Merhabalar. Sanat deyince aklınıza yemek sanatı da geliyor mu? Gelmiyorsa gelsin bence. Bunu sadece açlığınızı gidermeyi amaçlayan bir zanaat olarak yorumlayabilir yahut gereçleri, araçları sıradan bakılırsabilirsiniz. Fakat mutfakta usta olmak da bir sanattır ve şahıstan bireye bu sanatın sırrı değişir. Bu içerikte 25 kişinin internette paylaştığı mutfak sırlarını bir ortaya getirdim.
Keyifli okumalar dilerim.
1. Yemek hazırlarken paklık yapın.
Bunun bir yemek pişirme hilesi olup olmadığından emin değilim, lakin kirli bulaşıklarımı/aletlerimi yemek hazırlarken temizlemeyi öğrendim. Hem vakit kazandırıyor tıpkı vakitte yemek pişirmeyi izlemem gerektiğinde beni mutfakta tutuyor.
2. Yalnızca kesin.
Soğan doğrarken duygusal olarak fazla bağlanmayın. Yalnızca kesin.
3. Keskin bıçaklar kullanın.
Keskin bıçaklar daha inançlıdır. Doğrama yaparken güvenliğe ve uygun tekniğe odaklanın, sürat da doğal olarak gelecektir.
4. Sosun sulu olması değerli.
Çiğ burger etinizi pişirmedilk evvel Worcestershire sosunu karıştırın. Daha sulu yapar.
5. Ocağın altını kapatsanız bile yemekleriniz pişmeye devam eder.
Ocağın altını kapattığınız anda yemekler pişmeyi bırakmaz. Örneğin, çırpılmış yumurtaları pişirirken ocağı kapatırsanız bir mühlet daha pişmeye devam eder. Birebir biçimde et pişirirken de ocağı kapatırsanız dinlenirken de pişecektir.
6. Yani diyor ki tavayı baharatlı tutun.
Dökme demir tavamı seviyorum ve mümkün olduğu kadar hayli yemek pişirmeye çalışıyorum. Güzel baharatlanmış bir tava yemekleri pişirmek için şahanedir, diyetinizde size ekstra demir sağlar ve ona uygun biçimde baktığınız ve baharatlı tuttuğunuz sürece yapışmaz.
7. Türk coğrafyasında her şeyi baharatlıyoruz aslına bakarsanız.
Sadece birkaç modül tuz ve karabiberle başarabilecekleriniz inanılmaz. Her şeyi baharatlayın.
8. Bizde duman dedektörüne itimat olmaz, “Ocakta yemeğim var, gidiyorum ben.” denir genelde.
Duman dedektörü bir vakit içindeyıcı değildir.
9. Hazır pizzaya ek gereç ekleyin.
Dondurulmuş pizzanıza ısıtmadan evvel kekik ekleyin. Ayrıyeten, muhtemelen daha fazla peynir eklemelisiniz zira o şeylere asla gereğince peynir koymazlar.
10. Dondurucuda sakladığınız besinlerden et suyu yapın.
Tüm kemikleri ve zerzevat artıklarını saklayın! Bunları bir Tupperware yahut poşette dondurucuda saklayın ve dolduğunda et suyu yapın.
11. Mantıklı bir tüyo.
Yemek yapan biriyle çık/evlen.
12. Yemek sanatı için mükemmel tüyolar.
Sarımsak yahut öbür kokulu şeyler mi doğradın? Ellerin kokuyor mu? Bunları paslanmaz bir lavaboda ovalayın yahut ‘paslanmaz çelik sabun’ satın alın. İşiniz bittiğinde kokmamak için ellerinizdeki kokuyu giderir.
14. Biberleri dondurun, soğanları önce doğrayın.
Hafta boyunca kullanmak üzere 2 büyük soğanı öncesinden doğrayın. Acı biberleri, bilhassa nadiren kullanıyorsanız, dondurun.
15. Biz ona yanık diyoruz lakin abla sen bilirsin.
Yemek pişirirken tencerenin/tavanın tabanında oluşan kahverengi şeyi biliyor musunuz? O şey rablerin nektarı. O tavayı parlatın ve tüm bu lezzetli güzelliği içinize çekin. Güveç/sos yapmak için olağanüstü.
16. Yumurtadan ultra yarar almak isteyenler buraya.
Yumurtayı çırparken sarısını ve beyazını ayırın. Beyazları muhteşem köpürene kadar çırpın, akabinde yumurta sarısı ile birleştirin ve hafifçeçe karıştırın. Şimdiye kadarki en kabarık yumurtalar.
