Karadut yaz mevsiminin en hoş meyvelerinden biri. Kışında karadutun bu hoş lezzetinden yaralanmak isterseniz dilerseniz dondurduğunuz karadutları kullanarak kış mevsiminde de birbirinden lezzetli tatlılar da yapabilirsiniz. Karadut reçeli nasıl yapılır? Karadutlu cheescake nasıl yapılır? üzere sorulara yanıt arıyorsanız içeriğimizi okumaya devam edin.
1. Karadutlu dondurma tarifi
Malzemeler
1. Öncelikle dutları yıkayıp büsbütün dondurun. Donuk bir biçimde kullanın.
2. Krema ve pudra şekerini 1dakika kadar çırpın.
3. Dutları robottan geçirin.
4. Uygunca küçük bir hal alsınlar.
5. Kremalı karışıma bu çekilmiş dutları aktarıp karıştırın. Dondurucuya giren bir kaba, karışımı aktarın. Buzluk kısmında, 2 saat kadar bekletin.
6. Çıkartıp blender yahut kaşıkla karıştırın.
7. daha sonra tekrar buzluğa yerleştirin. 2 saat daha sonra yeniden karıştırın. Ve dondurma artık yenmeye hazır hale geliyor.
2. Karadutlu muffin tarifi
Malzemeler
1 .Karadutlu muffin tanımı için birinci vakit içinderda yumurtaları bir kaba kırarak üzerine şeker ekleyin. Mikser yardımı ile köpürene kadar çırpın.
2. Süt, sıvı yağ, kabartma tozu, ayıklanan ve doğranan karadutları, vanilya ve unu ekleyerek çırpmaya devam edin. Kıvama gelen kek hamurunu kalıplara koyduğumuz kağıtlara üzerinde biraz boşluk kalacak biçimde dökün. 200 derece önce ısıtılan fırında 20 dakika kadar pişirin
3. Karadutlu cheescake tarifi
Malzemeler:
Taban:
3. En son nişastayı ve karadut püresini de ilave edip tabanın üzerine dökün. Evvelce ısıtılmış fırına koyun ve üzeri hafifçeçe kızarana kadar yaklaşık 35-40 dakika pişirin. Kalıbı biraz salladığınızda ortası sallanıyorsa olmuş demektir. Fırının kapağını kapatın ve cheseecake’i ortasında bırakın. Soğuyunca buzdolabına kaldırın. En az 7-8 saat bekletin. Daha lezzetli olacaktır.4. Karadut sosunu hazırlamak için, tüm malzemeyi küçük bir tencerede orta ateşte karıştırarak pişirin. Şeker ölçüsünü dutların tatlılık oranlarına nazaran ayarlayabilirsiniz. Sos soğuduktan daha sonra servistilk evvel cheesecake’in üzerine döküp servis yapın.
4. Karadutlu kek tarifi
Malzemeler
1. Bir kasede, yumurta ve şekeri çırpın. daha sonrasında süzme yoğurt ve sıvı yağı da ekleyip çırpmaya devam edin.
2. Başka bir kasede un, kabartma tozu ve vanilyayı karıştırın. Tüm materyalleri spatula sayesinde tek bir kasede karıştırın.
3. Sırasıyla içerisine limon kabuğu ve karadutları ekleyin.
4. Evvelce ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
5. Biraz soğuyunca kalıptan çıkarın ve servis edin! Afiyet olsun!
5. Karadutlu muhallebi tarifi
Malzemeler
Muhallebisi İçin;
1. Muhallebi için; evvel tenceremize şeker, un, nişasta alın. Çırpma teli ile karıştırırken, üzerine süt ek edin.
2. Ateş üzerine alıp, muhallebi kıvamı alana kadar orta ateşte pişirin.
3. Muhallebi kıvamı alınca, ateş kısılır ve 3-4 dakika daha kaynatın.
4. Ateşten alıp ; üzerine tereyağı, labne ve vanilya ekleyip, mikserle 3 dakika uygunca karıştırın. Servis edilecek kaplara dökün.
