Pırasa, Karnabahar, Havuç ve Brokoli! Aralık Ayında Sofralarınıza Lezzet Katacak Sebzeli Tarifler

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Merhabalar. Kış geldi çattı. Sıhhatimizi korumak için daha fazla zerzevat ve meyve yemenin de vakti geldi. Bu yazıda aralık ayının en beğenilen sebzelerinden tanımları sizin için sıraladım.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.


1. Kereviz Sote


Malzemeler:



  • 2 adet kereviz


  • 2-3 diş sarımsak (ince kıyılmış)


  • 1 yemek kaşığı tereyağı


  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı


  • Tuz, karabiber, kekik, biberiye, pul biber


  • Maydanoz (ince kıyılmış)
Yapılışı:

1. Kerevizin kabuklarını soyun ve küp formunda doğrayın.

2. Bir tavaya tereyağı ve zeytinyağını alıp ısıtın.

3. Kerevizleri ekleyip 5 dakika kadar soteleyin. Sarımsakları ek edip birkaç dakika daha soteleyin. Üzerine bir ölçü su ekleyip tavayı kapakla kapatın ve yumuşayana kadar pişirin.

4. sonrasındasında tuz ve baharatları ekleyip karıştırın.

5. Ocaktan alın. En son üzerine maydanoz serperek ızgara köfte ile birlikte servis edin.


2. Yer Elması Yemeği


Malzemeler:



  • 500 gr yer elması


  • 1 tepeleme çay kaşığı un


  • Yarım portakal suyu


  • Yarım limon suyu


  • 1 yemek kaşığı pirinç


  • 1 adet soğan


  • 1 adet havuç


  • 2 diş sarımsak


  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı


  • 1 çay kaşığı tuz


  • Yarım çay kaşığı karabiber


  • 6 kol dereotu
Yapılışı:

1. Tencereye zeytinyağı koyulur ve yemeklik doğranan soğan kavrulmaya başlanır.

2. Sarımsak ezilir ve soğanın yanına eklenerek kavrulur.

3. Havucun kabukları soyulur ve halka halka doğranır.

4. Yer elması soyulur; halka ya da yarım ay halinde doğranabilir.

5. Yer elması ve havuç tencereye alınır, bütün gereç ile harmanlanarak karıştırılır.

6. Limon ve portakal suyu un ile karıştırılır ve tencereye alınır.

7. Baharatlar dökülür, pirinç eklenir ve gereçlerin 1 parmak altına denk gelecek biçimde su koyularak kapağı kapalı pişirmeye bırakılır.

8. Piştikten daha sonra dereotları ince kıyılır ve üzerine eklenerek karıştırılır.

9. Ilık servis edilir.


3. Kıymalı Pırasa Yemeği


Malzemeler:



  • 800 gr pırasa


  • 200 gr kıyma


  • 2 adet havuç


  • 2 yemek kaşığı pirinç


  • 1 küçük kırmızı biber


  • 1 yemek kaşığı domates salçası


  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı


  • 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:

1. Zeytinyağı tencereye alınır ve kıyma kavrulmaya başlanır.

2. Kavrulan kıymaya salça eklenerek kokusu çıkana kadar kavrulur.

3. Pırasa verev biçimde kesilir.

4. Kırmızı biber evvel ikiye bölünür akabinde yarım ay halinde ince ince kesilir.

5. Havuçlar halka halka doğranır.

6. Havuç, biber, pirinç ve pırasa tencereye alınır, kavrulur.

7. Tuz eklenir ve üzerlerine gelecek kadar su eklenerek kısık ateşte pişmeye bırakılır.


4. Pratik Lahana Dolması


Malzemeler:



  • 1 adet orta uzunluk dolmalık lahana (sarmalık)


  • 2 adet kuru soğan (yemeklik doğranmış)


  • 2 su bardağı pirinç


  • 2 su bardağı su


  • 2 yemek kaşığı kuru nane


  • 2 yemek kaşığı salça


  • 1 diş sarımsak (ince kıyılmış)


  • 1. 5 çay bardağı sıvı yağ


  • 1 yemek kaşığı toz şeker


  • 1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış)


  • Tuz, pul biber ve istediğiniz baharatlar
Sosu için:


  • 1 yemek kaşığı salça


  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ


  • 2.5 su bardağı su
Yapılışı:

1. Tencereye sıvı yağı koyun ve soğan ile sarımsağı pembeleşene kadar kavurun. Salçayı ek edip bir kaç dakika kavurduktan daha sonra, yıkadığınız pirinçleri ekleyin ve bir süre daha pirinçleri kavurup suyunu ek edin.

