Mutfağınızın baş tacı zerzevatları kış aylarında konutunuzda yetiştirmek istiyorsanız buyrun sizi bu biçimde alalım. Bu yazıda size konutunuzun balkonunda ve saksıda yetiştirebileceğiniz zerzevatları listeledim. Bonus olarak da organik tadın ve doğallığın keyfini çıkarabileceğiniz formülü yazdım.
Var mısınız bu kış kendi yiyeceklerinizi hazırlamaya?
1. Havuç
Kış salatalarının renkli gereci olan havucu konutunuzda de rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Üstelik bunu yapmak için o denli epeyce zahmetli yollara de gerek yok. Nasıl ekiliyormuş buyrun gorelim.
Malzemeler:
1. Öncelikle kullanacağınız kadar havucu alın. Üst kısmında yapraklar var ise bu yaprakları havucun üstüne asla kesmeden temizleyin. Akabinde bu üst kısmı, birkaç parmak kalınlığında olacak biçimde keskin bir bıçakla tek seferde kesin. Havucun arda kalan uzun kısmını yemeklerde ya da salatalarda kullanabilirsiniz.
2. Havucun kesip kenara ayırdığınız küçük kısımlarını, kestiğiniz taraf altta kalacak biçimde bir tabak ya da kaseye yerleştirin. Akabinde tabağa havuç kesimlerinin yarısına gelecek kadar pak su koyun ve bu türlü beklemeye koyulun. Havuçları ışık alan ancak güneş ışığına direkt maruz kalmayan bir yere yerleştirin.
3.Havuçlara koyduğunuz suyu her gün değiştirin. Havuç kesimlerinin üst kısımlarının yeşermesini, alt kısımlarında da saçaklar oluşmasını sağlayın. Yaklaşık bir hafta ortasında farkı nazaranceksiniz.
4.Seçtiğiniz saksının en alt kısmına küçük çakıl taşları yerleştirin. Akabinde toprağı saksının 3/4’üne dek doldurup üzerine saçaklanan ve üstleri yeşeren havuçları dikkatli bir biçimde yerleştirip üzerine bir daha bir ölçü toprak ekleyin. Bu ekim süreci sırasında yeşeren kısımların toprağın altında kalmamasına dikkat edin.
5. Haftada 1 ya da 2 defa sulayarak havuçlarınızın büyümelerini bekleyin.
2. Maydanoz
Malzemeler:
1. Konutta maydanoz yetiştirmek için birinci vakit içinderda kullanacağınız saksının yarısını toprakla doldurun. Rastgele bir araçla toprağı sıkıştırmayın, toprağın gevşek kalmasına itina gösterin.
2. Her bir maydanoz tohumunu birbirinden 5 cm uzakta olacak biçimde toprağa dizin. Şayet saksınız dikdörtgen ise tohumları yan yana dizebilirsiniz.
3. Akabinde ekilen tohumların üzerini 10 cm geçecek kadar toprakla örtün. Saksının tüm yüzeyini toprakla kapatmayı unutmayın.
4. Maydanozun saksısını sabah güneşi bakılırsan bir yerde koruma edin. Toprağının asla kurumamasına dikkat edin. Toprağı çürütmemek için sprey şişe kullanın. Haftada 2 ya da 3 defa püskürtme formülüyle sulayın.
3. Kekik
Kekik baharatı et yemeklerinin, salataların, çorbaların vazgeçilmezi olan bir baharattır. Sıhhate biroldukça yararı olan kekik çayı da en hayli tercih edilen bitki çayı çeşitleri içindedır. Meskende yetiştirilmesi de çok kolaydır. Hem tohumdan tıpkı vakitte fideden ekebilirsiniz.
Hem doğal antibiyotik olarak bilinen tıpkı vakitte yemeklere ekstra lezzet katan sarımsak mutfakların demirbaşı olmuş durumda. Pekala onu konutunuzun ortasında saksıda kolay kolay yetiştirebileceğinizi biliyor musunuz? çok kolay bu biçimleri uygulayarak kolay kolay meskeninizde sarımsak yetiştirebilirsiniz.
Malzemeler:
1. Sarımsağın dişlerini tek tek ayırın. Lakin kabuklarını soymayın.
2. Saksıya toprağı doldurun, akabinde saksının ortasında 10 santimlik bir çukur açın.
3. Sarımsakların kök uçları alta, filizlenecek yerleri üste gelecek biçimde bu çukura gömün. Bu süreci yaparken çok taban tabana olmamalarına dikkat edin.
