Sizleri meskende sinema izlerken yahut arkadaşlarınızla sohbet ederken atıştırabileceğiniz çok pak cipslerle tanıştırmak istiyoruz. Çeşitli sebzelerden yapabileceğiniz, klasik paketli cipsleri aratmayacak bu çıtır çıtır atıştırmalıkları doyasıya yerken hiç vicdan azabı da çekmeyeceksiniz. Bilhassa diyet periyotlarında birden bastıran abur cubur yeme gereksiniminizi giderecek birbirinden hoş yağsız ve sağlıklı cips tanımları için kolları sıvamaya başlayın!
Yağsız Patates Cipsi
MALZEMELER
● 1 büyük uzunluk taze patates
● 1 çay kaşığı tuz
● Dilediğiniz ölçüde çeşitli baharatlar (köri, toz sarımsak, kırmızı toz biber, garam masala vs.)
HAZIRLANIŞI
● Kabuğunu soyduğunuz patatesi yıkayın.
● Bir zerzevat soyacağıyla olabildiği kadar ince biçimde dilimleyin.
● Yağlı fırın kâğıdı serdiğiniz tepsiye patatesleri yerleştirip üzerine baharat ve tuz serpiştirin.
● Mikrodalgada yaklaşık 5 dakika kadar pişirdikten daha sonra tüketin.
Yağsız Makarna Cipsi
MALZEMELER
● Yarım paket kalem makarna
● 1 çorba kaşığı un
● Yarım çay bardağı rendelenmiş eski kaşar
● 1 çay kaşığı tuz
● 1 çay kaşığı kekik
● 1 çay kaşığı pul biber
● 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
HAZIRLANIŞI
● Kaynayan suya yarım paket makarnayı katın.
● Haşlama suyuna tuz atın.
● İstediğiniz yumuşaklığa gelen makarnayı ocaktan alın ve süzgeç sayesinde makarnanın fazla suyunu süzün.
● Geniş bir karıştırma kasesine aldığınız makarnanın üzerine unu, rendelediğiniz eski kaşar peynirini ve baharatları ekleyin.
● Yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisine alıp istediğiniz çıtırtıya ulaşana dek pişirin.
● Soğumadan tüketin, afiyet olsun.
Tarçınlı Elma Cipsi
MALZEMELER
● 4 adet kırmızı elma
● 1 çay kaşığı tarçın
● 2 çorba kaşığı süzme bal
HAZIRLANIŞI
● Elmaları yıkayın ve ince, yuvarlak halkalar hâlinde dilimlere ayırın.
● Yağlı fırın kâğıdı serdiğiniz tepsinin üzerine elma dilimlerini yerleştirin.
● Yumurta fırçası sayesinde her bir elma dilimi üzerine süzme bal sürün.
● Akabinde tarçın serpiştirin.
● Evvelce ısıttığınız 120 derecelik fırında elmalar çıtır çıtır olana dek dilimleri pişirin.
● çabucak hemen ılıkken tüketin.
Yağsız Nohut Cipsi
MALZEMELER
● 2 su bardağı haşlanmış nohut
● 1 çay kaşığı tuz
● 1 çay kaşığı pul biber
● 1 çay kaşığı sarımsak tozu
HAZIRLANIŞI
● Haşlanmış nohutları derin bir karıştırma kabına alın.
● Üzerine tuz, pul biber ve sarımsak tozu ekleyip yeterlice karıştırın.
● Yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisinin üzerine nohutlar birbirlerine temas etmeyecek biçimde dizin.
● Evvelden 170 dereceye ısıttığınız fırında yarım saat pişirin.
Yağsız Tortilla Cipsi
MALZEMELER
● 2 adet tortilla ekmeği
● 2 çorba kaşığı domates sosu
● 1 çay kaşığı tuz
● İsteğe bağlı baharatlar
HAZIRLANIŞI
● Lavaşları üçgen formunda kesin.
● Üzerlerine fırça sayesinde domates sosu sürün ve tuz serpiştirin.
● İsteğinize nazaran baharatlarla lezzetlendirin.
● Yarım saat boyunca 180 derecelik fırında güzelce kızarana dek pişirip servis edin.