5. Karadut sosu için; karadutlar yıkayın, saplarını temizleyin ve rondodan geçirin.
6. Ezilen karadutlara, 2 bardak karadut suyu elde edecek kadar su ek edin.
7. Karadut suyunu bir tencereye alın.. İçine toz şeker, nişasta, limon suyu ve limon kabukları ek edin. Ateşe alarak, daima karıştırın.
8. Sos göz göz olunca, ateşten alın ve muhallebilerin üzerine dökün. Üzerini istediğiniz materyaller ile süsleyip, servis edin.
6. Karadutlu frozen tarifi
Malzemeler
1. Karadutları yıkayıp süzün ve saplarını ayıklayın.
2. Portakalların suyunu sıkın.
3. Karadut, buz, su ve portakal suyunu rondoya alıp püre haline gelene kadar çekin.
4. Servis bardaklarına alıp çabucak servis edin.
7. Karadutlu brownie tarifi
Malzemeler
1. Tereyağı ve çikolatayı ben marie yolu eritin.
2. Yumurtaları derin bir karıştırma kabına alıp şekeri de ekleyerek krema kıvamına gelene kadar çırpın. Yoğurdu ekleyerek biraz daha çırpın.
3. Çikolata karışımını ekleyip çırpın, kakaoyu ekleyip çırpın.
4. Unu azar azar ekleyerek çırpmaya devam edin. Unun yarısını ekledikten daha sonra unla bir arada kabartma tozunu ekleyip çırpın.
5. Kalan unu da bir daha azar azar, hamurun kıvamını denetim ederek, gerektiği kadar ekleyip pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın.
6. Tadına bakıp şekerini az bulduysanız şeker ekleyip çırpın. Karadutları da ekleyip karıştırın.
7. Karışımı yağladığınız 21*36 cm’lik fırın kabına dökün. 180 derecede evvelinde ısıtılmış fırında kürdan batırdığınızda pak çıkana kadar pişirin.
8. Karadutlu panna cotta tarifi
Malzemeler
1. Jelatini süte ekleyip karıştırın.
2. Ocağa alıp kısık ateşte jelatin eriyene kadar daima karıştırın.
3. Şekeri ve kremayı ekleyip daima karıştırarak kaynamaya başlayana kadar pişirin (tamamen kaynamasına müsaade vermeyin) ve ocaktan alın.
4. Karışımı suyla ıslattığınız kaplara paylaştırıp dolaba kaldırın ve en az 2 saat bekletin.
5. Kalıplardan çıkarırken yanlarından ince bir bıçak sokup kaptan ayrılmasını sağlayın.
6. Sos için karadutları bir sos tenceresine alıp blenderla püre haline getirin.
7. Şekeri ekleyip ocağa alın ve istediğiniz kıvamda yoğunlaşana kadar pişirin.
8. Panna cottalar katılaştıktan daha sonra aykırı çevirip kalıplardan çıkarın ve servis tabaklarına alın.
9. Üzerine soğumuş olan sosu dökerek servis yapın.
9. Karadut sorbe tarifi
Malzemeler
1. Karadutlarınız dondurulmuş değilse dondurucuya koyup büsbütün katılaşana kadar dondurun.
2. Tüm malzemeyi mutfak robotu yahut rondoya koyup düzgünce karışana ve yumuşak bir kıvam alana kadar çekin.
3. Sorbenizi ister çabucak tüketin isterseniz plastik bir kaba koyarak dondurucuda saklayın.
10. Karadutlu turta tarifi
Malzemeler
Turta Hamuru için;
1. Bir tavaya ahududuları, karadutları ve şekeri alıp kısık ateşte suyunu salıp çekene kadar pişirin.
2. Hamur için un ve şekeri derin bir kaba alıp karıştırın.
3. Tereyağını ekleyip iki elinizle ovalayarak kum üzere olana kadar karıştırın.
4. Yumurta sarısını ekleyip tüm hamura karışmasını sağlayarak yoğurun.
5. 3/2’sini alıp kalanın üzerini örtün.
