Petrol 2023’te İlk Kez 90 Dolara Yakın, Hindistan’da Akaryakıt Fiyatının Değişmesi Olasılık Yok

Beykozlu

New member
Petrol fiyatları varil başına yaklaşık 90 ABD doları ile 10 ayın en yüksek seviyesine ulaştı


Yeni Delhi:

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan ve Rusya’nın gönüllü üretim ve ihracat kesintilerini yıl sonuna kadar uzatmasıyla varil başına yaklaşık 90 ABD doları ile 10 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Petrol ihtiyacının yüzde 85’inden fazlası ithalata bağımlı olan bir ülke için fiyatlardaki artış, Hindistan’ın daha fazla dış ödeme yapması gerektiği anlamına geliyor ve yakın gelecekte piyasa odaklı benzin ve dizel fiyatlarına geri dönme ihtimali daha da azaldı.

Brent ham petrol fiyatları, Rusya ile genişleyen OPEC kartelinin başında yer alan Suudi Arabistan’ın, küresel piyasaya arzında günlük bir milyon varil kesintiyi Aralık ayı sonuna kadar sürdürme kararı almasının ardından geçtiğimiz hafta yaklaşık yüzde 6,5 arttı.

Rusya son aylarda kendi gönüllü ihracat kesintilerini de ekledi.

Bu hamle, Brent’in Salı günü bu yıl ilk kez varil başına 90 doların üzerine çıkmasına yol açtı. Çarşamba günü varil başına 89,67 dolardan işlem görüyordu.

Petrol bakanlığı verilerine göre, Hindistan’ın ithal ettiği ham petrol sepetinin varil başına ortalaması Ağustos ayındaki 86,43 ABD dolarından bu ay ortalama 89,81 ABD dolarına yükseldi.

Hindistan sepetinin mayıs ve haziran aylarında varil başına 73-75 dolar aralığında seyretmesi, piyasa bazlı fiyatlamaya dönüş ve benzin ve motorin fiyatlarında indirim umutlarını yeniden alevlendirdi.

Ancak oranlar temmuz ayında varil başına 80,37 dolara fırladı ve şimdi 90 dolara yaklaştı.

“Geçen yıl ham petrol fiyatları tavan yaptığında, kamu sektörü petrol şirketleri oranları sabit tutmak için uğradıkları zararları telafi etmeye başlamıştı. Mayıs ayında uluslararası petrol fiyatları ve perakende pompa oranları aynı seviyeye gelmişti.

Bir sektör yetkilisi, “Fakat artık fiyatların artmasıyla birlikte maliyet ve perakende fiyatları arasındaki fark yeniden ortaya çıkacak” dedi.

Hindistan petrol ihtiyacının yüzde 85’ini ithal ediyor ve yakıt fiyatları uluslararası oranlara endeksli.

Benzin ve motorin fiyatları üst üste 17 aydır rekor düzeyde donuyor. Ulusal başkentte benzinin litresi 96,72 Rs, dizelin litresi ise 89,62 Rs.

Devlete ait akaryakıt perakendecilerinin, uluslararası yakıt fiyatlarının 15 günlük hareketli ortalamasına göre benzin ve dizel fiyatlarını günlük olarak revize etmesi gerekiyor, ancak bunu 6 Nisan 2022’den beri yapmadılar.

Fiyatlar en son 22 Mayıs’ta hükümetin uluslararası petrol fiyatlarındaki yükselişin ardından perakende satış oranlarındaki yükselişten tüketicileri rahatlatmak amacıyla özel tüketim vergisini düşürmesiyle değişti.

Kaynaklar, uluslararası petrol fiyatlarının varil başına 73-74 dolar aralığında kalması durumunda petrol şirketlerinin günlük fiyat revizyonuna yeniden başlayacağını söyledi.

Daha yüksek fiyatlar, Petrol ve Doğal Gaz Şirketi (ONGC) gibi yerli üreticilerin daha yüksek fiyat alması anlamına gelecektir. Bununla birlikte, artan gelirlerin hükümet tarafından beklenmedik bir kar vergisi şeklinde kullanılması muhtemeldir.

Yurt içinde üretilen ham petrole Özel Ek Tüketim Vergisi (SAED) şeklinde uygulanan vergi, daha önce ton başına 7.100 Rupi iken, 2 Eylül’den itibaren ton başına 6.700 Rupiye düşürüldü.

Küresel göstergenin oranlarının varil başına 75 doların üzerine çıkması durumunda yerli ham petrole beklenmedik bir vergi uygulanıyor.

Yerden ve deniz tabanının altından pompalanan ham petrol rafine edilerek petrol, dizel ve uçak türbin yakıtı gibi yakıtlara dönüştürülür.

(Başlık dışında bu hikaye Haberler personeli tarafından düzenlenmemiştir ve ortak bir yayından yayınlanmıştır.)
 
Üst