Optik konumlandırma sistemi(ops) rehberliği kullanılarak implantların yerleştirilmesi

taklaci09

Global Mod
Global Mod
İmplantların diş eksikliklerinin tedavisinde sıkça kullanılan bir tedavi metodu haline gelmesi çeşitli komplikasyonları birlikteinde getirmiştir. İmplantların gerçek konumda yerleştirilememesi bunlardan biridir. Yanılgılı pozisyonlandırma kararı çeşitli yumuşak doku komplikasyonları, implant etrafı kemik erimesi, protetik ve estetik sorunlar meydana gelmektedir. Daha da kıymetlisi bu durum kusurlarından dolayı maksiller sinüs, mandibular hudut üzere kıymetli anatomik oluşumlara ziyan verilebilir ve hastada telafisi mümkün olmayan sıkıntılar meydana gelebilmektedir. Manuel olarak implant yerleştirilmesi sırasında hakikat konumlandırma doktorun deneyimine ve bilgi birikimine dayanmaktadır. Bu yüzden oluşabilecek kusurları en aza indirebilmek için tabibe yardımcı çeşitli yollar bulunmaktadır. Dentallaboratuvarda üretilen klâsik cerrahi şablonlar,stereolitografik cerrahi şablonlarbu prosedürler içindedır. Ama şablon üretim süreci, hasta üstündeki hazırlıklar, yazılım üstündeki planlama ve teslimat müddeti üzere süreçler maliyeti ve toplam tedavi müddetini arttırmaktadır. Bunun için optik konumlandırma sistemi rehberliğinde implant uygulaması uygun bir tedavi alternatifi olarak düşünülebilir.

Klâsik implant cerrahisinde bir grup konum yanlışları meydana gelmektedir. Bu yanılgılar telafisi mümkün olmayan hudut faydalanması, sinüs zarının devamlılığının bozulması üzere komplikasyonlara niçiniyet vermektedir. Alt çenede bulunan inferioralveolar hudut faydalanmalarında hasarlı olan bölgede uyuşukluk görülebilir. bu biçimde bir durumda hasta, yeme-konuşma üzere işlevlerini düzgün yerine getiremez. Bu konum yanlışları protetik olarak da çeşitli komplikasyonlara niye olmaktadır. İmplantlar olması gereken durumlarında olmadığında, bilhassa ön bölgede önemli estetik sıkıntıları birlikteinde getirmektedir. Estetik meseleleri ortadan kaldırmak için yapılan protetik tahliller ise implant etrafı yumuşak ve kemik dokusunda yıkımlara niçiniyet verebilmektedir .

Operasyon müddetinin azaltılması ve implantların istenilen pozisyonda yerleştirilmesi için çeşitli yardımcı metotlar uygulanmaktadır. Lakin cerrahi öncesi planlamanın ağız içerisine aktarılmasında meşakkatler yaşanmaktadır. Tomografik kesitler üzerinden alınan imgeler muayene, teşhis ve ön planlama için kâfi olsa da rastgele bir şablon ya da buna misal bir yardımcı olmadan planlanan implant konumlarının tıpkı hassasiyette ağız içerisine aktarılması mümkün değildir. Bu sebeple yukarda belirtilen pozisyonelhatalar kararı anatomik hasarlar meydana gelmektedir. Günümüzde bu sorunları aşmak gayesiyle dentallaboratuvarlarda üretilen cerrahi şablonlar, stereolitografik cerrahi şablon sistemleri ve optik konumlandırma sistemi yardımcılığıyla uygulanan dinamik cerrahi rehber sistemleri kullanılmaktadır.

Optik konumlandırma sistemi yardımcılığıyla uygulanan dinamik cerrahi rehberlerin temeli küresel konumlandırma sistemine dayanmaktadır. Yer tabanlı radyo seyir sistemine dayanan bu sistem 2. dünya savaşından daha sonra geliştirilmeye başlanmıştır. birinci vakit içinderda güdümlü füzelerin yönlendirilmesi emeliyle radyo uygulanmıştır. 1980’den daha sonra kullanması artarak yaygınlaşmış ve ticari olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bunun günümüzdeki en tanınan kullanım alanı ise araç takip ve navigasyon sistemleridir .

Tıbbi alanda ise birinci vakit içinderda 1987 yılında laparoskopi cerrahisinde uygulanmaya başlanmıştır. Günümüzde üroloji, omurilik cerrahisi üzere çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Omurilik cerrahisinde yerleştirilecek olan vidaların omurilik dokusundan muhakkak bir uzaklıkta kalmasını sağlamak için kullanılan küresel konumlandırma sistemi implantoloji alanı için de kullanılabilir bir metottur.Bu gayeyle tasarlanan düzenek 3 temel bileşenden oluşmaktadır. Bunlardan birincisi pozisyon belirleme sinyallerinin oluşturulduğu bileşendir. İkincisi bu bilgilerin manalı hale getirileceği yüzey belirleme algoritmasıdır. Üçüncüsü ise uygulamanın yapılacağı pozisyonlandırma ekipmanıdır.Robodent® (Bavaria, Almanya), Treon
™
(MedtronicIntroducesStealthStation®, Dublin, İrlanda), IGI® (DenX Advanced DentalSystems, Moshav Ora, Israel), Navident® (ClaroNavTechnology, Toronto, Canada) üzere çeşitli firmaların navigasyon sistemleri implantoloji alanında uygulanmaktadır. Bunun için de özel donanımlar geliştirilmiştir.

İmplant cerrahisinde, protetik açıdan hakikat yerde implant yerleştirilmesi için rehber kullanılması mecburidir. Stereolitografik cerrahi rehberlerin maliyet ve müddet üzere dezavantajlarını ortadan kaldıracak dinamik rehberler ön görülebilir bir tedavi metodur.
 
Üst