6. Elinizdeki hamuru unladığınız tezgahta yahut iki yağlı kağıt içinde 26 cm’lik turta kalıbına bakılırsa açın.
7. Kalıbın altını ve kenarlarını yağlayın ve hamuru içine yerleştirin. Kalıbı dolaba kaldırıp 10 dakika dinlendirin. Bu sırada başka parçayı alıp yağlı kağıt içinde turta kalıbının üzerine kapanacak genişlikte açın.
8. Meyveli karışımı dolaptan aldığınız turta kalıbının içine döküp üzerini düzleyin. Üzeri için açtığınız hamuru üzerine kapayın.
9. 190 derecede evvelinde ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
11. Karadutlu smoothie bowl tarifi
Malzemeler
1. Yulafı suya koyun ve 10 dakika kadar bekleterek yumuşatın.
2. Muz, yulaf, karadut, nane ve cevizi blendera alın. İsteğe bakılırsa bal ekleyin ve ağır bir kıvam alıncaya kadar blenderdan geçirin.
3. Hazırladığınız blenderı servis yapın.
12. Karadutlu ve ahududulu bar
Malzemeler
1. Tüm kuru materyaller ve meyveleri bir ortaya getirip mutfak robotundan geçirin. Kıvam alıp form verilmesi için epeyce az süt, Hindistan cevizi yağı ekleyin.
2. Ele yapışmayan hamuru yağlı kağıt üzerine daire biçimi verdikten daha sonra buzdolabında dinlendirin
3. Dilimlenen barları bitter çikolata yahut fıstık ezmesiyle kaplayıp dondurduktan daha sonra servise hazır. Afiyet olsun.
13. Karadut reçeli tarifi
Malzemeler
1. Karadutları yıkayarak suyunu süzün ve bıçak yardımı ile sap kısımlarını kesin.
2. Bir tencereye alın, üzerine toz şeker ekleyerek 5 saat bekletin. Bu müddette şekerler yavaş yavaş erimeye başlar.
3. Akabinde tencerenin kapağını açın, karıştırdıktan daha sonra ocağa alarak orta ateşte kaynamaya bırakın. Şerbet reçel kıvamı almaya başlayıncaya kadar kaynatın.
4. Reçel kaynamaya başladığında kaşık yardımı ile üstündeki köpükleri alın. Dutların erimemesi için epeyce uzun müddet kaynatılması önerilmez. Bu ortada dutların dağılmaması için de fazlaca fazla karıştırmamaya, karıştırırken de dikkatli olmaya itina göstermelisiniz.
5. Yarım saat kaynayan reçelin içerisine limon suyu ekleyin ve 5 dakika daha kaynatarak ocaktan alın.
6. Kaynar biçimde kavanoza boşaltılıp kapağını sıkıca kapatın.
14. Karadutlu tartolet tarifi
Malzemeler
Hamur için:
1. Hamur için olan materyalleri yoğurup yarım saat kadar buzdolabında bekletin.
2. Ganaj için karadutları bir kaşık şeker ile kaynatın. yumuşayana suyunu çekene kadar pişirin. Kremayı ek edin kaynama ısısında gelince ocaktan alın içine beyaz çikolatayı koyun eritin, süzgeçten geçirin ganaj soğudukça kıvam alıyor büsbütün soğumasını beklemeyin.
3. Bekleyen hamuru iki yağlı kağıt içinde merdane yardımı ile açıp yağladığınız kalıplara serin. 180 derece ısınmış fırında 20-30 dakika kadar pişirin, kakaolu olduğu için denetimli pişirmek gerekiyor yakmadan.
4. Hamurlar ve ganaj soğuduktan daha sonra içlerini doldurun, çikolata ne kadar beklerse o kadar sertleşiyor. Afiyet olsun.
15. Karadutlu crumble tarifi
Malzemeler
1. Un, küp biçiminde doğranmış soğuk tereyağını ve pudra şekerini çukur bir kapta parmak uçlarınızla ovalayarak kum üzere olana kadar karıştırın.
