Neredeyse Her Gün Kullandığımız Kesme Tahtaları Hakkında Temizliğinden Bakımına Bilmeniz Gereken Püf Noktalar

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Mutfaktaki en büyük yardımcılarımızdan biri de hiç elbet kesme tahtalarıdır. Tahta dediğimize bakmayın ahşap, plastik, mermer, polietilen üzere pek fazlaca çeşidi mevcut. Gerçek kullanılmayan ve temizlenmeyen kesme tahtaları besin zehirlenmesine kadar önemli ziyanlar verebiliyor. Pekala kesme tahtalarını seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Kesme tahtalarının paklığını nasıl yapmalıyız? Profesyonel mutfaklarda kesme tahtaları nasıl kullanılıyor? pek fazlaca sorunun cevabını bulabileceğiniz içeriğimizde, kesme tahtalarını sizler için araştırdık. Bu bilgiler yardımıyla kesme tahtalarının kullanmasıyla ilgili daha dikkatli olacağınızdan eminiz. Gelin daima birlikte tüm bilgileriyla araştırdığımız doğrama tahtalarını inceleyelim.
👇



Kesme tahtası seçerken nelere dikkat etmeli.


Kesme tahtanızı seçerkilk önceliğiniz hangi gereçten yapıldığı olsun.


  • Ahşaptan yapılmış kesme tahtaları pek önerilmiyor. niçini ise, ahşabın doğallığından kaynaklı gözenekli bir yapısının olması. Bu gözenekli çatlak yapıda bakteriler epeyce kalay üreyebilir. Bu sebepten dolayı profesyonel mutfaklarda ahşap kesme tahtaları kullanılmıyor.


  • Plastik ve cam kesme tahtaları gözenekli yapıları olmadığından dolayı en epeyce tercih edilen eserlerden. Besin güvenliği açısından da sağlıklı. Lakin camın bıçakları köreltme üzere bir özelliği vardır. hem de kaygan bir yapıya sahip olduğu için yere düşüp kırılma riski de göz önünde bulundurulmalıdır. Bu sebeplerden dolayı da profesyonel mutfaklarda cam kesme tahtaları kullanılmaz. Plastik ve akrilikten üretilen kesme tahtalarının paklığına dikkat ettiğiniz sürece sıhhatinize ziyanı yoktur. Mutfak kullanmasında tercih edebilirsiniz.
Malzemeye göre kesme tahtası seçimi.


Mutfağınızda kullandığınız kesme tahtalarını ayırarak kullanmanızı öneriyoruz. Bunun niçini ise çapraz bulaşmayı önlemek. Birebir tahtayı birden çok süreçte kullanmamalısınız.

Taze zerzevat, meyveler yahut ekmek üzere pişirmeden yediğiniz eserleri, et kestiğiniz ya da balık ayıkladığınız tahtaların üzerinde kesmeyin. Tıpkı tahtayı kullanırsanız çiğ et kestiğinizde ortaya çıkan bakteriler ekmeğinize yada salatanıza bulaşabilir.


Profesyonel mutfaklarda hangi kesme tahtası kullanılıyor?


Profesyonel mutfaklarda renklerine nazaran ayrılmış polietilen kesme tahtaları kullanılıyor. Bu kesme tahtaları, bulaşık makinasında yüksek ısıda yıkanabiliyor. Üzerinde çizikler ve oyuklar olduğunda ise kazıma yöndemi ile temizlenebiliyor. Lakin bu kesme tahtasını kullanırken üzerini temizlemek için öteki bir tahtayı temizlediğiniz bezi kullanmamalısınız. Aksi takdirde bez ile çapraz bulaşma yapmış olursunuz.

Mutfağınızda polietilen kesme tahtasını gönül rahatlıyla kullanabilirsiniz.


Renklere bakılırsa kesme tahtaları nasıl kullanılıyor?


Uluslararası kesme tahtası renk kodlarına bakılırsa:


  • Kırmızı kesme tahtası: Çiğ kırmızı et kesmek için


  • Sarı kesme tahtası: Çiğ kanatlı hayvanları kesmek için


  • Mavi kesme tahtası: Çiğ deniz mamüllerini kesmek için


  • Yeşil kesme tahtası: Zerzevat ve meyveler için


  • Kahverengi kesme tahtası: Pişmiş eserleri kesmek için


  • Beyaz kesme tahtası: Süt mamüllerini kesmek için / Ekmek kesmek için
Profesyonel mutfaklarda kullanılan kesme tahtalarının ayrımı:


Yukarıda da belirttiğim üzere, profesyonel mutfaklarda kesme tahtaları eserlere nazaran ihtimamla ayrılmış. Siz de mutfağınızda bu ayrıma dikkat ederek ve sağlıklı bir kesme tahtası tercih ederek besin zehirlenmesi, bakteri oluşumu üzere problemlerin önüne geçebilirsiniz. Unutmayın kesme tahtaları mutfakta en çok kullandığımız eserlerden biri. Bu sebeple sıhhatimiz için fazlaca kıymetli.


Kesme tahtası paklığı nasıl yapılır?


Plastik, ahşap ya da cam fark etmez, kullandığınız kesme tahtasının güzelce temizlenmesi için kesinlikle sıcak suyla yıkamalısınız. Süratli sudan geçirilen ahşap kesme tahtalarının üzerinde bakteri oluşumu gerçekleşebiliyor. Bu sebeple yıkadığınız kesme tahtasını kesinlikle kurutmalısınız. Son olarak ise kuruladığınız kesme tahtasını hayli fazla temas etmeyecek bir yerde dik olarak koruma etmeniz.


Ahşap kesme tahtası nasıl temizlenir?


Ahşap kesme tahtanızı temizlemek için kullanabileceğiniz farklı gereçler var. En sıradan sistemlerden birisi ise, su dolu bir leğenin içine limon ve sirke ekleyerek 4-5 dakika bekletmek. bu biçimdece gözle görünmeyen kalıntılar bile çözünmüş olacak.

Diğer bir temizleme usulü olarak karbonat ve limonu da kullanabilirsiniz. Kesme tahtanızın üzerine karbonatı dökün ve yarım limonla ovalayın.

Çok uğraşmak istemeyenler için bir öteki sistem ise, doğal madem suyu. Doğal maden suyunu kesme tahtasının üzerinde gezdirin ve durulayın.


Plastik kesme tahtası nasıl temizlenir?


Plastik kesme tahtaları ahşaba bakılırsa yapısı gereği epey daha süratli aşınıp deforme olabiliyor. Bu sebeple hijyene epeyce daha fazla dikkat etmeniz gerekiyor. Plastik kesme tahtası kullanıyorsanız dikkat etmeniz gereken en değerli nokta sıcak su. Sıcak su plastikle temasta ziyanlı unsurlar ve bakteriler ortaya çıkarıyor.

Plastik kesme tahtasını bulaşık süngeri ile temizleyebilirsiniz. bir daha temizleme hallerinin başında gelen sirke döküp 4-5 dakika bekletip durulayabilirsiniz.

Not: Plastik kesme tahtalarını da kesinlikle kurulamalısınız.


Mermer kesme tahtası nasıl temizlenir?


Mermer kesme tahtalarının en büyük avantajı yüzeyinin geç deforme olmasıdır. Ancak bir daha de hoş temizlenmesi gerekiyor. Mermer kesme tahtanızı temizlemek için karbonat kullanabilirsiniz. Karbonatı döktüğünüz mermerin üzerini bulaşık süngeri sayesinde ovalayın. bu biçimdelikle kesme tahtanız tertemiz olacaktır.
 
Üst