Muzun Kararmasının Gerçek sebebi Nedir? Kararmasını Önlemek İçin Neler Yapabiliriz?

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Muzun ömür döngüsü renklidir. Birinci evvel koyu yeşil rengiyle başlar. çabucak sonrasında sarıya döner. En sonunda da sonucur. Pekala, muzun kararmaması için ne yapılmalıdır? Kararmasının sebebi nedir? Artık gelin, bu soruların karşılıklarını inceleyelim…


Bir muzu yeşilden karanlık tarafa geçiren nedir?


Muz, birçok meyvede olduğu üzere etilen ismi verilen hormon üretir. Bu hormonla tepkiye giren muzun asitleri parçalanmaya başlar. Asitleri parçalandıkça muz daha yumuşak ve lezzetli olur. Muzlar olgunlaştıkça etilen hormonunu daha fazla üretir. Bu da muzun fazlaca fazla olgunlaşmasını sağlar. Yüksek ölçüde etilen hormonu, muzdaki sarı pigmentlerin esmerleşmesine yol açar. ötürüsıyla muzun kararmasını önleyemezsiniz lakin yavaşlatabilirsiniz.


Muz yüksek sıcaklıkta daha çabuk sonucur.


Muz süratli olgunlaşırsa, daha çabuk sonucur. Daha süratli olgunlaşmasını önlemek için muzu hayli sıcak alanda saklamamanız gerekir. Muzları serin tutmak daha uzun müddet sarı renginde kalmalarını sağlar. Muzu yanlışsız sıcaklıkta saklamalısınız. Muzu çabucak satın alır almaz buzdolabına koymanız da yanlıştır. Buzdolabında muz süratle kararmaya başlar. Oda sıcaklığında saklamanız en doğrusudur.


Muz yalnızlığı seven bir besindir.


Muzun kararmasını önlemek için onu öteki meyvelerle birebir alanda tutmayın. Zira öteki meyve kabuklarının yaydığı etilen unsuru muzun çürümesine niye olabilir. Bilhassa elma ve avokadodan uzak tutmalısınız.


Plastik poşete yahut torbaya yerleştirilmiş muzları satın almayın.


Muz, plastik poşetlerin yahut torbaların içerisine yerleştirilirse etilen hormonu artar. Bu hormon artınca da muz daha çabuk olgunlaşır ve rengi kahverengiye döner. Bu niçinle muzların ömrünü uzatmak istiyorsanız, uygun depolama usulünü kullanmalısınız.


Muz demetinin içerisindeki kahverengi benekli muzları sarı muzlardan ayırın.


Muz demetindeki birtakım muzlar kahverengi benekler oluşturabilir. bu biçimde bir durumda kahverengi benekli muzları sarı muzlardan ayırmanız gerekir. Ayırmadığınız takdirde, başka muzlar süratli bir biçimde kararacaktır.


Kabuğundan ayrılmış muz daha çabuk sonucur.


Muzu kabuğundan ayırdıysanız, derin dondurucuda saklamanız önerilir. Birinci başta hava geçirmez kabın içerisine koyun. Dilediğiniz vakit çıkarıp tüketebilirsiniz. Lakin derin dondurucudan çıkardığınız muzu mikrodalgaya atmamalısınız. Bunun yerine oda sıcaklığında çözülmesini sağlamalısınız.


Uçları yeşil ortaları sarı olan muzları satın alın.


Sarı olan muzları seçmemelisiniz. Zira muz süratli bir biçimde olgunlaşır. Bu sebeple daha yeşil olan muzları satın almalısınız.


Muz demetinin sapını plastik sargı ile kapatın.


Bu durum muzun gövdesinin aldığı oksijen ölçüsünü sonlar. Muzları bir hafta daha kararmadan tutabilir. Ayrıyeten muz gövdesi plastikle sarıldığında muzun havaya maruz kalması önlenir.
 
Üst