Merhabalar. İklim değişikliği en epey termometrede değil restoran menülerinde belirli olur diyen bilim insanları, restoranların yüz yıllık menülerini toplayarak ve deniz mamüllerinin ortalama sıcaklığını inceleyerek tabaklarımızı dolduran balıkların vakit içinde nasıl değiştiğini gösterdiler.
Detaylar içerikte!
Kaynak: https://www.wired.com/story/130-year-…
British Columbia, bir deniz eserleri cenneti. Evvelden somon açısından varlıklı olan Fraser Irmağı’nın ağzında yer alan kent, batıda Vancouver Adası’na ve Pasifik Okyanusu’na kıyısı vardır.
Burası, yiyecek için olduğu kadar kültürel olarak da bol bir balıkçılık alanıydı. Bugün dünyanın her yerinden turistler sudan yeni çıkmış somon ve pisi balığı üzere lokal favorileri tatmak için geliyor. Lakin bu dalgaların altında işler değişiyor.
İklim değişikliği, Kanada’nın Vancouver yakınlarında yaşayan deniz çeşitleri ve onlara bağımlı beşerler için tehlikeli bir gerçek. British Columbia Üniversitesi’nden bir takım, yeni bir çalışma yaptı ve iklim değişikliğinin beklenmedik bir biçimde günlük hayatımızda kendini göstermeye başladığını bulmak için termometrelere değil, restoran menülerine baktılar.
UBC’de balıkçılık biyologu olan William Cheung, “Özellikle Vancouver’da birfazlaca insan restoranlara gidiyor ve deniz mamüllerinin tadını çıkarıyor, bu niçinle iklim değişikliğinin restoranların sunduğu deniz mamüllerini etkileyip etkilemediğini görmek istedik.” diyor.
Ekip, kentteki yüzlerce restoranın yanı sıra Anchorage, Alaska ve Los Angeles, California’daki daha uzaklardaki restoranlardan menüler topladı. Hatta 1880’lere kadar uzanan menüler bulmayı bile başardılar.
Bilim adamları kayıtları kullanarak, menüdeki canlı çeşitlerin yaşamaktan hoşlandığı su sıcaklığını yansıtan Restoran Deniz Eserleri Ortalama Sıcaklığı (MTRS) isimli bir endeks oluşturdular. İddia edilebileceği üzere, Los Angeles’ın MTRS’sinin Anchorage’ınkinden daha yüksek olduğunu ve Vancouver’ın ortaya düştüğünü gördüler.
Araştırmada kıymetli bir bilgi noktası haline gelen restoranlardan biri, kentin finans bölgesindeki limanın kenarına 10 dakikalık yürüme aralığındaki tarihi Hotel Vancouver ve restoranı Notch8 idi. Araştırmacılar otelin menülerinden 1950’ler, 60’lar, 80’ler, 90’lar ve günümüzden örnekler bulabildiler.
montecristomagazine.com
Hotel Vancouver’ın yönetici şefi David Baarschers, Vancouver’da doğup büyümüş ve yemeğe olan tutkusunu British Columbia’nın deniz mamüllerinin güçlü çeşitliliği ile çevrili olarak büyümesine borçlu biri.
Baarschers, kendisinin ve restoran çalışanının hangi deniz mamüllerini sipariş edeceklerine karar verirken, mevcutta olanlarla müşterinin damak zevki içinde bir istikrar kurmaları gerektiğini söylüyor.
Isınma ağırlaştıkça da menülere girecek kadar bol olan çeşitler azalmaya devam ediyor. Cheung çalışmasının kestirim ettiği üzere, sockeye somonu üzere mahallî soğuk su cinsleri Vancouver menülerinde azalmaya devam edecek. Zira 2019’da British Columbia, 70 yılı aşkın müddettir en düşük somon avını gördü.
David Baarschers, “Belirli yiyecekleri tanıyıp seviyorsunuz ve bunlar azaldığında ve artık birebir balıkları görmediğinizde, bu biraz üzücü.” diyor. Müşteriler tabaklarında makul tipleri beklemeye başladıklarından, değişiklikler Vancouver’ın devasa turizm sanayisini de etkileyebilir.