2. İç harcı için derin bir kasede ayıklayıp yıkadığınız karadutlar, tarçın ve esmer şekeri karıştırın.
3. Hazırladığınız meyveli karışımı ısıya sağlam kaplara paylaştırın. Unlu karışımı meyvelerin üzerine bastırmadan serpin.
4. En son kalıpların üzerine birer tatlı kaşığı tereyağı ek edin. Evvelce ısıtılmış 170 derece fırında hamurlar kızarıncaya kadar pişirin. Fırından alın. Üzerine vanilyalı dondurma ekleyip bekletmeden servis yapın.
1. Karadutlu dondurma tarifi
Malzemeler
1 paket sıvı krema
1 kg a yakın karadut
1 su bardağı pudra şeker
1. Öncelikle dutları yıkayıp büsbütün dondurun. Donuk bir biçimde kullanın.
2. Krema ve pudra şekerini 1dakika kadar çırpın.
3. Dutları robottan geçirin.
4. Uygunca küçük bir hal alsınlar.
5. Kremalı karışıma bu çekilmiş dutları aktarıp karıştırın. Dondurucuya giren bir kaba, karışımı aktarın. Buzluk kısmında, 2 saat kadar bekletin.
6. Çıkartıp blender yahut kaşıkla karıştırın.
7. daha sonra tekrar buzluğa yerleştirin. 2 saat daha sonra yeniden karıştırın. Ve dondurma artık yenmeye hazır hale geliyor.
2. Karadutlu muffin tarifi
Malzemeler
3 adet yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
15-16 adet karadut
1 .Karadutlu muffin tanımı için birinci vakit içinderda yumurtaları bir kaba kırarak üzerine şeker ekleyin. Mikser yardımı ile köpürene kadar çırpın.
2. Süt, sıvı yağ, kabartma tozu, ayıklanan ve doğranan karadutları, vanilya ve unu ekleyerek çırpmaya devam edin. Kıvama gelen kek hamurunu kalıplara koyduğumuz kağıtlara üzerinde biraz boşluk kalacak biçimde dökün. 200 derece önce ısıtılan fırında 20 dakika kadar pişirin
3. Karadutlu cheescake tarifi
Malzemeler:
Taban:
7 yemek kaşığı tereyağı
1 paket yulaflı bisküvi
2 su bardağı tatlı lor peyniri
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı mascarpone peyniri
1 çay bardağı sıvı krema
1 paket vanilya
½ limonun ince rendelenmiş kabukları
1 su bardağı karadut püresi
2 çorba kaşığı nişasta
1 büyük su bardağı karadut püresi
1 çorba kaşığı nişasta
2-3 çorba kaşığı toz şeker
3-4 damla limon suyu
3. En son nişastayı ve karadut püresini de ilave edip tabanın üzerine dökün. Evvelce ısıtılmış fırına koyun ve üzeri hafifçeçe kızarana kadar yaklaşık 35-40 dakika pişirin. Kalıbı biraz salladığınızda ortası sallanıyorsa olmuş demektir. Fırının kapağını kapatın ve cheseecake’i ortasında bırakın. Soğuyunca buzdolabına kaldırın. En az 7-8 saat bekletin. Daha lezzetli olacaktır.4. Karadut sosunu hazırlamak için, tüm malzemeyi küçük bir tencerede orta ateşte karıştırarak pişirin. Şeker ölçüsünü dutların tatlılık oranlarına nazaran ayarlayabilirsiniz. Sos soğuduktan daha sonra servistilk evvel cheesecake’in üzerine döküp servis yapın.
4. Karadutlu kek tarifi
Malzemeler
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 çimdik tuz
1 su bardağı şeker
1.5 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta
1 adet limon kabuğu rendesi
1 paket vanilya
1 kase karadut
1. Bir kasede, yumurta ve şekeri çırpın. daha sonrasında süzme yoğurt ve sıvı yağı da ekleyip çırpmaya devam edin.
2. Başka bir kasede un, kabartma tozu ve vanilyayı karıştırın. Tüm materyalleri spatula sayesinde tek bir kasede karıştırın.
