Ramazan Bayramı demek, birbirinden lezzetli tatlılar demek… Klasik tatlılardan sıkılanlar için, Osmanlı Mutfağı’ndan birbirinden lezzetli ve fazlaca farklı tatlı tanımlarını sizler için yazdık! İşte Osmanlı Mutfağı’nın lezzetli mi lezzetli tatlıları…
1. Nevzine Tatlısı Tanımı
Gereçler:
1. Şerbet için bir tencereye, şeker, su ve pekmezi koyun.
2. Ocağı açıp kaynamaya bırakın.
3. Kaynadıktan daha sonra bir köşede ılımaya bırakın.
4. Diğer bir kapta un ve karbonatı karıştırın.
5. Orta kısmını açın ve içine sıvı yağı, erimiş tereyağını, sirkeyi, tahini, sütü ve yumurtayı ekleyin.
6. Un karışımı ile sıvı karışımları birbirine karıştırarak yoğurun.
7. Akabinde cevizleri ek edip yoğurmaya devam edin.
8. Elde ettiğiniz hamuru fırın kabınıza yerleştirin. Üstünü evvel düzeltin, akabinde çatal ile izler verin, bir bıçak yardımı ile dilimler oluşturun ve 200 derece fırında 30 dakika pişirin.
9. Fırından çıkan sıcak tatlının üzerine soğuttuğunuz şerbetin tamamını dökün soğumaya bırakın. Tatlınızı şerbetini çektikten daha sonra soğuk servis edin.
2. Beyaz Kadayıf Tanımı
Gereçleri:
1. Tencereye 2 su bardağı şeker ve 1.5 su bardağı suyu koyun.
2. Yüksek ısıda kaynatın, kaynamaya başlayınca 1 tatlı kaşığı limon suyunu ekleyin.
3. En kısığa alıp 20 dakika daha kaynatın ve soğumaya bırakın.
4. Akabinde bir tavanın içine tereyağını koyun ve eritin.
5. Eriyen tereyağını bir kap içerisine koyduğunuz kadayıfların üzerine dökün ve yedirin.
6. Tepsinin içerisine kadayıfı alın ve yayın. Ortasına cevizi serpin.
7. Kadayıfın öbür yarısını da üstüne kapatın.
8. 170 derece evvelinde ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin.
9. Akabinde şerbetini dökün.
3. Kaymaklı Ekmek Kadayıfı Tanımı
Gereçler
Ekmeksi keki için:
1. Yumurta ve şekeri yeterlice köpürene kadar çırpın.
2. Akabinde unu ve kabarta tozunu da ekleyip karıştırmaya devam edin.
3. 170 derece fırında yaklaşık 20 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.
4. Akabinde çıkarın ve soğumaya bırakın.
5. Şerbeti için bir tencereye su ve şekeri alıp kıvam alıncaya kadar kaynatın.
6. En son içine birkaç damla limon suyu ek edin ve direkt kadayıfın üzerine dökün.
7. Soğuyunca içine kaymak koyup servis yapın.
4. Revani Tanımı
Materyaller
Kek için:
1. Evvel şerbet için tencereye şeker ve suyu alarak kıvam alana kadar kaynatın. Kaynadıktan daha sonra yarım limonun suyunu ekleyip 2-3 dakika daha kaynatıp altını kapatın.
2. Kek için, yumurta ve şekeri çırpma kabına alınarak uygunca çırpın.
3. Akabinde sıvı yağı, yoğurt ve irmiği ekleyip çırpmaya devam edin.
4. En son un, kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyerek yeterlice çırpın.
5. Yağlamış olduğunuz fırın kabına kek hamurunu dökün.
6. 170 derece fırında üstü kızarana dek yaklaşık 30 dakika pişirin.
7. Birinci sıcaklığı çıkan keki dilimleyin ve sıcak kekin üstüne soğumuş şerbeti dökün.
8. Dilediğiniz üzere süsleyip servis edin.
5. Bayan Göbeği Tatlısı Tanımı
Gereçler
1. Un, yağ, ılık suda eritilmiş tuz ve gereğince su ile kulak göğsünden biraz sert bir hamur yoğrulup 10 bezeye ayrılır.
2. Bezeler, un nişasta karışımı sayesinde 70-75 cm çapında açılır, serilip 10-15 dakika dinlendirilir.
3. Birinci açılan yufka hamur tahtasına koyularak üzerine dövülmüş ceviz içi serpilir, oklavayla bir ucundan gevşek olarak sarılmaya başlanıp rulo yapılır.
