Tempura klasik Japon lezzetinden biridir. İstediğiniz her materyalle tempura yapabilirsiniz. Tempura hem bir teknik birebir vakitte bir yemek çeşididir. Pekala, ‘Tempura nasıl yapılır?’ yahut ‘Tempura nasıl kızartılır?’ diye merak ediyorsanız içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz
Tempura, 1600’lü senelerda Portekizliler tarafınca ortaya çıkmış.
17. yüzyılda Portekizliler tarafınca icat edilen bu lezzet, yıllar ortasında Portekizli ünlüler tarafınca Japonya’ya getirilmiştir. Tempura birinci vakit içinderda Edo Dönemi’nde Japonya’da tanınan oldu. bu vakitte yağ üretimi artmaya başladığı için sokaklarda atıştırmalık yiyeceklerde artmaya başlamış ve Meiji Dönemi’nde tempura tanıtılarak ve tempuraya özel mağazalar açılmaya başlanmış. bu biçimdedan beri tempura, Japonlar için temel bir besin haline gelmiş.
Nedir bu tempura?
Tempura aslında kızartma yolunun ismidir. Klasik tempura, ortasında çıtır hamur ve karides bulunan bir kızartmadır. İşin püf noktası, dışının gevrek ve içinin sulu olmasıdır. Deniz mahsüllü tempura en popüleridir. Kırmızı et, tempurada kırmızı etin ağır olmasından dolayı tercih edilmez.
Tempura, Japon mutfağının eşsiz hoşluklarından biridir.
Japon mutfağı denilince akla suşi gelir. Lakin Japon mutfağı suşiden hayli daha fazlası, epey varlıklı, fazlaca renkli ve epey derin. Tempura, ülke mutfağının tüm temel özelliklerini yansıtan Japon mutfağının eşsiz hoşluklarından biridir. Yağın ortasında kızarmasına karşın muhakkak yağlı bir lezzet içermeyen, ağzınızda taptaze bir tat bırakan, olağan dışı bir kızartma yemeği.
Çeşitli gereçler kullanarak kendi tempuranızı yapabilirsiniz.
Karides Tempura: Edo devrinden beri Japonlar tarafınca benimsenen klasik bir tempura üslubudur.
Sebze Tempura: Et mamüllerini sevmeyenlerin yahut et eserleri tüketmeyenlerin tercih ettiği yüksek lif kaynağı.
Tavuklu Tempura: Özellikle Japonya’nın Kyushu bölgesindeki Oita eyaletinde sıkça yenen bir tempura çeşididir. Deniz eserleri sevmeyenlerin favorisidir ve hardallı bir sos ile servis edilir.
Tempura tekniği nedir?
İnce ince doğranmış gereçler hamura batırılır ve susam yağında kızartılır. Tempurayı sosa batırarak sıcak olarak yiyin. Tempura üretiminde kıymetli bir adım, hamuru yapmak için kullanılan suyun buz üzere olmasıdır. bununla birlikte yumurta ve un buz üzere olmalıdır. Bunu yapmak için evvel unu bir kaba alıp derin dondurucuda bir süre soğutun, suyu birebir biçimde dondurucuda soğutun ve buzdolabından çıkan yumurtaları kullanın. Hepsi soğuyunca, soğuk kase ortasında karıştırıp tempura hamurunu yapıyorsunuz. Hamurun daima soğuk kalması lazım. Buz üzere soğuk olma özelliği kaybolursa tempura uygun olmuyor.
Tempura nasıl yapılır?
Tempura için gerekli gereçler:
1. Temel tempura hamurunu hazırlamak için bir karıştırma kabına unu, nişastayı ve tuzu aktarıp karıştırın.
2. Akabinde yumurtayı bir kasede çırpıp unlu karışımın üzerine ekleyin ve karıştırın.
3. Son olarak sodayı da ekleyince güzelce karıştırın. Temel tempura hamurunuz hazır.
4. Pişirmek istediğiniz zerzevat ya da deniz eserini bu harç ile güzelce kaplayın ve kızgın derin yağda kızartıp sıcak sıcak servis edin. İşte bu kadar!
Not: Tempurayı çeşitli sebze, deniz ve et eserine uygulayabilirsiniz. Bu usulü uygulamak içinse temel tempura harcının nasıl hazırlandığını bilmeniz kâfi.