4. Akabinde saksınızı meskenin en güneş alan yerine yerleştirin ve sarımsaklarınızın filizlenmesini beklemeye başlayın. Sarımsak güneşi sevdiği için onu konutun güneş alan bir yerinde konumlandırmanız fazlaca kıymetli.
5. Fazla su sarımsakları çürütebileceğinden haftada 1 ya da 2 defa sulamanız kâfi.
5. Ispanak
Ispanak, soğuğa sağlam bir bitki olduğu için yanlışsız kaideler altında kışın da yetiştirilebilen ve toprak bakımından hayli seçici olmadığı için biroldukça zerzevata göre fazlaca daha kolay bir biçimde büyüyüp gelişebilen olağanüstü bir sebzedir. Birkaç püf noktayla konutta yetiştirilmesi pek kolaydır.
Nane her insanın balkonunda çoğunlukla nazaranbileceğiniz ve meskenlerde kolay kolay yetiştirilen olağanüstü sağlıklı bir bitkidir. Birkaç adımda mis üzere nane ekmek ve yetiştirmek pek sıradantir.
Fesleğen formunda olan reyhan bitkisi pek faydalı bir bitkidir. Sakinleştirici ve korku giderici bir tesiri bulunur. Güç yeniler. Öksürüğü giderir ve sindirim meselelerinin tedavi edilmesinde yardımcı olur. Yetiştirilmesi meskende çok kolaydır.
Mis üzere salatalardan çeşitli yemek tanımlarına, lezzetiyle mutfağımızın en vazgeçilmezlerinden biri olan taze soğanları konutta yetiştirmek epeyce kolaydır. Haydi başlayalım!
Malzemeler:
2. Arpacık soğanları sürgün yeri üstte kalacak biçimde toprağın içine yerleştirmeye başlayın. her bir arpacık soğanının ortasına 10 santimetre kadar boşluk bırakmaya ihtimam gösterin. Ektiğiniz arpacık soğanları büsbütün toprağa gömmemeye, sürgün kısmını biraz toprağın üzerinde bırakın.
3. Soğan fazla nemli ya da kurak olmayan, direkt ve şiddetli güneş ışığı almayan ancak güneş nazarann çabucak her ortama ahenk sağlar. Fazla sulama yapıldığında soğan köklerinde çürümeler oluşacağı için yaklaşık 2 günde 1 olacak biçimde, sprey şişeyle sulama yapmak kafidir.
4. Soğanlarınız 3-4 gün ortasında yeşillenmeye başlar, 1 hafta daha sonrasında ise filizlenir. Bu kademeden daha sonra taptaze soğanlar kullanılır hale gelir. Bu niçinle sulama ölçüsünü (havalar fazlaca kurak değilse) azaltmanız yerinde olur.
Bonus : Soğan kabuğunuzu atmayın, bitkileriniz için kendi organik gübrenizi yapın.
Bitkiler büyüyebilmek ve çoğalabilmek birtakım elementlere muhtaçlık duyar. Bilhassa saksı içerisinde yetiştirilen bitkilerin birçok hazır olarak satın alınan toprak karışımlarında ömürlerini sürdürmeye çalışır. Lakin kimi vakit bu yetersiz kalır. Bu etapta soğan kabuklarından organik gübre yapmayı deneyebilirsiniz. 1 adet soğanın dış kahverengi kabuğunu 500 ml’lik bir kapta üstüne su ekleyerek bir gece bekletin. Sonraki gün suyun renginin değiştiğini nazaranceksiniz. 1 yemek kaşığı kadar soğan kabuğu suyunu 200 ml’lik su bardağı ortasında su ile seyreltin ve bitkiye uygulama yapabilirsiniz.
Var mısınız bu kış kendi yiyeceklerinizi hazırlamaya?
1. Havuç
Kış salatalarının renkli gereci olan havucu konutunuzda de rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Üstelik bunu yapmak için o denli epeyce zahmetli yollara de gerek yok. Nasıl ekiliyormuş buyrun gorelim.
Malzemeler:
Bir tabak ya da kase (tercihen cam)
En az 30 santimetre derinliğinde saksı (Genişliğini yetiştirmek istediğiniz havuç sayısına bakılırsa ayarlamalısınız)
Keskin bir bıçak
Kompost ile zenginleştirilmiş toprak (Çiçekçilere ya da yapı marketlerin bitki reyonlarında çalışan uzman şahıslara havuç yetiştireceğinizi söyleyerek en hakikat toprak çeşidini temin edebilirsiniz.)
