Masterchef Heyetleri Bile Bilmiyor: Öğrendiğinizde Ortamlarda Yıldızınızı Parlatacak 7 Mutfak Sırrı

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Mutfakta vakit geçirmek, kimi beşerler için tam manasıyla bir terapi bakılırsavi görüyor. örneğin günlerde arkadaşlarını ağırlamak, annelerimizin daima zevkle yaptığı bir aktiflik zira biraz yemek ve sohbetin çözemeyeceği şey yok. Pekala, annelerimizin o kadar yemeği bir günde nasıl yaptığını düşündünüz mü? Konuklar gittikten daha sonra o yağlı kapları nasıl tertemiz yaptıklarını? Hatta gözleri yaşarmadan soğan doğrayıp acı biberleri art geriye nasıl yediklerini? Onların sırrı, küçük mutfak tüyolarına sahip olmaları! Sizler de derlediğimiz mutfak sırları yardımıyla yıldız üzere parlayarak arkadaş ortamında hava atmaya ne dersiniz?


1. En sert zerzevatları bile zorlanmadan kesmek


Her bıçağın gayesi farklı. Bu gayeleri anlamada kullanabileceğiniz ufak bir tüyo var: bıçaklardaki delikleri ve farklı formülleri incelemek! Örneğin; bıçaklardaki küçük oyuklar sürtünmeyi azaltıyor. Bu sayede kesmesi güç olan besinler daha rahat kesilebiliyor. Havuç ve turp üzere oldukça sert olan zerzevatları de bu tıp bıçakların yardımı ile çarçabuk kesebilirsiniz. Bir de delikli bıçaklar var. Siz ‘Malzemeden mi çalıyor bunlar?’ diye sormadan çabucak söyleyelim: Aslında niyetleri biraz daha uygun. Delikli bıçaklar, sizi daha az yorar zira daha hafifçeler. Ayrıyeten çekmecede hayli yer kaplayan delikli büyük bıçakları asarak da saklayabilirsiniz.


2. Donmuş besinleri daha süratli çözmek


Donmuş besinler, sizi mutfakta vakit içinde yarışa girmeye sürüklüyor zira süratli bir biçimde yemek hazırlamak istiyorsanız donmuş gıdayı en kısa müddette çözmeniz gerekiyor. her neyse ki donmuş gıdayı çözmenin biroldukça yolu bulunuyor. Bunlardan en enteresan olanı ise tava sayesinde yapılanı! Çözmek istediğiniz gıdayı metal tavaya koyarsanız daha süratli sonuç alırsınız. Bunun sebebi ise soğuğun metal eşyalar üzerinde daha kolay yayılması.


3. Kıvamı tutmamış çorbaları kurtarmak


Güzel bir çorba yapmanın sırrı, kıvamı tutturabilmekten geçiyor zira kimse ne çok koyu ne sulu bir çorbayı içmek istemez. Çorbanın kıvamını tutturmak oldukça sıkıntı görünse de küçük bir tüyo ile imkânsız olmaktan çıkıyor. Yaptığınız çorba sulu görünüyorsa içine birazcık kavrulmuş un ve yağ karışımı yapıp katın. Şayet durum tam zıddıysa yani çorba koyu olduysa içine bir ölçü sıcak su eklemeniz kâfi. Öte yandan çorbanın tuzunu fazla kaçırdıysanız üzülmeyin! Dilimlediğiniz bir iki çiğ patatesi çorbanın içine atın. Patates, adeta bir sıkıntı babası üzere yemeği acı yapan fazla tuzu içine hapsedecek. Bu sayede patatesi biraz üzseniz de çorbanız kurtulmuş olacak.


4. Doğranan zerzevatları dökmeden boşaltmak


‘Bir kesme tahtası beni nasıl arkadaş ortamlarının yıldızı yapabilir ki?’ demeyin. Bu mutfak eşyası ile mutfaktaki işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Kesme tahtalarının uç kısmındaki boşluk, bu eşyayı taşımaya ve asmaya yardımcı olduğu kadar kestiklerinizi bir yere boşaltırken de işe yarıyor. Bu sayede kestiğiniz besinleri bir kabın ya da tencerenin içine dökmeden koyabiliyorsunuz. Biraz üşendirici dursa da gereçlerin tahta dışına çıkmasını engellemek için hoş bir prosedür diyebiliriz.


5. Ağlamadan soğan kesmek


Soğan kesmek, tahminen de mutfakta insanı en epeyce hudut eden şeylerden biri. Soğana ne kadar nazik davranırsanız davranın sizi daima ağlatır. Bu yüzden soğanları kesmedilk evvel soğuk suda bekletmeyi yahut dondurmayı deneyebilirsiniz. Bu metot yardımıyla kesme esnasında çıkan kimyasallar gözünüzü yakamaz. bu biçimdece soğan size kızacak vakit dahi bulamadan işinizi halledebilirsiniz.


6. Kapları süratlice pırıl pırıl yapmak


Bulaşık yıkamak, pek güç ve yorucu bir şey. her neyse ki yapacağınız birkaç değişiklik ile bulaşıklarınızı süratlice halledip kalan vaktinizin tadını çıkarabilirsiniz. örneğin yağdan nasibini almış kirli kaplarınızı daha süratli yıkayabilirsiniz. Bunun için yağlı kabınıza kâğıt havlu, bulaşık deterjanı ve su ekleyin. Kapağı sıkıca kapattığınızdan emin olduktan daha sonra kabı güzelce çalkalayın. Kabın ortasındakiler canlı olsa ‘Aman aman, nerelere geldik?’ diyecek kadar çalkaladıktan daha sonra durun. Kapağını açtığınızda ortasında kalanları boşaltın ve durulama sürecine başlayın. İşte, karşınızda tertemiz kabınız!


7. Yenilen acının tesirini azaltmak


Acı biber yedikten daha sonra kendinizi alev almış üzere hissetmenizin niçini, kapsaisin isimli bir hususun beyninizi kandırması! Acı yedikten daha sonra gelen yanma hissi beyninize oynanan sinsi bir oyun olsa bile onu geçirmek istiyoruz. Önden uyaralım, ağzınız yandığında birinci iş suya koşmayın. Su her ne kadar acıyı hafifçeletecek üzere dursa da aslında kapsaisin hususunu daha epeyce yayıyor. Şayet bu acıyı geçirecek öteki bir tahlil arıyorsanız ayran ya da süt içebilirsiniz. Süt mamüllerinde bulunan kazein yardımıyla kapsaisin unsurunun tesiri azalır. bu biçimdece rahat rahat acı tüketebilirsiniz ve kapsaisini yenebilirsiniz!
 
Üst