Mis kokusuyla içine girdiği her tanımı sarıp sarmalayan, ister içecek olsun ister tatlı, dahil olduğu her şeye farklı bir lezzet katan tarçına yeteri kadar bedel vermiyoruz. halbuki yararı saymakla bitmeyen tarçın girdiği her yemeği ya da tatlıyı lezzet bombası haline çeviriyor. İşte karşınızda tarçın kullanarak hazırlayabileceğiniz birbirinden lezzetli 15 tanım.
1. Havuçlu tarçınlı kek tarifi
Malzemeler
1. Derin bir kapta yumurta ve şeker mikser ile köpük köpük olana kadar güzelce çırpın.
2. Süt ve sıvı yağ eklenerek karıştırın. Un, kabartma tozu ve vanilya eleyerek ekleyin. Kıvamına nazaran un ölçüsünü ayarlayın.
3. Materyaller bir kere daha mikserle karıştırıp içerisine havuç, ceviz ve tarçın ek edin. Tahta bir kaşıkla son kere karıştırın. Kullanılacak kek kabı yağlandıktan daha sonra karışımı kaba alın.
4. 170 derecede evvelinde ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dakika pişirin.
5. Fırından aldığınız keki kalıptan daha kolay çıkartmak için soğumaya bırakın.
2. Tarçınlı kurabiye tarifi
Malzemeler
Hamuru için;
1. Öncelikle uygun bir karıştırma kabına tereyağını alın.
2. Üzerine pudra şekeri, sıvı yağ, yumurta akı, vanilya, kabartma tozu, tarçın ve unun bir kısmını alarak yoğurun. Unu yavaş yavaş ek ederek ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur elde edin.
3. Hamurunuz istediğiniz kıvama geldikten daha sonra cevizi de ekleyin ve son defa yoğurun.
4. Hamurdan ceviz büyüklüğünde kesimler kopartın, yuvarlayıp elinizle yavaşça bastırarak genişletin ve pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine dizin. Tüm hamur bitene kadar şekillendirin. Bu ölçülerle ben 30 adet kurabiye elde etin.
5. Kurabiyeleri öncesinden ısıttığınız 160 derece fırında yaklaşık 25 dakika pişmeye bırakın.
Malzemeler
Hamuru için:
1. Hamur için sütü ılıtın, içine şeker ve mayayı koyup eriyene kadar karıştırın. Yaş maya kullanıyorsanız on dakika kadar bekletin.
2. Unu derin bir kaba alın, ortasını açın, sütlü karışımı ve yumurta sarılılarını ekleyip yoğurmaya başlayın. Hamur toplanmaya başlayınca tuz ve yumuşak tereyağını ekleyip ele yapışmayan bir hal alana kadar yoğurmaya devam edin. Hamurun üzerini örtün ve mayalanması için bir kenarda 1 saat kadar bekletin.
3. İç harcı için toz haline getirdiğiniz cevizlere tarçın, portakal kabuğu rendesi, limon kabuğu rendesi ve şekerden iki yemek kaşığı ayırıp ekleyin. Karışıma tereyağını ve sıcak sütü azar azar ekleyerek macun kıvamında bir harç yapın. Yumurta beyazlarını kalan şeker ile köpürtün. Her iki karışımı birbirine ekleyip karıştırın. Hamur mayalanana kadar buzdolabında bekletin.
4. Mayalanan hamuru hafifçeçe unlanmış tezgah üzerinde merdane sayesinde 2 milimetre kalınlığında dikdörtgen biçiminde açın. Harcı kolay sürülebilmesi için bir kaşık yardımı ile kesim parça koyun. Hamurun bitiş noktasında 10 santimetrelik bir boşluk bırakıp kalan kısmına harcı yayın. Hamuru sarabildiğiniz kadar ince biçimde başlayıp rulo halinde sarın.
5. Bir kek ya da fırın kabını hafifçeçe tereyağı ile yağlayın ve hamuru içine sararak yerleştirin. Hamurun açıkta kalan kısımlarını da kurumaması için yağlayıp üzerini örtün ve oda sıcaklığında iki katına çıkana kadar mayalayın.
6. Mayalanan hamura bir kürdan ve ya şiş sayesinde içinin rahat pişebilmesi için delikler açın. 165 derecede ısıtılmış fırında 30 dakikanın akabinde fırını 140 dereceye alın ve kızarana kadar bir 25-30 dakika daha pişirin.
7. Pişen poticayı 5 dakika dinlendirip kalıptan çıkarın ve pudra şekeri ile süsleyip sıcak, ılık ya da oda sıcaklığında servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
4. Elmalı galette tarifi
Malzemeler
Galette hamuru için:
1. Öncelikle tereyağı ve unu bir kaşık sayesinde karıştırın.