3. Sırasıyla içerisine limon kabuğu ve karadutları ekleyin.
4. Evvelce ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
5. Biraz soğuyunca kalıptan çıkarın ve servis edin! Afiyet olsun!
5. Karadutlu muhallebi tarifi
Malzemeler
Muhallebisi İçin;
1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
1 kutu labne
1 yemek kaşığı tereyağı
1 paket vanilya
1 su bardağı karadut
1,5 çay bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı nişasta
Rondodan geçirdiğiniz karadutları 2 su bardağı olacak biçimde ek su.
Yarım limon suyu
1 limonun rendelenmiş kabukları
1. Muhallebi için; evvel tenceremize şeker, un, nişasta alın. Çırpma teli ile karıştırırken, üzerine süt ek edin.
2. Ateş üzerine alıp, muhallebi kıvamı alana kadar orta ateşte pişirin.
3. Muhallebi kıvamı alınca, ateş kısılır ve 3-4 dakika daha kaynatın.
4. Ateşten alıp ; üzerine tereyağı, labne ve vanilya ekleyip, mikserle 3 dakika uygunca karıştırın. Servis edilecek kaplara dökün.
5. Karadut sosu için; karadutlar yıkayın, saplarını temizleyin ve rondodan geçirin.
6. Ezilen karadutlara, 2 bardak karadut suyu elde edecek kadar su ek edin.
7. Karadut suyunu bir tencereye alın.. İçine toz şeker, nişasta, limon suyu ve limon kabukları ek edin. Ateşe alarak, daima karıştırın.
8. Sos göz göz olunca, ateşten alın ve muhallebilerin üzerine dökün. Üzerini istediğiniz materyaller ile süsleyip, servis edin.
6. Karadutlu frozen tarifi
Malzemeler
2 su bardağı karadut
2 su bardağı buz
1 su bardağı epey soğuk su
2 portakal
1. Karadutları yıkayıp süzün ve saplarını ayıklayın.
2. Portakalların suyunu sıkın.
3. Karadut, buz, su ve portakal suyunu rondoya alıp püre haline gelene kadar çekin.
4. Servis bardaklarına alıp çabucak servis edin.
7. Karadutlu brownie tarifi
Malzemeler
3 adet yumurta
1 su bardağı şeker
7 yemek kaşığı tereyağı
80 gram çikolata
1 su bardağı koyu kıvamlı yoğurt
1 su bardağı un
3 yemek kaşığı kakao
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 su bardağı karadut
1. Tereyağı ve çikolatayı ben marie yolu eritin.
2. Yumurtaları derin bir karıştırma kabına alıp şekeri de ekleyerek krema kıvamına gelene kadar çırpın. Yoğurdu ekleyerek biraz daha çırpın.
3. Çikolata karışımını ekleyip çırpın, kakaoyu ekleyip çırpın.
4. Unu azar azar ekleyerek çırpmaya devam edin. Unun yarısını ekledikten daha sonra unla bir arada kabartma tozunu ekleyip çırpın.
5. Kalan unu da bir daha azar azar, hamurun kıvamını denetim ederek, gerektiği kadar ekleyip pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın.
6. Tadına bakıp şekerini az bulduysanız şeker ekleyip çırpın. Karadutları da ekleyip karıştırın.
7. Karışımı yağladığınız 21*36 cm’lik fırın kabına dökün. 180 derecede evvelinde ısıtılmış fırında kürdan batırdığınızda pak çıkana kadar pişirin.
8. Karadutlu panna cotta tarifi
Malzemeler
1 paket krema
2 su bardağı süt
Yarım su bardağı toz şeker
3 tatlı kaşığı bitkisel (veya hayvansal) toz jelatin (veya 2 yaprak jelatin)
1 kase karadut
1 yemek kaşığı şeker
Yarım çay bardağı su
1. Jelatini süte ekleyip karıştırın.
2. Ocağa alıp kısık ateşte jelatin eriyene kadar daima karıştırın.
3. Şekeri ve kremayı ekleyip daima karıştırarak kaynamaya başlayana kadar pişirin (tamamen kaynamasına müsaade vermeyin) ve ocaktan alın.
