MEMORİAL ANKARA’DA ONKOLOJİ ÇALIŞANLARI HASTALARLA BULUŞTU

taklaci09

Global Mod
Global Mod
MEMORİAL Ankara Hastanesi’nde düzenlenen ‘Kanserle Hayat Toplantısı’nda onkoloji çalışanları hastalar ve yakınları ile bir ortaya geldi.

Hastanede gerçekleştirilen toplantıya kanser geçiren hastalar, yakınları ve tabipler katıldı. Hastalar, hastalıkla uğraşlarını ve yaşadıklarını anlattı. Tabipler da hastalıkla ilgili ayrıntılarını ve tedavi formlarını paylaştı. Memorial Ankara Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kısım Lideri Prof. Dr. Umut Demirci, kanserin dünyada değerli bir halk sıhhati sorunu olduğunu belirterek, “Özellikle kardiyovasküler hastalıklardan daha sonra tahminen de en sık vefat niçinlerinden biri. Günümüzde bilhassa kanser sıklığı artmakta; bunda birfazlaca faktör var. Gerek çevresel gerek genetik faktörlerle bir arada biz bu hastalara daha erken periyotta teşhis koyup tedavi edebiliyoruz. Bu noktada ülkemiz şanslı; zira Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerimiz mevcut. Türkiye’de 300’den çok merkezimiz var. Buralarda Sıhhat Bakanlığı’nın yaptığı organ taramaları var. Bu da bize tedavi talihinin erken periyotta yakalanmasıyla birlikte epey değerli gelişmeler sağlıyor. Türkiye’de ekseriyetle dünya ile bir arada görülen kanser cinsleri yaygın. Akciğer kanserinde görülen mortalite yükümüz dünya ile misal oranda yüksek. bir daha göğüs kanseri ve prostat kanserini sık görüyoruz” dedi.

‘BEYİN TÜMÖRLERİ ARTMIŞ DURUMDA’

Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Demir ise çocukluk çağında görülen kanserlerin tüm insanlarda görülen kanserlerin yüzde 0,5’ini oluşturduğunu belirterek, “Yani baktığınızda düşük bir oran; fakat çocuk olunca durum değişiyor ve bu hepimizde duygusal bir travmaya yol açıyor. ötürüsıyla bu açıdan epey kıymetli. 2’nci kıymetli nokta ise Türkiye nüfus yapısını dikkate aldığınız vakit yılda lösemiler de dahil olmak üzere yaklaşık 3 bin ila 3 bin 500 yeni kanser olayı teşhisini koyulmaktadır. Bunların yüzde 25-28’i lösemi, kalan oran ise organ tümörleri olarak tanımlayabiliriz. Türkiye’de evvelden kanser çeşitlerinden lösemi-lenfoma halinde daha sık görülme mevcutken artık şimdi lösemi, beyin tümörleri, lenfoma ve öbür organ tümörleri olarak sıralanmaktadır. Yani beyin tümörleri biraz daha artmış durumdadır” diye konuştu.

‘BÖLGESEL ÖZELLİKLER ÖN PLANLA OLABİLİYOR’

Dr. Bülent Küçükplakçı ise tüm dünyada kanserin, hastalıklarda vefatta 2’nci sırada olduğunu tabir ederek şöyleki konuştu:

“Ayrıca bir daha tüm dünyada ortalama ömür mühleti de uzadı. Buna bağlı olarak kanser görülme sıklığında da artış olmaya başladı. Yalnızca bu değil teknolojik gelişmeler, sıhhatteki gelişmeler niçiniyle erken teşhisler da hayli fazla artı. O denli olunca da oransal manada artışlar meydana geldi. Bu da çevresel faktörler, bizlerin beslenme alışkanlıkları, etraf kirlilikleri üzere etkenler artık rol olmaya başladı. Türkiye’deki kanser oranlarını şimdi Avrupa’dakiyle eş bedelde görüyoruz. Çok farklı değil; fakat kimi vakit bölgesel özellikler ön planda olabiliyor. örneğin Uzak Doğu’da mide kanserleri daha fazlayken diğer bölgelerde bu kanser daha az görülüyor. Türkiye’de ise maalesef birinci sırada göğüs kanseri geliyor arkasında da akciğer kanseri geliyor.” (DHA)


Demirören Haber Ajansı / Şimdiki
 
Üst