2. Tuz ve şekeri ekleyin. Azar azar unu ek edin. Akabinde buzlu suyu ekleyin.
3. Hamuru güzelce yoğurun ve dinlenmesi için yarım saat buzdolabına kaldırın.
4. Elmaları kabuğuyla birlikte ince ince doğrayın. Eritilmiş tereyağı, tarçın ve şekeri ilave edip harmanlayın.
5. Dolaptan çıkardığınız hamuru merdane sayesinde servis tabağı büyüklüğünde açın.
6. Ortasına elma dilimlerini sır sırta gelecek biçimde dizin.
7. Kenarda kalan hamurları elmaların üstüne gelecek biçimde kapatın. Kenar kısımları için yumurta akı ve sütü karıştırıp bir fırça ile sürün ve şeker serpiştirin.
8. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, hamur yeterlice kızarana kadar yaklaşık 30 dakika kadar pişirin. Soğuduktan daha sonra servis yapın. Afiyetler olsun!
5. Cinnamon Roll tarifi
Malzemeler
1. Süt ve suyu yoğurma kabına alıp içerisine şeker ile mayayı ekleyin.
2. Maya büsbütün eriyene dek karıştırıp 5 dk mayanın etkinleşmesini bekleyin.
3. Akabinde başka gereçleri ve denetimli bir biçimde unu ekleyip ele yapışmayan, yumuşak bir hamur yoğurun.
4. Hamuru 1 saat mayalandırıp unlanmış tezgaha alarak bir defa daha yoğurun (bu süreç maya kokusunu önlemek için)
5. hafifçeçe unlanmış tezgahta merdane ile büyük bir dikdörtgen formunda açın.
6. İçerisine yumuşamış tereyağını sürün. Esmer şeker ile tarçını bir kasede karıştırıp açtığınız hamurun her yerine çokça dökün.
7. Hamuru sıkıca rulo yapıp 2’şer parmak kalınlığında dilimleyerek yağlı kağıt serilmiş büyük bir tepsiye aralıklı olarak dizin. Ortalarında oldukça boşluk bırakmaya itina gösterin zira dev üzere kabarıyorlar.
8. Hamuru bu türlü 1 saat daha mayalandırdıktan daha sonra alt üst ayarda 180 derecede ısıtılmış fırında kızarana dek pişirin.
9. Üst kreması için tereyağı ile pudra şekerini çırpın. Diğer materyalleri ekleyip bir daha çırpın ve birinci sıcaklığı geçen çöreğin üzerine dilediğiniz ölçüde dökün.
6. Elma dolması tarifi
Malzemeler
1. Elmaları üst kısmından 1 parmak kalınlığında kesin ve içlerini oyup rendeleyin. Rendelenmiş içleri bir kenarda pişirmek üzere saklayın.
2. Bir tavada tereyağını eritin ve rendelenmiş elma içlerini üzerine ek edin.
3. Toz şeker, vanilin ve tarçını da ek edip suyunu çekene kadar pişirin.
4. Elmalı harç suyunu çektikten daha sonra dövülmüş ceviz ve üzümü de ek edip karıştırın ve ocaktan alın.
5. Hamuru için; tereyağı, un , toz şeker, esmer şeker ve tuzu yoğurun. Kesimli bir hamur olduğunda tam kıvamında demektir.
6. İçleri oyulmuş elmaları bir fırın kabına yerleştirin.
7. Elmaların içerisine hazırladığın harçtan doldurun.
8. Hazırladığınız hamurdan birer avuç elmaların üzerine kapak yapın. 180 derece fırında 25 dakika pişirin ve dilediğiniz çeşit dondurma ve toz tarçın ile servis edin, sevdiklerinizle afiyetle tüketin.
7. Kazandibi tarifi
Malzemeler
1. Sübyesi için; bir kasede 2 su bardağı sütü, yarım bardak toz şekeri, buğday nişastasını ve pirinç unu karıştırın. Topak kalmayana kadar çırpıcı sayesinde çırpın.
2. Geniş bir tencereye kalan 5 su bardağı sütü ve 1 su bardağı şekeri ilave edin. Bir taşım kaynatın. Kaynayan süte yavaş yavaş sübyeyi ek ederek daima karıştırın. Ocağı kısık ateşe getirerek, daima karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.
3. Muhallebi yoğunlaşıp göz göz olduğunda ocaktan alın ve vanilyayı ek edip yeniden karıştırın. Oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
4. Köşeli bir borcamı tereyağıyla yağlayın ve üzerine eşit olacak biçimde pudra şekerini eleyin.
5. Tepsiyi ocak üzerinde çevire çevire karışımı yakın. Tüm şeker eriyip karamelize olunca, tepsinin tabanına muhallebiden ince bir kat sürün ve bir cins da muhallebiyle bir arada yakın.
