun. Yufkaları rulo yapın ve kesin. Ruloların üzerine kalan yağı gezdirin. 30 dakika kızarana kadar pişirin. Şerbeti hazırlamak için, bütün gereçleri tencereye alın. Kaynadıktan daha sonra ocaktan alın. Limon kabuğu ve tarçını şerbetin ortasından çıkartın. Şerbet soğuduktan daha sonra sıcak baklavanın üzerine şerbeti dökün.


8. Şipşak elimin altında tatlım hazır olsun diyenlere.


Şam Tatlısı



  • 2 SB toz şeker


  • 3 SB süt


  • 4 SB irmik


  • 1/2 TK karbonat


  • 1 SB soyulmuş badem
Şerbeti İçin;


  • 4 SB su


  • 4 SB şeker


  • Limon suyu
Şerbeti hazırlamak için, limon şeker ve suyu kaynatın. Kaynadıktan daha sonra altını kısın birkaç dakika kısık ateşte yoğunlaşana kadar bekletin. Fırını 160 dereceye ayarlayın. İrmik, şeker, karbonat ve sütü çırpın. Fırın tepsisine karışımı dökün. Fırına vermedilk evvel tatlıyı dilimleyin. Üzerine bademleri yerleştirin. Üzeri güzelce kızarana kadar keki pişirin. Pişen kekin üzerine şerbeti dökün. Soğuyana kadar bekletin.


9. Klasiklerden gidelim.


Mesken Baklavası Tanımı



  • 5 SB un


  • 2 yumurta


  • 1 SB yoğurt


  • 1 SB sıvı yağ


  • 1 YK sirke


  • Tuz


  • Kabartma tozu


  • Nişasta
İçi İçin;

  • 2+1/2 SB ceviz
Şerbeti İçin;


  • 4 SB şeker


  • 5 SB su


  • 1 TK limon
Fırını 180 dereceye ayarlayın. Birinci evvel yumurta, sıvı yağ, sirke, yoğurt, kabartma tozu ve tuzu yoğurun. Yavaş yavaş unu ekleyin. Hamur elde edin. Hamuru 30 modüle bölün. Hamurları teker teker nişastayla biraz açın ve onarlı kümelere bölün. 10 adet hamuru üst üste koyun ve kullanacağınız tepsinin boyutunda hamurları açın. Hamuru tepsiye yerleştirin. Üzerine ceviz serpiştirin. Kalan onarlı kümeleri da birebir biçimde açıp ortasına ceviz serperek tepsiye yerleştirin. Hamuru istediğiniz biçimde kestikten daha sonra üzeri kızarana kadar pişirin. Şerbeti için, şeker ve suyu kaynatın. Limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynattıktan daha sonra ocaktan alın. Fırından çıkartıp soğuttuğunuz baklavanın üzerine şerbeti dökün.


10. Şerbetli tatlılardan içi bayılanlara.


Kremalı Milföy Tatlısı



  • 1 paket milföy hamuru


  • 1+1/2 SB krema


  • 1 TK vanilya


  • 6 YK pudra şekeri


  • 3 TK limon kabuğu


  • Taze meyveler


  • Pudra şekeri
Fırını 200 dereceye ayarlayın. Hamurları ortadan ikiye kesin. 12-14 dakika fırında pişirin. Bu sırada kremasını hazırlayın. Kremayı çırpın. Vanilya, limon kabuğu ve pudra şekerini ekleyip çırpmaya devam edin. Hamurları fırından çıkartın. Soğumalarını bekleyin. Meyveleri doğrayın. Soğuyan hamurun üzerine krema ve meyveleri yerleştirin. Başka bir hamurla da üzerini kapatın. Hamurlar bitene kadar bu sürece devam edin. Üzerine pudra şekeri serpin.


11. Bulduğumuz her şeyin dolmasını yapmaya meraklı bir milletiz sonuçta.


Kadayıf Dolması Tanımı



  • 500 gram kadayıf


  • 160 gram tereyağı


  • 2 SB Antep fıstığı
Şerbeti İçin;


  • 4 SB şeker


  • 4 SB su


  • 1/2 limon suyu
Şerbet yapmak için, şeker ve suyu kaynatın. Kaynadıktan daha sonra limon suyunu ekleyin. Limon suyunu ekledikten daha sonra biraz daha kaynattıktan daha sonra şerbeti ocaktan alın. Fırını 180 dereceye ayarlayın. Kadayıftan bir parçayı masaya serin. Akabinde ortasına biraz Antep fıstığı koyup sarın. Kadayıfları bu türlü sarın. Fırın tepsisine dizin. Üzerinden erittiğiniz tereyağını dökün. Üzerleri kızarana kadar kadayıfları pişirin. Fırından çıkan kadayıfların üzerine birkaç dakika bekledikten daha sonra şerbeti dökün.


12. Üzerine biraz da tarçınla enfes gidiyor.


Lokma Tatlısı



  • 2 SB un


  • 1 SB ılık su


  • 1 YK kuru maya


  • 1/2 TK tuz


  • 2 YK şeker


  • Sıvı yağ
Tulumba tatlısındaki şerbet tanımını kullanabilirsiniz.

Birinci evvel şerbeti yapıp soğumaya bırakın. Su, maya, tuz ve şekeri bir kaba alın. Şeker eridikten daha sonra unu ekleyin. Hamuru yaklaşık bir saat mayalanmaya bırakın. Hamuru sıkma torbasına alın. Yağı kızdırın. Yağın içine hamurları koyun ve kızartın. Kızaran hamurları şerbetin içine atın ve servis edin.


Öbür içeriklerimize de göz atabilirsiniz:
 
Üst