Çakıl taşları
Havuç (Miktarını kendiniz belirleyebilirsiniz)
1. Öncelikle kullanacağınız kadar havucu alın. Üst kısmında yapraklar var ise bu yaprakları havucun üstüne asla kesmeden temizleyin. Akabinde bu üst kısmı, birkaç parmak kalınlığında olacak biçimde keskin bir bıçakla tek seferde kesin. Havucun arda kalan uzun kısmını yemeklerde ya da salatalarda kullanabilirsiniz.
2. Havucun kesip kenara ayırdığınız küçük kısımlarını, kestiğiniz taraf altta kalacak biçimde bir tabak ya da kaseye yerleştirin. Akabinde tabağa havuç kesimlerinin yarısına gelecek kadar pak su koyun ve bu türlü beklemeye koyulun. Havuçları ışık alan ancak güneş ışığına direkt maruz kalmayan bir yere yerleştirin.
3.Havuçlara koyduğunuz suyu her gün değiştirin. Havuç kesimlerinin üst kısımlarının yeşermesini, alt kısımlarında da saçaklar oluşmasını sağlayın. Yaklaşık bir hafta ortasında farkı nazaranceksiniz.
4.Seçtiğiniz saksının en alt kısmına küçük çakıl taşları yerleştirin. Akabinde toprağı saksının 3/4’üne dek doldurup üzerine saçaklanan ve üstleri yeşeren havuçları dikkatli bir biçimde yerleştirip üzerine bir daha bir ölçü toprak ekleyin. Bu ekim süreci sırasında yeşeren kısımların toprağın altında kalmamasına dikkat edin.
5. Haftada 1 ya da 2 defa sulayarak havuçlarınızın büyümelerini bekleyin.
2. Maydanoz
Malzemeler:
Dikdörtgen ya da geniş çukur saksı
Maydanoz tohumu
Mineral bakımından varlıklı toprak
Sprey şişe
Su
1. Konutta maydanoz yetiştirmek için birinci vakit içinderda kullanacağınız saksının yarısını toprakla doldurun. Rastgele bir araçla toprağı sıkıştırmayın, toprağın gevşek kalmasına itina gösterin.
2. Her bir maydanoz tohumunu birbirinden 5 cm uzakta olacak biçimde toprağa dizin. Şayet saksınız dikdörtgen ise tohumları yan yana dizebilirsiniz.
3. Akabinde ekilen tohumların üzerini 10 cm geçecek kadar toprakla örtün. Saksının tüm yüzeyini toprakla kapatmayı unutmayın.
4. Maydanozun saksısını sabah güneşi bakılırsan bir yerde koruma edin. Toprağının asla kurumamasına dikkat edin. Toprağı çürütmemek için sprey şişe kullanın. Haftada 2 ya da 3 defa püskürtme formülüyle sulayın.
3. Kekik
Kekik baharatı et yemeklerinin, salataların, çorbaların vazgeçilmezi olan bir baharattır. Sıhhate biroldukça yararı olan kekik çayı da en hayli tercih edilen bitki çayı çeşitleri içindedır. Meskende yetiştirilmesi de çok kolaydır. Hem tohumdan tıpkı vakitte fideden ekebilirsiniz.
Evde kekik yetiştiriciliği yaparken çok derin olmayan, yayvan, dikdörtgen yahut kare saksılar tercih etmelisiniz. Saksılar plastik yahut seramik de olabilir lakin kekik toprak saksıda daha âlâ gelişir.
Kekik yetiştireceğiniz saksının altı kesinlikle delik olmalıdır. Zira kekik fazla su sevmez, saksıda biriken su bitkinizi çürütebilir.
Kekik toprak seçmez, lakin bilhassa killi, gübreli ve kumlu karışımlı bir toprakta düzgün gelişme gösterir.
Kekik fideleri kullanacaksanız, bitkilerinin uzun ömürlü olması için ortalarında kâfi uzaklık bırakmalısınız. Fideleri saksınızın büyüklüğüne göre orta uzaklıkları belirleyerek dikebilirsiniz. Ekimden daha sonrasında da fidelere su vermeyi unutmayın.
