Görünüşleri birebir olduğu için çoğumuz, kabartma tozu ve karbonatın özelliklerinin de tıpkı olduğunu düşünüyoruz. Fakat, kabartma tozu ve karbonat, kimyaları ve kullanım alanları olarak birbirinden büsbütün farklılar. Pekala, hangisi kekleri, tatlıları, pastaları daha hoş kabartıyor? Meskende kabartma tozu yoksa karbonat kullanabilir miyiz? Gelin daima birlikte karbonat ve kabartma tozunun farklılıklarını öğrenelim.
Karbonat:
Kimyasal ismi Sodyum bikarbonat’tır. Kimyasal formülü ise NaHCO3’tür. Sodyum tozlarından biridir. Tabiatta birleşik biçimde deniz ve kaya tuzlarında epeyce yaygın olarak bulunur. Tuzlu bir tada sahiptir. Pasta, kurabiye, ekmek ve gibisi hamur işlerini pişirmede dünya genelinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Yemek sodası ismi ile de anılır.
Kabartma tozu:
Kabartma tozu, karbonatın da ortasında olduğu bir karışımdır. Kabartma tozu, sodyum bikarbonatın yanı sıra, nişasta üzere bir kurutma casusu ve asit casusları içerir. Kabartma tozunun yalnızca bir sıvı ile birleşmesi hamuru kabartmaya kâfi. Bu sıvı yağ, süt, yumurta olabilir.
Karbonat ve kabartma tozu içindeki farklar nelerdir?
Karbonatın özelliklerinin açığa çıkabilmesi için diğer asitlerle tepkiye girmesi gerekiyor. Karbonat yoğurt, sirke üzere asit içeriği olan gereçlerle hazırlanan tanımlarda kullanılabilir.
Kabartma tozu ise sıvı hususlarla birleşerek hamurun kabarmasını sağlıyor. Karbonat da olduğu üzere kullanmak için asitli bir sıvıya muhtaçlığı yok.
Evde kabartma tozu yoksa karbonat kullanılabilir mi?
Evde kabartma tozu yoksa bu biçimde karbonat kabartma tozu yerine geçer mi? Sorusunun cevabı ise: Tam geçmez. Bu durumda karbonat kullanmak isterseniz tanımda yazan kabartma tozu oranı kadar karbonat kullanmamaya ihtimam göstermelisiniz. 1 paket karbonat 1 paket kabartma tozuyla tıpkı etkiyi yaratmayacaktır. Bu sebeple, 1 paket kabartma tozu yerine yaklaşık 2 çay kaşığı karbonat ve tesirini göstermesi için üzerine birkaç damla limon suyu ek etmelisiniz.
Dikkat etmeniz gereken değerli kurallar:
Merak edilen sonuca gelecek olursak:
Eğer kekleriniz, pastalarınız daha pofuduk kıvamlı ve yumuşacık olsun isterseniz tercihiniz mutlaka kabartma tozundan yana olsun. Zira kabartma tozu fazlaca daha yumuşacık dokularda tarifler hazırlamanızı sağlayacaktır.
Daha tok ve ağır kıvamlı tarifler hazırlamak istiyorsanız ve daha geç bayatlamasından yanaysanız karbonat kullanın.
Her iki eser de tanımları birebir biçimde kabartsa da kıvam farklılıkları yaratıyor. Bu sebeple ne istediğinize karar verip ona bakılırsa bir tercih yapmalısınız.
Karbonat:
Kimyasal ismi Sodyum bikarbonat’tır. Kimyasal formülü ise NaHCO3’tür. Sodyum tozlarından biridir. Tabiatta birleşik biçimde deniz ve kaya tuzlarında epeyce yaygın olarak bulunur. Tuzlu bir tada sahiptir. Pasta, kurabiye, ekmek ve gibisi hamur işlerini pişirmede dünya genelinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Yemek sodası ismi ile de anılır.
Kabartma tozu:
Kabartma tozu, karbonatın da ortasında olduğu bir karışımdır. Kabartma tozu, sodyum bikarbonatın yanı sıra, nişasta üzere bir kurutma casusu ve asit casusları içerir. Kabartma tozunun yalnızca bir sıvı ile birleşmesi hamuru kabartmaya kâfi. Bu sıvı yağ, süt, yumurta olabilir.
Karbonat ve kabartma tozu içindeki farklar nelerdir?
Karbonatın özelliklerinin açığa çıkabilmesi için diğer asitlerle tepkiye girmesi gerekiyor. Karbonat yoğurt, sirke üzere asit içeriği olan gereçlerle hazırlanan tanımlarda kullanılabilir.
Kabartma tozu ise sıvı hususlarla birleşerek hamurun kabarmasını sağlıyor. Karbonat da olduğu üzere kullanmak için asitli bir sıvıya muhtaçlığı yok.
Evde kabartma tozu yoksa karbonat kullanılabilir mi?
Evde kabartma tozu yoksa bu biçimde karbonat kabartma tozu yerine geçer mi? Sorusunun cevabı ise: Tam geçmez. Bu durumda karbonat kullanmak isterseniz tanımda yazan kabartma tozu oranı kadar karbonat kullanmamaya ihtimam göstermelisiniz. 1 paket karbonat 1 paket kabartma tozuyla tıpkı etkiyi yaratmayacaktır. Bu sebeple, 1 paket kabartma tozu yerine yaklaşık 2 çay kaşığı karbonat ve tesirini göstermesi için üzerine birkaç damla limon suyu ek etmelisiniz.
Dikkat etmeniz gereken değerli kurallar:
Karbonat kullanılarak yapılan hamur işleri, fırında daha epeyce kabarır ve çıtır olur. Lakin karbonat biraz fazla kaçırılırsa tadı acımsı olur.
Bazı tanımlarda ikisi birden kullanılabilir. Bir ölçü asit içeren, lakin bunun hamuru büsbütün kabartmaya yetmeyeceği birtakım tanımlarda karbonat ile kabartma tozu birlikte kullanılabilir.
Pişireceğiniz kekin sünger kek üzere kabarmasını ve hem de sade kurabiye üzere yavaşça kahverengi olmasını istiyorsanız kabartma tozu ile karbonatı bir arada kullanabilirsiniz.
Asitli sıvılar içermeyen tanımlarda kesinlikle kabartma tozu kullanmalısınız. Zira karbonat asit olmadan yansımaya giremez ve karbondioksit oluşmayınca de hamurunuz kabarmaz.
Karbonat kullanarak hazırladığınınız hamurların düzgün kabarması için bekletilmeden, öncesinden ısıtılmış fırına sürmelisiniz.
Merak edilen sonuca gelecek olursak:
Eğer kekleriniz, pastalarınız daha pofuduk kıvamlı ve yumuşacık olsun isterseniz tercihiniz mutlaka kabartma tozundan yana olsun. Zira kabartma tozu fazlaca daha yumuşacık dokularda tarifler hazırlamanızı sağlayacaktır.
Daha tok ve ağır kıvamlı tarifler hazırlamak istiyorsanız ve daha geç bayatlamasından yanaysanız karbonat kullanın.
Her iki eser de tanımları birebir biçimde kabartsa da kıvam farklılıkları yaratıyor. Bu sebeple ne istediğinize karar verip ona bakılırsa bir tercih yapmalısınız.