17. Kalan pizzaları ısıtın.
Artık pizza en yeterli biçimde bir ocak üstündeki bir tavada bir daha ısıtılır. Peyniri eritmek için biraz su ekleyin. Dış kısımları gevrekleşir lakin peynir ve et artık sıcak ve yapışkandır
18. Su eklemedilk evvel sosun sebzelerini pişirin.
Su eklemedilk evvel salçanızı sebzelerle bir arada tavada pişirin. Çok fazla derinlik katıyor ve bununla birlikte bu asit aromasından hayli daha süratli kurtuluyor.
19. Mutfaktaki aletlerinizi en uygunlardan alın.
Mutfak aletlerinize yatırım yapın! Uygun bir bıçak alın, düzgün bir tencere ve âlâ bir tava alın. Yalnızca bu temel bilgilerle ne kadar hayli şey yapabildiğinize şaşıracaksınız ve bu epeyce büyük bir fark yaratıyor.
20. Günlük pirinç biraz hayallerde üzere geldi bana ancak.
Bir şef bıçağı kullanmayı öğrenin ve pilav için günlük pirinç tercih edin.
21. Biz suda bırakıyoruz beş dakika, kâfi mi Asyalı kaynak?
Kızarmış pilav yaparken, gece boyunca buzdolabında bırakılmış pirinci kullanmak en uygunudur. Kaynak: Asyalıyım
22. Yeşillikleri buzdolabında dondurun.
Pişirdikten daha sonra arta kalan fazla taze otları dondurun. Bunu daha evvel fesleğen, sarımsak ve maydanozla yaptım ve her vakit olağanüstü oldu. Otlarınızın buzdolabında solup gitmesini önler ve gelecekteki pişirme ile hazırlık müddetlerini kısaltır.
23. Yemek yaparken doyun.
Yemek pişirirken atıştıracak bir şeyler bulundurun. Yemek pişirirken acıkmayın; sürecin tadını çıkarın.
24. Mutfakta dilediğiniz üzere davranın diyenler de var.
Baharatlama, tatma, bulaşık yıkama… İstediğiniz üzere yapın. Çok az bulaşık olduğunu bilerek daha güzel yemek yapacak ve daha epey keyif alacaksınız.
25. Doğrama çubuklarını kullanın.
Peynirli puflar için ve sıcak nacho peynirine batırmak için doğrama çubuklarını kullanın.
Keyifli okumalar dilerim.
1. Yemek hazırlarken paklık yapın.
Bunun bir yemek pişirme hilesi olup olmadığından emin değilim, lakin kirli bulaşıklarımı/aletlerimi yemek hazırlarken temizlemeyi öğrendim. Hem vakit kazandırıyor tıpkı vakitte yemek pişirmeyi izlemem gerektiğinde beni mutfakta tutuyor.
2. Yalnızca kesin.
Soğan doğrarken duygusal olarak fazla bağlanmayın. Yalnızca kesin.
3. Keskin bıçaklar kullanın.
Keskin bıçaklar daha inançlıdır. Doğrama yaparken güvenliğe ve uygun tekniğe odaklanın, sürat da doğal olarak gelecektir.
4. Sosun sulu olması değerli.
Çiğ burger etinizi pişirmedilk evvel Worcestershire sosunu karıştırın. Daha sulu yapar.
5. Ocağın altını kapatsanız bile yemekleriniz pişmeye devam eder.
Ocağın altını kapattığınız anda yemekler pişmeyi bırakmaz. Örneğin, çırpılmış yumurtaları pişirirken ocağı kapatırsanız bir mühlet daha pişmeye devam eder. Birebir biçimde et pişirirken de ocağı kapatırsanız dinlenirken de pişecektir.
6. Yani diyor ki tavayı baharatlı tutun.
Dökme demir tavamı seviyorum ve mümkün olduğu kadar hayli yemek pişirmeye çalışıyorum. Güzel baharatlanmış bir tava yemekleri pişirmek için şahanedir, diyetinizde size ekstra demir sağlar ve ona uygun biçimde baktığınız ve baharatlı tuttuğunuz sürece yapışmaz.
7. Türk coğrafyasında her şeyi baharatlıyoruz aslına bakarsanız.
Sadece birkaç modül tuz ve karabiberle başarabilecekleriniz inanılmaz. Her şeyi baharatlayın.
8. Bizde duman dedektörüne itimat olmaz, “Ocakta yemeğim var, gidiyorum ben.” denir genelde.
Duman dedektörü bir vakit içindeyıcı değildir.
9. Hazır pizzaya ek gereç ekleyin.
Dondurulmuş pizzanıza ısıtmadan evvel kekik ekleyin. Ayrıyeten, muhtemelen daha fazla peynir eklemelisiniz zira o şeylere asla gereğince peynir koymazlar.