Kekik tohumu ekecekseniz tohumları saksıdaki toprakta açtığınız 2-3 cm’lik çukurlara gömün ve çabuk çimlenmeleri için üstlerine kapak toprağı serpin. Çimlenene kadar da toprağını nemli tutmayı da atlamayın.
Kekik bitkilerinize her vakit evvel toprak kuruluğunu denetim ederek, sistemli aralıklarla azar azar su vermelisiniz.
Kekik güneş sever. Bu sebeple saksılarını kesinlikle güneş nazarann bir yere yerleştirmelisiniz.
Kekik bitkilerinize yılda iki sefer azot yüklü gübre vermelisiniz. Bu gübre kekik bitkisinin gelişmenini kuvvetlendirir.
Hem doğal antibiyotik olarak bilinen tıpkı vakitte yemeklere ekstra lezzet katan sarımsak mutfakların demirbaşı olmuş durumda. Pekala onu konutunuzun ortasında saksıda kolay kolay yetiştirebileceğinizi biliyor musunuz? çok kolay bu biçimleri uygulayarak kolay kolay meskeninizde sarımsak yetiştirebilirsiniz.
Malzemeler:
1 bütün sarımsak (Büyük dişli bulunmasına dikkat edin)
Killi toprak
20 santim derinliğinde bir saksı
1. Sarımsağın dişlerini tek tek ayırın. Lakin kabuklarını soymayın.
2. Saksıya toprağı doldurun, akabinde saksının ortasında 10 santimlik bir çukur açın.
3. Sarımsakların kök uçları alta, filizlenecek yerleri üste gelecek biçimde bu çukura gömün. Bu süreci yaparken çok taban tabana olmamalarına dikkat edin.
4. Akabinde saksınızı meskenin en güneş alan yerine yerleştirin ve sarımsaklarınızın filizlenmesini beklemeye başlayın. Sarımsak güneşi sevdiği için onu konutun güneş alan bir yerinde konumlandırmanız fazlaca kıymetli.
5. Fazla su sarımsakları çürütebileceğinden haftada 1 ya da 2 defa sulamanız kâfi.
5. Ispanak
Ispanak, soğuğa sağlam bir bitki olduğu için yanlışsız kaideler altında kışın da yetiştirilebilen ve toprak bakımından hayli seçici olmadığı için biroldukça zerzevata göre fazlaca daha kolay bir biçimde büyüyüp gelişebilen olağanüstü bir sebzedir. Birkaç püf noktayla konutta yetiştirilmesi pek kolaydır.
Yaklaşık 20 santimetre derinliğinde ve 35 santimetre genişliğinde bir saksı ve ıspanak tohumları temin ederek işe başlayın. Saksı alırken drenajı sağlamak ismine saksının alt kısmında fazla suyun akmasını sağlayacak delikler bulunduğundan emin olun.
Ispanağı her türlü toprakta yetiştirebilirsiniz. Daha verimli bir biçimde yetiştirmek isterseniz organik unsurlar bakımından varlıklı toprakları tercih edebilirsiniz. Gelelim ekimine!
Saksının içini bir ölçü toprak ile güzelce doldurun. Doldururken toprağın üzerine epeyce bastırmayın, gevşek bırakın ki toprak hava alabilsin. Akabinde ıspanak tohumlarını toprağın üzerine koyun. Üzerine ise bir daha 1,5-2 santimetre kalınlığı geçmeyecek kadar toprak ek edin. Ekim sürecini tamamladıktan daha sonra su vermeyi unutmayın.
Ispanağınızı sularken ‘az lakin sık’ mantığını benimseyin. Ispanaklar nemli toprakları sever.
Nane her insanın balkonunda çoğunlukla nazaranbileceğiniz ve meskenlerde kolay kolay yetiştirilen olağanüstü sağlıklı bir bitkidir. Birkaç adımda mis üzere nane ekmek ve yetiştirmek pek sıradantir.
Nane, biraz kumlu fakat humuslu toprakları sever. Bu niçinle çiçekçilerden ya da yapı marketlerinden bahçe toprağı ya da saksı çiçeklerine özel olarak hazırlanmış humuslu toprakları temin edebilirsiniz.
Saksı epey büyük ve fazlaca küçük olmamalı. Orta-küçük uzunluk ortası diyebileceğimiz, 30 – 40 santimetre çapında ve 20 – 25 santimetre derinliğinde saksıları tercih edebilirsiniz. Saksının alt kısmında kesinlikle fazla suyun akabileceği ve köklerin hava alabileceği drenaj delikleri bulunduğundan da emin olmalı ve fazla suyun akabileceği bir saksı altı tablası temin etmelisiniz.