Yağsız Yeşil Kabak Cipsi
MALZEMELER
● 1 adet yeşil kabak
● 1 çorba kaşığı elma sirkesi
● Deniz tuzu
● 1,5 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
HAZIRLANIŞI
● Fırınınızı 90 dereceye ayarlayın.
● Kabakları ince ince dilimleyip karıştırma kabına aktarın.
● Üzerine deniz tuzu, sirke ve sızma zeytinyağını gezdirip karıştırın.
● Karıştırma kabının üzerini streç sinemayla kaplayıp 10-15 dakika dinlendirin.
● Yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisinin üzerine kabakları aralıklı biçimde dizip 2 saat pişirin.
● Sıcak ya da ılık olarak servis edebilirsiniz.
Yağsız Pancar Cipsi
MALZEMELER
● 3 adet kırmızı pancar
● 1 çay kaşığı beyaz biber
● 1 diş sarımsak ya da 1 çay kaşığı toz sarımsak
● 1 tatlı kaşığı deniz tuzu
● 5 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
HAZIRLANIŞI
● Pancarları soyup yıkayın ve incecik dilimleyin.
● Bir kaba aktardığınız pancar dilimlerinin üzerinde sarımsak, beyaz biber, deniz tuzu ve sızma zeytinyağını gezdirin; akabinde güzelce karıştırın.
● 10-15 dakika kadar bekletin.
● Dilimleri fırın tepsisi üzerine aralıklı biçimde yerleştirip 180 derecelik fırında çıtır bir hâl alana dek pişirin.
Yağsız Havuç Cipsi
MALZEMELER
● 4 adet havuç
● 1 çay kaşığı biberiye
● 1 çay kaşığı sarımsak tozu
● 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
● 1 çay kaşığı tuz
HAZIRLANIŞI
● Havuçları zerzevat soyacağıyla kabuklarından arındırın.
● Hoş bir biçimde yıkayıp ince ince dilimleyin.
● Üzerinde biberiye, sarımsak tozu, tuz ve sızma zeytinyağını gezdirdikten daha sonra dilimleri güzelce harmanlayın.
● Fırın tepsisine dilimleri havuçlar birbirine temas etmeyecek biçimde dizip evvelde 180 derecede ısıttığınız fırında pişmeye bırakın.
● birinci vakit içinderda 20 dakika 180 derecede, akabinde 10 dakika 120 derecede pişirdikten daha sonra servis edin.
Yağsız Patates Cipsi
MALZEMELER
● 1 büyük uzunluk taze patates
● 1 çay kaşığı tuz
● Dilediğiniz ölçüde çeşitli baharatlar (köri, toz sarımsak, kırmızı toz biber, garam masala vs.)
HAZIRLANIŞI
● Kabuğunu soyduğunuz patatesi yıkayın.
● Bir zerzevat soyacağıyla olabildiği kadar ince biçimde dilimleyin.
● Yağlı fırın kâğıdı serdiğiniz tepsiye patatesleri yerleştirip üzerine baharat ve tuz serpiştirin.
● Mikrodalgada yaklaşık 5 dakika kadar pişirdikten daha sonra tüketin.
Yağsız Makarna Cipsi
MALZEMELER
● Yarım paket kalem makarna
● 1 çorba kaşığı un
● Yarım çay bardağı rendelenmiş eski kaşar
● 1 çay kaşığı tuz
● 1 çay kaşığı kekik
● 1 çay kaşığı pul biber
● 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
HAZIRLANIŞI
● Kaynayan suya yarım paket makarnayı katın.
● Haşlama suyuna tuz atın.
● İstediğiniz yumuşaklığa gelen makarnayı ocaktan alın ve süzgeç sayesinde makarnanın fazla suyunu süzün.
● Geniş bir karıştırma kasesine aldığınız makarnanın üzerine unu, rendelediğiniz eski kaşar peynirini ve baharatları ekleyin.
● Yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisine alıp istediğiniz çıtırtıya ulaşana dek pişirin.
● Soğumadan tüketin, afiyet olsun.
Tarçınlı Elma Cipsi
MALZEMELER
● 4 adet kırmızı elma
● 1 çay kaşığı tarçın
● 2 çorba kaşığı süzme bal
HAZIRLANIŞI
● Elmaları yıkayın ve ince, yuvarlak halkalar hâlinde dilimlere ayırın.
