Özel günlerin ve davet sofralarının vazgeçilmezlerden biri olan perde pilavı, herkesi kendine hayran bırakan bir pilav tanımı. İç gerecinin çeşitliliği ve farklı sunumu ile perde pilavı göz dolduruyor. Perde pilavı yapılışı zahmetli bulunmasına rağmen bu zahmete değecek enfes bir lezzete sahip. Siirt yöresinde bilhassa düğünlerde sıkça yapılan perde pilavının lezzetinden yoksun kalmak istemeyenler için kusursuz bir perde pilavı tanımı hazırladık. İşte ortasındaki her gerecin farklı bir mana taşıdığı perde pilavı tarifi…
Perde pilavını denedikten daha sonra mutlaka müptelası olacağınız çok lezzetli bir tanım. İçerisinde pirince ek olarak; kuş üzümü, badem, dolmalık fıstık üzere gereçlerin yer verilerek baharatlarla lezzetlendirildiği perde pilavı, başta Siirt yöresi olmak üzere civar bölgelerde de severek tüketiliyor. Perde pilavı yaparak sofralarınızı bu eşsiz lezzetle taçlandırmak istiyorsanız perde pilavı tanımındaki hiç bir evreyi gözden kaçırmamaya dikkat edin. Pekala, perde pilavı nasıl yapılır? İşte perde pilavı tarifi…
Perde Pilavı İçin Gereken Materyaller
• 3 su bardağı pirinç
• 4,5 su bardağı tavuk suyu ya da su
• 2 çorba kaşığı tereyağı
• 1 fincan dolmalık fıstık
• 200 gram çiğ badem
• 2 adet tavuk budu
• Tuz
• Karabiber
Hamuru için;
• 4 yemek kaşığı yoğurt
• 2 tane yumurta
• Yarım su bardağı zeytinyağı
• Un (Aldığı kadar)
• Tuz
Perde Pilavı Yapılışı
1. Perde pilavı yapmak için evvela 2 adet tavuk budunu uygun bir tencerede haşlayın. Tavuk suyunu pilav imalinde kullanmak üzere ayırın.
2. Pilav tenceresine tereyağı alın ve düzgünce yıkayıp süzülen pirinçleri yağda birkaç dakika kavurun.
3. Haşlanan tavuk suyundan 2 kase alıp kavurulan pirinçlerin üzerine ek edin.
4. Yaklaşık yarım yemek kaşığı tuz ekledikten daha sonra tencerenin kapağını kapatın.
5. Tam olarak pişmemişken yani pilav çabucak hemen canlı iken ocaktan alın.
6. Akabinde kuş üzümünü, bademleri, didiklenen tavukları ve karabiberi pirinçlere ek ederek karıştırın.
7. Hamuru için tüm gereçleri karıştırttıktan daha sonra güzelce yoğurmanız kâfi.
8. Hamuru iki modüle ayırın, fakat bir kesimin daha büyük bulunmasına itina gösterin.
9. Büyük olan hamuru açarak kabın tabanına tüm kenarları kapanacak biçimde yerleştirin.
10. Artık ise pilavı üzerine alıp yayın.
11. Başka parçayı da bundan evvelki üzere 3 mm kalınlığında açtıktan daha sonra pilavın üzerine kapatın.
12. Evvelden ısıtılan 200 derece fırında kızarana kadar pişirin. Zıt çevirdikten daha sonra servis edebilirsiniz.
Perde pilavını denedikten daha sonra mutlaka müptelası olacağınız çok lezzetli bir tanım. İçerisinde pirince ek olarak; kuş üzümü, badem, dolmalık fıstık üzere gereçlerin yer verilerek baharatlarla lezzetlendirildiği perde pilavı, başta Siirt yöresi olmak üzere civar bölgelerde de severek tüketiliyor. Perde pilavı yaparak sofralarınızı bu eşsiz lezzetle taçlandırmak istiyorsanız perde pilavı tanımındaki hiç bir evreyi gözden kaçırmamaya dikkat edin. Pekala, perde pilavı nasıl yapılır? İşte perde pilavı tarifi…
Perde Pilavı İçin Gereken Materyaller
• 3 su bardağı pirinç
• 4,5 su bardağı tavuk suyu ya da su
• 2 çorba kaşığı tereyağı
• 1 fincan dolmalık fıstık
• 200 gram çiğ badem
• 2 adet tavuk budu
• Tuz
• Karabiber
Hamuru için;
• 4 yemek kaşığı yoğurt
• 2 tane yumurta
• Yarım su bardağı zeytinyağı
• Un (Aldığı kadar)
• Tuz
Perde Pilavı Yapılışı
1. Perde pilavı yapmak için evvela 2 adet tavuk budunu uygun bir tencerede haşlayın. Tavuk suyunu pilav imalinde kullanmak üzere ayırın.
2. Pilav tenceresine tereyağı alın ve düzgünce yıkayıp süzülen pirinçleri yağda birkaç dakika kavurun.
3. Haşlanan tavuk suyundan 2 kase alıp kavurulan pirinçlerin üzerine ek edin.
4. Yaklaşık yarım yemek kaşığı tuz ekledikten daha sonra tencerenin kapağını kapatın.
5. Tam olarak pişmemişken yani pilav çabucak hemen canlı iken ocaktan alın.
6. Akabinde kuş üzümünü, bademleri, didiklenen tavukları ve karabiberi pirinçlere ek ederek karıştırın.
7. Hamuru için tüm gereçleri karıştırttıktan daha sonra güzelce yoğurmanız kâfi.
8. Hamuru iki modüle ayırın, fakat bir kesimin daha büyük bulunmasına itina gösterin.
9. Büyük olan hamuru açarak kabın tabanına tüm kenarları kapanacak biçimde yerleştirin.
10. Artık ise pilavı üzerine alıp yayın.
11. Başka parçayı da bundan evvelki üzere 3 mm kalınlığında açtıktan daha sonra pilavın üzerine kapatın.
12. Evvelden ısıtılan 200 derece fırında kızarana kadar pişirin. Zıt çevirdikten daha sonra servis edebilirsiniz.