4. Oklava rulonun içerisinden çıkartılır, makara büyüklüğünde kesilen kesimler tabanı yağlanmış fırın tepsisine dikey olarak yerleştirilir.
5. Tepsi dolduktan daha sonra cevizli ruloların üzerine kaşıkla gezdirilerek kızdırılmış yağ dökülür.
6. Evvelce ısıtılmış fırında 160-180 derece ısıda 15-20 dakika pişirilir ve fırından alınıp soğumaya bırakılır.
7. Toz şeker 7 su bardağı suda karıştırarak kaynatılır. Kaynar şurup soğutulmuş tatlının üzerine kepçeyle gezdirilerek dökülür.
8. Tatlının üzeri büyük bir tepsiyle kapatılıp şurubunu çekmesi için bekletilir.
6. Helva-i Hakani Tanımı
Materyaller
1. Tereyağını bir tavada eritip kızdırın ve bademleri ekleyin.
2. Bademler kavrulunca, 1-2 kaşık bademi kenarı ayırın.
3. Un, buğday nişastası ve pirinç unun ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun.
4. Diğer bir tencerede sütü ısıtın; süt ılıdıktan daha sonra üzerine balı ek edin ve karıştırıp, ocaktan alın.
5. Kavrulan bademli un karışımının kokusu çıktıktan daha sonra hazırladığınız ballı şerbeti üzerine yavaşça ek edin ve daima karıştırın.
6. Düzgünce karışmış olan helvanın üzerine son olarak kaymağı ek edin ve tekrar karıştırıp ocaktan alın.
7. Hazırladığınız helvaya dilediğiniz hali verip üzerini bademlerle süsleyin. Üzerine Antep fıstıklarını serpiştirin.
Kaynak
7. Güllaç Paludesi Tanımı
Gereçler:
1. Şerbet için, su ve toz şekeri ocağa koyun ve kaynamaya bırakın.
2. Şerbet kaynayınca içerisine güllaç yapraklarını ek edin.
3. Bir pelte halini alıncaya kadar bekleyin.
4. ondan sonrasında bir kaşıkla servis tabağına alıp üzerine gül suyu ve misk gezdirip servis edin.
8. Kavala Kurabiyesi Tanımı
Materyaller:
1. Bademleri iri kalacak biçimde kıyın ya da blenderdan geçirin.
2. Kıydığınız bademleri geniş bir tavaya alarak kavurun.
3. Bademler kavrulurken 1 su bardağı unu içine ek edin unun kokusu gelip sararmaya başlayıncaya kadar kavurun.
4. Kavurduğunuz unu ve bademleri bir kaba alın ve kalan gereçleri de üzerine ekleyip yoğurun.
5. Hamurunuzun daha yeterli toplanmasını sağlamak için dilerseniz 2 yemek kaşığı sıvı yağ ek edebilirsiniz
6. Hamurunuz toplandıktan daha sonra iki yağlı kağıt içinde açıp dilediğiniz biçimde kesin.
7. Evvelce ısıtılmış 180 derecelik fırında 10-15 dakika pişirin.
8. Üzerine pudra şekeri serpip servis edin.
Başka içeriklerimize de göz atabilirsiniz:
1. Nevzine Tatlısı Tanımı
Gereçler:
5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı karbonat
1 su bardağı ayçiçek yağı
1 su bardağı tahin
170 gr. erimiş tereyağı
2 yemek kaşığı üzüm sirkesi
1 su bardağı süt
1 adet yumurta
2 su bardağı dövülmüş ceviz
4 su bardağı su
2,5 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı pekmez
1. Şerbet için bir tencereye, şeker, su ve pekmezi koyun.
