Ramazan Bayramı’na Özel, Gelen Konukların Tanımlarını İsteyeceği Birbirinden Hoş ve Pratik Börek Tanımları

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Ramazan Bayramı yaklaşırken, gelen konuklara ikram edebileceğiniz birbirinden lezzeti ve fazlaca pratik börek tanımlarını sizlerle paylaşıyoruz. Hazır yufkadan el açması tadında bu çeşit çeşit böreklere bayılacaksınız…


Susamlı Milföy Böreği


Materyaller:



  • 4-5 adet milföy hamuru


  • Açmak için bir ölçü un
İç harcı için:


  • 2 adet haşlanmış patates


  • 1 adet soğan


  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı


  • Tuz, karabiber


  • 1 tutam ince kıyılmış maydanoz
Sosu için:


  • 1 yumurta akı


  • 1 tatlı kaşığı pekmez
Üzeri için:

  • 1 su bardağı susam
Nasıl Yapılır?

1. Patatesleri haşlayın ve rendeleyin.

2. Bir tavaya yağı alın ve küçük küçük doğranmış soğanları ekleyip kavurun.

3. Tuz, karabiberi ekleyip hepsini yeterlice kavurun.

4. Tavayı ocaktan alın ve ince kıyılmış maydanozu ekleyerek karıştırın.

5. Tezgahta milföyleri ikiye bölün.

6. Kare dilimlerden bir adedini alın ve un serpilerek merdane ile açın.

7. Öbür kareyi de alıp tıpkı boyutta açın.

8. Sosu için yumurta akı ve pekmezi karıştırıp hazırlayın.

9. Hamurun 4 kısmına de iç harçtan koyun.

10. Kapatılacak kısımlarına sostan sürün.

11. Üzerine öteki açılan hamuru kapatılarak bastırın.

12. Bastırılan yerlerden kesip 4 dilim elde edin.

13. Üzerine hazırlanan sostan sürün ve kavrulmuş susama bulayın.

14. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizerek 180 derecede kızarana kadar pişirin.


Baklavalık Yufkadan Çıtır Patlıcanlı Börek Tanımı


Materyaller:


  • 1 paket baklavalık yufka
Yufkaların ortasına sürmek için:


  • 1.5 çay bardağı süt


  • 1 çay bardağı maden suyu


  • Yarım çay bardağı sıvı yağ


  • 1 çay kaşığı tuz
İç harcı için:

3 adet kemer patlıcan



  • 1 adet büyük uzunluk kuru soğan


  • 1 yemek kaşığı domates salçası (tepeleme)


  • 1 tatlı kaşığı tuz


  • 1 tatlı kaşığı karabiber


  • 1 tatlı kaşığı pul biber


  • 1 çay kaşığı kimyon


  • 1 çay bardağından 2 parmak az zeytinyağı


  • Maydanoz
Üzeri için:


  • 2.5 yemek kaşığı erimiş tereyağı


  • Susam
Nasıl Yapılır?

1. Patlıcanları alacalı soyun ve 4-5 modüle bölüp, 15 dakika tuzlu suda bekletin.

2. Soğanları ince ince doğrayın ve zeytinyağında kavurun.

3. Akabinde salçayı ekleyip kavurmaya devam edin. (Bu basamakta salçanın güzelce pütürsüzleşmesi için epeyce az su ekleyebilirsiniz.)

4. Patlıcanların suyunu süzüp, duru suyla tekrar yıkadıktan daha sonra suyunu sıkıp robottan geçirin.

5. Patlıcanları tencereye alıp, tuz ve baharatları da ekleyip yaklaşık 20 dakika kadar iç harcımızı kavurun.

6. Kavurma süreci bittikten daha sonra maydanozunu ekleyip, soğumaya bırakın.

7. Yufkaların ikisini alıp üzerine sütlü sostan gezdirin ve pasta fırçası sayesinde sosu yufkanın her tarafına sürün.

8. Üzerine iki yufka daha koyup birebir süreci yenidenladıktan daha sonra iki yufka daha koyup patlıcanlı iç harcımızı yayalım ve rulo yapıp fırın tepsinine alın. (Bir ruloyu ikişerli olarak altı yufkadan sarmış oluyoruz)

9. Fırına atmadan evvel böreğinizi dilimleyip ermiş tereyağını üzerinde gezdirin ve susamını serpin.

10. 180 derece öncesinden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.


Pratik Yalancı Su Böreği Tanımı


Gereçler:


  • 3 tane yufka
Yufkaları ıslatmak için:


  • 3 yumurta


  • 1 su bardağı su


  • 1 su bardağı süt


  • Yarım su bardağı sıvı yağ


  • 2 Çay kaşığı tuz
İç harcı için:


  • 300-400 gram beyaz peynir


  • Maydanoz
Nasıl Yapılır?

1. Öncelikle sıvı karışımı derin bir kapta çırpıp hazırda bekletin.