4. Karışımı suyla ıslattığınız kaplara paylaştırıp dolaba kaldırın ve en az 2 saat bekletin.
5. Kalıplardan çıkarırken yanlarından ince bir bıçak sokup kaptan ayrılmasını sağlayın.
6. Sos için karadutları bir sos tenceresine alıp blenderla püre haline getirin.
7. Şekeri ekleyip ocağa alın ve istediğiniz kıvamda yoğunlaşana kadar pişirin.
8. Panna cottalar katılaştıktan daha sonra aykırı çevirip kalıplardan çıkarın ve servis tabaklarına alın.
9. Üzerine soğumuş olan sosu dökerek servis yapın.
9. Karadut sorbe tarifi
Malzemeler
3 su bardağı dondurulmuş karadut
1 tepeleme yemek kaşığı bal yahut şeker
1 yemek kaşığı limon suyu
1. Karadutlarınız dondurulmuş değilse dondurucuya koyup büsbütün katılaşana kadar dondurun.
2. Tüm malzemeyi mutfak robotu yahut rondoya koyup düzgünce karışana ve yumuşak bir kıvam alana kadar çekin.
3. Sorbenizi ister çabucak tüketin isterseniz plastik bir kaba koyarak dondurucuda saklayın.
10. Karadutlu turta tarifi
Malzemeler
Turta Hamuru için;
1 paket (250 gram) küçük kesimler halinde doğranıp dondurulmuş tereyağı
3.5 su bardağı un
Yarım su bardağı şeker
1 adet yumurta sarısı
1 kase dondurulmuş ahududu
1 kase dondurulmuş karadut
Yarım su bardağı şeker
1. Bir tavaya ahududuları, karadutları ve şekeri alıp kısık ateşte suyunu salıp çekene kadar pişirin.
2. Hamur için un ve şekeri derin bir kaba alıp karıştırın.
3. Tereyağını ekleyip iki elinizle ovalayarak kum üzere olana kadar karıştırın.
4. Yumurta sarısını ekleyip tüm hamura karışmasını sağlayarak yoğurun.
5. 3/2’sini alıp kalanın üzerini örtün.
6. Elinizdeki hamuru unladığınız tezgahta yahut iki yağlı kağıt içinde 26 cm’lik turta kalıbına bakılırsa açın.
7. Kalıbın altını ve kenarlarını yağlayın ve hamuru içine yerleştirin. Kalıbı dolaba kaldırıp 10 dakika dinlendirin. Bu sırada başka parçayı alıp yağlı kağıt içinde turta kalıbının üzerine kapanacak genişlikte açın.
8. Meyveli karışımı dolaptan aldığınız turta kalıbının içine döküp üzerini düzleyin. Üzeri için açtığınız hamuru üzerine kapayın.
9. 190 derecede evvelinde ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
11. Karadutlu smoothie bowl tarifi
Malzemeler
1 su bardağı donmuş karadut
Yarım muz
1 su bardağı süt
3 yemek kaşığı yulaf
1-2 sap taze nane
1 adet ceviz içi
isteğe bakılırsa tatlandırmak için bal
1. Yulafı suya koyun ve 10 dakika kadar bekleterek yumuşatın.
2. Muz, yulaf, karadut, nane ve cevizi blendera alın. İsteğe bakılırsa bal ekleyin ve ağır bir kıvam alıncaya kadar blenderdan geçirin.
3. Hazırladığınız blenderı servis yapın.
12. Karadutlu ve ahududulu bar
Malzemeler
1 su bardağı yulaf ezmesi
6 adet fındık
5 adet yer fıstığı
3 adet ceviz
6 adet dondurulmuş karadut
6 adet dondurulmuş ahududu
1-2yemek kaşığı süt (kıvamı için ölçüsü değişebilir)
1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı
1 tatlı kaşığı fıstık ezmesi
7-8 adet kuru üzüm
1 çay kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı bal
1. Tüm kuru materyaller ve meyveleri bir ortaya getirip mutfak robotundan geçirin. Kıvam alıp form verilmesi için epeyce az süt, Hindistan cevizi yağı ekleyin.