Bulabildiğiniz en taze nane demetlerinden 1 demet alın ve her bir ana kısmı, birbirlerinden ayrıldıkları yerlerden yaklaşık 1 santimetre üstte olacak biçimde dikkatlice kesin. Kesme süreci için makas kullanmanız âlâ olacaktır.
Ayırdığınız bu kısımların her birinin gövde kısmını nane yapraklarından ve yan kısımlardan temizleyin lakin üst kısmında kesinlikle nane yaprakları kalsın. bu türlü hazırladığınız birkaç ana kolun her birini farklı bir su bardağına yerleştirin. Güneş nazarann bir yerde her bir nane kısmını bekletin. bir süre daha sonra köklenmeye başladıklarını nazaranceksiniz. Bu mühlet ortasında bardaktaki su ölçüsü azaldıkça üzerini doldurmayı da ihmal etmeyin. Köklenmeler oluşmaya başladığında ekime hazır demektir.
Saksının en alt kısmına birkaç modül taş yerleştirerek delikleri hafifçeçe kapanmasını sağlayın. Üzerine saksının yaklaşık 3/4’ünü dolduracak biçimde toprağı ek edin. Yerleştirirken toprağı fazlaca bastırmamaya, sıkıştırmamaya ihtimam gösterin. Akabinde toprağın ortasında epey derin olmayacak biçimde, yaklaşık 5-7 santimetrelik oyuklar açın ve bu oyuklara köklenmiş nane kısımlarınızı yerleştirin. Üzerini bir daha hayli bastırmadan biraz toprakla örtün.
Sulama sürecinin mühletini toprağın nemlilik derecesine göre belirleyin. İşaret parmağınızla toprağı her gün yoklayabilir, toprağın kurumaya başladığını fark ettiğinizde dikkatli bir biçimde, nane yapraklarına su değdirmeden, yalnızca toprağı sulayabilirsiniz. Toprak hiç bir vakit kurumamalı, her vakit nemli kalmalıdır.
Marulu ister tohumdan isterseniz de fideden yetiştirebilirsiniz. Şayet daha süratli ve kesin sonuç almak istiyorsanız direkt fide kullanmanız işlerinizi kolaylaştıracaktır.
Marul, besin kıymeti yüksek ve torf bakımından güçlü topraklarda fazlaca daha verimli ve sağlıklı bir biçimde yetişir. Bu yüzden humus bakımından güçlü bahçe topraklarını tercih edebilirsiniz.
Evde marul yetiştirmek için saksının fazlaca derin olmaması gerekiyor. Birden çok marul ekecekseniz marulların büyüdükçe yapraklanıp birbirinin üstünü kapatmaması için uzun saksıları seçmelisiniz.
Marul, sulamayı seven bir bitki. Fakat çok sulama da marulun süratle çürümesine sebep olabilir. Bu niçinle toprağını parmağınızla denetim ederek sulama sıklığını kolaylıkla ayarlayabilirsiniz.
Roka, organik hususlar bakımından varlıklı topraklarda epeyce daha verimli bir biçimde yetişir. Bu sebeple roka yetiştirmek için torflu toprakları seçmeniz tavsiye edilir.
Saksı seçiminde ise toprağın nem istikrarını sağlayabilecek biçimde altında delikler bulunmalıdır. Ekeceğiniz tohumlar içinde bırakmanız gereken arayı de hesaba katarak hareket etmeniz de kıymetli olduğundan roka yetiştirmek için uzun dikdörtgen saksıları tercih etmeniz âlâ bir seçenektir.
Roka tohumlarını ekimden 1 gün evvel nemli bir bezin ortasında bekleterek çimlenme suratını artırın. 1 gün daha sonra dikkatlice nemli bezden ayırdığınız tohumları, içini toprakla doldurduğunuz saksının üzerine en az 2’şer santimetre orta bırakacak toprağa yerleştirin. Üzerine epeyce olmayacak biçimde toprak serpiştirin, toprağı bastırmamaya ihtimam gösterin. ondan sonrasında sulayın.
Roka, nemli topraklarda yetişen ve suyu seven bir bitki olduğundan onu susuz bırakılmamalıdır. Her gün tertipli olarak sulamalısınız. Sulama için sabah erken saatleri ya da akşam, havanın serinlemeye başladığı vakit içinderı tercih edebilirsiniz. Her gün tıpkı saatte ve tıpkı ölçüde suyla sulama yapmanız bitkiden alacağınız randımanı artıracaktır.