2. Beyaz peyniri ufalayıp içine dilediğiniz kadar maydanozu doğrayalım.

3. Orta uzunluk kare borcamı yağlayıp yufkanın bir adedini kenarlarından sarkacak biçimde borcama yerleştirin.

4. Başka iki yufkayı epeyce küçük olmayacak biçimde modüllere ayırıp yırtın.

5. Bu modülleri hazırladığınız sıvı karışıma bulayıp borcama yerleştirin.

6. Kalan iki yufkanın yaklaşık 1.5 adedini bu türlü yerleştirin.

7. daha sonra peyniri yayın ve kalan yufka modüllerini da bir daha karışıma bulayıp peynirin üstüne yerleştirin.

8. çabucak sonrasında tepsinin kenarından sarkan modülleri güzelce böreğin üstüne kapatın.

9. Bu sarkan kesimleri da kucak kucak sıvı karışımla ıslatmaya dikkat edelim.

10. Şayet sıvı artarsa böreğin üstüne boca edebilirsiniz.

11. Böreği 4×4 (16 dilim)olacak biçimde dilimleyip 200-220 derece fırında kızarana kadar pişirin.


Avcı Böreği Tanımı


Materyaller:



  • 4 adet yufka


  • 300 gr kıyma


  • 3-4 küçük soğan


  • Yarım su bardağı çekilmiş ceviz içi


  • 1 Türk kahve fincanı ince bulgur


  • 1 kaşık biber salçası ( isteğe bağlı)


  • Tuz, karabiber, pul biber
Ortası için:


  • 1 su bardağı su


  • 1 su bardağı sıvı yağ
Üzeri için:


  • 1 yumurta


  • Galeta unu
Nasıl Yapılır?

1. İçi hazırlamak için kıymayı biraz sıvı yağ ile yavaşça rengi dönene kadar kavurun.

2. daha sonra yemeklik doğranan soğanları da ekleyip kavurmaya devam edelim. Bu ortada gerekirse biraz daha yağ eklenebilir.

3. Bir yandan ince bulguru yeteri kadar sıcak su ile ıslatalım.

4. Kıyma ve soğan kavrulduktan daha sonra içerisine ıslattığımız bulguru, ceviz içini, tuzunu ve baharatlarını da ekleyip 1-2 dk daha karıştırıp ocağı kapatalım.

5. Su ve sıvı yağı karıştıralım.

6. 1 yufkayı serip bu karışımdan her yerine sürelim, üzerine 2. yufkayı serelim.

7. tekrar karışımdan sürüp yufkamıza 8 eşit kesime bölelim.

8. Uzun kenarlara kıymalı içten koyalım ve yanlardan katlayarak ne epey sıkı ne epeyce gevşek olacak biçimde saralım.

9. Öbür iki yufkaya da tıpkı süreçleri uygulayalım.

10. Kalan su ve sıvı yağ karışımına 1 yumurta kırıp çırpalım.

11. Böreklerimizi evvel bu sıvı karışıma daha sonra galeta ununa bulayıp tepsiye dizelim.

12. Evvelden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar pişirelim.


Patatesli Simit Börek Tanımı


Gereçler:


  • 3 tane yufka ya da siz ne kadar isterseniz
İçi için:


  • 3 tane büyük uzunluk haşlanmış patates


  • Tuz


  • Pul biber


  • Biraz sıvı yağ
Ortasına sürmek için:


  • Yarım su bardağı süt


  • Çok az sıvı yağ
Üzeri için:


  • Bir kase kavrulmuş susam


  • 1 su bardağı su


  • 1 tatlı kaşığı pekmez
Nasıl Yapılır?

1. Patatesleri haşlayıp eziyoruz, içine tuz ve pul biber hayli azda sıvı yağ ekleyip harmanlıyoruz.

2. Yufkaları üçgen biçimde kesiyoruz, sigara böreği yaparken kestiğimiz üzere.

3. sonrasındasında süt ve sıvı yağı karıştırıp her bir yufkanın içine fırçayla karışımdan sürüyoruz.

4. Üstüne patatesli harçtan ekleyip sigara böreği üzere sarıyoruz. Tüm gereç bitene kadar sürece devam ediyoruz.

5. sonrasındasında suyla pekmezi karıştırıp sardığımız börekleri suyun içine daldırıp çıkartıyoruz.

6. ondan sonrasında susama bulayıp yağlı kağıt serilmiş yada yağlanmış fırın tepsisine diziyoruz ve pembeleşene kadar pişirin.

7. Biraz ılındıktan daha sonra servis edin.


Pizza Tadında Tavada Börek


Materyaller:



  • 2 yufka


  • 1 kase doğranmış sucuk


  • 1 kırmızı kapya biber


  • 2 sivri biber


  • 1 kase rendelenmiş kaşar peyniri


  • 1 tatlı kaşığı kekik


  • Tuz
Bulamak için:


  • 2 yumurta


  • Galeta unu
Kızartmak için:

  • Sıvı yağ
Nasıl Yapılır?

