Havaların ısınıp yazın gelişinin düzgünden düzgüne hissedilmesi, tatlı konusundaki tercihlerimizi de etkiliyor. Sıcak yaz günlerinde biraz olsun ferahlayabilmek için serin serin tüketebileceğimiz yavaşça tatlılar, damak tadımıza daha cazip gelmeye başlıyor. Ferahlık denince akla gelen birinci lezzetlerden biri olan limon, sıcak havalardaki tatlı krizlerimizle gayret edebilmemiz için imdadımıza yetişiyor. Öyleyse yaz boyunca keyifle ve basitçe yapıp yiyebileceğiniz nefis limonlu tatlı tanımlarını keşfetmeye ne dersiniz?
Limonlu Puding
MALZEMELER
● 1 litre süt
● 3 yemek kaşığı un
● 1 yemek kaşığı nişasta
● 1 su bardağı şeker
● 1 yumurta
● 1 yemek kaşığı tereyağı
● 2 adet limon
● 1 paket vanilya
HAZIRLANIŞI
● Limonların kabuklarını rendeleyin ve suyunu sıkın.
● Tereyağı ve vanilya hariç tüm gereçleri tencereye alın.
● Pişirmeye başlamadan düzgünce karıştırın.
● Tencereyi ocağa koyup orta ateşte, daima karıştırarak pişirin.
● Kıvamı yoğunlaştıktan daha sonra 2-3 dakika daha daima karıştırarak pişirmeye devam edin.
● Ocağı kapatıp vanilya ile tereyağını ekleyin ve karıştırın.
● çoğunlukla karıştırarak soğutun.
● Oda sıcaklığına geldiğinde servis kaselerine paylaştırın ve 1-2 saat buzdolabında dinlendirin.
● Soğuyan pudingi taze meyvelerle süsleyerek servis edebilirsiniz.
Limonlu Dondurma
MALZEMELER
● 2 adet limon
● 2 yumurta
● Yarım su bardağı şeker
● 200 ml krema
HAZIRLANIŞI
● Limonların kabuklarını rendeleyin ve suyunu sıkın.
● Bir tencerede yumurta ile şekeri pürüzsüz hâle gelene kadar yeterlice karıştırın.
● Limon suyunu ve kabuğunu ekleyip karıştırmaya devam edin.
● Kremayı ekleyip biraz daha karıştırın.
● Tencereyi ocağa alıp kısık ateşte daima karıştırarak pişirin.
● Kıvamı yoğunlaştığında ocaktan alın.
● Soğuyana kadar sıkça karıştırın.
● Soğuyunca uygun bir kaba boşaltın ve güzelce donana kadar dondurucuda bekletin.
● Büsbütün donduğunda dondurma kaşığı ile kaselere alıp süsleyerek servis edebilirsiniz.
Limon Sorbe
MALZEMELER
● 4 adet limon
● Yarım su bardağı şeker
● 1 su bardağı su
HAZIRLANIŞI
● 1 adet limonun kabuğunu rendeleyin.
● Limonların hepsinin suyunu sıkın.
● Suyu, şekeri ve rendelenmiş limon kabuklarını bir tencereye alın ve orta ateşte şeker çözünene kadar karıştırarak pişirin.
● Kaynadıktan daha sonra 2 dakika daha pişirip ocaktan alın, limon suyunu ekleyin ve soğumaya bırakın.
● Oda sıcaklığına geldiğinde karışımı bir kaba aktarın ve dondurucuya kaldırın.
● 2 saat daha sonra dondurucudan çıkarıp karıştırın ve bir daha dondurucuya koyun.
● Birebir süreci ikişer saat aralıklarla 3 defa daha yenidenlayın.
● Son karıştırmanın akabinde 1 saat daha dondurucuda dinlendirdikten daha sonra sorbeyi taze nane yapraklarıyla süsleyerek servis edebilirsiniz.