6. Yakma süreci bittiğinde kalan muhallebiyi de tepsiye dökün. Üzerini bir spatula sayesinde düzeltin.
7. Buzdolabına kaldırıp kıvam alması için soğuttuğunuz tatlıyı, ince uzun dilimlere ayırın ve spatula sayesinde kıvırarak rulo biçiminde sarın. Üzerine tarçın serpin.
8. Yalancı salep tarifi
Malzemeler
1. Tüm materyalleri cezveye alalım ve karıştıralım.
2. daha sonra orta ateşte karıştıra karıştıra kaynatalım.
3. İsteğe bağlı üzerine de tarçın katabilirsiniz.
9. Ballı börek tarifi
Malzemeler
1. Fırını 200 dereceye ayarlayın.
2. Cevizi, şekeri, tarçını ve eritilmiş tereyağını bir kasede karıştırın.
3. Yufkaların üzerine fırça ile tereyağını sürün. 10 cm genişliğinde uzun kesin.
4. Her kesime ceviz paylaştırıp rulo biçiminde sarın.
5. Tepsiye dizerek 15 dakika pişirin.
6. Şurubu için, şeker, su, bal, portakal kabuğunu karıştırıp orta ateşte 5 dakika kaynatın.
7. Börekleri tel ızgara üzerine alıp sıcakken şurubu üzerine dökün.
10. Kahve yanı lokmalık kurabiye tarifi
Malzemeler
1. Un hariç bütün gereçleri karıştırma kabına alıp karıştırın. sonrasındasında unu ekleyin. Fındıktan biraz büyük modüller koparıp yuvarlayıp tepsiye dizin.
2. Evvelden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirin Pişen kurabiyeleri soğumaya bırakın. Soğuyan kurabiyeleri pudra şekeri ve tarçın karışımına bulayıp servis tabağına alın.
11. Sütlaç tarifi
Malzemeler
1. Pirinci yıkayıp küçük bir tencerede haşlayın. Süt ve şekeri kaynatıp pirinci ek edin.2. 10 dakika kaynatıp bir kaseye tencereden biraz süt alıp nişastayı karıştırın. Süt ve nişasta karışımını tencereye yavaş yavaş ekleyip son defa karıştırıp bir taşım kaynatıp kapatın. Üzerine tarçın dökerek servis yapabilirsiniz.
12. Granola tarifi
Malzemeler
1. Fırını 180 dereceye ısıtın. Bir fırın tepsisine pişirme kağıdı serin. Büyük bir karıştırma kabında yulaf, ceviz, tuz ve tarçını karıştırın.
2. Yağı, balı ve vanilyayı dökün. Hepsi yulafa düzgünce birleşene kadar güzelce karıştırın. Akabinde granolanızı tepsiye eşit biçimde yayıp fırına verin. hafifçeçe kızarana kadar, yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Çıkardıktan daha sonra soğumaya bırakın. Afiyet olsun.
13. Cezerye tarifi
Malzemeler
1. Havuçlar ve elmaların, kabukları soyup, rendeleyin.
2. Tavaya yağ ekleyin. Üzerine elma ve havuç rendesi, şeker ve pekmez ekleyin.
3. Yüksek ateşte, karıştırarak suyunu büsbütün çekene kadar pişirin. Ardından un, nişasta, badem ve tarçın ekleyin. 2-3 dakika daha pişirin. Ocaktan alın.
4. Akabinde kullanılacak kaba, buzdolabı poşeti serin. Biraz Hindistan cevizi serpin. Karışımı bunun üzerine dökün. Üzerini kaşıkla düzeltin ve dinlenmesi için dondurucuya kaldırın.
5. 1 saatin sonunda güzelce soğuyup dinlenen cezeryeye, Hindistan cevizi serpilmiş tahta üzerine çıkarın.
6. İstenilen kalınlıkta dilimleyin ve Hindistan cevizine bulayıp, servis edin.
14. Kerebiç tarifi
Malzemeler
1. Tatlının köpüğünü çöven otuyla hazırlayacaksanız, tarife bir gün evvelinde başlamanız gerekir. Öncelikle çöven otunu yıkayın ve tencereye alın. Üzerine 4 su bardağı su ekleyerek bir gece bekletin.
2. Karıştırma kabına tereyağını alın ve erimesi için bekleyin. Üzerine kabartma tozu ve irmik ekleyerek karıştırın. Ardından yumurta ve sıvı yağı da ekleyerek karıştırma sürecine devam edin. Bu esnada pudra şekeri de ek edin. çabucak sonrasında azar azar un ekleyerek kulak göğsü kıvamına gelene kadar yoğurun.
3. İç harcı için; Ceviz yahut fıstıkları döverek toz haline getirin. Üzerine toz şeker ve tarçın ekleyerek karıştırın.
4. Hamurdan istediğiniz boyutta kesimler kopartın. Elinizle bastırarak hamuru açın. Ortasını cevizli harç ile doldurduktan daha sonra kenarlardan kapatın.
5. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine hazırladığınız hamurları dizin. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında ortalama 25-30 dakika pişirin.
6. Köpüğü için; Çöven otunun kökünü bir tencereye alın ve üzerine su ekleyerek kaynatın. Kaynatma sürecini 1-2 saat kadar sürdürebilirsiniz. Tenceredeki su azaldıkça üzerine su ek edin. ondan sonrasında çöven otunu süzün ve suyun içerisine pudra şekeri ekleyin.
7. Su ve pudra şekeri karışımını köpük kıvamına gelene kadar, yaklaşık 30-40 dakika, mikserle çırpın.Tatlı piştikten daha sonra soğuması için oda sıcaklığında bekletin. Afiyet olsun.
15. İç pilav tarifi
Malzemeler
1. Ciğeri tavla zarının 2 katı büyüklüğünde doğrayın.
2. Pirinci sıcak suda ıslatın. Soğanı yemeklik küp doğrayın. Zeytinyağının yarısını pilav tencerenize alın. Soğanları ekleyerek yağınızı yakmadan pembeleşinceye kadar kavurun. Dolma fıstığını da ekleyerek kavurmaya devam edin. Rengi dönmeye yakın ciğerlerinizi ekleyin.
3. Tüm materyalleri, 3-4 dk. orta hararetteki ateşte kavurun.
4. Yıkayıp süzdüğünüz pirinci ekleyin. Kavurmaya devam ettiğiniz pirince dolma baharı, karabiber ve tarçını ekleyin. Kavurma süreciniz bitince kuş üzümünü ekleyin. Sıcak suyu eklediğinizde, kalan zeytinyağı ve tuzu da en son ekleyip, İç pilavı evvel harlı akabinde kısık ateşte alın.
5. Suyunu çektirmiş olduğuniz pilavı, 20-30 dk. sofra bezine bohçalayarak, demlendirin.
Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:
1. Havuçlu tarçınlı kek tarifi
Malzemeler
3 adet yumurta
1 su bardağı şeker
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
2,5 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3 adet havuç (küçük boyutta)
1 su bardağı çekilmiş ceviz
1 yemek kaşığı tarçın (silme)
1. Derin bir kapta yumurta ve şeker mikser ile köpük köpük olana kadar güzelce çırpın.
2. Süt ve sıvı yağ eklenerek karıştırın. Un, kabartma tozu ve vanilya eleyerek ekleyin. Kıvamına nazaran un ölçüsünü ayarlayın.
3. Materyaller bir kere daha mikserle karıştırıp içerisine havuç, ceviz ve tarçın ek edin. Tahta bir kaşıkla son kere karıştırın. Kullanılacak kek kabı yağlandıktan daha sonra karışımı kaba alın.
4. 170 derecede evvelinde ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dakika pişirin.
5. Fırından aldığınız keki kalıptan daha kolay çıkartmak için soğumaya bırakın.
2. Tarçınlı kurabiye tarifi
Malzemeler
Hamuru için;
250 gr margarin yahut tereyağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı pudra şekeri
1 adet yumurta akı
1 çay bardağı ince dövülmüş ceviz
1 çay kaşığı tepeleme dolu tarçın
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
4,5-5 su bardağı un
3 yemek kaşığı pudra şekeri
2 tatlı kaşığı tarçın
1. Öncelikle uygun bir karıştırma kabına tereyağını alın.
2. Üzerine pudra şekeri, sıvı yağ, yumurta akı, vanilya, kabartma tozu, tarçın ve unun bir kısmını alarak yoğurun. Unu yavaş yavaş ek ederek ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur elde edin.
3. Hamurunuz istediğiniz kıvama geldikten daha sonra cevizi de ekleyin ve son defa yoğurun.
4. Hamurdan ceviz büyüklüğünde kesimler kopartın, yuvarlayıp elinizle yavaşça bastırarak genişletin ve pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine dizin. Tüm hamur bitene kadar şekillendirin. Bu ölçülerle ben 30 adet kurabiye elde etin.
5. Kurabiyeleri öncesinden ısıttığınız 160 derece fırında yaklaşık 25 dakika pişmeye bırakın.
- Kurabiyeler fırından çıkar çıkmaz, bir kase ortasında karıştırılmış pudra şekeri ve tarçın karışımına bulayalım ve servis tabağına alalım. Afiyet olsun!
Malzemeler
Hamuru için:
4,5 su bardağı un
5 gram kuru maya
2 yemek kaşığı toz şeker
1,5 su bardağı süt
2 adet yumurta sarısı
3 yemek kaşığı tereyağı
3 su bardağı toz ceviz içi
1 su bardağı toz şeker
1 çay kaşığı tarçın
1 adet portakalın kabuğu
1 adet limonun kabuğu
1 yemek kaşığı tereyağı
3/4 su bardağı sıcak süt
2 adet yumurta beyazı
- 2 yemek kaşığı pudra şekeri
1. Hamur için sütü ılıtın, içine şeker ve mayayı koyup eriyene kadar karıştırın. Yaş maya kullanıyorsanız on dakika kadar bekletin.
2. Unu derin bir kaba alın, ortasını açın, sütlü karışımı ve yumurta sarılılarını ekleyip yoğurmaya başlayın. Hamur toplanmaya başlayınca tuz ve yumuşak tereyağını ekleyip ele yapışmayan bir hal alana kadar yoğurmaya devam edin. Hamurun üzerini örtün ve mayalanması için bir kenarda 1 saat kadar bekletin.
3. İç harcı için toz haline getirdiğiniz cevizlere tarçın, portakal kabuğu rendesi, limon kabuğu rendesi ve şekerden iki yemek kaşığı ayırıp ekleyin. Karışıma tereyağını ve sıcak sütü azar azar ekleyerek macun kıvamında bir harç yapın. Yumurta beyazlarını kalan şeker ile köpürtün. Her iki karışımı birbirine ekleyip karıştırın. Hamur mayalanana kadar buzdolabında bekletin.
4. Mayalanan hamuru hafifçeçe unlanmış tezgah üzerinde merdane sayesinde 2 milimetre kalınlığında dikdörtgen biçiminde açın. Harcı kolay sürülebilmesi için bir kaşık yardımı ile kesim parça koyun. Hamurun bitiş noktasında 10 santimetrelik bir boşluk bırakıp kalan kısmına harcı yayın. Hamuru sarabildiğiniz kadar ince biçimde başlayıp rulo halinde sarın.
5. Bir kek ya da fırın kabını hafifçeçe tereyağı ile yağlayın ve hamuru içine sararak yerleştirin. Hamurun açıkta kalan kısımlarını da kurumaması için yağlayıp üzerini örtün ve oda sıcaklığında iki katına çıkana kadar mayalayın.
6. Mayalanan hamura bir kürdan ve ya şiş sayesinde içinin rahat pişebilmesi için delikler açın. 165 derecede ısıtılmış fırında 30 dakikanın akabinde fırını 140 dereceye alın ve kızarana kadar bir 25-30 dakika daha pişirin.
7. Pişen poticayı 5 dakika dinlendirip kalıptan çıkarın ve pudra şekeri ile süsleyip sıcak, ılık ya da oda sıcaklığında servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
4. Elmalı galette tarifi
Malzemeler
Galette hamuru için:
1,5 su bardağı un
2 yemek kaşığı toz şeker
1/2 çay kaşığı tuz
180 gram soğuk tereyağı
1/4su bardağı buzlu su
3 adet orta uzunluk yeşil elma
1 yemek kaşığı mısır nişastası
2 tatlı kaşığı esmer şeker
1 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
1/4 çay kaşığı toz tarçın
1 adet yumurta akı
1 yemek kaşığı süt
4 yemek kaşığı toz şeker
1. Öncelikle tereyağı ve unu bir kaşık sayesinde karıştırın.
2. Tuz ve şekeri ekleyin. Azar azar unu ek edin. Akabinde buzlu suyu ekleyin.
3. Hamuru güzelce yoğurun ve dinlenmesi için yarım saat buzdolabına kaldırın.
4. Elmaları kabuğuyla birlikte ince ince doğrayın. Eritilmiş tereyağı, tarçın ve şekeri ilave edip harmanlayın.
5. Dolaptan çıkardığınız hamuru merdane sayesinde servis tabağı büyüklüğünde açın.
6. Ortasına elma dilimlerini sır sırta gelecek biçimde dizin.
7. Kenarda kalan hamurları elmaların üstüne gelecek biçimde kapatın. Kenar kısımları için yumurta akı ve sütü karıştırıp bir fırça ile sürün ve şeker serpiştirin.
8. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, hamur yeterlice kızarana kadar yaklaşık 30 dakika kadar pişirin. Soğuduktan daha sonra servis yapın. Afiyetler olsun!