1. Sucuk, kapya biber ve sivri biberi küçük doğrayalım.

2. Kaşar peynirini rendeleyelim.

3. Kekik ve tuz ek edip karıştıralım.

4. Bir yufkayı tezgaha serelim.

5. Yufkayı dörde keselim.

6. Geniş kenarına harçtan koyup sıkı olmıyacak biçimde rulo saralım.

7. Yumurtanın içine az tuz ek edip çırpalım.

8. Börekleri evvel çırpılmış yumurtaya daha sonra galeta ununa bulayalım.

9. Sıvı yağda börekleri gerili önlü kızartalım.


Bayat Ekmek Böreği Tanımı


Materyaller:



  • 1 adet bayat ekmek


  • 4 adet yumurta


  • 1 çay bardağı süt


  • 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ


  • 1 adet kırmızı biber


  • 1 tutam maydanoz


  • 1,5 su bardağı kaşar peyniri rendesi


  • 1 su bardağı lor peyniri (beyaz peynir de kullanabilirsiniz)


  • 1 çay kaşığı tuz


  • 1 çay kaşığı pul biber
Nasıl Yapılır?

1. birinci vakit içinderda 1 somun ekmeği dilimleyin.

2. Fırın kabına ekmek dilimlerini yerleştirin. (Burada değerli olan ekmeklerin içinde boşluk kalmaması)

3. Başka yandan bir kesme tahtasında maydanozu kıyalım ve 1 kırmızı biberi doğrayalım. Dilerseniz yeşil biberi de tercih edebilirsiniz.

4. Uygun bir kaba yumurta, süt, sıvı yağ, pul biber ve tuzu alarak çırpın.

5. Akabinde kıydığımız 1 tutam maydanozu ve 1 su bardağı kadar lor peynirini de ek edip karıştırın. (Lor peyniri yerine beyaz peynir de kullanabilirsiniz.)

6. Hazırladığınız yumurtalı karışımı ekmek dilimlerinin üzerine paylaştırın.

7. sonrasındasında üzerlerine kırmızı biberlerden yerleştirin. Bu kısımda, domates, yeşil biber, küp küp doğranmış sucuk ya da tarife yakışacağını düşündüğünüz öteki materyalleri de ekleyebilirsiniz.

8. Son olarak, rendelenmiş kaşar peynirini de üzerlerine serpiştirin.

9. Böreği evvelde ısıtılmış 175 derece fırında, alt-üst fansız ayarda, 20 dakika pişirin.


Beşamel Soslu Tavuklu Sigara Böreği Tanımı


Materyaller:



  • 1 adet tavuk göğsü


  • 2 adet yufka


  • Tuz, karabiber
Beşamel sos için:


  • 2 yemek kaşığı tereyağı


  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ


  • 1,5 yemek kaşığı un


  • 1,5 su bardağı süt


  • Tuz


  • Karabiber
Üzeri için:

  • Galeta unu yahut kızartılıp ufalanmış ekmek kırıntısı
Yufkaları ıslatmak için:


  • 1 çay bardağı süt


  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
Nasıl Yapılır?

1. Bir tavaya tereyağını ve sıvı yağı alıp üzerine unu ekleyerek kavuruyoruz. Üzerine sütü yavaş yavaş ekleyerek karıştırmaya devam ediyoruz.

2. Karışım yoğunlaşıp pişene kadar karıştırmaya devam ediyoruz. bu biçimdece topaklanmadan beşamel sosunu hazırlıyoruz.

3. Başka taraftan haşlanmış tavuk etimizi didikliyoruz, tuz ve karabiber ekliyoruz.

4. Hazırladığımız beşamel sosunu da tavukların üzerine ek ederek böreğimizin iç materyalini fotoğrafta görüldüğü üzere hazır ediyoruz.

5. Akabinde börekleri sarmaya geçiyoruz. Evvel yufkalara sürmek üzere süt ve yağ karışımı hazırlıyoruz.

6. Yufkayı serip yarısına fırça ile süt-yağ karışımını sürüyoruz. daha sonrasında yufkanın öteki yarısını üzerine katlayıp yine üzerine süt-yağ karışımı sürüyoruz.

7. Yufkayı 6 eşit kesime bölüp her modül üzerine hazırlanan iç malzememizden bol bol koyuyoruz. Üçgen formundaki yufkaları sigara böreği formunda sarıyoruz. Kalan yufkaya da birebir süreci yapıyoruz.

8. Son olarak hazırlanan börekleri, artan süt karışımına batırıp bir tabak içine koyduğumuz galeta ununa buluyoruz. Fırın tepsisine dizip yaklaşık 180-200 derecede kızarıncaya kadar pişiriyoruz.

9. Şayet galeta ununuz yoksa bunun yerine robotta çekilmiş ekmek kırıntısı da kullanabilirsiniz.


Başka içeriklerimize de göz atabilirsiniz:
 
Üst