2. Ocağı açıp kaynamaya bırakın.
3. Kaynadıktan daha sonra bir köşede ılımaya bırakın.
4. Diğer bir kapta un ve karbonatı karıştırın.
5. Orta kısmını açın ve içine sıvı yağı, erimiş tereyağını, sirkeyi, tahini, sütü ve yumurtayı ekleyin.
6. Un karışımı ile sıvı karışımları birbirine karıştırarak yoğurun.
7. Akabinde cevizleri ek edip yoğurmaya devam edin.
8. Elde ettiğiniz hamuru fırın kabınıza yerleştirin. Üstünü evvel düzeltin, akabinde çatal ile izler verin, bir bıçak yardımı ile dilimler oluşturun ve 200 derece fırında 30 dakika pişirin.
9. Fırından çıkan sıcak tatlının üzerine soğuttuğunuz şerbetin tamamını dökün soğumaya bırakın. Tatlınızı şerbetini çektikten daha sonra soğuk servis edin.
2. Beyaz Kadayıf Tanımı
Gereçleri:
200 gr. kadayıf
75 gr. eritilmiş tereyağı
100 gr. dövülmüş ceviz içi
2 bardak toz şeker
1.5 bardak soğuk su
1 tatlı kaşığı limon suyu
1. Tencereye 2 su bardağı şeker ve 1.5 su bardağı suyu koyun.
2. Yüksek ısıda kaynatın, kaynamaya başlayınca 1 tatlı kaşığı limon suyunu ekleyin.
3. En kısığa alıp 20 dakika daha kaynatın ve soğumaya bırakın.
4. Akabinde bir tavanın içine tereyağını koyun ve eritin.
5. Eriyen tereyağını bir kap içerisine koyduğunuz kadayıfların üzerine dökün ve yedirin.
6. Tepsinin içerisine kadayıfı alın ve yayın. Ortasına cevizi serpin.
7. Kadayıfın öbür yarısını da üstüne kapatın.
8. 170 derece evvelinde ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin.
9. Akabinde şerbetini dökün.
3. Kaymaklı Ekmek Kadayıfı Tanımı
Gereçler
Ekmeksi keki için:
3 yumurta
3 kahve fincanı şeker
3 kahve fincanı un
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı su
3 su bardağı şeker
2 damla limon
- 500 gr kaymak
1. Yumurta ve şekeri yeterlice köpürene kadar çırpın.
2. Akabinde unu ve kabarta tozunu da ekleyip karıştırmaya devam edin.
3. 170 derece fırında yaklaşık 20 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.
4. Akabinde çıkarın ve soğumaya bırakın.
5. Şerbeti için bir tencereye su ve şekeri alıp kıvam alıncaya kadar kaynatın.
6. En son içine birkaç damla limon suyu ek edin ve direkt kadayıfın üzerine dökün.
7. Soğuyunca içine kaymak koyup servis yapın.
4. Revani Tanımı
Materyaller
Kek için:
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı irmik
1 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 çay bardağı sıvı yağ
3 su bardağı su
3 su bardağı seker
Yarım limon suyu
1. Evvel şerbet için tencereye şeker ve suyu alarak kıvam alana kadar kaynatın. Kaynadıktan daha sonra yarım limonun suyunu ekleyip 2-3 dakika daha kaynatıp altını kapatın.
2. Kek için, yumurta ve şekeri çırpma kabına alınarak uygunca çırpın.
3. Akabinde sıvı yağı, yoğurt ve irmiği ekleyip çırpmaya devam edin.
4. En son un, kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyerek yeterlice çırpın.
5. Yağlamış olduğunuz fırın kabına kek hamurunu dökün.
6. 170 derece fırında üstü kızarana dek yaklaşık 30 dakika pişirin.
7. Birinci sıcaklığı çıkan keki dilimleyin ve sıcak kekin üstüne soğumuş şerbeti dökün.
8. Dilediğiniz üzere süsleyip servis edin.
5. Bayan Göbeği Tatlısı Tanımı
Gereçler
5 su bardağı un
1 su bardağı un-nişasta karışımı
2 su bardağı sıvı yağ
2 kg toz şeker
750 gr ceviz içi
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı tuz.