Tempura, 1600’lü senelerda Portekizliler tarafınca ortaya çıkmış.
17. yüzyılda Portekizliler tarafınca icat edilen bu lezzet, yıllar ortasında Portekizli ünlüler tarafınca Japonya’ya getirilmiştir. Tempura birinci vakit içinderda Edo Dönemi’nde Japonya’da tanınan oldu. bu vakitte yağ üretimi artmaya başladığı için sokaklarda atıştırmalık yiyeceklerde artmaya başlamış ve Meiji Dönemi’nde tempura tanıtılarak ve tempuraya özel mağazalar açılmaya başlanmış. bu biçimdedan beri tempura, Japonlar için temel bir besin haline gelmiş.
Nedir bu tempura?
Tempura aslında kızartma yolunun ismidir. Klasik tempura, ortasında çıtır hamur ve karides bulunan bir kızartmadır. İşin püf noktası, dışının gevrek ve içinin sulu olmasıdır. Deniz mahsüllü tempura en popüleridir. Kırmızı et, tempurada kırmızı etin ağır olmasından dolayı tercih edilmez.
Tempura, Japon mutfağının eşsiz hoşluklarından biridir.
Japon mutfağı denilince akla suşi gelir. Lakin Japon mutfağı suşiden hayli daha fazlası, epey varlıklı, fazlaca renkli ve epey derin. Tempura, ülke mutfağının tüm temel özelliklerini yansıtan Japon mutfağının eşsiz hoşluklarından biridir. Yağın ortasında kızarmasına karşın muhakkak yağlı bir lezzet içermeyen, ağzınızda taptaze bir tat bırakan, olağan dışı bir kızartma yemeği.
Çeşitli gereçler kullanarak kendi tempuranızı yapabilirsiniz.
Karides Tempura: Edo devrinden beri Japonlar tarafınca benimsenen klasik bir tempura üslubudur.
Sebze Tempura: Et mamüllerini sevmeyenlerin yahut et eserleri tüketmeyenlerin tercih ettiği yüksek lif kaynağı.
Tavuklu Tempura: Özellikle Japonya’nın Kyushu bölgesindeki Oita eyaletinde sıkça yenen bir tempura çeşididir. Deniz eserleri sevmeyenlerin favorisidir ve hardallı bir sos ile servis edilir.
Tempura tekniği nedir?
İnce ince doğranmış gereçler hamura batırılır ve susam yağında kızartılır. Tempurayı sosa batırarak sıcak olarak yiyin. Tempura üretiminde kıymetli bir adım, hamuru yapmak için kullanılan suyun buz üzere olmasıdır. bununla birlikte yumurta ve un buz üzere olmalıdır. Bunu yapmak için evvel unu bir kaba alıp derin dondurucuda bir süre soğutun, suyu birebir biçimde dondurucuda soğutun ve buzdolabından çıkan yumurtaları kullanın. Hepsi soğuyunca, soğuk kase ortasında karıştırıp tempura hamurunu yapıyorsunuz. Hamurun daima soğuk kalması lazım. Buz üzere soğuk olma özelliği kaybolursa tempura uygun olmuyor.
Tempura nasıl yapılır?
Tempura için gerekli gereçler:
Yarım su bardağı buğday nişastası
1 çay bardağı un
1 tutam tuz
1 adet yumurta
Yarım şişe soğuk soda
Tempura etmek istediğiniz zerzevat ya da deniz ürünü
- 2,5 su bardağı ayçiçek yağı
1. Temel tempura hamurunu hazırlamak için bir karıştırma kabına unu, nişastayı ve tuzu aktarıp karıştırın.
2. Akabinde yumurtayı bir kasede çırpıp unlu karışımın üzerine ekleyin ve karıştırın.
3. Son olarak sodayı da ekleyince güzelce karıştırın. Temel tempura hamurunuz hazır.
4. Pişirmek istediğiniz zerzevat ya da deniz eserini bu harç ile güzelce kaplayın ve kızgın derin yağda kızartıp sıcak sıcak servis edin. İşte bu kadar!
Not: Tempurayı çeşitli sebze, deniz ve et eserine uygulayabilirsiniz. Bu usulü uygulamak içinse temel tempura harcının nasıl hazırlandığını bilmeniz kâfi.