Baarschers, “Herkes pisi balığı mevsiminin gelmesini bekliyor.” diyor. “Menüde pisi balığı yoksa, beşerler sebebini soruyor.”
Detaylar içerikte!
Kaynak: https://www.wired.com/story/130-year-…
British Columbia, bir deniz eserleri cenneti. Evvelden somon açısından varlıklı olan Fraser Irmağı’nın ağzında yer alan kent, batıda Vancouver Adası’na ve Pasifik Okyanusu’na kıyısı vardır.
Burası, yiyecek için olduğu kadar kültürel olarak da bol bir balıkçılık alanıydı. Bugün dünyanın her yerinden turistler sudan yeni çıkmış somon ve pisi balığı üzere lokal favorileri tatmak için geliyor. Lakin bu dalgaların altında işler değişiyor.
İklim değişikliği, Kanada’nın Vancouver yakınlarında yaşayan deniz çeşitleri ve onlara bağımlı beşerler için tehlikeli bir gerçek. British Columbia Üniversitesi’nden bir takım, yeni bir çalışma yaptı ve iklim değişikliğinin beklenmedik bir biçimde günlük hayatımızda kendini göstermeye başladığını bulmak için termometrelere değil, restoran menülerine baktılar.
UBC’de balıkçılık biyologu olan William Cheung, “Özellikle Vancouver’da birfazlaca insan restoranlara gidiyor ve deniz mamüllerinin tadını çıkarıyor, bu niçinle iklim değişikliğinin restoranların sunduğu deniz mamüllerini etkileyip etkilemediğini görmek istedik.” diyor.
Ekip, kentteki yüzlerce restoranın yanı sıra Anchorage, Alaska ve Los Angeles, California’daki daha uzaklardaki restoranlardan menüler topladı. Hatta 1880’lere kadar uzanan menüler bulmayı bile başardılar.
Bilim adamları kayıtları kullanarak, menüdeki canlı çeşitlerin yaşamaktan hoşlandığı su sıcaklığını yansıtan Restoran Deniz Eserleri Ortalama Sıcaklığı (MTRS) isimli bir endeks oluşturdular. İddia edilebileceği üzere, Los Angeles’ın MTRS’sinin Anchorage’ınkinden daha yüksek olduğunu ve Vancouver’ın ortaya düştüğünü gördüler.
Araştırmada kıymetli bir bilgi noktası haline gelen restoranlardan biri, kentin finans bölgesindeki limanın kenarına 10 dakikalık yürüme aralığındaki tarihi Hotel Vancouver ve restoranı Notch8 idi. Araştırmacılar otelin menülerinden 1950’ler, 60’lar, 80’ler, 90’lar ve günümüzden örnekler bulabildiler.
montecristomagazine.com
Hotel Vancouver’ın yönetici şefi David Baarschers, Vancouver’da doğup büyümüş ve yemeğe olan tutkusunu British Columbia’nın deniz mamüllerinin güçlü çeşitliliği ile çevrili olarak büyümesine borçlu biri.
Baarschers, kendisinin ve restoran çalışanının hangi deniz mamüllerini sipariş edeceklerine karar verirken, mevcutta olanlarla müşterinin damak zevki içinde bir istikrar kurmaları gerektiğini söylüyor.
Isınma ağırlaştıkça da menülere girecek kadar bol olan çeşitler azalmaya devam ediyor. Cheung çalışmasının kestirim ettiği üzere, sockeye somonu üzere mahallî soğuk su cinsleri Vancouver menülerinde azalmaya devam edecek. Zira 2019’da British Columbia, 70 yılı aşkın müddettir en düşük somon avını gördü.
David Baarschers, “Belirli yiyecekleri tanıyıp seviyorsunuz ve bunlar azaldığında ve artık birebir balıkları görmediğinizde, bu biraz üzücü.” diyor. Müşteriler tabaklarında makul tipleri beklemeye başladıklarından, değişiklikler Vancouver’ın devasa turizm sanayisini de etkileyebilir.
Baarschers, “Herkes pisi balığı mevsiminin gelmesini bekliyor.” diyor. “Menüde pisi balığı yoksa, beşerler sebebini soruyor.”