1. Un, yağ, ılık suda eritilmiş tuz ve gereğince su ile kulak göğsünden biraz sert bir hamur yoğrulup 10 bezeye ayrılır.
2. Bezeler, un nişasta karışımı sayesinde 70-75 cm çapında açılır, serilip 10-15 dakika dinlendirilir.
3. Birinci açılan yufka hamur tahtasına koyularak üzerine dövülmüş ceviz içi serpilir, oklavayla bir ucundan gevşek olarak sarılmaya başlanıp rulo yapılır.
4. Oklava rulonun içerisinden çıkartılır, makara büyüklüğünde kesilen kesimler tabanı yağlanmış fırın tepsisine dikey olarak yerleştirilir.
5. Tepsi dolduktan daha sonra cevizli ruloların üzerine kaşıkla gezdirilerek kızdırılmış yağ dökülür.
6. Evvelce ısıtılmış fırında 160-180 derece ısıda 15-20 dakika pişirilir ve fırından alınıp soğumaya bırakılır.
7. Toz şeker 7 su bardağı suda karıştırarak kaynatılır. Kaynar şurup soğutulmuş tatlının üzerine kepçeyle gezdirilerek dökülür.
8. Tatlının üzeri büyük bir tepsiyle kapatılıp şurubunu çekmesi için bekletilir.
6. Helva-i Hakani Tanımı
Materyaller
4 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı çiğ badem
Yarım su bardağı un
Yarım su bardağı buğday nişastası
Yarım su bardağı pirinç unu
3 su bardağı süt
Yarım su bardağı bal
150 gram kaymak
- 1 yemek kaşığı toz Antep fıstığı
1. Tereyağını bir tavada eritip kızdırın ve bademleri ekleyin.
2. Bademler kavrulunca, 1-2 kaşık bademi kenarı ayırın.
3. Un, buğday nişastası ve pirinç unun ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun.
4. Diğer bir tencerede sütü ısıtın; süt ılıdıktan daha sonra üzerine balı ek edin ve karıştırıp, ocaktan alın.
5. Kavrulan bademli un karışımının kokusu çıktıktan daha sonra hazırladığınız ballı şerbeti üzerine yavaşça ek edin ve daima karıştırın.
6. Düzgünce karışmış olan helvanın üzerine son olarak kaymağı ek edin ve tekrar karıştırıp ocaktan alın.
7. Hazırladığınız helvaya dilediğiniz hali verip üzerini bademlerle süsleyin. Üzerine Antep fıstıklarını serpiştirin.
Kaynak
7. Güllaç Paludesi Tanımı
Gereçler:
120 g güllaç yaprakları
3-4 damla misk aroması
10 g gül suyu
500 ml su
400 g toz şeker
1. Şerbet için, su ve toz şekeri ocağa koyun ve kaynamaya bırakın.
2. Şerbet kaynayınca içerisine güllaç yapraklarını ek edin.
3. Bir pelte halini alıncaya kadar bekleyin.
4. ondan sonrasında bir kaşıkla servis tabağına alıp üzerine gül suyu ve misk gezdirip servis edin.
8. Kavala Kurabiyesi Tanımı
Materyaller:
2 su bardağı un
180 gram tereyağı
3/4 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı kabuksuz çiğ badem
1 paket kabartma tozu
- Çokça pudra şekeri
1. Bademleri iri kalacak biçimde kıyın ya da blenderdan geçirin.
2. Kıydığınız bademleri geniş bir tavaya alarak kavurun.
3. Bademler kavrulurken 1 su bardağı unu içine ek edin unun kokusu gelip sararmaya başlayıncaya kadar kavurun.
4. Kavurduğunuz unu ve bademleri bir kaba alın ve kalan gereçleri de üzerine ekleyip yoğurun.
5. Hamurunuzun daha yeterli toplanmasını sağlamak için dilerseniz 2 yemek kaşığı sıvı yağ ek edebilirsiniz
6. Hamurunuz toplandıktan daha sonra iki yağlı kağıt içinde açıp dilediğiniz biçimde kesin.
7. Evvelce ısıtılmış 180 derecelik fırında 10-15 dakika pişirin.
8. Üzerine pudra şekeri serpip servis edin.
Başka içeriklerimize de göz atabilirsiniz: