Meyve ve Zerzevatları Yanlışsız Formda Saklama Rehberi: Meyve ve Sebzeler Nasıl Uzun Mühlet Saklanır?

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Isı düştükçe, meyve ve sebzelerin aromalarını ve tazeliğini korumak güçleşir. Lezzetlerini biraz daha uzun süre korumalarını istiyorsanız şayet, meyve ve sebzelerinizi, buzdolabında ısının biraz daha yüksek olduğu kısımda depolayın. Hangi meyveler buzdolabında saklanmalı? sorusuna yanıt arıyorsanız içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.


1. Elma


Elmalar buzdolabında ya da güneş görmeyen bir ortamda haftalarca bozulmadan saklanabilir. Şayet konuttaki öteki meyvelerinizin çabucak olgunlaşmasını istiyorsanız elmayla birlikte saklayabilirsiniz. Elma öteki meyvelerinizin olgunlaşmasına yardımcı olur.


2. Avokado


Avokadonun yenecek kıvama geldiğini kabuğuna yavaşça bastırarak anlayabilirsiniz. Büsbütün olgunlaşana kadar oda sıcaklığında saklayın. Şayet çabucak yemeyecekseniz avokadonuzu buzdolabında günlerce saklayabilirsiniz.


3. Muz


Muzu şayet buzdolabına koyarsınız olgunlaşmasını yavaşlatmış olursunuz. Kabukları kahverengiye dönmeden muzlarınızı tüketmeniz önerilir.


4. Domates


Domatesin daha lezzetli olmasını istiyorsanız oda sıcaklığında saklayın. Şayet domatesin olgunlaşmasını istiyorsanız kağıt torbalar ortasında serin ve karanlık bir ortamda saklayın. Olgunlaştıktan daha sonra çabucak tüketin. Çabucak tüketemiyorsanız buzdolabında birkaç gün daha saklayabilirsiniz fakat bu durum domatesin dokusunu bozar ve soldurur. Yemedilk evvel oda sıcaklığında biraz bekletin.


5. Çilek


Çok narin bir yapıya sahip olan çilek, buzdolabına yıkanmadan yerleşmelidir.Tüketilecek ölçü kadar yıkanmalıdır.


6. Mantar


Mantarın bozulmasını önlemek için kesinlikle kese kağıdı ortasında dolapta bekletmeniz önerilir. Çürümeye başlayan mantar, midenizi etkileyeceği için tazeliğini korumalısınız. Tazeliğini havlu kağıda sararak denetim edebilirsiniz.


7. Kereviz


Kereviz, buzdolabında uzun bir süre saklanabilir. Besin kıymetini kaybetmemesi için plastik kaplar yerine folyo ortasında saklanması gereklidir.Kesilmiş ya da kesilmemiş kerevizi folyo ile birlikte sarıp buzdolabında tüketmek için bekletebilirsiniz.


8. Üzüm


Üzümü buzdolabında 1-2 hafta kadar saklayabilirsiniz.


9. Havuç


Lastik üzere yumuşayıp üzerinden kökler çıkmaya başlamadan, sert olduklarında tüketin. Havuçları buzdolabında haftalarca saklayabilirsiniz.


10. Soğan ve patates


Patates ve soğan havadar ortamda birbirinden uzak bir biçimde saklanmalıdır.


11. Mısır


Satın aldığınız gün tüketin. Mısır tarladan toplandıktan daha sonra, ortasındaki şeker nişastaya dönüşmeye başlar ve mısırın tadını değiştirir.


12. Turunçgiller


Turunçgilleri buzdolabında 3 haftaya kadar saklayabilirsiniz.


13. Ispanak


Buzdolabında saklamadan evvel temizleyin, yıkayın ve kurulayın. Buzdolabında 2 ya da 3 gün saklayabilirsiniz.


14. Lahana


Buzdolabında bir iki hafta saklayabilirsiniz.


15. Brokoli


Brokoli nemli ortamı epeyce sevdiği için dilerseniz üzerine ıslak ufak havlu örterek saklayabilirsiniz. Brokoliyi mevsimi haricinde tüketmek isterseniz; saklama kabına yerleştirip derin dondurucuda koruma edebilirsiniz.


16. Kayısı

  • Kayısıları plastik bir torbaya yahut kaba koyun. esasen olgun bir meyveniz var ise oda sıcaklığında saklamak bozulma sürecini hızlandırabilir.
17. Nar


Narları oda sıcaklığında öylece masanın üzerinde ya da balkonda saklamak yerine rutubetsiz, direkt güneş ışığına maruz kalmayan karanlık ortamlarda saklamalısınız. Konutunuzda bir kiler bulunuyorsa bu, narlar için pek ülkü bir alan olacaktır. Ayrıyeten narı ortadan katıyız ve tanelerini ayırınız. Tanelerini hava almayan bir kaba yerleştiriniz. Dondurucuda 2 yahut 3 ay kadar saklayabilirsiniz.


18. Karpuz


Bütün halindeki kavun ve karpuzlarınızı kesme vakti gelmeden dolaba koymayın. Bu iki meyve de aromalarını oda sıcaklığında korurlar. Hatta yapılan bir araştırmaya nazaran, oda sıcaklığında tutulan kavun ve karpuzun antioksidan özellikleri artar.


19. Salata yeşillikleri


Marul, maydanoz, nane ve ıspanak üzere hassas yaprakları olan yeşilliklerin kuru biçimde dolapta koruma edilmesi uygun görülür. Dilerseniz demet halinde aldığınız yeşillikleri su dolu kavanozda vazoda çiçek saklar üzere koruma edebilirsiniz.


20. Salatalık


Kabukları sert, parlak, pürüzsüz ve lekesiz olmalı. Buzdolabında sebzelik çekmecesinde bir hafta saklayabilirsiniz.


Meyve ve zerzevat saklarken dikkat edilmesi gereken püf noktalar:


  • Kök sebzeler, yapraklı sebzeler ve sap sebzeler yıkandıktan daha sonra düzgünce kurutulmalıdır.


  • Buzdolabında sulu bekletilen zerzevat ve meyveler fazla nemden dolayı küflenmeye başlar.


  • Yumuşak zerzevat ve meyveler, üst üste dizildiğinde tartının tesiriyle kökleri ve sapları gevşer. Bu durum da erkenden çürümeye yol açar.


  • Her zerzevat ve meyve için başka bir saklama kabı tercih etmelisiniz.


  • Sebzelerin ve meyvelerin nefes aldığını unutmamak gerekir. Bu niçinle ağzı kapalı saklama kapları ya da poşetler kullanmak hakikat bir formül değildir.
 
Üst