5. Cinnamon Roll tarifi
Malzemeler
1 çay bardağı ılık süt
1, 5 çay bardağı ılık su
3 yemek kaşığı şeker
1 paket instant maya
1 adet yumurta
Dolu 1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
1 paket vanilin
1 çay kaşığı tuz
4, 5-5 su bardağı un
1 yemek kaşığı oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı
5 yemek kaşığı esmer şeker
1 yemek kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı yumuşamış tereyağı
Yarım su bardağı pudra şekeri 1 paket vanilya
4 yemek kaşığı süt
2 yemek kaşığı labne peyniri
1. Süt ve suyu yoğurma kabına alıp içerisine şeker ile mayayı ekleyin.
2. Maya büsbütün eriyene dek karıştırıp 5 dk mayanın etkinleşmesini bekleyin.
3. Akabinde başka gereçleri ve denetimli bir biçimde unu ekleyip ele yapışmayan, yumuşak bir hamur yoğurun.
4. Hamuru 1 saat mayalandırıp unlanmış tezgaha alarak bir defa daha yoğurun (bu süreç maya kokusunu önlemek için)
5. hafifçeçe unlanmış tezgahta merdane ile büyük bir dikdörtgen formunda açın.
6. İçerisine yumuşamış tereyağını sürün. Esmer şeker ile tarçını bir kasede karıştırıp açtığınız hamurun her yerine çokça dökün.
7. Hamuru sıkıca rulo yapıp 2’şer parmak kalınlığında dilimleyerek yağlı kağıt serilmiş büyük bir tepsiye aralıklı olarak dizin. Ortalarında oldukça boşluk bırakmaya itina gösterin zira dev üzere kabarıyorlar.
8. Hamuru bu türlü 1 saat daha mayalandırdıktan daha sonra alt üst ayarda 180 derecede ısıtılmış fırında kızarana dek pişirin.
9. Üst kreması için tereyağı ile pudra şekerini çırpın. Diğer materyalleri ekleyip bir daha çırpın ve birinci sıcaklığı geçen çöreğin üzerine dilediğiniz ölçüde dökün.
6. Elma dolması tarifi
Malzemeler
4 adet kırmızı elma
1 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
2 çay kaşığı tarçın
1 çay bardağı dövülmüş ceviz içi
1/2 çay bardağı kuru üzüm
200 gram tereyağı
1,5 su bardağı un
1/2 su bardağı toz şeker
1/2 çay bardağı esmer şeker
1/2 çay kaşığı tuz
1. Elmaları üst kısmından 1 parmak kalınlığında kesin ve içlerini oyup rendeleyin. Rendelenmiş içleri bir kenarda pişirmek üzere saklayın.
2. Bir tavada tereyağını eritin ve rendelenmiş elma içlerini üzerine ek edin.
3. Toz şeker, vanilin ve tarçını da ek edip suyunu çekene kadar pişirin.
4. Elmalı harç suyunu çektikten daha sonra dövülmüş ceviz ve üzümü de ek edip karıştırın ve ocaktan alın.
5. Hamuru için; tereyağı, un , toz şeker, esmer şeker ve tuzu yoğurun. Kesimli bir hamur olduğunda tam kıvamında demektir.
6. İçleri oyulmuş elmaları bir fırın kabına yerleştirin.
7. Elmaların içerisine hazırladığın harçtan doldurun.
8. Hazırladığınız hamurdan birer avuç elmaların üzerine kapak yapın. 180 derece fırında 25 dakika pişirin ve dilediğiniz çeşit dondurma ve toz tarçın ile servis edin, sevdiklerinizle afiyetle tüketin.
7. Kazandibi tarifi
Malzemeler
7 su bardağı süt
1 çay bardağı pirinç unu
1 çay bardağı buğday nişastası
1,5 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı pudra şekeri
- Tarçın
1. Sübyesi için; bir kasede 2 su bardağı sütü, yarım bardak toz şekeri, buğday nişastasını ve pirinç unu karıştırın. Topak kalmayana kadar çırpıcı sayesinde çırpın.
2. Geniş bir tencereye kalan 5 su bardağı sütü ve 1 su bardağı şekeri ilave edin. Bir taşım kaynatın. Kaynayan süte yavaş yavaş sübyeyi ek ederek daima karıştırın. Ocağı kısık ateşe getirerek, daima karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.
3. Muhallebi yoğunlaşıp göz göz olduğunda ocaktan alın ve vanilyayı ek edip yeniden karıştırın. Oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
4. Köşeli bir borcamı tereyağıyla yağlayın ve üzerine eşit olacak biçimde pudra şekerini eleyin.
5. Tepsiyi ocak üzerinde çevire çevire karışımı yakın. Tüm şeker eriyip karamelize olunca, tepsinin tabanına muhallebiden ince bir kat sürün ve bir cins da muhallebiyle bir arada yakın.
