Pakistan, Zayıflayan Para Birimi Nedeniyle Hayat Kurtaran İlaçlarda Sıkıntıyla Karşı Karşıya: Raporlar

Beykozlu

New member
Pakistan’daki sağlık tesisleri, ithal aşılarda akut bir kıtlıkla karşı karşıya.


Karaçi:

Pazartesi günü basında çıkan haberlere göre, Pakistan’ın ilaç düzenleme otoritesinin tartışmalı fiyatlandırma politikası ve değer kaybeden yerel para birimi, borç batağındaki ülkede ciddi bir ithal ve hayat kurtaran ilaç kıtlığına yol açtı.

Şu anda büyük bir ekonomik krizin pençesinde olan Pakistan, yüksek dış borç ve azalan döviz rezervleriyle boğuşuyor.

Geçen yıl Haziran ayında meydana gelen felaket niteliğindeki seller ülkenin üçte birini sular altında bıraktı, 33 milyondan fazla insanı yerinden etti ve Pakistan’ın sallantıda olan ekonomisine 12,5 milyar ABD doları tutarında ekonomik zarar verdi.

“Pakistan para biriminin dolar karşısında aşırı değer kaybetmesi ve Pakistan İlaç Düzenleme Kurumu’nun (DRAP) tartışmalı ilaç fiyatlandırma politikası nedeniyle, fiyatları kat kat arttı ve ithalatçıların bunları ABD tarafından verilen mevcut fiyatlara getirmesi ekonomik olarak imkansız hale geldi. Eczacı ve biyolojik ürünlerin ithalatçısı Abdul Mannan’ın The News’e verdiği demeçte, DRAP.

Basında çıkan haberlere göre, satıcılar dolar-rupi eşitsizliği nedeniyle tedariklerini durdurduktan sonra, kamu ve özel sağlık tesisleri ithal aşılar, kanser tedavileri, doğurganlık ilaçları ve anestezi gazları konusunda ciddi bir kıtlıkla karşı karşıya.

Şuruplar, tabletler ve enjeksiyonlar da dahil olmak üzere oral ilaçların çoğu yerel olarak üretilse de, Pakistan aşılar, kanser önleyici ilaçlar ve tedaviler gibi biyolojik ürünlerin çoğunu Hindistan, Çin, Rusya, Avrupa ülkeleri ile Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye’den ithal etmektedir. TV raporu söyledi.

“DRAP, 2018 İlaç Fiyatlandırma Politikası kapsamında zorluk kategorisi altında başvuru için üç yıllık bir kısıtlama getirdiğinden beri sorun akut hale geldi. Bu, bir ilacın artan ithalat fiyatı nedeniyle zorluk kategorisine girmesi durumunda ithalatçının yalnızca bir kez başvurabileceği anlamına geliyor. Fiyat ayarlaması için üç yıl içinde,” Mannan’ın raporda söylediği aktarıldı.

İlaç ithalatçıları Pakistan Kimyagerler ve Eczacılar Derneği’nin temsili organı, DRAP yetkililerini, dolar eşitsizliği nedeniyle ithal ilaçları tedarik edemediklerini söyleyerek, değiştirilen 2018 fiyatlandırma politikasına uygun olarak, zorluk vakalarında üç yıllık üst sınırı gözden geçirmeye çağırdı. TV raporu eklendi.

Pakistan şu anda, Çin’in geçen hafta 500 milyon ABD dolarını yeniden finanse etmesinden sonra 4,8 milyar ABD doları olduğu tahmin edilen azalan döviz rezervlerini artırmak için çabalıyor.

Nakit sıkıntısı çeken Pakistan, Washington merkezli küresel tefeciden çok ihtiyaç duyduğu 1,1 milyar dolarlık fon dilimini bekliyor.

Fonlar, IMF’nin 2019’da onayladığı 6,5 milyar ABD doları tutarındaki kurtarma paketinin bir parçası ve analistler, Pakistan’ın dış borç yükümlülüklerini yerine getirmekten kaçınması için bunun kritik olduğunu söylüyor.

()
 
Üst