Roka, direkt güneş ışığı almayan ve yarı gölge ortamlarda epey daha verimli bir biçimde yetişir. Bu sebeple konutlarınızın ya da balkonlarınızın gölge alanlarını tercih etmeniz gerekir.
Fesleğen formunda olan reyhan bitkisi pek faydalı bir bitkidir. Sakinleştirici ve korku giderici bir tesiri bulunur. Güç yeniler. Öksürüğü giderir ve sindirim meselelerinin tedavi edilmesinde yardımcı olur. Yetiştirilmesi meskende çok kolaydır.
Reyhan bitkisinin köklerini makasla keserek suya bırakılmalıdır. Bu durum kararında kökler 7 gün daha sonra gelişir. Mesken ortamında da yetiştirilen reyhan bitkisi, saksıda pek kolay bir biçimde yetiştirilebilir. Meskenlerde yetiştirilecek reyhan bitkisi ismine tercih edilecek ortamın âlâ güneş aldığından emin olmak gerekir.
Toprağın humus açısından varlıklı olması gerekir. tıpkı vakitte toprağın uygun drenajlı olması pek değerlidir. Burada saksının altına çakıl, antep fıstığı kabukları, ceviz kabukları konulabilir.
Ekim esnasında her fide içinde 20 santimetre kadar boşluk bırakılmalıdır. Bu boşluklar havanın daima değişmesine ve fidenin oksijeni âlâ almasına imkan sağlar.
Reyhan bitkisi güneşli ortamları sever. Çok suya gereksinim duymaz. Bu yüzden toprağı kuru olunca sulanmalıdır. Reyhan güneşin yanı sıra rüzgarı sever. Reyhanın sağlıklı bir biçimde gelişmesi ve yetişmesi ismine haftada bir sefer kesme süreci yapılmalıdır.
Mis üzere salatalardan çeşitli yemek tanımlarına, lezzetiyle mutfağımızın en vazgeçilmezlerinden biri olan taze soğanları konutta yetiştirmek epeyce kolaydır. Haydi başlayalım!
Malzemeler:
Büyük uzunluk saksı
Organik hususlar bakımından güçlü toprak
Doğal gübre
Arpacık soğan
Sulama kabı
2. Arpacık soğanları sürgün yeri üstte kalacak biçimde toprağın içine yerleştirmeye başlayın. her bir arpacık soğanının ortasına 10 santimetre kadar boşluk bırakmaya ihtimam gösterin. Ektiğiniz arpacık soğanları büsbütün toprağa gömmemeye, sürgün kısmını biraz toprağın üzerinde bırakın.
3. Soğan fazla nemli ya da kurak olmayan, direkt ve şiddetli güneş ışığı almayan ancak güneş nazarann çabucak her ortama ahenk sağlar. Fazla sulama yapıldığında soğan köklerinde çürümeler oluşacağı için yaklaşık 2 günde 1 olacak biçimde, sprey şişeyle sulama yapmak kafidir.
4. Soğanlarınız 3-4 gün ortasında yeşillenmeye başlar, 1 hafta daha sonrasında ise filizlenir. Bu kademeden daha sonra taptaze soğanlar kullanılır hale gelir. Bu niçinle sulama ölçüsünü (havalar fazlaca kurak değilse) azaltmanız yerinde olur.
Bonus : Soğan kabuğunuzu atmayın, bitkileriniz için kendi organik gübrenizi yapın.
Bitkiler büyüyebilmek ve çoğalabilmek birtakım elementlere muhtaçlık duyar. Bilhassa saksı içerisinde yetiştirilen bitkilerin birçok hazır olarak satın alınan toprak karışımlarında ömürlerini sürdürmeye çalışır. Lakin kimi vakit bu yetersiz kalır. Bu etapta soğan kabuklarından organik gübre yapmayı deneyebilirsiniz. 1 adet soğanın dış kahverengi kabuğunu 500 ml’lik bir kapta üstüne su ekleyerek bir gece bekletin. Sonraki gün suyun renginin değiştiğini nazaranceksiniz. 1 yemek kaşığı kadar soğan kabuğu suyunu 200 ml’lik su bardağı ortasında su ile seyreltin ve bitkiye uygulama yapabilirsiniz.