6. Yakma süreci bittiğinde kalan muhallebiyi de tepsiye dökün. Üzerini bir spatula sayesinde düzeltin.
7. Buzdolabına kaldırıp kıvam alması için soğuttuğunuz tatlıyı, ince uzun dilimlere ayırın ve spatula sayesinde kıvırarak rulo biçiminde sarın. Üzerine tarçın serpin.
8. Yalancı salep tarifi
Malzemeler
3 fincan süt
2 tatlı kaşığı buğday nişastası
3 tatlı kaşığı şeker
1 paket vanilya
2 çay kaşığı tarçın
1. Tüm materyalleri cezveye alalım ve karıştıralım.
2. daha sonra orta ateşte karıştıra karıştıra kaynatalım.
3. İsteğe bağlı üzerine de tarçın katabilirsiniz.
9. Ballı börek tarifi
Malzemeler
1 su bardağı ceviz içi
1.5 yemek kaşığı esmer şeker
1 çay kaşığı tarçın
20 gram tereyağı
10 baklava yufkası
50 gram tereyağı
1 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı su
2 yemek kaşığı bal
1 yemek kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu
1. Fırını 200 dereceye ayarlayın.
2. Cevizi, şekeri, tarçını ve eritilmiş tereyağını bir kasede karıştırın.
3. Yufkaların üzerine fırça ile tereyağını sürün. 10 cm genişliğinde uzun kesin.
4. Her kesime ceviz paylaştırıp rulo biçiminde sarın.
5. Tepsiye dizerek 15 dakika pişirin.
6. Şurubu için, şeker, su, bal, portakal kabuğunu karıştırıp orta ateşte 5 dakika kaynatın.
7. Börekleri tel ızgara üzerine alıp sıcakken şurubu üzerine dökün.
10. Kahve yanı lokmalık kurabiye tarifi
Malzemeler
1 paket margarin
1 su bardağı nişasta
3 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2.5 su bardağı un
Yarım su bardağı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı tarçın
1. Un hariç bütün gereçleri karıştırma kabına alıp karıştırın. sonrasındasında unu ekleyin. Fındıktan biraz büyük modüller koparıp yuvarlayıp tepsiye dizin.
2. Evvelden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirin Pişen kurabiyeleri soğumaya bırakın. Soğuyan kurabiyeleri pudra şekeri ve tarçın karışımına bulayıp servis tabağına alın.
11. Sütlaç tarifi
Malzemeler
1.5 litre süt
Yarım çay bardağı pirinç
1.5 bardak toz şeker
2 yemek kaşığı mısır nişastası
Üzeri için: Tarçın
1. Pirinci yıkayıp küçük bir tencerede haşlayın. Süt ve şekeri kaynatıp pirinci ek edin.2. 10 dakika kaynatıp bir kaseye tencereden biraz süt alıp nişastayı karıştırın. Süt ve nişasta karışımını tencereye yavaş yavaş ekleyip son defa karıştırıp bir taşım kaynatıp kapatın. Üzerine tarçın dökerek servis yapabilirsiniz.
12. Granola tarifi
Malzemeler
4 su bardağı yulaf ezmesi
1 su bardağı ceviz
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı tarçın
Yarım fincan zeytinyağı
Yarım su bardağı bal
1 çay kaşığı vanilya
Hindistan cevizi tozu
1. Fırını 180 dereceye ısıtın. Bir fırın tepsisine pişirme kağıdı serin. Büyük bir karıştırma kabında yulaf, ceviz, tuz ve tarçını karıştırın.
2. Yağı, balı ve vanilyayı dökün. Hepsi yulafa düzgünce birleşene kadar güzelce karıştırın. Akabinde granolanızı tepsiye eşit biçimde yayıp fırına verin. hafifçeçe kızarana kadar, yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Çıkardıktan daha sonra soğumaya bırakın. Afiyet olsun.
13. Cezerye tarifi
Malzemeler
2 adet orta uzunluk havuç
2 adet orta uzunluk elma
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay bardağı şeker
Yarım çay bardağı pekmez
1 tatlı kaşığı nişasta
1 tatlı kaşığı un
1 çay kaşığı toz tarçın
Yarım çay bardağı ufalanmış badem yahut ceviz ya da fındık vs.