Limon Rüyası
MALZEMELER
● 1 adet limon
● 2 su bardağı su
● 2 yemek kaşığı nişasta
● 1/4 su bardağı şeker
HAZIRLANIŞI
● Limonun kabuğunu rendeleyin ve suyunu sıkın.
● Nişasta ile 1 su bardağı suyu bir tencereye alarak nişasta büsbütün eriyene kadar güzelce karıştırın.
● Karışıma kalan su ile limon suyunu, limon kabuğunu ve şekeri ekleyin.
● Tencereyi ocağa koyup orta ateşte kıvamı yoğunlaşana kadar pişirin.
● Ocaktan aldığınız karışımı servis kaselerine bölüştürün.
● Oda sıcaklığına getirdikten daha sonra buzdolabına koyun.
● Soğuyan tatlıyı taze meyveler ile süsleyerek servis edebilirsiniz.
Limon Soslu İrmik Tatlısı
MALZEMELER
TABANI İÇİN
● 1 litre süt
● 1,5 su bardağı irmik
● 1 su bardağı şeker
● 1 yemek kaşığı tereyağı
● 1 paket vanilya
SOSU İÇİN
● 1 adet limon
● 1 su bardağı su
● 3 yemek kaşığı şeker
● 1 yemek kaşığı nişasta
HAZIRLANIŞI
TABANI İÇİN
● Vanilya hariç tüm materyalleri bir tencereye alıp orta ateşte daima karıştırarak pişirin.
● Kıvamı yoğunlaştığında ocağı kapatın ve vanilyayı ekleyerek karıştırın.
● Karışımı uygun boyutta bir borcama dökün ve soğumaya bırakın.
SOSU İÇİN
● Limonun kabuğunu rendeleyin ve suyunu sıkın.
● Tüm materyalleri tencereye alıp karıştırın.
● Tencereyi ocağa alıp orta ateşte kıvamı yoğunlaşana kadar daima karıştırarak pişirin.
● Limon sosunu ocaktan alıp biraz ılımasını bekledikten daha sonra borcamdaki irmik tatlısının üzerine dökün ve kaşık ile eşit bir biçimde yaydırın.
● Tatlının tamamı oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabına kaldırın.
● Soğuduktan daha sonra dilimleyip Hindistan cevizi serperek servis edebilirsiniz.
Limonlu Cheesecake Lokmaları
MALZEMELER
● 200 gram labne peyniri
● 2 su bardağı Hindistan cevizi
● 1 adet limon
● 4 yemek kaşığı pudra şekeri
● Yarım paket yulaflı bisküvi
HAZIRLANIŞI
● Labne peynirinin suyunu içine peçete koyduğunuz bir süzgeç sayesinde düzgünce süzün ve peyniri bir kaba alın.
● Limonun kabuğunu rendeleyin, suyunu sıkın ve peynire ekleyin.
● Şekeri ekleyip uygunca karıştırın.
● Karışımın üzerini streç sinema ile kapatın ve buzdolabında 2 saat dinlendirin.
● Yulaflı bisküviyi rondodan geçirin ve kaseye alın.
● Karışımı buzdolabından çıkarın.
● Bir kaşık ile modüller alıp elinizde süratlice yuvarlayarak hal verin.
● Topları bisküvi tozuna buladıktan daha sonra servis edebilirsiniz.
Limon Kreması
MALZEMELER
● 2 adet yumurta
● 2 adet limon
● Yarım su bardağı şeker
● 2 yemek kaşığı tereyağı
HAZIRLANIŞI
● Limonların kabuğunu rendeleyin ve suyunu sıkın.
● Bir tencerede yumurtayı şekerle pürüzsüz bir hâle gelene kadar karıştırın.
● Limon suyunu ve kabuğunu ekleyip karıştırın.
● Ocağa alıp tereyağını da ekleyin.
