Prof. Dr. Oğuztürk: “Önümüzdeki yaz devrinin, evvelki Covid-19 yaz periyotlarına bakılırsa mukayese edilemeyecek kadar rahat bir devir olacağını düşün

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Prof. Dr. Oğuztürk: “Önümüzdeki yaz periyodunun, evvelki Covid-19 yaz periyotlarına göre mukayese edilemeyecek kadar rahat bir periyot olacağını düşünüyorum”

ANKARA Son devirlerde yaşanan Covid-19 hadiselerini kıymetlendiren Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, “Önümüzdeki yaz periyodunun evvelki Covid yaz devirlerine nazaran mukayese edilemeyecek kadar rahat bir yaz devri olacağını ümit ediyorum ve o biçimde de düşünüyorum” dedi.

Uzmanlar, Covid-19 virüsünün hastalık yapan etkisinin azaldığını belirtirken, Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca da hastanelerdeki Covid-19 ağır bakım ünitelerinin boşalmaya başladığını deklare etti. Son olarak ziyaret için gittiği Sakarya’da konuşan Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, “19 vilayetimizde ağır bakımda yatan (Kovid-19) hasta sayısı sıfır” açıklamasında bulundu. Kendi hastanelerinde de Covid-19 şikayetiyle müracaatların pek azaldığını belirten ve İhlas Haber Ajansı muhabirine açıklamalarda bulunan Sıhhat Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Ankara Kent Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, “Çok net olarak söz etek gerekirse olay sayıları, Sıhhat Bakanlığı’nın deklare ettiğı pahalarla gerçek orantılı bir biçimde bizim hastanemizde de azalmış durumda. Dün Covid-19 alanında nöbetçiydim, sabahtan gece yarısına kadar inanın ki hayli az hasta geldi. Başvuran hasta sayısını sayıyla söz etmek istemiyorum lakin hayli önemli manada azalmış durumda. Bu da doğal olarak bizim buradan yani acilden hastanenin ağır bakım ve servislerine yatırdığımız hastaları da fazlaca önemli biçimde azaltmış durumda” tabirlerini kullandı.

“Covid-19 ile ilgili süreçte şuan bizim için en güzel devri yaşıyoruz diyebiliriz”

Günlük Covid-19 olay sayılarında 10 binlerin, vefat sayılarında da 50’lerin altında bir seyir olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Oğuztürk, “Biz şuan itibariyle Türkiye’de olayların 10 binlerin altına indiğini görüyoruz. Hatta vefat eden şahısların de şuan itibariyle 50’nin altığına indiğini görüyoruz. Tabi ki her can bizim için değerlidir. Gönül ister ki bu vefat sayılarının sıfır olması. Lakin şuan itibariyle tabi ki hadise sayıları azalmakla birlikte bitmedi. Şuan 6 binler, 7 binler, 5 binler günlük müspet bir test kararı biçiminde hastanelerde ortaya çıkıyor. Fakat genel itibariyle evvelki devirlere bakılırsa epeyce rahat bir hastane süreci yaşıyor sıhhat çalışanları. Bizim acil servisimiz de Ankara Kent Hastanesi olarak sıhhat üssü biçimindeydi Covid-19 devrinde. Şuan hala Covid-19 hastalarına bakıyoruz. Ancak inanın ki fazlaca konforlu ve rahat bir periyot geçiriyoruz. Hasta sayısı epeyce oldukca az. Bunların da fazlaca az bir kısmını servis ve ağır bakıma yatırıyoruz. Covid-19 ile ilgili süreçte şuan bizim için en güzel periyodu yaşıyoruz diyebiliriz” biçiminde konuştu.

“Şuan hadise sayılarının artmamasını benim ferdî kanaatime nazaran aşıya borçluyuz”

Covid-19 hadise sayılarının daha evvelki devirlere bakılırsa epeyce oldukça düştüğünü, bunda en tesirli silahın aşı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Hakan Oğuztürk şunları kaydetti: “Mutant virüslerin tamamına tesir gösteren aşılar, beraberinde hastaneye müracaat ve yatış oranlarını da önemli oranda azalttı. Biz o birinci ortaya çıktığı zamanki Mart’tan daha sonraki süreçte hadiselerin arttığını, ikinci üçüncü pikleri gördüğümüz vakit içinder aşı yoktu. Aşı sahiden bizim bu gayrette elimizi harikulade derecede güçlendirdi. Şuan olay sayılarının artmamasını benim şahsî kanaatime göre aşıya borçluyuz. Buna ek olarak ferdi önlemlerin uygulanması konusunda da vatandaş artık bilinçlendi. Bir biçimde nerede dezenfektan kullanacağını, nerede maske takıp çıkaracağını ve rastgele riskli bir ortamda ne yapması gerektiğini artık hem görsel hem yazılı medya aracılığıyla yapılan haberler birebir vakitte bakanlığın da bilgilendirmeleri sonucunda öğrenmiş oldu. Bunu da alanda kendileri uygulayınca alanda çabaya olumlu katkıda bulunmuş oldular. Benim şahsî kanaatim olay sayıları, havaların ısınması, insanların daha fazla açık alanlarda vakit geçirmesi ve şuurlu bir biçimde hayatını devam ettirmesi ile yaz periyodunda epey daha az gündem olabileceği kanaatindeyim.”

“Önümüzdeki yaz devrinin evvelki Covid yaz devirlerine nazaran mukayese edilemeyecek kadar rahat bir periyot olacağını düşünüyorum”

Yaz aylarına hakikat hadise sayılarının daha da düşeceğini vurgulayan Prof. Dr. Oğuztürk, “Ben Ramazan Bayramı’nda ülkemizde Covid-19’un birinci sıralarda gündem olmadığı bir bayram yaşanacağını düşünüyorum. Önümüzdeki yaz periyodunun evvelki Covid yaz devirlerine bakılırsa mukayese edilemeyecek kadar rahat bir yaz periyodu olacağını ümit ediyorum ve o biçimde de düşünüyorum” açıklamasında bulundu.

İhlas Haber Ajansı / Utku Şimşek – Sıhhat