● Yağlı fırın kâğıdı serdiğiniz tepsinin üzerine elma dilimlerini yerleştirin.
● Yumurta fırçası sayesinde her bir elma dilimi üzerine süzme bal sürün.
● Akabinde tarçın serpiştirin.
● Evvelce ısıttığınız 120 derecelik fırında elmalar çıtır çıtır olana dek dilimleri pişirin.
● çabucak hemen ılıkken tüketin.
Yağsız Nohut Cipsi
MALZEMELER
● 2 su bardağı haşlanmış nohut
● 1 çay kaşığı tuz
● 1 çay kaşığı pul biber
● 1 çay kaşığı sarımsak tozu
HAZIRLANIŞI
● Haşlanmış nohutları derin bir karıştırma kabına alın.
● Üzerine tuz, pul biber ve sarımsak tozu ekleyip yeterlice karıştırın.
● Yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisinin üzerine nohutlar birbirlerine temas etmeyecek biçimde dizin.
● Evvelden 170 dereceye ısıttığınız fırında yarım saat pişirin.
Yağsız Tortilla Cipsi
MALZEMELER
● 2 adet tortilla ekmeği
● 2 çorba kaşığı domates sosu
● 1 çay kaşığı tuz
● İsteğe bağlı baharatlar
HAZIRLANIŞI
● Lavaşları üçgen formunda kesin.
● Üzerlerine fırça sayesinde domates sosu sürün ve tuz serpiştirin.
● İsteğinize nazaran baharatlarla lezzetlendirin.
● Yarım saat boyunca 180 derecelik fırında güzelce kızarana dek pişirip servis edin.
Yağsız Yeşil Kabak Cipsi
MALZEMELER
● 1 adet yeşil kabak
● 1 çorba kaşığı elma sirkesi
● Deniz tuzu
● 1,5 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
HAZIRLANIŞI
● Fırınınızı 90 dereceye ayarlayın.
● Kabakları ince ince dilimleyip karıştırma kabına aktarın.
● Üzerine deniz tuzu, sirke ve sızma zeytinyağını gezdirip karıştırın.
● Karıştırma kabının üzerini streç sinemayla kaplayıp 10-15 dakika dinlendirin.
● Yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisinin üzerine kabakları aralıklı biçimde dizip 2 saat pişirin.
● Sıcak ya da ılık olarak servis edebilirsiniz.
Yağsız Pancar Cipsi
MALZEMELER
● 3 adet kırmızı pancar
● 1 çay kaşığı beyaz biber
● 1 diş sarımsak ya da 1 çay kaşığı toz sarımsak
● 1 tatlı kaşığı deniz tuzu
● 5 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
HAZIRLANIŞI
● Pancarları soyup yıkayın ve incecik dilimleyin.
● Bir kaba aktardığınız pancar dilimlerinin üzerinde sarımsak, beyaz biber, deniz tuzu ve sızma zeytinyağını gezdirin; akabinde güzelce karıştırın.
● 10-15 dakika kadar bekletin.
● Dilimleri fırın tepsisi üzerine aralıklı biçimde yerleştirip 180 derecelik fırında çıtır bir hâl alana dek pişirin.
Yağsız Havuç Cipsi
MALZEMELER
● 4 adet havuç
● 1 çay kaşığı biberiye
● 1 çay kaşığı sarımsak tozu
● 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
● 1 çay kaşığı tuz
HAZIRLANIŞI
● Havuçları zerzevat soyacağıyla kabuklarından arındırın.
● Hoş bir biçimde yıkayıp ince ince dilimleyin.
● Üzerinde biberiye, sarımsak tozu, tuz ve sızma zeytinyağını gezdirdikten daha sonra dilimleri güzelce harmanlayın.
● Fırın tepsisine dilimleri havuçlar birbirine temas etmeyecek biçimde dizip evvelde 180 derecede ısıttığınız fırında pişmeye bırakın.
● birinci vakit içinderda 20 dakika 180 derecede, akabinde 10 dakika 120 derecede pişirdikten daha sonra servis edin.