● Kıvam alana kadar kısık ateşte daima karıştırarak pişirin.
● Ateşten aldıktan daha sonra ısıya güçlü bir süzgeç ile kremayı süzün.
● çoğunlukla karıştırarak soğutun.
● Kremayı üç güne kadar buzdolabında saklayabilir; kreplerle, keklerle servis edebilir yahut sade olarak tüketebilirsiniz.
Limonlu Puding
MALZEMELER
● 1 litre süt
● 3 yemek kaşığı un
● 1 yemek kaşığı nişasta
● 1 su bardağı şeker
● 1 yumurta
● 1 yemek kaşığı tereyağı
● 2 adet limon
● 1 paket vanilya
HAZIRLANIŞI
● Limonların kabuklarını rendeleyin ve suyunu sıkın.
● Tereyağı ve vanilya hariç tüm gereçleri tencereye alın.
● Pişirmeye başlamadan düzgünce karıştırın.
● Tencereyi ocağa koyup orta ateşte, daima karıştırarak pişirin.
● Kıvamı yoğunlaştıktan daha sonra 2-3 dakika daha daima karıştırarak pişirmeye devam edin.
● Ocağı kapatıp vanilya ile tereyağını ekleyin ve karıştırın.
● çoğunlukla karıştırarak soğutun.
● Oda sıcaklığına geldiğinde servis kaselerine paylaştırın ve 1-2 saat buzdolabında dinlendirin.
● Soğuyan pudingi taze meyvelerle süsleyerek servis edebilirsiniz.
Limonlu Dondurma
MALZEMELER
● 2 adet limon
● 2 yumurta
● Yarım su bardağı şeker
● 200 ml krema
HAZIRLANIŞI
● Limonların kabuklarını rendeleyin ve suyunu sıkın.
● Bir tencerede yumurta ile şekeri pürüzsüz hâle gelene kadar yeterlice karıştırın.
● Limon suyunu ve kabuğunu ekleyip karıştırmaya devam edin.
● Kremayı ekleyip biraz daha karıştırın.
● Tencereyi ocağa alıp kısık ateşte daima karıştırarak pişirin.
● Kıvamı yoğunlaştığında ocaktan alın.
● Soğuyana kadar sıkça karıştırın.
● Soğuyunca uygun bir kaba boşaltın ve güzelce donana kadar dondurucuda bekletin.
● Büsbütün donduğunda dondurma kaşığı ile kaselere alıp süsleyerek servis edebilirsiniz.
Limon Sorbe
MALZEMELER
● 4 adet limon
● Yarım su bardağı şeker
● 1 su bardağı su
HAZIRLANIŞI
● 1 adet limonun kabuğunu rendeleyin.
● Limonların hepsinin suyunu sıkın.
● Suyu, şekeri ve rendelenmiş limon kabuklarını bir tencereye alın ve orta ateşte şeker çözünene kadar karıştırarak pişirin.
● Kaynadıktan daha sonra 2 dakika daha pişirip ocaktan alın, limon suyunu ekleyin ve soğumaya bırakın.
● Oda sıcaklığına geldiğinde karışımı bir kaba aktarın ve dondurucuya kaldırın.
● 2 saat daha sonra dondurucudan çıkarıp karıştırın ve bir daha dondurucuya koyun.
● Birebir süreci ikişer saat aralıklarla 3 defa daha yenidenlayın.
● Son karıştırmanın akabinde 1 saat daha dondurucuda dinlendirdikten daha sonra sorbeyi taze nane yapraklarıyla süsleyerek servis edebilirsiniz.
Limon Rüyası
MALZEMELER
● 1 adet limon
● 2 su bardağı su
● 2 yemek kaşığı nişasta
● 1/4 su bardağı şeker
HAZIRLANIŞI
● Limonun kabuğunu rendeleyin ve suyunu sıkın.
● Nişasta ile 1 su bardağı suyu bir tencereye alarak nişasta büsbütün eriyene kadar güzelce karıştırın.