2. Pişen harcı kaşıkla havalandırın. İçine tuz, nane, pul biber, şeker, maydanoz ve istediğiniz dolma baharatları ekleyip güzelce karıştırın.

3. Beyaz lahananın yapraklarını ayırıp yıkayın. Bir tencerede su kaynatın ve tuz ekleyip lahana yapraklarını 5-6 dakika kadar haşlayın.

4. Derin bir kaba soğuk su doldurun ve haşlanan lahana yapraklarını sıcak sudan çıkarıp soğuk su bulunan kabın içine alın. çabucak sonrasında süzgece koyup suyunu süzdürün.

5. Yaprakların damarlı kısımlarını kesip ayırın. Küçük uzunluk bir kasenin içine lahana yaprağını kenar kısımları dışarı sarkacak biçimde serin.

6. Orta kısmın yırtılmaması için bir küçük kesim daha yerleştirip iç harç ile doldurun. Kenarlardan sarkan yaprakları üzerine kapatıp hafifçeçe elinizle bastırın.

7. Aksi çevirerek bir fırın kabına yerleştirin. Tüm iç harç ve yapraklar bitene kadar süreci yenidenlayın.

8. Başka bir kapta salça, su ve sıvı yağı karıştırıp kaşık sayesinde dolmaların üzerlerine gezdirerek dökün. Üzerini evvel yağlı kağıtla akabinde alüminyum folyoyla kapatın.

9. Evvelden ısıtılmış 200 derecedeki fırında birinci 40 dakika folyolu olarak, 15-20 dakikası da folyosuz üzeri kızarana kadar pişirin.

10. Fırından çıkartıp 10 dakika bekletin ve sıcak olarak servis edin.


5. Ezilmiş Brüksel Lahanası


Malzemeler:



  • 20 adet Brüksel lahanası


  • 1 yemek kaşığı tuz (haşlamak için)


  • 1 yemek kaşığı sirke


  • 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı


  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber


  • 3 diş sarımsak


  • Tuz


  • Karabiber


  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı:

1. Brüksel lahanalarını 1 yemek kaşığı tuz ve sirke ek edilmiş kaynar suda 10 dakika haşlayın.

2. Haşladığınız Brüksel lahanalarını süzüp ısıya güçlü bir tepsiye aktarın. Üzerine zeytinyağını dökün, ince kıyılmış sarımsakları, tuzu ve baharatını serpin. Tüm malzemeyi yeterlice karıştırın.

3. Brüksel lahanalarını kavanozun tabanı ile tek atılımda sertçe bastırarak yassılaştırın. En son rendelenmiş kaşar peynirini serpin.

4. Evvelden ısıtılmış 200 derece fırında, peynirler eriyip kızarana kadar pişirin. sonrasındasında fırından alın ve çabucak servis yapın.


6. Pazı Yemeği


Malzemeler:



  • 1 demet pazı


  • 1 adet soğan


  • 3 yemek kaşığı bulgur


  • 3 diş sarımsak


  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı


  • 1 yemek kaşığı tereyağı


  • 1 tatlı kaşığı domates salçası


  • 1 tatlı kaşığı biber salçası


  • 1 çay kaşığı tuz


  • 1/2 çay kaşığı karabiber
Yapılışı:

1. Bir demet pazı yıkanır ve kurutulur.

2. Tencereye yağlar eklenir ve akabinde soğan eklenerek kavrulmaya başlanır.

3. Sarımsaklar ezilerek tencereye eklenir ve kavrulmaya devam edilir.

4. Soğanlar pembeleşince salçalar eklenir ve kokusu çıkana kadar kavrulur.

5. Pazı saplarıyla birlikte bir kaç kesime bölünerek tencereye eklenir ve kavrulur.

6. Bulgur ve baharatlar eklenir. 1,5 su bardağı su eklenir ve pişirilir.


7. Çıtır Karnabahar Salatası


Malzemeler:



  • 1 adet küçük uzunluk karnabahar


  • 1 adet marul (yaprakları yıkanmış ve kurulanmış)


