Makarnanın Biçimi Değişince Tadının da Değiştiğini Düşünenler Buraya: Sebeplerini Okuyunca Çok Şaşıracaksınız!

Bilgin

Global Mod
Global Mod
El açması makarnanın en değerli ögesi hamurdur, beraberinde şefin tanımına bakılırsa elbette tadı değişir. Pekala ya marketlerden satın aldığımız çeşit çeşit formlardaki makarnaların tadını biçimi tesirler mi? Buna karşılığımız evet! Siz de daha evvel bunu fark edip sebebini merak ediyorsanız ve bir makarna sevdalısıysanız şayet buyrun içeriğimize…????????


Spagetti, linguini, fettucini, lazanya, burgu (fusilli), Penne, kelebek, fiyonk, tagliatelle, orecchiette, ravioli, tortellini, pappardelle, campanelle, macaroni, boncuk, yüksük ve daha kaçları… Makarnanın birbirinden farklı bir epey çeşidi var. şüphesiz bu hallere nazaran makarnanın tadı da değişiyor. Bunun birinci niçini glukoz indeksi aslında.


Besinlerin kan şekerini yükseltme suratına glukoz indeksi ya da glisemik indeks denir. Makarnalar eşit ölçüde karbonhidrat içerseler de, kan şekerini arttırıcı tesirleri birbirinden farklıdır. Bunun niçini ise yiyeceklerdeki karbonhidratların sindirim sisteminden geçiş suratının ve emilimlerinin farklı olmasıdır. Yani yüzeyi daha büyük makarnaların glukoz endeksi daha yüksektir.


Lazanya, makarnalar içinde glisemik indeksi en yüksek olanı. Glisemik indeksi 75 olan lazanyayı yediğinizde çabucak doyduğunuzu ancak kısa bir süre daha sonra tekrar acıktığınızı hissetmenizin niçini bundan…


İkinci bir etken ise preslenme basıncı. örneğin spagettiyi yaparken orta seviye bir basınç lakin deniz kabuğu halindeki makarnalarda yüksek seviyede basınç kullanılır. Bu sebeple dokusu ve tadı değişir, lakin epey kaynatırsanız spagetti üzere bir tada ulaşabilir.


Asıl tadı etkileyen faktör ise hali. İnce uzun ve pürüzsüz makarnalar daha yavaşça sosları ve yağları kaldırırken, daha halli ve girintili çıkıntılı makarnalar ise doyurucu ve ağır sosları daha uygun hapseder. Makarna pişirdiğinizde yaptığınız sos tabanda kalıyorsa bunun niçini, yanlış şekile yanlış sos uygulamanızdan…


Öteki bir tesir ise yüzey alanının ısı transferine tesiri. Korkmayın fizik anlatmayacağız! örneğin, fiyonk makarnayı 10 dakika suda haşlamakla boncuk ya da dirsek makarnayı tıpkı dakikada birebir ısıda haşlamak birebir tadı vermez. Boncuk makarna üzere ortası boş olan makarnalar ısıyı daha âlâ hapseder ve daha süratli pişer. Fiyonk üzere makarnalar ise ek bir müddetye muhtaçlık duyar. Haliyle bu da tadını tesirler.


Lakin ne yaparsanız yapın tek bir ortak nokta var ki: Makarnayı haşlarken bol tuzu unutmamak! Bu her biçimde makarnalar için geçerli ve şayet olmazsa olmaz bir kural!


Bütün bu bilgilerden daha sonra, makarna sevdalıları için aşağıda hoş tarifler de bırakacağız! Herkese makarna tadında memnun günler! ????
 
Üst