● Karışıma kalan su ile limon suyunu, limon kabuğunu ve şekeri ekleyin.
● Tencereyi ocağa koyup orta ateşte kıvamı yoğunlaşana kadar pişirin.
● Ocaktan aldığınız karışımı servis kaselerine bölüştürün.
● Oda sıcaklığına getirdikten daha sonra buzdolabına koyun.
● Soğuyan tatlıyı taze meyveler ile süsleyerek servis edebilirsiniz.
Limon Soslu İrmik Tatlısı
MALZEMELER
TABANI İÇİN
● 1 litre süt
● 1,5 su bardağı irmik
● 1 su bardağı şeker
● 1 yemek kaşığı tereyağı
● 1 paket vanilya
SOSU İÇİN
● 1 adet limon
● 1 su bardağı su
● 3 yemek kaşığı şeker
● 1 yemek kaşığı nişasta
HAZIRLANIŞI
TABANI İÇİN
● Vanilya hariç tüm materyalleri bir tencereye alıp orta ateşte daima karıştırarak pişirin.
● Kıvamı yoğunlaştığında ocağı kapatın ve vanilyayı ekleyerek karıştırın.
● Karışımı uygun boyutta bir borcama dökün ve soğumaya bırakın.
SOSU İÇİN
● Limonun kabuğunu rendeleyin ve suyunu sıkın.
● Tüm materyalleri tencereye alıp karıştırın.
● Tencereyi ocağa alıp orta ateşte kıvamı yoğunlaşana kadar daima karıştırarak pişirin.
● Limon sosunu ocaktan alıp biraz ılımasını bekledikten daha sonra borcamdaki irmik tatlısının üzerine dökün ve kaşık ile eşit bir biçimde yaydırın.
● Tatlının tamamı oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabına kaldırın.
● Soğuduktan daha sonra dilimleyip Hindistan cevizi serperek servis edebilirsiniz.
Limonlu Cheesecake Lokmaları
MALZEMELER
● 200 gram labne peyniri
● 2 su bardağı Hindistan cevizi
● 1 adet limon
● 4 yemek kaşığı pudra şekeri
● Yarım paket yulaflı bisküvi
HAZIRLANIŞI
● Labne peynirinin suyunu içine peçete koyduğunuz bir süzgeç sayesinde düzgünce süzün ve peyniri bir kaba alın.
● Limonun kabuğunu rendeleyin, suyunu sıkın ve peynire ekleyin.
● Şekeri ekleyip uygunca karıştırın.
● Karışımın üzerini streç sinema ile kapatın ve buzdolabında 2 saat dinlendirin.
● Yulaflı bisküviyi rondodan geçirin ve kaseye alın.
● Karışımı buzdolabından çıkarın.
● Bir kaşık ile modüller alıp elinizde süratlice yuvarlayarak hal verin.
● Topları bisküvi tozuna buladıktan daha sonra servis edebilirsiniz.
Limon Kreması
MALZEMELER
● 2 adet yumurta
● 2 adet limon
● Yarım su bardağı şeker
● 2 yemek kaşığı tereyağı
HAZIRLANIŞI
● Limonların kabuğunu rendeleyin ve suyunu sıkın.
● Bir tencerede yumurtayı şekerle pürüzsüz bir hâle gelene kadar karıştırın.
● Limon suyunu ve kabuğunu ekleyip karıştırın.
● Ocağa alıp tereyağını da ekleyin.
● Kıvam alana kadar kısık ateşte daima karıştırarak pişirin.
● Ateşten aldıktan daha sonra ısıya güçlü bir süzgeç ile kremayı süzün.
● çoğunlukla karıştırarak soğutun.
● Kremayı üç güne kadar buzdolabında saklayabilir; kreplerle, keklerle servis edebilir yahut sade olarak tüketebilirsiniz.