10. Dondurucuda sakladığınız besinlerden et suyu yapın.
Tüm kemikleri ve zerzevat artıklarını saklayın! Bunları bir Tupperware yahut poşette dondurucuda saklayın ve dolduğunda et suyu yapın.
11. Mantıklı bir tüyo.
Yemek yapan biriyle çık/evlen.
12. Yemek sanatı için mükemmel tüyolar.
Yemek yapmak hissetmektir; pişirme ise bilimdir.
Tuz ve biber en yeterli arkadaşlarınızdır. Yalnızca bitmiş yemeği değil, her malzemeyi buna göre baharatlayın.
Çok yüksek ısı kullanmayın. Yanmış yemek makus bir besindir.
Ocakta bir şey varken mutfaktan asla çıkma.
Başlamadan evvel tüm materyalleri hazırlayın.
Bıçağınızı keskin tutun.
Ortalığı pak bırakın.
Sarımsak yahut öbür kokulu şeyler mi doğradın? Ellerin kokuyor mu? Bunları paslanmaz bir lavaboda ovalayın yahut ‘paslanmaz çelik sabun’ satın alın. İşiniz bittiğinde kokmamak için ellerinizdeki kokuyu giderir.
14. Biberleri dondurun, soğanları önce doğrayın.
Hafta boyunca kullanmak üzere 2 büyük soğanı öncesinden doğrayın. Acı biberleri, bilhassa nadiren kullanıyorsanız, dondurun.
15. Biz ona yanık diyoruz lakin abla sen bilirsin.
Yemek pişirirken tencerenin/tavanın tabanında oluşan kahverengi şeyi biliyor musunuz? O şey rablerin nektarı. O tavayı parlatın ve tüm bu lezzetli güzelliği içinize çekin. Güveç/sos yapmak için olağanüstü.
16. Yumurtadan ultra yarar almak isteyenler buraya.
Yumurtayı çırparken sarısını ve beyazını ayırın. Beyazları muhteşem köpürene kadar çırpın, akabinde yumurta sarısı ile birleştirin ve hafifçeçe karıştırın. Şimdiye kadarki en kabarık yumurtalar.
17. Kalan pizzaları ısıtın.
Artık pizza en yeterli biçimde bir ocak üstündeki bir tavada bir daha ısıtılır. Peyniri eritmek için biraz su ekleyin. Dış kısımları gevrekleşir lakin peynir ve et artık sıcak ve yapışkandır
18. Su eklemedilk evvel sosun sebzelerini pişirin.
Su eklemedilk evvel salçanızı sebzelerle bir arada tavada pişirin. Çok fazla derinlik katıyor ve bununla birlikte bu asit aromasından hayli daha süratli kurtuluyor.
19. Mutfaktaki aletlerinizi en uygunlardan alın.
Mutfak aletlerinize yatırım yapın! Uygun bir bıçak alın, düzgün bir tencere ve âlâ bir tava alın. Yalnızca bu temel bilgilerle ne kadar hayli şey yapabildiğinize şaşıracaksınız ve bu epeyce büyük bir fark yaratıyor.
20. Günlük pirinç biraz hayallerde üzere geldi bana ancak.
Bir şef bıçağı kullanmayı öğrenin ve pilav için günlük pirinç tercih edin.
21. Biz suda bırakıyoruz beş dakika, kâfi mi Asyalı kaynak?
Kızarmış pilav yaparken, gece boyunca buzdolabında bırakılmış pirinci kullanmak en uygunudur. Kaynak: Asyalıyım
22. Yeşillikleri buzdolabında dondurun.
Pişirdikten daha sonra arta kalan fazla taze otları dondurun. Bunu daha evvel fesleğen, sarımsak ve maydanozla yaptım ve her vakit olağanüstü oldu. Otlarınızın buzdolabında solup gitmesini önler ve gelecekteki pişirme ile hazırlık müddetlerini kısaltır.
23. Yemek yaparken doyun.
Yemek pişirirken atıştıracak bir şeyler bulundurun. Yemek pişirirken acıkmayın; sürecin tadını çıkarın.
24. Mutfakta dilediğiniz üzere davranın diyenler de var.
Baharatlama, tatma, bulaşık yıkama… İstediğiniz üzere yapın. Çok az bulaşık olduğunu bilerek daha güzel yemek yapacak ve daha epey keyif alacaksınız.
25. Doğrama çubuklarını kullanın.
Peynirli puflar için ve sıcak nacho peynirine batırmak için doğrama çubuklarını kullanın.