2. Ele yapışmayan hamuru yağlı kağıt üzerine daire biçimi verdikten daha sonra buzdolabında dinlendirin
3. Dilimlenen barları bitter çikolata yahut fıstık ezmesiyle kaplayıp dondurduktan daha sonra servise hazır. Afiyet olsun.
13. Karadut reçeli tarifi
Malzemeler
1 kg karadut
4 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu
1. Karadutları yıkayarak suyunu süzün ve bıçak yardımı ile sap kısımlarını kesin.
2. Bir tencereye alın, üzerine toz şeker ekleyerek 5 saat bekletin. Bu müddette şekerler yavaş yavaş erimeye başlar.
3. Akabinde tencerenin kapağını açın, karıştırdıktan daha sonra ocağa alarak orta ateşte kaynamaya bırakın. Şerbet reçel kıvamı almaya başlayıncaya kadar kaynatın.
4. Reçel kaynamaya başladığında kaşık yardımı ile üstündeki köpükleri alın. Dutların erimemesi için epeyce uzun müddet kaynatılması önerilmez. Bu ortada dutların dağılmaması için de fazlaca fazla karıştırmamaya, karıştırırken de dikkatli olmaya itina göstermelisiniz.
5. Yarım saat kaynayan reçelin içerisine limon suyu ekleyin ve 5 dakika daha kaynatarak ocaktan alın.
6. Kaynar biçimde kavanoza boşaltılıp kapağını sıkıca kapatın.
14. Karadutlu tartolet tarifi
Malzemeler
Hamur için:
7 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı şeker
7-8 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı kakao
1 adet yumurta
1 adet vanilya
Yarım paket krema
80 gr beyaz çikolata
20 adet kadar karadut
1 yemek kaşığı şeker
1. Hamur için olan materyalleri yoğurup yarım saat kadar buzdolabında bekletin.
2. Ganaj için karadutları bir kaşık şeker ile kaynatın. yumuşayana suyunu çekene kadar pişirin. Kremayı ek edin kaynama ısısında gelince ocaktan alın içine beyaz çikolatayı koyun eritin, süzgeçten geçirin ganaj soğudukça kıvam alıyor büsbütün soğumasını beklemeyin.
3. Bekleyen hamuru iki yağlı kağıt içinde merdane yardımı ile açıp yağladığınız kalıplara serin. 180 derece ısınmış fırında 20-30 dakika kadar pişirin, kakaolu olduğu için denetimli pişirmek gerekiyor yakmadan.
4. Hamurlar ve ganaj soğuduktan daha sonra içlerini doldurun, çikolata ne kadar beklerse o kadar sertleşiyor. Afiyet olsun.
15. Karadutlu crumble tarifi
Malzemeler
Hamuru için:
1 su bardağı un
4.5 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı pudra şekeri
2 su bardağı karadut
1 tatlı kaşığı tarçın
2 yemek kaşığı esmer toz şeker
- Tereyağı
- Vanilyalı dondurma
1. Un, küp biçiminde doğranmış soğuk tereyağını ve pudra şekerini çukur bir kapta parmak uçlarınızla ovalayarak kum üzere olana kadar karıştırın.
2. İç harcı için derin bir kasede ayıklayıp yıkadığınız karadutlar, tarçın ve esmer şekeri karıştırın.
3. Hazırladığınız meyveli karışımı ısıya sağlam kaplara paylaştırın. Unlu karışımı meyvelerin üzerine bastırmadan serpin.
4. En son kalıpların üzerine birer tatlı kaşığı tereyağı ek edin. Evvelce ısıtılmış 170 derece fırında hamurlar kızarıncaya kadar pişirin. Fırından alın. Üzerine vanilyalı dondurma ekleyip bekletmeden servis yapın.