  • Tuz


  • Toz kırmızı biber


  • 3-4 kaşık un


  • 1 adet yumurta


  • 4-5 kısım maydanoz ve dereotu
Sosu için:


  • 2 yemek kaşığı süzme yoğurt


  • 1 tutam köri


  • 1 tutam pul biber


  • 1 tatlı kaşığı hardal
Yapılışı:

1. Karnabaharı bütün olarak tuzlu suda haşlayın ve suyunu güzelce süzdükten daha sonra soğumaya bırakın.

2. Karnabaharı soğuduktan daha sonra hali aşikâr olacak biçimde ufak modüllere ayırın.

3. Tuz, kırmızı toz biber ve unu bir kapta karıştırın. Yumurtayı da farklı bir kapta çırpın.

4. Karnabahar kesimlerini evvel unlu karışıma, çabucak sonrasında yumurtaya bulayarak kızgın yağda kızartın.

5. Sos için tüm malzemeyi bir kaba alarak karıştırın.

6. Çıtır karnabaharları marul yapraklarına koyun ve üzerine sosu gezdirin.

7. Maydanoz ve dereotu yapraklarını kızartın ve çıtırlıkları bozulmadan servis öncesi karnabahar salatası üzerine serperek servis edin.


8. Brokolili Tavuk Püresi


Malzemeler:



  • 4-5 kol brokoli


  • 1 küçük havuç


  • 2 kaşık pirinç


  • 1 adet tavuk baget
Yapılışı:

1. Tavuğu öbür materyallerden farklı haşlayın.

2. çabucak sonrasında tavuk bagetin etli kısmını derisinden ve kemiğinden ayırın.

3. Öteki gereçlerle tavuk etini robotta püre haline getirin.


9. Ispanaklı Kaygana


Malzemeler:



  • 1 bağ ıspanak


  • 2 adet soğan


  • 3 kısım taze soğan


  • 1 su bardağı süt


  • 1 su bardağı su


  • 2 adet yumurta


  • 3 su bardağı un


  • Tuz


  • Karabiber


  • Pişirmek için:


  • Sıvıyağ
Yapılışı:

1. Soğanları yemeklik doğrayın.

2. Ispanaları yıkayın ve ince ince doğrayın.

3. Soğanları yağda kavurun.

4. Ispanakları ek ederek pişirin. Kenara alarak soğumaya bırakın.

5. Bir kapta kalan materyalleri karıştırın.

6. Soğanlı ıspanak harcına ek edin ve karıştırarak hazırlayın.

7. Sıcak az yağlı tavada gerili önlü pişirin.

8. Sıcak servis edin.


10. Yoğurtlu Pancar Mezesi


Malzemeler:



  • 1 diş sarımsak


  • 1 adet pancar


  • Yoğurt ya da süzme yoğurt


  • Tuz
Üzeri için:


  • Ceviz


  • Zeytinyağı
Yapılışı:

1. Pancar yumuşayana kadar haşlanır ve kabuğu soyularak rendelenir.

2. Sarımsak ince ince doğranır ya da rendelenir.

3. Bir kaba pancar, tuz, sarımsak ve yoğurt koyularak karıştırılır.

4. Servis tabağına alınır. Üzerine zeytinyağı ve ceviz koyulur.


11. Havuç Pilaki


Malzemeler:



  • 4 adet iri havuç


  • 2 adet soğan (piyazlık doğranmış)


  • 1 yemek kaşığı pirinç


  • 4-5 kısım maydanoz (ince kıyılmış)


  • 4-5 diş sarımsak (ince dilimlenmiş)


  • Tuz


  • Karabiber


  • Zeytinyağı
Yapılışı:

1. Havuçları kazıyıp yıkayın ve istediğiniz büyüklükte verev olarak doğrayın.

2. Tencereye zeytinyağını alın ve soğanı ek edip renkleri sararıncaya kadar soteleyin. Akabinde havuç dilimlerini, pirinci ve sarımsağı ekleyin.

3. Az su eği ile havuç yumuşayana kadar pişirin. Üzerine maydanozu ekleyin ve ocaktan alın. Ilık yahut soğuk servis edin.


Kış ayı da resmen geldiğine bakılırsa beslenmemize daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor. Aralık ayının zerzevatları tam bir şifa deposu. Onlarla dilediğiniz çeşitte yemek yapabilirsiniz. Sizin favori sebzeniz hangisi? Yorumlara bekliyorum.
 
Üst