- Hindistan cevizi tozu
1. Havuçlar ve elmaların, kabukları soyup, rendeleyin.
2. Tavaya yağ ekleyin. Üzerine elma ve havuç rendesi, şeker ve pekmez ekleyin.
3. Yüksek ateşte, karıştırarak suyunu büsbütün çekene kadar pişirin. Ardından un, nişasta, badem ve tarçın ekleyin. 2-3 dakika daha pişirin. Ocaktan alın.
4. Akabinde kullanılacak kaba, buzdolabı poşeti serin. Biraz Hindistan cevizi serpin. Karışımı bunun üzerine dökün. Üzerini kaşıkla düzeltin ve dinlenmesi için dondurucuya kaldırın.
5. 1 saatin sonunda güzelce soğuyup dinlenen cezeryeye, Hindistan cevizi serpilmiş tahta üzerine çıkarın.
6. İstenilen kalınlıkta dilimleyin ve Hindistan cevizine bulayıp, servis edin.
14. Kerebiç tarifi
Malzemeler
1 su bardağı irmik
100 gr. tereyağı
2 adet yumurta
2/3 su bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı pudra şekeri
Aldığı kadar un
1/2 paket kabartma tozu
Şeker
Ceviz yahut antep fıstığı
Tarçın
Çöven otu (Bulamazsanız krem şanti kullanabilirsiniz.)
3-4 su bardağı su
Pudra şekeri
1. Tatlının köpüğünü çöven otuyla hazırlayacaksanız, tarife bir gün evvelinde başlamanız gerekir. Öncelikle çöven otunu yıkayın ve tencereye alın. Üzerine 4 su bardağı su ekleyerek bir gece bekletin.
2. Karıştırma kabına tereyağını alın ve erimesi için bekleyin. Üzerine kabartma tozu ve irmik ekleyerek karıştırın. Ardından yumurta ve sıvı yağı da ekleyerek karıştırma sürecine devam edin. Bu esnada pudra şekeri de ek edin. çabucak sonrasında azar azar un ekleyerek kulak göğsü kıvamına gelene kadar yoğurun.
3. İç harcı için; Ceviz yahut fıstıkları döverek toz haline getirin. Üzerine toz şeker ve tarçın ekleyerek karıştırın.
4. Hamurdan istediğiniz boyutta kesimler kopartın. Elinizle bastırarak hamuru açın. Ortasını cevizli harç ile doldurduktan daha sonra kenarlardan kapatın.
5. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine hazırladığınız hamurları dizin. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında ortalama 25-30 dakika pişirin.
6. Köpüğü için; Çöven otunun kökünü bir tencereye alın ve üzerine su ekleyerek kaynatın. Kaynatma sürecini 1-2 saat kadar sürdürebilirsiniz. Tenceredeki su azaldıkça üzerine su ek edin. ondan sonrasında çöven otunu süzün ve suyun içerisine pudra şekeri ekleyin.
7. Su ve pudra şekeri karışımını köpük kıvamına gelene kadar, yaklaşık 30-40 dakika, mikserle çırpın.Tatlı piştikten daha sonra soğuması için oda sıcaklığında bekletin. Afiyet olsun.
15. İç pilav tarifi
Malzemeler
250 gr kuzu ciğeri (veya tavuk ciğeri)
1,5 su bardağı pirinç
1 adet orta uzunluk soğan
1 çorba kaşığı dolma fıstığı
2,5 çorba kaşığı kuş üzümü
1 çay kaşığı dolma baharı (tepeleme)
1 çay kaşığı tarçın (tepeleme)
Yarım çay kaşığı karabiber
1 çay bardağı zeytinyağı + 2 kaşık zeytinyağı
2,5 su bardağı sıcak su
Tuz
1. Ciğeri tavla zarının 2 katı büyüklüğünde doğrayın.
2. Pirinci sıcak suda ıslatın. Soğanı yemeklik küp doğrayın. Zeytinyağının yarısını pilav tencerenize alın. Soğanları ekleyerek yağınızı yakmadan pembeleşinceye kadar kavurun. Dolma fıstığını da ekleyerek kavurmaya devam edin. Rengi dönmeye yakın ciğerlerinizi ekleyin.
3. Tüm materyalleri, 3-4 dk. orta hararetteki ateşte kavurun.
4. Yıkayıp süzdüğünüz pirinci ekleyin. Kavurmaya devam ettiğiniz pirince dolma baharı, karabiber ve tarçını ekleyin. Kavurma süreciniz bitince kuş üzümünü ekleyin. Sıcak suyu eklediğinizde, kalan zeytinyağı ve tuzu da en son ekleyip, İç pilavı evvel harlı akabinde kısık ateşte alın.
5. Suyunu çektirmiş olduğuniz pilavı, 20-30 dk. sofra bezine bohçalayarak, demlendirin.
Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir: